2021. december 4., szombat

Colleen Hoover: Regretting ​You – Elrontott életek + Nyereményjáték



Sziasztok!

A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelenik Colleen Hoover legújabb regénye, a Regretting you. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják az anya-lánya páros generációkon átívelő, érzelmekkel teli történetét, melynek legnagyobb kérdése: vajon sikerül-e  visszatalálniuk egymáshoz? 
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Morgan és Clara sztoriját, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát. 

HOGY SZEDD ÖSSZE A SZILÁNKOKAT,
HA NINCS RAGASZTÓ, AMI EGYBEN TARTJA?
Morgan Grant és tizenhat éves lánya, Clara, a legkevésbé sem szeretne hasonlítani egymásra.
Morgan elszántan meg akarja óvni a lányát attól, hogy ugyanazokat a hibákat kövesse el, mint ő maga: túl fiatalon teherbe essen és férjhez menjen. Morgannek akkor félre kellett tennie az álmait.
Clara nem akar anyja nyomdokaiba lépni. És az ő kiszámítható anyukájával amúgy sincs bennük semmi közös, fikarcnyi sem.
Harcos természetükkel és egymásnak ellentmondó céljaikkal Morgan és Clara rettentő nehezen tud együtt élni. Csak Chris tud békét hozni a családi otthonba, Morgan férje, Clara apukája, a család oszlopa. De ez a béke darabokra törik, mikor Chris karambolozik - tragikusan és sok kérdést felvetve. A szívet tépő és tartós következmények jóval túlnyúlnak Clarán és Morganen. Morgan küszködik, hogy megint felépítsen mindent, ami összetört körülöttük, és végül annál talál vigaszra, akitől a legkevésbé várná. Közben Clara egy olyan fiú felé fordul, akitől eltiltották. Minden egyes nap újabb titok, neheztelés, félreértés választja el anyát és lányát. Már-már annyira, hogy talán lehetetlen visszatalálniuk egymáshoz.

Nagyon kedvelem Colleen Hoover munkásságát, bár őszinte leszek, nem olvastam még az összes könyvét. Szép lassan haladok, az eddigi kedvenceim a Confess (Vallomás) és a Maybe Someday (Egy nap talán). A Rubin Pöttyös kötetek általában nem a szívem csücskei, de az írónő regényei különleges helyet foglalnak el a szívemben. Ahogy megláttam a Regretting you (Elrontott életek) című könyvet nagyon lelkes lettem és már alig vártam, hogy ismét belevethessem magamat CoHo egyik legújabb magyarul megjelenő könyvébe. 

Colleen Hoover legtöbb könyve (legalábbis azok, amiket eddig olvastam) nem a kedves és aranyos romantikus cselekményeiről ismertek. A fájdalom és olykor a kilátástalanság érzése pont ugyanannyira jellemzi történeteit, mint a szerelem és boldogság tündérporos ösvénye. Semmi sem egyszerű, vagy magától értetődő, a szereplőknek meg kell küzdeni a boldogabb és kiegyensúlyozott jövőért. Mivel élek-halok a drámákért, ezért általában oda vagyok a könyveiért is. A Regretting you is pontosan egy ilyen kettősséggel megáldott kötet. Egyrészről ott sebzi meg az ember lelkét és szívét, ahol nem szégyelli, másrészről viszont egy nagyon szép történet arról, hogy ha kicsúszik a talaj a lábunk alól és minden összedől körülöttünk, akkor is képesek vagyunk arra, hogy felálljunk és továbbmenjünk. A Regretting you egy igazán mély és erős történet szerelemről, csalódásról, veszteségről, fájdalomról, lelki erőről és a szeretet erejéről. 

Mindannyiunk számára fontos a családunk és az otthonunk. Szeretteink körében ki tudunk kapcsolódni és mindenben számíthatunk rájuk. Ha esetleg segítségre van szükségünk, ők lesznek az elsők, akik mellettünk teremnek és vigyáznak ránk. A kommunikáció az egyik legfontosabb eszköze a problémák megoldásában. Egy jól funkcionáló családban nincs olyan dolog, amit ne lehetne megbeszélni. Chris balesete után Morgan és Clara kapcsolatára sok mindent lehet mondani, de azt, hogy ideális, azt semmiképpen sem. A Regretting you egy igazi családi dráma, ami bebizonyítja, hogy a titkok és a kommunikáció hiánya akár végzetes is lehet. Nemcsak a családi idillt teszi tönkre, hanem hosszú időre meg is tudja nyomorítani a tagokat. Ha az ember mindig magába fojtja az érzelmeit, abból soha nem származhat semmi jó. A sok felgyülemlett stressz és frusztráció egyszer csak robban és ki tudja, hogy annak milyen hatása lesz majd a többiekre. Clara és Morgan kapcsolata, ahogy haladunk előre a történetben egyre ingatagabbá és ingatagabbá válik. A szakadék egyre jobban mélyebb közöttük és félő, hogy talán soha nem találnak vissza egymáshoz. Mindannyiunk életében a megbocsátás elengedhetetlen szerepet játszik lelki fejlődésünk megtapasztalásában. Ez nem egy olyan dolog, melyet csak egyszer kell átélni, hiszen az életünk során rengeteg olyan helyzetbe kerülhetünk, melyben sértetté válunk. Ilyenkor mérgesek és talán egy kicsit igazságtalanok leszünk azzal, akinek köszönhetjük ezeket a kellemetlen pillanatokat. Lelki szemeink előtt megjelennek a múlt sérelmei, a megaláztatásai, az érzékelt igazságtalanságok; elégtételre vágyunk önbecsülésünk visszanyerésére. Megpróbáljuk „büntetni” azt, aki fájdalmat okozott nekünk. Azonban fontos felismerni, hogy bármilyen sérelem ért minket, a múltat sajnos nem tudjuk megváltoztatni, a róla alkotott gondolatainkat, azonban igen. A megbocsátás sokunk számára kihívást jelent. Természetesen vannak olyan élethelyzetek, melyekben neheztelésünket elengedni szinte lehetetlen. Azonban a megbocsátás erő! Felszabadít minket a múlt láncaitól, így sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk. De vajon Clara és Morgan eljut idáig? Képes lesz anya és lánya arra, hogy egymásra találjanak és felépítsék újra az életüket?

A történet rendkívül erős, komoly és mély érzelmeket vált ki az olvasóból. Nagyon nehéz témát dolgoz fel, a veszteség és a fájdalom az, ami minden oldalát átszövi. Ahogy a szereplők sem, így mi sem kapunk magyarázatokat a miértekre, így talán még nehezebb feldolgozni azt a mértékű árulást amiben a szereplőknek része volt. Nem könnyű egy ilyen helyzetből felállni, ráadásul amikor az ember igazán mélyen van, nem feltétlenül látja tisztán a dolgokat. Ilyenkor óhatatlanul hibákat követ el, a kérdés csak az, hogy ezeket jóvá lehet-e tenni, vagy végleg eltörik minden. 

A cselekményt Clara és Morgan szemszögéből követhetjük végig, a fejezeteik váltogatják egymást. A karakterek korántsem idealizált, romantikus hősök, hanem valódi hús-vér emberek, akik sokszor és sokat hibáznak. Anya és lánya fokozatosan távolodott  el egymástól a történet során, a titkok és a fájdalom éket vert közéjük. Nem voltak képesek beszélgetni, hiszen mindketten komoly és mély titkokat őriztek. Kapcsolatukat az is nehezíti, hogy Morgan elszántan meg akarja óvni a lányát attól, hogy ugyanazokat a hibákat kövesse el, mint ő maga: túl fiatalon teherbe essen és férjhez menjen. Morgannek akkor félre kellett tennie az álmait. A sok vita és tiltás azonban pontosan az ellenkezőjét váltja ki a lányából és Clara viselkedése egyre idegesítőbbé és kezelhetetlenebbé válik. 

Clara karaktere egy kicsit távolabb állt tőlem, nem tudtam mit kezdeni kamaszos gondolkodásával. Sokszor kissé végletes és idegesítő volt, de ez nem meglepő, hiszen talán minden hasonlókorú fiatal hajlamos arra, hogy így viselkedjen. A kora és az élethelyzete persze nem lehet mentség számára, olykor szívesen én is jól fejbe vertem volna egy péklapáttal, de szerencsére komoly fejlődésen ment keresztül. Morgan sokkal közelebb állt hozzám korban, így bevallom jobban kedveltem az ő fejezeteit. Lenyűgözött az ereje és bátorsága. Az egész világa darabjaira hullott és bár követett el hibákat, mégis egyetlen cél vezérelte; hogy megóvja lányát a csalódástól és a fájdalomtól. Inkább vállalta, hogy Clara megutálja őt, mint hogy beszennyezzen mindent, amiben eddig a lánya hitt. Ez nem felesleges mártírság, hanem az igaz anyai szeretet, egyszerűen nem akarta, hogy a kelleténél többet szenvedjen Clara. Egy valamit azonban nem vett számításba, hogy a kommunikáció hiánya akár teljesen tönkre is teheti a kapcsolatot a lányával. Persze szép és jó, hogy óvni szeretné, de a hasonló helyzeteket csak úgy lehet ép ésszel kibírni, ha a családtagok összekapaszkodnak és együtt néznek szembe a fájdalmas valósággal. Az igazság mindig a legjobb megoldás hosszútávon, még akkor is, ha abban az adott pillanatban összetöri a másik szívét. Szerencsére ő is komoly fejlődésen ment keresztül és végül képes volt arra, hogy kilépjen saját árnyékából és végre olyan életet éljen, amire talán mindig is vágyott. 
A történet két oldalbordája Miller és Jonah rendkívül szimpatikus és szerethető karakter, szerintem nagyon jól kiegészítették a lányokat. 

A borító nagyon tetszik, tökéletesen illik a regényhez. A továbblépés és az új élet kezdetét szimbolizálja. 

Bevallom őszintén, a Regretting you nem lett a kedvenc regényeim egyike, de összességében nagy hatással volt rám CoHo ezen írása is. A kötet nagyon olvasmányos volt és egy másodpercre sem lankadt a figyelmem. Együtt éltem és együtt lélegeztem a karakterekkel, csupán valahogy a téma nem állt hozzám annyira közel. Nehezen tudtam azonosulni Clara viselkedésével és mivel néha idegesített is egy kicsit, ez kellően rányomta a hangulatomat az olvasásra. Továbbá van valami amin nem tudok és nem is akarok túllépni...ez pedig nem mást, mint a fordítás. Én tisztelem és becsülöm a munkáját annak, aki ezt a regényt fordította és nem akarom egy kicsit sem bántani, de találtam benne valamit, ami a vicc kategória. Van egy rész a regényben, amikor Clara és Miller arról beszélget, hogy ha összejönnek, vajon milyen nevet találhatnak majd ki nekik, hogyan lehet a nevüket összevonni. (Tudjátok, mint anno Brad Pitt és Angelina Jolie = Brangelina) És ezt a kérdést Clara a magyar fordításban úgy teszi fel, hogy mi lehet vajon az ő "hajónevük". Nem viccelek, vagy 5 percig gondolkodtam azon, hogy mi lehet az a "hajónév" mire rájöttem, hogy vélhetően az angol verzióban az van, hogy "ship name". Na ez volt az a pillanat, amikor 5 percig vihogtam és képtelen voltam abbahagyni. A "ship name" ugyanis egy szleng kifejezés arra, mikor két ember neve, akik kapcsolatban állnak egymással összefűzésre kerül. Ez engem kissé kibillentett az olvasásból és csak 5 perces nevetés után tudtam folytatni a regényt. Ezt leszámítva persze a könyv olvasása jó élmény volt és Colleen Hoover könyve hozta az elvárt szintet számomra, még akkor is, ha nem lett a nagy kedvenceim egyike. Ha szeretitek az írónő munkásságát,akkor semmiképpen se hagyjátok ki ezt a regényét sem. 


Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a könyvbe. 




Nyereményjáték

Mostani játékunk során Colleen Hoover hősnőié lesz a főszerep. Minden állomáson láthatjátok valamelyikük kissé hiányos nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a meglévő betűk alapján kitalálni, kire gondolhattunk. Ha minden állomást teljesítettetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott könyv egy példányát. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


NÉV
FA_L_N   O’N_I_



a Rafflecopter giveaway


Állomások

11/30 Readinspo
12/04 Csak olvass!
12/06 Csak olvass! - Könyvjelzők, printek
12/08 Dreamworld

2 megjegyzés:

  1. Olyan szépen írtál róla (persze, mint minden másról is)! 🤍 Most már mindig a hajónév ugrik majd be.😄

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De cuki vagy! Köszönöm, úgy örülök, hogy tetszik.🤍 Nekem is, azóta sem tudtam kiheverni.😀

      Törlés