2021. december 15., szerda

Mikki Daughtry - Rachael Lippincott: Mindvégig + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Két lépés távolság után, most egy újabb lenyűgöző történetet olvashatunk a szerzőktől a Maxim Kiadó jóvoltából. Kyle és Kimberly voltak a tökéletes pár a középiskolában, de amikor az érettségi banketten Kimberly szakít vele, Kyle világa szó szerint a feje tetejére áll. Autóbalesetet szenvednek, aminek során agykárosodása lesz, Kimberly pedig meghal. És nem ismer senkit, aki megérthetné, mit is érez. Amíg nem találkozik Marley-val. Marley-t is nagy veszteség érte, amiért saját magát hibáztatja. De vajon képes lesz arra Kyle, hogy újra kezdjen mindent? Tartsatok velünk, ismerjétek ezt a szívfacsaró történetet, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyvet. 


Megtalálhat még a szerelem, miután mindent elvesztettél?

Kyle és Kimberly voltak a tökéletes pár a középiskolában, de amikor az érettségi banketten Kimberly szakít vele, Kyle világa szó szerint a feje tetejére áll. Autóbalesetet szenvednek, aminek során agykárosodása lesz, Kimberly pedig meghal. És nem ismer senkit, aki megérthetné, mit is érez.
Amíg nem találkozik Marley-val. Marley-t is nagy veszteség érte, amiért saját magát hibáztatja. Ahogy Kyle és Marley próbálják egymás sebeit gyógyítani, érzéseik egyre erősebbek lesznek egymás iránt. Kyle azonban nem tud szabadulni a gondolattól, hogy egy újabb baleset felé száguld, ami ismét felforgatja majd az életét, pedig épp csak kezdte újra összerakni azt.

És igaza van.


Szavakkal el sem tudom Nektek mondani, hogy mennyire vártam már ezt a könyvet. hiszen az alkotók másik magyarul megjelent írását a Két lépés távolság című kötetet is nagyon szerettem. A fülszövegbe azonnal beleszerettem, imádom az ilyen típusú regényeket, a szépséges borító pedig csak hab volt a tortán. Óriási lelkesedéssel álltam neki a kötetnek, csak úgy faltam a lapokat, a befejezése után viszont teljesen tanácstalanul álltam a rám váró feladat előtt. Realizáltam, hogy egyáltalán nincs könnyű dolgom az értékeléssel, hiszen borzasztóan nehéz úgy írni valamiről, hogy tudom nem mehetek bele a mélyebb elemzésébe a kötetnek, mert akkor elrontanám vele az olvasás élményét, ezt pedig mindenképpen szeretném elkerülni. Nekem megadatott, hogy úgy olvassam el az egész regényt, hogy a különböző fordulatok teljesen magával ragadjanak és maguk alá gyűrjenek, ezért senkitől sem szeretném elvenni ezt az érzést. Higgyétek el, ha bármi olyat is olvastok a könyvről, ami ennél konkrétabban utal a cselekményre, akkor ne olvassátok tovább az értékelést, mert garantáltan elrontja az olvasás élményét. Ezt a könyvet mindenképpen úgy vegyétek a kezetekbe, hogy nincsen semmilyen előzetes tudásotok a konkrét cselekményszálról. 

A Mindvégig című könyv egy igazán szerethető ifjúsági regény, mely a túlélésről, a gyászról az elengedésről és a felemelkedésről szól. Egy könnyen és gyorsan olvasható mű, mely garantáltan megdobogtatja az olvasó szívét. Bevallom a regény nekem leginkább a háromnegyedéig tetszett. Utána már kissé vegyes érzéseim vannak vele kapcsolatban. 

A történet szerint Kyle és Kimberly az iskola a külső szemlélő számára az iskola álompárjának tűnt, ugyanakkor rendkívül viharos volt a kapcsolatuk. Az együtt töltött idő alatt számtalanszor szakítottak, mégis mindig visszatértek egymáshoz. Az érettségi banketten azonban minden megváltozik Kimberly szakít a fiúval, ez pedig szó szerint a feje tetejére állítja a világát. Autóbalesetet szenvednek, aminek során agykárosodása lesz, Kimberly pedig meghal. Kyle teljesen szétesik és nem tud mit kezdeni azzal, hogy elveszítette a barátnőjét. Ennek több is van a nyilvánvaló gyász érzésén kívül. Egyrészről mindig teljesen természetesnek vette a lány jelenlétét, még a legrosszabb pillanatokban is kitartott mellette. Az egész életét vele képzelte el, így képtelen önmagát és a saját életét Kimberley nélkül definiálni. Másrészről pedig küzd a saját belső démonjaival, melyet a túlélők bűntudata táplál. Ez az érzés tulajdonképpen része annak a tünetegyüttesnek, amit poszt-traumás stressz szindrómának neveznek. Az alapja az a mentális állapot, amikor egy katasztrófát, balesetet, vagy valamilyen más rettenetes eseményt túlélő egyén úgy érzi, hogy rosszat tett azzal, hogy ő életben maradt, mások pedig nem. Úgy érzi, hogy ő kevesebb ér, mint azok az emberek, akiket szeretett és akikkel törődött, ők jobban megérdemelték volna az életet. Nekik kellett volna életben maradni és neki kellett volna meghalni. A mögötte búvó pszichológiai mechanizmust úgy magyarázzák, hogy az ember elnyomja magában a haragot, amit az esemény okozója felé érez, és azok felé, akiknek tényleg lehetőségük lett volna megakadályozni a dolgot, és ez az egész indulat önmaga ellen fordul. Ennek a túlélő bűntudat-érzésnek gyakori kísérője szorongás, depresszió, alvászavarok és rémálmok, a jelen és a jövő iránti érdeklődés elvesztése, késztetés-hiány. Kyle úgy érzi, hogy senki sem érti meg őt és szép lassan egyre mélyebbre és mélyebbre süllyed a fájdalom és önpusztítás mocsarában. Egy nap azonban találkozik Marley-val és minden megváltozik. A fiatal lány is hasonló gondokkal küzd, képtelen túllendülni a családjukban történt tragédián, az ő lelkében is óriási vihar dúl, melyet semmi nem tud enyhíteni. Minél több időt töltenek el egymás társaságában, annál jobban megnyílnak és szép lassan elindulnak a fájdalmas gyógyulás rögös ösvényén. A kérdés csupán az, hogy megtalálják-e az egymáshoz vezető utat akkor is, ha minden veszni látszik? 

A karakterek szerintem rendkívül szerethetők. Marley és Kyle is rengeteget fejlődik, szép lassan nyílnak meg egymás felé és végre képesek lesznek ismét arra, hogy élni kezdjenek. Amikor az emberrel valamilyen szörnyűség történik képtelen arra, hogy továbbmenjen és ott folytassa az életét, ahol eddig. A gyász furcsa dolgokat művel az elmével és nagyon nehéz kikeveredni belőle. Ez nem egy olyan dolog, amit magunk mögött lehet hagyni. Ez soha nem oldódik meg, csupán az ember megtanul együtt élni a másik hiányával. A cél soha nem az, hogy ne fájjon a másik elvesztése, hanem, hogy a fájdalom kontrollálható legyen és ne döntse le az embert a lábáról. Mindkét főszereplőnek óriási utat kell bejárnia ahhoz, hogy eljussanak erre a pontra, de a szeretet olykor csodákra képes, még a leglehetetlenebb helyzetekben is képes arra, hogy győzedelmeskedjen. 
A mellékszereplők is szerethető figurák, Kyle édesanyja és legjobb barátja (Sam) jelenik még meg a kötetben és persze valamennyire megismerhetjük Kimberly karakterét is. Én senkire sem tudtam azt mondani, hogy idegesítő, vagy unszimpatikus karakter, hiszen minden egyes furcsa és idegesítő viselkedés mögött láttam a gyász komplikált pszichológiai hatását. 

A borító engem teljesen levett a lábamról, és annyira örültem neki, hogy megmaradt az eredeti, külföldi változat. Az utóbbi időben sokat morogtam a kiadó által megjelentetett regények külsején, de most úgy érzem, hogy kárpótoltak. Egyszerűen imádom.

Összességében kifejezetten szerettem a regényt, bár ahogy mondtam a végével kapcsolatban rendkívül vegyesek az érzéseim. A Mindvégig című könyv egy igazán szerethető ifjúsági regény, mely a túlélésről, a gyászról az elengedésről és a felemelkedésről szól. Egy könnyen és gyorsan olvasható mű, mely garantáltan megdobogtatja az olvasója szívét. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, de semmiképpen se olvassatok el olyan értékelést, amelyben bővebben kitérnek a mű cselekményére, mert az erősen spoileres és elrontjátok vele az olvasás élményét. Én csak ajánlani tudom mindenkinek a könyvet, ha azon gondolkodtok, hogy érdemes-e esélyt adni a műnek, akkor csak azt tudom mondani, hogy ne habozzatok, mindenképpen vágjatok bele az olvasásba, hiszen nem csak a borító meseszép, hanem a tartalma is szerethető. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 




Nyereményjáték

Az egyik legkülönlegesebb érzés az, amikor egy könyv magával ragadja a lelkünket és többé nem ereszti azt. A mostani játékunkban olyan történetekből hozunk 1-1 idézetet, melyek nagy hatással voltak ránk és mély nyomokat hagytak bennünk. Nincs más dolgokat, mint a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni, hogy melyik regényből származik az idézet. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

“Egyre csak bámulnak, mert más vagyok, mint ők, és ez számomra egyet jelent a ténnyel: kevesebbet is érek náluk.” 


a Rafflecopter giveaway

Állomások

12.15.: Csak olvass!
12.17.: Sorok között
12.19.: Fanni's Library

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése