2021. december 14., kedd

Jordan Paramor: Szexoktatás: ​Útmutató az élethez + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Netflix saját gyártású sorozata a Szexoktatás hihetetlen sikeres lett, főleg azért mert egyenesen beszél a fiatalok hétköznapi problémáiról. Ezt igyekszik könyvbe átültetni ez a Kolibri Kiadónál megjelent kiegészítő kötet, amely szintén igyekszik lekezelés nélkül foglalkozni a fő témával: a szexszel. Tartsatok bloggereinkkel hogy megtudjátok, ez mennyire sikerült és ha velünk játszatok még nyerhettek is egy példányt a könyvből.

A Netflix saját gyártású sorozata alapján.

A szexről és a párkapcsolatokról szóló információk jó része elavult, ködös, vagy csak nem tükrözi az emberi tapasztalatok széles spektrumát, és a Moordale diákjai első kézből tudják, ez mennyire rossz. Ez a gyakorlatias útmutató az élethez és a szerelemhez tele van átfogó, széles körű információval, mert olyan nincs, hogy mindenkire minden illik.

Kérdéseid vannak a testedről?
Nem vagy biztos az érzéseidben?
Vagy aggódsz, hogy az normális-e?

Nos, ezzel nem vagy egyedül! Otis, Maeve és a barátaik tudják, hogy rengeteget kell tanulniuk a modern szerelem MINDEN oldaláról.

Az eredmény? Ez az egyenes, közérthető és informatív útmutató az élethez. Tudj meg mindent a testedről, légy magabiztos a külsődben, ásd bele magad a beleegyezés, a szexualitás és a gender témáiba! Itt minden kérdésedre választ kapsz, amelyet eddig féltél feltenni! Úgyhogy csapd fel a könyvet, kezdj beszélgetni, kiabálni, sőt akár ordítani a SZ-E-X-ről!

A Szexoktatás az egyik kedvenc sorozatom a Netflixen. A történetet és a karaktereket azonnal megkedveltem és bár néha kicsit több benne a szex, mint amennyit általában el tudok viselni, itt egyáltalán nem zavart a dolog. A kamaszkor problémáit és kríziseit nagyon jól ábrázolja, hihetetlenül jól eltalált sorozat. Az én személyes kedvencem Adam, aki a tökéletes iskolapéldája annak, hogy elkövető olykor maga is áldozat. Nagyon szerettem az ő fejlődéstörténetét és végig drukkoltam, hogy képes legyen megtalálnia önmagát és végre frusztráció és komplexusok nélkül élje tovább az életét. Mikor megláttam ezt a könyvet nagyon kíváncsi lettem rá. Bár nem én vagyok a célközönség, de mindenképpen szerettem volna elolvasni, hiszen a bullshitmentes felvilágosítást rendkívül fontosnak tartom. 

A tinédzserkor nehéz időszak az ember életében. A különböző testi és lelki változások megijeszthetik és összezavarhatják az embert. Nem igazán tudom, hogy történt-e bármilyen változás azóta, de nekem a múltból úgy rémlik, hogy a különböző felvilágosító órák és próbálkozások mindig nyögvenyelősek és rendkívül kínosak voltak. Valahogy soha nem arról volt szó, ami igazán számított volna. Vagy olyan dolgokról volt szó, amit már mindenki tudott, vagy pedig olyanról, amihez a csapat nagy része még éretlen volt. Az egész olyan volt,  mintha mindenki csak szerette volna kipipálni ezt a feladatot és senkit sem érdekelt igazán, hogy a megfelelő módon beszéljen velünk. Persze visszatekintve nem is hibáztathatok érte senkit, nyilván egy egész osztály előtt erre nem is igazán lehetett lehetőség, hiszen a csapat nagy része komolytalanul viselkedett. A füzetek, amiket kaptunk, vagy a könyvek, amiket esetleg ajánlottak csupán a biológiai változásokról írtak, a különböző lelki folyamatokról nem igazán esett szó. Mindezek miatt igazán kíváncsi lettem az útmutatóra, hiszen a fülszöveg és a különböző megjelenések alapján úgy láttam, hogy teljes mértékben meghaladja az általam eddig ismert hasonló típusú könyveket. 

A kötet több fejezetből áll, melyekből megismerhetjük a kamaszkor sajátosságait, minden kíváncsi fiatal választ kaphat azokra a kérdésekre, amelyeket talán soha nem mert feltenni. Az útmutató abszolút nem untatja az olvasóját a száraz biológiával és pszichológiával, hanem megfelelő kontextusba helyezve a sorozat karaktereinek a segítségével mesél kamaszkor zavaros időszakáról.

Fontos kiemelni azonban, hogy ez a könyv nem csak a szexről szól. Többek között arról olvashatunk arról is,  hogyan működik a testünk, miben különbözik a fiúk és lányok testfelépítése egymástól. Kiemeli, hogy fontos a lelki egészség, beszél a bántalmazásról, az online világ rejtette veszélyekről és az identitáskeresés problémáiról is. Megtudhatunk egysmást a társas kapcsolatokról, barátságról és a szerelemről és részletesen ír a biztonságos szex fontosságáról is. Persze most biztosan sokan elsápadnak és arra gondolnak, hogy milyen kínos lehet erről beszélni a fiatalokkal. Ezt a témát azonban nem lehet és nem is szabad megkerülni. Ez a könyv egy kommunikációs kapocs lehet a fiatalok és a szülő között. 

Nagyon tetszett, hogy a könyv az első pillanattól azt sugallja az olvasó felé, hogy minden pontosan úgy jó, ahogy van. Kiemeli, hogy fontos megérteni, hogy nagyon sokféle ember létezik, és semmi baj nincs azzal, ha az ember olyan, amilyen, hiszen ettől szép a világ. Nem kell és nem is szabad mindenkinek egyformán gondolkodnia és éreznie. Nem baj, ha kicsit különcek vagyunk, végül mindannyian megtaláljuk a saját utunkat. Ítélkezésmentesen ír a különböző problémákról, és arra bíztatja az olvasóját, hogy hasonló helyzetekben azonnal kérjen segítséget. 

A könyv stílusa szerintem egyszerűen zseniális, egy másodpercig sem éreztem magam kellemetlenül olvasás közben. A szereplők jelenléte emészthetővé és rendkívül emberivé teszi az egész írást. Nem egy furcsa és kínos felvilágosító könyv, sokkal inkább egy igazi útmutató, mely óriási kincs lehet a tinédzserkori zűrzavaros időszakban.

Összességében nagyon tetszett a Szexoktatás: Útmutató az élethez, az ígéretéhez híven tényleg lazán és bullshitmentesen áll az egész témához. Nem akarja az olvasót száraz tényekkel, biológiával és különböző elméletekkel untatni, a különböző példák és történetek és a sorozat szereplőinek a segítségével igazán könnyen emészthetővé és befogadhatóvá teszi az egész témát. Én nagyon szerettem.


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Mostani feladványunkban a könyv és a sorozat egy-egy szereplőjét bújtattuk el az értékelések sorai közé. A feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai

12.10.: Olvasónapló
12.14.: Csak olvass!
12.16.: Nem félünk a könyvektől

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése