2021. december 20., hétfő

Matt Haig: A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak (A fiú, akit Karácsonynak hívnak 1.) + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Netflix filmet készített Matt Haig A fiú, akit karácsonynak hívnak című regényéből. Ennek alkalmából a Kolibri Kiadó megjelentette a történetet filmes borítóval is. Ezúttal hat bloggerünkkel követheted végig, hogyan lesz a kis Nikolaszból Karácsony apó, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

A regény alapján készült film a NETFLIX műsorának egyik legjobban várt meglepetése idén karácsonykor.

„A tornyon egy ablak sem volt. A vastag ajtó fából meg fémből készült. És persze őrizték is. Nikolas ott ült a dohos cellában, és úgy érezte magát, mint a légy, amelyik légypapírra ragadt. Odakint várta a világ erdőkkel, tavakkal, hegyekkel és reményekkel, de ez a világ már másoké volt, őt kizárták belőle. Innen egyszerűen nem lehet kijutni. Furcsa módon mégsem érzett elkeseredettséget. Egy kicsit talán félt, de a szíve mélyén reménykedett. Kuncogni kezdett magában.

Képtelenség.
Erre gondolt hát Topó apó, jött rá Nikolas.
Ez a varázslat lényege, nem igaz? Hogy a képtelenség elképzelhetővé válik.”

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Glimpi?

Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét?

Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat!


Vannak könyvek, amelyeket örökké a kezünkben akarunk tartani és olvasni. A történet bekúszik a bőrünk alá, megragadja a szívünket és többé el sem ereszti. Együtt élünk és lélegzünk a szereplőkkel és képtelenek vagyunk kiverni őket a fejünkből az utolsó oldal elolvasása után. Számomra pontosan ilyen volt A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak is, ami egy igazán szívfacsaró, hihetetlen mélységeket bejáró történet a hit, a remény és a szeretet erejéről, a veszteségről, változásról és annak feldolgozásáról. Nálam az első pillanattól kezdve óriási kedvenc lett, Nikolas története, ami az egyik legszerethetőbb olvasmány, ami mostanában a kezembe került. Szavakkal el sem tudom mondani Nektek, hogy mennyire imádtam ezt a történetet annak minden örömével és bánatával. Olvasás közben sokszor mosolyogtam, néha csak meredtem magam elé, és hősiesen bevallom Nektek, jó pár könnycseppet is elmorzsoltam a szemem sarkában. Bár bevallom nem először olvastam a regényt, a teljes trilógia a polcomon csücsül, de nem tudtam ellenállni az új kiadásnak, így ismét átadtam magam ennek a lenyűgöző történetnek. Azt kell mondanom, hogy a mese ereje egy kicsit sem fakult meg, ugyanolyan gyermeki lelkesedéssel faltam a lapokat, mint anno első alkalommal. 

Matt Haig neve már jó ideje nem ismeretlen számomra, az elmúlt évek során az egyik legkedvesebb írómmá nőtt ki magát. Több regényét is olvastam már és egyszerűen odavagyok az írói stílusáért. Először a Miért érdemes életben maradni című könyve talált rám, azóta pedig falom a történeteit, nem számít, hogy gyermekeknek, vagy éppen felnőtteknek szóló írása kerül a kezembe, minden egyes alkalommal elveszek a lapok között. Alapjáraton hajlamos vagyok arra, hogy olykor kissé depresszíven és borongósan álljak hozzá a dolgokhoz és azt érzem, hogy Matt Haig is így van ezzel. 

A történt rendkívül érdekes, izgamas és roppant módon szerethető. Nikolas és édesapja nehéz anyagi körülmények között élt. Az életük sokszor kilátástalan volt. Nem tudtak egyről a kettőre jutni, a szegénység felemésztette őket. És bár mindenketten tudják, hogy az igazi gazdagság az, hogy ők ott vannak egymásnak, a kisfiú édesapja mégis érzi a nincstelenség súlyát. Ezért úgy dönt, hogy elindul a messziségbe néhány társával együtt a hófödte csúcsok irányába, kezébe veszi a saját sorsát és változtat a szerencséjükön. De vajon mi az ára ennek? Létezik még jóság a férfi szívében? 

A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak nagyszerűen rávilágít arra, hogy milyen is a mi világunk. Az emberek (olykor a koboldok vagy a rénszarvasok is) hajlamosak arra, hogy rosszul viselkedjenek, vagy valamilyen rossz dolgot tegyenek, de mindenkiben benne lakozik a jóság lehetősége.

A történet egy másodpercre sem ereszti olvasóját, végig izgalmas, egy másodpercre sem válik unalmassá, vagy éppen vontatottá. Matt Haig nagyszerűen építette fel a regény cselekményét, szépen fokozatosan építkezett. A meseregény hangulata és atmoszférája lenyűgöző, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Az író egy olyan világot alkotott, ahova kicsik és nagyok egyaránt el tudnak menekülni a mindennapok zord valóságából. A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak pontosan egy ilyen történet. Nem számít, hogy valaki 10, vagy 30 évesen olvassa, ugyanúgy rabul ejti a kötet bája és mondanivalója. Egy nagyszerű írás, mely minden olvasójára garantáltan hatással lesz. 

A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak egy rendkívül szerethető, szívet melengető tökéletes karácsonyi olvasmány, de valahol tulajdonképpen egy fejlődéstörténet is. Egy olyan kisfiú története, aki bármire képes lett volna azért, hogy ismét az édesapjával legyen, amikor azonban minden a feje tetejére állt a szívére halgatván igyekezett a lehető legjobb döntéseket meghozni. A kis Nikolas az olvasó szeme előtt válik erős és kompetens felnőtté, a koboldok vezetőjéve, Karácsony apóvá, aki rövid idő elteltével meglelte életének célját is. 

A karakterek korántsem idealizált, romantikus hősök, nem mesebeli csodalények, hanem valódi hús-vér emberek, akik sokszor és sokat hibáznak. Gyermekként és talán felnőttként is könnyen lehet vele azonosulni. Nikolas az egyik legszerethetőbb főhős, akiről mostanában olvastam, egy rendkívül kitartó és jóravaló fiú, akinek a szívében mérhetetlen jóság lakozik. Édesapja sem rossz ember, csupán a kilátástalanság és a szegénység hatására egy kicsit eltévelyedett, ez pedig mindkettejük életére óriási hatással van. Az én személyes kedvencem az Igazmondó Glimpi (bár helyzeti előnyben vagyok azokhoz képest, akik csak most kezdtek ismerkedni Matt Haig sorozatával), már el is felejtettem, hogy milyen izgalmasan indult a kapcsolata Nikolassal. Koboldfalva mesés lehet, olyan szívesen ellátogatnék hozzájuk. Kipróbálnám az óhajtássóhajtozás, megkóstolnám a legfinomabb mézeskalácsokat és megvásárolnám Karácsony apó bestseller köteteit. 

Ahhoz, hogy ennyire élvezetes legyen a magyar kötet természetesen Magyari Andrea munkája is elengedhetetlen volt, aki  nagyszerűen ültette át az egyes kifejezéseket a nyelvünkre.  A rajzok nagyszerűen kiegészítették a történetet, Chris Mould illusztrációi remekül sikerültek. 

Összességében én egyszerűen imádtam A ​fiú, akit Karácsonynak hívnak című könyvet, az egyik legkedvesebb karácsonyi kötetemmé avanzsálódott. Egy igazán szívet melengető, izgalmas történet a hit és remény fontosságáról, nem utolsó sorban pedig egy hihetetlen mélységeket bejáró mese a jóság és a szeretet erejéről. A Nikolas kalandjáról szólö történet, az egyik legszerethetőbb olvasmány, ami mostanában a kezembe került. A regény atmoszférája és egyedi hangulata egy másodpercre sem ereszti az olvasót. A történet érdekes és izgalmas, a karakterek pedig nagyszerűek. Én teljes szívemből ajánlom mindenkinek, remélem a Ti szíveteket is elrabolja majd ez a nagyszerű olvasmány. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Karácsony apó, Télapó, Mikulás… A különböző népek más és más néven nevezik azt a személyt, aki decemberben ajándékokat visz a gyerekeknek. A feladatotok ezúttal az, hogy megírjátok mely országokban nevezik a Nagyszakállút az adott állomáson található néven, és beírjátok a megfelelő országot a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
KÉRDÉS
Dedek Mraz

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

12.17 Utószó
12.20 Csak olvass!
12.23 Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése