2021. november 25., csütörtök

Dawn Casey: Mesék télre + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Móra Kiadó idén egy csodaszép kötettel segíti a hosszú téli napokra való hangolódást. A Mesék télre egy gyönyörűen illusztrált mesegyűjtemény, amelyben a világ minden tájáról találhatunk történeteket. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Kuckózzunk be a kandalló mellé ezzel a szívmelengető mesekönyvvel, és ünnepeljük együtt a tél csodáit! Fedezzük fel a fagyos tájakat, ismerjük meg a havasi tündéreket, a Jegesmedvekirályt és a többi hőst a sok-sok kaland során, amelyek próbára teszik a barátság erejét. Ez a gyönyörűen illusztrált könyv téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig. A díjnyertes szerző, Dawn Casey és a grafikus, Zanna Goldhawk varázslatos könyvet alkottak, amely nemzedékek féltett kincse lesz.






Most, hogy itt a hideg és a rossz idő, nincs is jobb annál, mint bebújni egy jó meleg takaró alá, elbújni egy saját kis odúba, és a kedvenc könyveinket olvasni. Bizonyára így vannak ezzel a legkisebbek is, akik a betűk ismerete híján szüleikre tudnak támaszkodni ezügyben. 
Manapság már számos tanulmány igazolja, hogy a mesének meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. A mesélés rengeteg szempontból hasznos dolog, hiszen tartalmas időtöltésnek számít és komoly hatással van a lurkók szókincsére is.

Szerencsésnek érzem magam, nagyszerű gyerekkorom volt. Egy nap sem telhetett el esti mese nélkül. A szüleim minden este mesét olvastak nekünk, biztos vagyok benne, hogy ez vezetett a hihetetlen könyvmolyságomhoz.  A kis gyufaárus lány, A rendíthetetlen ólomkatona és a Hókirálynő (igen, jól látjátok, óriási Andersen fan vagyok) a mindenkori nagy kedvencem, de mindig lenyűgöztek más országok történetei is. Amikor megláttam ezt a csodálatos kötetet, azonnal felfigyeltem rá. A borítója egy csoda, így biztos vagyok benne, hogy kiemelt  helye lesz a polcon. 

A kötet, ahogy a fülszöveg is jelzi a világ minden tájáról származó téli történeteket gyűjtötte össze. Ez a könyv szerintem egy csoda. Az egyik legszebb, amit mostanában olvastam. A mesék nem túl hosszúak, viszont rendkívül tanulságosak.  A gyerekek megtanulhatják, hogy jobb adni, mint kapni, hogy a barátság mindennél fontosabb és persze azt is, hogy ha jók vagyunk, bizony mindig elnyerjük a jutalmunkat. A legtöbb történet nagyon régi, egy olyan világot tárnak az olvasók elé, amikor az emberek még hittek a természet és a varázslat erejében. Amikor mi emberek, még értettünk az állatok nyelvén, megértettük a szél és a fák suttogását.

Ami nekem igazán tetszett, hogy a mesekönyv a kisfiúk és a kislányok számára is igazán élvezhető ha egy családban vegyesen vannak lánykák és fiúk, biztosan nem lesz vita abból, ha a szülő ezt a kötetet kapja le a polcról. A kötet nyelvezete a kicsik számára is igazán érthető, tökéletes olvasmánynak tartom. Akár esti meseként, akár csak egy sima közös olvasásként kerül elő ez a kötet a polcról, garantáltan jó érzés lesz lapozgatni. 

A könyv egyaránt tartalmaz egyszerűbb és kicsit összetettebb történeteket is. A mese több típusa megtalálható a könyvben, találunk állat és tündérmesét is. Vannak olyan történetek a könyvben, melyeket már ismertem, de olyan is akadt, amit még soha nem olvastam. Minden történet elején van egy pár soros érdekes összefoglaló az adott meséről, vagy éppenséggel az országról. Ez színesíti és még érdekesebbé és élvezetesebbé teszi az olvasást. Bevallom, nem minden mese tetszett egyformán, de a legtöbbet kifejezetten szeretem. A kedvenceim A jegesmedvekirály, A Hókirálynő, A nyuszi ajándéka és A tizenkét hónap volt. 

Az illusztráció egyszerűen csodás, már az is hatalmas élmény az embernek, ha csak végiglapozza a könyvet.  A képek meseszépek, színesek, nagyszerű munka. Nem is tudom, hogy láttam-e mostanában ennyire gyönyörű mesekönyvet. A lapok minőségiek, kellően vastagok, szerencsére nem a nagyon könnyen tépődős fajta, így egy túl lelkes gyerkőc sem tudja könnyen elszakítani azokat. 

Összességében én kifejezetten szerettem ezt a mesekönyvet, az illusztráció egyszerűen csodás...biztos sokat fogom még lapozgatni ezt a kötetet, ha valami varázslatos és mesés élményre vágyok felnőtt fejjel. A téli időszak elengedhetetlen kelléke, az egyik legjobb választás a bekuckózós pillanatokra. Egy bögre kakaó, egy kényelmes ágy és már meg is van a tökéletes hygge élmény az egész családnak. :)

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Nyereményjáték

Mostani játékunk során az egyes állomásokon téli könyvekből találhattok egy-egy idézetet. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott példány a könyvből!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
IDÉZET

“Kaynak végre megeredt a könnye, úgy záporozott, hogy elúszott vele a másik kis tükörszilánk.”


a Rafflecopter giveaway


Állomások

11/21 - Utószó
11/25 - Csak olvass!
11/27 - Szaffi polca
11/29 - Flora the Sweaterist

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése