2021. december 5., vasárnap

Louisa May Alcott: Jo ​fiai (Kisasszonyok 4.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Manó Könyvek Kiadó nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Louisa May Alcott klasszikusának befejező részét, a Jo fiai című kötetet. Csatlakozzatok hozzánk, ismerjük meg együtt hogyan alakult kedves karaktereink sorsa és merüljünk el együtt ebben a romlatlan és tisztaszívű világban. Tartsatok bloggereinkkel és ha mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 

Louisa May Alcott családregényének, a Kisasszonyoknak befejező része a felnőtté válás nehézségeiről, csábításokról, tévutakról és tapasztalatokról egyaránt szól.

Hála az öreg Mr. Laurence örökségének, tíz évvel az alapítás után továbbra is fogadja a diákokat és Jo Bhaer kísérleti iskolája főiskolává növi ki magát.

A régi növendékek ifjakká, illetve bájos és céltudatos fiatal hölgyekké serdültek, akik a maguk útját járják a nagyvilágban. Ám egy fiatalnak ugyanannyi gondja akad, mint egy gyereknek, az élet komoly akadályokat gördít a fiatalok elé, akik mind ezek ellenére maradnak, akik mindig is voltak, Jo March fiai.



Romantikus rajongással vonzódom az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején íródott kedves főleg lányoknak szóló történetekhez. Teljesen mások, mint amikhez szokva vagyok. Nem fordulatosak, hiányzik belőlük a pergő izgalom, de olyan értékeket képviselnek, melyek ma is megállják a helyüket. Egy teljesen másik világba repítenek, amelyet a nagyvárosi, modern kori énem tátott szájjal figyel. Azt hiszem emiatt is szeretem annyira a vintage dolgokat. Lucy Maud Montgomery Anne sorozata és Avonlea világa,  Frances Hodgson Burnett Titkos kertje, vagy A kis lordja, Laura Ingalls Wilder sorozata A farm ahol élünk  hatalmas kedvenceim. Egyszerűen imádom ezt a korszakot. A Kisasszonyok sorozatot is azonnal a szívembe zártam,  így nem is volt kérdés, hogy a záró kötetet is mindenképpen el szeretném olvasni. 

A sorozat előző részében megismerkedhettünk a Plumfield iskola növendékeivel, és betekintést nyerhettünk abba, hogy Jo és Bhaer professzor milyen módon szeretné egyengetni a diákok életét. Ők ketten vállvetve, a maguk elvei szerint, és rengeteg szeretettel nevelgették a gondjaikba vett rakoncátlan csemetéket, biztos talajt adtak számukra, hogy a jövőben is megállják a helyüket. Igazi iránytűként segítették a lelki fejlődésüket, de a tanulmányaikat sem engedik elhanyagolni. Persze az élet Plumfieldben sem volt játék és mese, a gyerekek néha óriási kalamajkába keveredtek, összevesztek és kibékültek, de Bhaer mama és Bhaer papa egy igazi lámpás volt a szomorúság sötétjében, a Plumfiedban nevelődő gyermekek mindig és mindenben számíthattak rájuk. Szigorú szeretettel egyengették a lányok és fiúk útját, és csak reménykedtek abban, hogy a jövőben is megállja mindenki a helyét. 

A Jo fiai című könyvben már mindenki idősebbé vált, régi kedves szereplőink szép lassan kirepültek a fészekből és megkezdték önálló életüket a nagybetűs életben. Bhaer mama és Bhaer papa minden kisbocsát féltve óvta a bajtól és igyekeztek a lehető legjobban felkészíteni mindenkit arra, hogy becsületesen és szégyenkezés nélkül éljék az életüket. De persze a hirtelen jött szabadság, a nagyvilág és a kísértések még a legmegfontoltabb és legfegyelmezettebb nebuló jellemét is próbára teszi. 

Az tetszett igazán a könyvben, hogy rengeteg olyan problémát vet fel, melyek a mai modern korban sem ismeretlenek számunkra. A becsületesség olyan erény, amely minden korban az ember javára válik. Bár sokszor azt mondják, hogy a mai világban csak az jut előre, aki átgázol mindenkin, én azért hiszek még abban, hogy a jó elnyeri jutalmát és a becsület többet ér mindennél. A pénz fontos, hiszen a megélhetésünk egyik eszköze, de nem szabad, hogy uralja az életünket és néha igenis jobb adni, mint kapni. A lopni és hazudni bűn, az őszinteség pedig az egyik legnagyobb erény. Mindenki követhet el hibákat az életében, ki nagyobbat és ki kisebbet, a lényeg csak annyi, hogy tiszta szívvel és őszintén bánja meg a bűnét. Olykor az embernek akkor van a legnagyobb szüksége a szeretetre, amikor azt a leghevesebben próbálja elutasítani. 

Jo és férje semmit sem változott az előző rész óta, ugyanolyan őszinte és odaadó szeretettel, igazi tyúkanyó módjára próbálta egyengetni kedves fiai és lányai sorsát. Bhaer professzorral nagyszerű párost alkotnak, az egyik legnagyobb kedvenceimmé váltak. Szerencsére nem kellett nélkülözni a March lányok sorsának alakulását sem. Ahogy anno édesanyjuk is igyekezett a lehető legjobban felkészíteni a lányokat a nagybetűs életre, úgy igyekeztek ők is a megfelelő irányba terelgetni a fiatalságot. Persze nem volt könnyű dolguk, hiszen a harci sérüléseket és kisgyermekkori vitákat felváltották a szívügyek és kósza meggondolatlanságok sokasága. 

Olvasás közben sokszor mosolyogtam, rengetegszer csóváltam a fejem, volt amikor meghatódtam és az is megesett, hogy elmorzsoltam pár könnycseppet. Hihetetlenül szerettem ezt a történetet, mindenkit egytől-egyig a szívembe zártam. Jó érzés volt látni, hogy mindenki megtalálta a helyét és révbe ért.  Volt, akinek igazán rögös út vezetett a felnőtt életig, mások könnyedebben és egyszerűbben vették az akadályokat. A legnagyobb leckét az élettől talán Dan karaktere kapta, aki a saját bőrén tapasztalta meg, hogy az ifjonti hév, és a meggondolatlanság milyen mélyre taszíthatja az embert. Ugyanakkor a többiek is megtapasztalták, hogy az élet sokszor nem habos torta, az élet olykor komoly és kőkemény akadályokat gördít az ember elé, de ha tiszta szívvel tekintenek előre és visszaemlékeznek Jo tanításaira, akkor nincs az a gond, ami a régi növendékek útjába állhatna.

A borító meseszép, nagyszerűen illik a többi kötethez, nagyon szépen mutatnak egymás mellett. Egyszerűen imádom. 

Összességében én nagyon szerettem ezt a könyvet. A Jo fiai egy rendkívül bájos és szívmelengető történet, méltó és nagyszerű lezárása a sorozatnak. A szereplők igazán kedves karakterek, még ha hibáznak is, akkor sem tudunk rájuk igazán haragudni. Ahogy megszokhattuk a könyv rengeteg erkölcsi tanítást fogalmaz meg, bár kissé régimódiak ezek az értékek, de úgy érzem, hogy ma sem szabad elfelejtenünk őket. Ha szeretitek a hasonlóan kedves, lassú történeteket, mindenképpen olvassátok el. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.




Nyereményjáték
Mivel a Jo fiai a Kisasszonyok sorozat záró része, így ebben a játékban az előző kötetekre koncentrálunk. Mindegyik állomáson találtok egy idézetet, amely az első három kötet egyikében található. Nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik könyvből származik az idézet. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


IDÉZET
“[…] minél jobb dolga van az embernek, annál jobbat akar…”


a Rafflecopter giveaway


Állomások

12.05.: Csak olvass!
12.07.: Könyv és más
12.09.: Readinspo

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése