2021. november 29., hétfő

Ruta Sepetys: A ​csend forrásai + Nyereményjáték



Sziasztok!

A Maxim Könyvkiadónál jelent meg Ruta Sepetys legújabb regénye, a hazai rajongók nagy örömére: A csend forrásai. Ez a regény a 2019-es Goodreads Choice Awards Best Young Adult Fiction kategóriájában az előkelő negyedik helyen végzett. A szerző a Franco korszak Spanyolországába viszi az olvasókat, ahol egy tiltott szerelemről olvashatunk a diktatúra árnyékában.  Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet! 

Madrid, 1957. Spanyolország a napfény és jó borok ígéretével vonzza a turistákat és üzletembereket. Köztük van a tizennyolc éves Daniel Matheson a családjával. Apja texasi olajbáró, aki üzleti ügyeit intézi. Daniel terve, hogy ezalatt ő a fényképezőgépe objektívjén keresztül megismeri anyja szülőföldjét.
A fotográfia - és a sors - ismerteti össze Anával, akinek a családja a polgárháború óta szenved a zsarnoki hatalom okozta megpróbáltatásoktól. A fényképek nyugtalanító kérdéseket hagynak Danielben, és némelyik veszélyt is jelent számára. Nehéz döntéseket kell meghoznia, hogy megvédhesse azokat, akiket szeret.
Ruta Sepetys mesteri történetmesélő, és e szívszorító regénnyel ismét a történelem legsötétebb időszakainak egyikére vetít fényt. Hovatartozásról, felejthetetlen és tiltott szerelemről, a háború következményeiről, valamint a hallgatásban rejlő erőszakról szól. A sors és a félelem hátborzongató definíciója tárul fel a könyvben.
A könyvet korabeli sajtójelentések, visszaemlékezések és fotók illusztrálják, a háború utáni Spanyolország igaz történetei ihlették.

Rengeteg háborús és történelmi könyvet olvastam az utóbbi időben, így lassan joggal mondhatom, hogy ez a kedvenc zsánerem. Rajongok az ilyen típusú regényekért és mindenért, ami segít abban, hogy megérthessem a múlt azon szeletét, amely emberek millióinak tette tönkre az életét. Minden egyes alkalommal, amikor ilyen típusú regényt veszek a kezembe kettős érzések kezdenek el kavarogni bennem. Egyrészről nagyon izgatott vagyok, másrészről azonban ott motoszkál bennem az a kérdés, hogy vajon meddig hatnak majd rám elementáris erővel az ilyen típusú könyvek? Mikor jön el az a pont, amikor már nem tudnak újdonsággal szolgálni? Hasonló gondolatokkal vettem kézbe Ruta Sepetys legújabb magyarul megjelent regényét is. Az írónő munkássága már nem volt ismeretlen számomra, A tengerbe veszett könnyek című regénye óriási kedvenc lett. Azóta beszereztem a több megjelent kötetet is, de azokat sajnos még nem tudtam sorra keríteni. Mindenesetre nagyon megörültem az új regényének, hiszen az írónő lenyűgöző írásmódja és alapos felkészültsége garantálta számomra, hogy ismét egy újabb nagyszerű történelmi regényt tarthatok majd a kezemben. 

No de mit is lehet tudni az ország történelméről, és ki az a Francisco Franco, akinek a nevéhez a diktatúra kötődik? 

Spanyolországot keserűen megosztotta, gazdaságát pedig tönkretette a polgárháború, ráadásul Franco kormányzata komoly hangsúlyt helyezett a „győztesek” és „legyőzöttek” megkülönböztetésére. Franco 1931-ben lett az ország diktátora és egészen 1975-ig marad tejhatalmú uralkodó.  A jobboldali pártokat beolvasztatta a Falange-ba, minden más pártot és szakszervezetet pedig betiltott.
A második világháborúban Spanyolország formálisan semleges maradt, annak ellenére, hogy egy több mint 45 ezer fős önkéntesnek címzett expedíciós haderőt, a Kék Hadosztályt küldte a Wehrmacht oldalán harcolni a Szovjetunió ellen. A háború után, a francóista diktatúra éveiben jórészt elszigetelődött a világtól, mind gazdaságilag, mind kulturálisan. A 1950-es években azokban elkezdtek nyitni Amerika felé, mert realizálták, hogy az olaj és a turisták sokan lendíthetnek majd az ország helyzetén. Franco uralmának utolsó éveiben politikai és gazdasági liberalizáció kezdődött, ekkor született meg a spanyol turisztikai ipar. A gazdaság gyors fejlődésnek indult és az ország elkezdett felzárkózni. Franco 1975. november 20-án halt meg. Az ország új államfője I. János Károly király lett.

Egy barátom megkérdezte tőlem, hogy miért olvasok ilyen típusú könyveket, hogyan tudok ennyi fájdalmat és szomorúságot elviselni. Azt válaszoltam neki, hogy vannak dolgok, amelyeket egyszerűen nem lehet és nem is szabad elfelejteni. Úgy érzem, ha megismerem ezeket a történeteket hozzájárulok ahhoz, hogy soha ne merüljön feledésbe az, hogy az ember micsoda kegyetlenségre képes. Továbbá ez egyfajta tiszteletadás részemről az áldozatok irányába. Nem felejtem el őket, a szenvedésüket és a hősies hozzáállásukat (hiszen rengetegen vannak, akik nem csak passzíven tűrték a nácik embertelen viselkedését, hanem mindent megtettek annak érdekében, hogy javítsanak a sorstársai helyzetén). Ahogy gondolkodtam ezen a kérdésen halványan eszembe jutott a tanulmányaim során megismert Assmann, akinek a nevéhez a kollektív és egyéni emlékezet megkülönböztetése köthető. Szerinte az egyéni emlékezet az alapja a társadalmi emlékezetnek, de az egyén emlékezetét a társadalom nagyban befolyásolja, mivel az emlékezet tartalmát, mindig a csoporton belüli interakciók és viszonyrendszerek határozzák meg. A csoport tagjai ezeken az emlékeken keresztül tudnak a saját múltjukhoz kapcsolódni, melynek a rekonstrukcióját, mindig az aktuális körülmények módosítják. Assmann szerint maga az emlék a társadalmi kommunikáción keresztül marad fent, vagyis, ha egy eseményről megszakad a társadalmi kommunikáció, akkor az elvész, tehát elfelejtődik. 

A csend forrásai egy lenyűgöző és nagyszerű történelmi regény a csend és a szavak erejéről, a titkokról és az azokat övező veszélyekről. Arról, hogy a család és a barátság a legfontosabb érték az ember számára. Bemutatja, hogy a háború és a diktatúra milyen hatással volt a spanyol nép életére, abban az időszakban, amikor amerikai turisták áradoztak az ország szépségéről. Egy nagyszerű stílusban megírt kötet, mely nem hiányozhat egyetlen hasonló zsánerben olvasó ember polcáról. 

A cselekmény izgalmas, de egyáltalán nem pörgős, sokkal inkább fokozatosan adagolja az írónő az izgalmakat.  Egy másodpercig sem untam a történetet, ámulatba ejtett a sok történelmi adat és a korhű közlésmód. Ahogy haladunk előre az olvasásban,  úgy szembesülünk egyre inkább a francóista diktatúra egyes szeleteivel. Az írónő nem finomkodik, a különböző források és interjúk segítségével a korhű Spanyolországba repít minket, így mi is átélhetjük, bőrünkön érezhetjük az ország aktuális állapotát és hangulatát.  Spanyolország történelmének ezen szeglete letaglózott és teljesen maga alá temetett. Óriási élmény volt olvasni, még mindig kavarognak a fejemben a gondolatok. Hihetetlen belegondolni abba, hogy alig 50 évvel ezelőtt mennyire más állapotok uralkodtak a kedvenc európai országomban. Hogy az emberek mérhetetlen szegénységben éltek és a női csupán biodíszletnek számított a délceg és jóravaló férje mellett. Hogy csecsemőket és kisgyereket ragadtak el a családjuktól, csupán azért, mert a vezetés szerint nem voltak érdemesek arra, hogy a jövő generációját neveljék. Hogy a köztársaságpárti embereket ki akarták írtani, és még a gyermekeik és büntetésre számíthattak a szülők bűneiért. Persze tisztában vagyok vele, hogy ez rengeteg országra igaz és több európai országban is (köztünk Magyarországon is) sötét idők voltak a háború és az azt követő idők, de rendkívül mellbevágó élmény ezt ilyen formában megtapasztalni. 

A karakterek igazán érdekesek, izgalmasak és nagyszerűek. Mind a történet főszereplői, mind pedig a mellékszereplői különös gonddal megalkotott személyek, akiknek az élete összefonódik a francóista birodalomban. Ana, az egyik legszerethetőbb és legszimpatikusabb lány, akiről valaha történelmi regényben olvastam. Ő és a családja (akikkel amúgy egy fedél alatt él) mindent megtesznek annak érdekében, hogy talpon maradjanak. Miután szüleiket kivégezték, rendkívül nehéz dolguk van. Minden egyes fillért félretesznek, hogy egy jobb jövőt teremthessenek maguknak. De lehet egyáltalán jövőjük? Mikor találkozott a fiatal Daniellel, az életük menthetetlenül összefonódott. Hiába a nagy kulturális és földrajzi különbség, mikor együtt voltak minden megszűnt körülöttük. Bár nem lehetett jövőjük, a jelent igyekeztek megőrizni és tökéletessé tenni. A könyv az egyik pofont adja a másik után, mégis kitartóan arra koncentrálunk, hogy a szívünknek kedves személyek egymásra találjanak és mindenki számára happy enddel záródjon. Persze az első pillanattól kezdve tudjuk és érezzük, hogy egy ilyen ellenséges és veszélyes közegben mindenki révbe érjen. Folyamatosan rettegtem attól, hogy valami borzalmas történik a karakterekkel. Amikor pedig beütött a krach, bevallom elmorzsoltam pár könnycseppet. Egyszerűen képtelen voltam rezzenéstelen arccal tovább folytatni az olvasását, hiszen mindenki a szívemhez nőtt, mindenkinek a szívemen viseltem a sorsát. 

A borító nekem nagyon tetszik, szerintem jól visszaadja a könyv hangulatát. 

Összességében az írónőnek ez a regénye is levett a lábamról. Eszméletlen, hogy mennyi időt és energiát fektetett Ruta Sepetys abba, hogy megírja ezt a könyvet. Példaértékű, ettől válik igazán hitelessé a történet. Minden elismerésem az övé. Csodálatos, lenyűgöző és egyszerűen zseniális ez a könyv. Az írónőnek az volt a célja, hogy emlékezzünk…erre a történetre pedig garantáltan emlékezni fogsz. Mindenképpen olvassátok el. Nem egy könnyű történet és igencsak megsebzi az ember lelkét, de bátran ajánlom mindenkinek.


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a könyvbe. 




Nyereményjáték

Madrid csodálatos főváros, amit mindenkinek látnia kell! Négy állomáson négy érdekességet állítunk Madridról, döntsétek el, hogy igaz vagy hamis az állításunk és a választ írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

ÉRDEKESSÉG

Az európai fővárosok közül Madrid rendelkezik a legmagasabb tengerszint feletti magassággal.



a Rafflecopter giveaway

Állomások

11.29 Csak olvass!
12.01 Könyv és Más
12.03 Veronika’s Reader Feeder

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése