2021. december 7., kedd

Freya Sampson: Az ​utolsó könyvtár + Nyereményjáték


Sziasztok!

Új szerző mutatkozik be a General Press Kiadónál. Freya Sampson története abba a világba viszi el olvasóját, ahol harcolni kell a helyi hatalmasságokkal a közösségi könyvtár fennmaradásáért. Ha követtek minket és a szerencse is pártotokat fogja, tiétek lehet e csodálatos könyv egy példánya.


June még sohasem hagyta el az álmos angol kisvárost, ahol felnőtt. A zárkózott és félénk harmincéves könyvtáros minden idejét olvasással tölti, amikor azonban megtudja, hogy a munkahelyét bezárják, kimerészkedik az olvasókuckójából, hogy megmentse a helyi közösség lelkét jelentő könyvtárat. Sokan a segítségére sietnek, és June – az édesanyja halála óta először – újra megnyílik az emberek felé. Így találkozik megint a régi iskolai barátjával, Alexszel is. Hamarosan az egész kisváros észreveszi, mit érez a segítőkész ügyvéd a nő iránt, csak épp June nem, aki nem hiszi el, hogy bárki is randizni szeretne vele. Ahhoz, hogy megmentse a szívének oly kedves könyveket, June-nak változtatnia kell az élethez való hozzáállásán. Elhatározza hát, hogy küzdeni fog a könyvtárért, és ezzel talán a boldogsághoz is közelebb kerül egy lépéssel…



Mindig balzsam a léleknek olyan könyvet olvasni, amelyet átitat a történetek iránti mély szenvedély és az olvasás szeretete. Minden történet fontos és hozzánk ad valamit. "Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal. Az az ember, aki nem olvas, csak egyet.", mondja George R. R. Martin és talán ez az egyik legnagyobb egyetemes igazság ami tökéletesen jellemzi a könyvmolyok életét. A könyvek hű barátaink, amikor minden összeomlik körülöttünk. Amikor már nincs mit mondani, mikor az ember némán mered maga elé, mert úgy érzi kezdi elveszíteni önmagát, akkor van a legnagyobb szükség a szavak erejére. Az ismerős mondatok, az unalomig ismételt memoriterek, az elhasználódott szamárfüles könyvtári példányok vagy éppen kedvenc hőseink képesek még a legnagyobb letargiából is kirángatni minket. Sokszor mondják azt, hogy az olvasás terápia, ez a mondat pedig talán még soha nem volt olyan aktuális számomra, mint most. Nem igazán vagyok a helyzet magaslatán, szóval igyekszem a lehető legjobban elterelni a gondolataimat. Mostanában rengeteget írok és olvasok, igyekszem az agyamat a lehető legjobban lefoglalni. Az utóbbi időben rengeteg háborús és fájdalmas regényt olvastam, de néha jól esik csak úgy bekuckózni és a romantika világába merülni, így került a látóterembe Az utolsó könyvtár című kötet is. A fülszöveg és a cím azt sugallta, hogy June története nagyszerű kikapcsolódás lesz számomra, biztos voltam benne, hogy tudok majd azonosulni a karakterével. Lelki szemeim előtt egy igazi introvertált főszereplő jelent meg, az első pillanattól kezdve bíztam benne, hogy egy olyan főhőst ismerhetek meg a lapokról, aki akár az én legjobb barátom is lehetne, hiszen biztosan hasonlítunk egymásra. 

Óriási lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba és szerencsére egyáltalán nem bántam meg, hogy esélyt adtam ennek a kötetnek. Az az igazság, hogy nagyon tetszett és szerintem új kedvenc zsánert találtam magamnak, kiderült, hogy imádom a könyvmolyos történeteket. Az utolsó könyvtár egy olyan történet, mely tökéletesen bemutatja azt, hogy a hétköznapi emberek is képesek arra, hogy igazán nagy tetteket hajtsanak végre és azt, hogy a könyvek szeretete milyen erős kapocs lehet egy közösségben. Egy rendkívül szerethető regény a barátság és a közösség erejéről és arról, hogy soha nem késő az embernek újrakezdeni. Egy könnyed, mégis szívmelengető olvasmány, mely elvarázsolja az olvasóját és egy óvatlan pillanatban elrabolja a szívét is. A cselekmény igazán érdekes és élvezetes, a szereplők pedig egytől egyik szerethető karakterek, akiket összeköt a könyvtár és az olvasás szeretete. Nem mondom, hogy hibátlan alkotás, de engem levett a lábamról. A könyv teljesen lekötött, jókat mosolyogtam rajta és bevallom, néhány könnycseppet is elmorzsoltam. Freya Sampson regénye nagyszerű választás egy kellemes kikapcsolódásra. Rengeteg könyves utalás volt benne, az már pedig csak hab a tortán, hogy June egyik kedvence a Büszkeség és balítélet, ami számomra is rendkívül kedves történet.

A történet szerint Chalcot kisvárásnak a könyvtárát bezárás fenyegeti, hiszen az egész országban érezhető a megszorítások hatása. A tanács nem akarja/nem tudja tovább finanszírozni ezeket az intézményeket, így a költségcsökkentés jegyében több könyvtárat is szeretnének bezárni. Az intézmény azonban sokkal több, holmi könyvekkel teli épületnél. Az emberek rengeteg célból járnak oda nap mint nap. Vannak, akik a foglalkozások, mások a társaság, az informatikai háttér és a csend miatt látogatnak el minden nap a könyvtárba. Sokak számára olyan, mint egy második otthon, ezért a közösség úgy döntött, hogy nem adja fel harc nélkül és küzd a bezárás ellen. Mindenre elszánt nyugdíjasok és egy rendkívül introvertált segédkönyvtáros kerül a harc középpontjába és már csak egy kérdés marad, vajon a kisváros lakói győzedelmeskednek, vagy könyvtár nélkül maradnak. Vajon egy maroknyi ember és egy könyvtár képes arra, hogy harcoljon a rendszer ellen?

June, a könyv főszereplője egy igazi könyvmoly, aki egy meglehetősen introvertált és szorongó személy. Nincs önbizalma és teljesen begubózott a saját kis csigaházába. Édesanyja halála után megrekedt és képtelen kilépni a saját árnyékából. Elvesztette önmagát és az álmait. A könyvtár az egyetlen menedék számára, úgy tekint rá, mint az anyukája hagyatéka, hiszen ő is ott dolgozott, így minden négyzetméteren érzi az ő jelenlétet. Amikor veszélybe kerül a könyvtár, June-nak döntenie kell. Folytatja tovább a biztonsági játszmáját, vagy végre valami olyat tesz, ami alapjaiban rengeti meg a világát. Szép lassan rájön arra, hogy ahhoz, hogy megmentse a szívének oly kedves könyveket, változtatnia kell az élethez való hozzáállásán. Elhatározza hát, hogy küzdeni fog a könyvtárért, még akkor is, ha ezzel az állását is veszélybe sodorja. Az a helyzet, hogy én nagyon megkedveltem az ő karakterét. A fájdalmával és szorongásával is teljes mértékben tudtam azonosulni és számomra teljesen érthető és átérezhető volt, miért is nem szeretne aktívan a közösség része lenni. Sokszor én is azt érzem, hogy csak azért kedvesek velem az emberek, mert jólneveltek, de amúgy a hátuk közepére sem kívánnak, egyszerűen csak nem akarnak velem szemtől szemben gorombák lenni. Sokszor én sem érzem magam kiemelkedőnek, vagy fontosnak és bevallom én sem szeretek megnyilvánulni mások előtt. June azonban óriási változáson meg keresztül, szép lassan kinyílt, maga mögött hagyta a fájdalmát és képes volt végre új életet kezdeni. 

A könyvtár megmentéséért küzdő karakterek rendkívül szerethető és szimpatikus szereplők, egyszerűen imádtam őket. Mrs. Brasworth egy igazán vagány, idős hölgy (aki az idős jelzőért konkrétan megverne) aki rengeteg tüntetésen volt már az élete során, mindig kész kiállni a jó ügy érdekében. Nem fél a következményektől, csak megy előre, hiszen tudja, csak az érhet el sikereket, aki odateszi magát 100%-osan az ilyen helyzetekben. Stanley, az idős úr szintén fontos szereplő, nélküle minden elveszett volna. Az élete nem volt habostorta, rengeteg hibát követett el, de bebizonyítja, hogy az igazán gazdag ember az, akinek nem a pénztárcája, hanem a szíve van tele. Alex, June régi iskolatársa pedig egy rendkívül kedves és szimpatikus fiatalember, akinek az első pillanattól kezdve drukkolunk és mantrázzuk, hogy a lány végre vegye észre az érdeklődését iránta. 

A borító nekem nagyon tetszett, nagyon jól visszaadta a könyv hangulatát. A regényt pedig bármikor megnézném filmen is, biztos nagyon jó kis adaptációt lehetne belőle készíteni. 

Összességében nekem kifejezetten tetszett ez a könyv, kellemes időtöltés volt, abszolút nem bántam meg az elolvasását. Egy igazi könnyed, mégis szívmelengető romantikus regény, mely elvarázsolja az olvasóját. Az utolsó könyvtár egy szerethető történet a barátság és a közösség erejéről. Könyvmolyként teljes mértékben tudtam azonosulni June karakterével. Bár fele annyira sem vagyok szorongó, mint főszereplőnk, számomra sem ismeretlen a dolog, így még közelebb éreztem magam hozzá. Ha szeretitek a hasonló történeteket, mindenképpen olvassátok el az Egy könyvmoly életét, ha pedig ti is óriási lelkesedéssel faljátok a lapokat, akkor nem hiányozhat a polcotokról ez az olvasmány. 


Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

Nyereményjátékunk természetesen a témához kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy könyvtár rövid leírását találjátok, a feladatotok az, hogy kitaláljátok melyik neves intézményre gondoltunk, és a választ beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

RÖVID LEÍRÁS

Londonban található a világ pillanatnyilag legnagyobb könyvtára. Az 1753-ban alapított és 1973-ban a British Museumból kivált intézményben 170 millió tétel tartanak számon.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.07 - Csak olvass!
12.09 - Kelly és Lupi olvas

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése