2021. december 21., kedd

V. S. Alexander: Az ​előkóstoló + Nyereményjáték

Sziasztok!

V.S.Alexander könyve Az előkóstoló egy nagyon különleges történetet mesél el a náci Németország diktátoráról. Magda Ritter, Hitler előkóstolójaként belelát a Führer életébe, és a híres Berghofban található pihenőhely mindennapjaiba. A lány veszélyes munkát végez, de a munkáján kívül is sok veszély leselkedik nem csak rá, hanem mindenkire, aki itt él és köze van a Führerhez. Magda izgalmas életéről és kalandjairól most három bloggerünk mesél nektek. Tarts velünk te is a turnén, ahol ha jól válaszolsz a kérdésekre, akkor neked is esélyed van megnyerni a Maxim Kiadó által felajánlott Az előolvasó regény egyik példányát.

A ​második világháború viharában egy fiatal német nő kétes menedéket talál, mely közelebb van a veszély forrásához, mint azt valaha gondolta volna. Amíg a hitleri diktatúra nyújtotta kiváltságokat élvezi, megismeri a rendszer kegyetlenségét is. 1943 elején záporoznak Berlinre a szövetségesek bombái, ezért Magda Rittert szülei a bajorországi rokonaikhoz küldik, remélve, hogy így biztonságban lesz. Magdát a Berghofba, Hitler hegyi pihenőhelyére osztják be, ahol azon fiatal nők egyike lesz, akik előzetesen megkóstolják Hitler ételét, és ha kell, feláldozzák magukat, hogy a Führert megóvják a mérgezéstől. A bajor Alpokban fekvő Berghof mintha egy másik világban lenne, távol a háború kegyetlen valóságától. Magda eleinte retteg, de később fokozatosan hozzászokik veszélyes foglalkozásához, bár tudja, hogy nem szabad hangot adnia a háborúval kapcsolatos ellenérzéseinek. De miután beleszeret egy ellenálló SS-tisztbe, és egyre többet tud meg a Birodalom rémtetteiről, Magda is belekeveredik egy összeesküvésbe. A biztonságért és szabadságért folytatott küzdelem során minden leleményességére szüksége lesz, hogy bosszút állhasson.
Az előkóstoló a háború erkölcsi kérdéseit boncolgatja egy nagyszabású és erőteljes, rendkívül bátor tettekről mesélő történetben.

Rengeteg háborús és történelmi könyvet olvastam az utóbbi időben, így lassan joggal mondhatom, hogy ez a kedvenc zsánerem. Rajongok az ilyen típusú regényekért és mindenért, ami segít abban, hogy megérthessem a múlt azon szeletét, amely emberek millióinak tette tönkre az életét. Minden egyes alkalommal, amikor ilyen típusú regényt veszek a kezembe kettős érzések kezdenek el kavarogni bennem. Egyrészről nagyon izgatott vagyok, másrészről azonban ott motoszkál bennem az a kérdés, hogy vajon meddig hatnak majd rám elementáris erővel az ilyen típusú könyvek? Mikor jön el az a pont, amikor már nem tudnak újdonsággal szolgálni? Hasonló gondolatokkal vettem kézbe V. S. Alexander regényét is. A fülszöveg azonnal felkeltette az érdeklődésemet, hiszen úgy éreztem a kötet segítségével a második világháború egy olyan szeletét ismerhetem meg, melyről eddig csak keveset hallottam. Az elmúlt időszakban leginkább csak holokauszt történeteket olvastam a témában, így az újdonság erejével hatott rám a kóstolók világa. Ezek a fiatal lányok Hitler szolgálatában álltak és egyetlen egy feladatuk volt, megkóstolni minden ételt, mielőtt a Führer elé kerülnek, hogy senki ne mérgezhesse meg őt. 

Az előkóstoló egy érdekes és izgalmas történelmi regény, mely a múlt egy olyan szeletét tárja az olvasója elé, ami eddig talán kevésbé ismert az olvasó számára. A mű teljes mértékben az írói szabadság szüleménye, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy valós személyek és konkrét történelmi események ihlették. Két történelmi alakot szeretnék kiemelni az írásom során, az egyik Constanze Manziarly, a másik pedig Margot Woelk. Constanze a Führer utolsó ismert szakácsa volt, ő gondoskodott Hitler étkeztetéséről az utolsó években, a kötetben ő inspirálta Séf karakterét. A másik pontos történelmi tény a kötetben a kóstolók világát idézi. 14 fiatal nőt kényszerített az SS a második világháború alatt arra, hogy Adolf Hitler kóstolói legyenek, de közülük csak Margot Woelk élte túl a szolgálatot. Kicsit olvasgattam a hölgyről és egyértelműen ő inspirálta Magda karakterét, rengeteg párhuzam figyelhető fel a két életút között. 

A regény cselekmény rendkívül érdekes és izgalmas. A kötet kifejezetten olvasmányos, így könnyen és gyorsan lehet vele haladni. Bevallom, nálam nem lett elsőszámú kedvenc, de még így is élveztem az olvasását. A kötet E/1-ben íródott, így rendkívül személyesnek hat, az előszó és az utószó pedig rátesz erre az érzésre egy lapáttal. Azt sugallja, hogy egy memoárral van dolgunk és Magda valódi, hús-vér karakter. Ettől még intenzívebbé válhat az élmény és még jobban elmerülhetünk a második világháború borzalmaiban a fiatal lány tolmácsolása által. Az elbeszélése azonban rám nem hatott elemi erővel, nem bénultam le a mérhetetlen fájdalmától és kétségeitől, számomra nem volt elementáris erejű, a személyes hangvétel ellenére úgy éreztem, hogy végül kívül helyeződtem a történeten. Egyáltalán nem volt rossz a könyv, és tényleg élveztem az olvasást,  de nekem valami mégis hiányzott belőle. 

A történet szerint 1943-ban járunk Németországban, amikor is egyre jobban elkezdett gyengülni Hitler és az ország ereje. Egyre többet bombázzák az országot, ráadásul a szövetségesek is egyre nagyobb erőre tesznek szert. Berlin és a többi nagyváros egyre veszélyesebbé válik, így Magdát, a fiatal német lányt a szülai vidékre küldik. Berchtesgadenben azonban kissé más irányt vesz a lány sorsa, mint amire számított. A rokonok nem akartak egy koloncot a nyakukba, nem akartak egy újabb éhes szájat etetni, így hozzásegítik őt egy munkához. A fiatal lány előtt sokáig teljesen homályos, hogy mit is kell majd csinálnia, de szép lassan rájön, hogy komoly és veszélyes munka vár rá, Hitler kóstolója lesz. Magda szemén keresztül bepillantást nyerhetünk a Führer életébe, és mindennapjaiba. Történetünk főszereplője eleinte retteg a rá váró munka miatt, de később fokozatosan hozzászokik veszélyes foglalkozásához. Kétségek gyötrik és nincs teljesen meggyőződve a hitleri ideológiáról, de tudja, hogy nem szabad hangot adnia a háborúval kapcsolatos ellenérzéseinek, mert az egyenlő lenne a biztos halállal. Miután beleszeret egy ellenálló SS-tisztbe, és egyre többet tud meg a Birodalom rémtetteiről, Magda is belekeveredik egy összeesküvésbe. A biztonságért és szabadságért folytatott küzdelem során minden leleményességére szüksége lesz, hogy bosszút állhasson. De vajon az ellenállók képesek lesznek arra, hogy Hitlert és társait eltöröljék a föld felszínéről? Visszatérhet még Németország a régi kerékvágásba? Mire képes az ember azért, hogy végre hű legyen az eszméihez és vajon mi ennek az ára?

A karakterek rendkívül érdekesek és számomra roppant hitelesek voltak. A háború sokféle hatással lehet az emberekre, egyesek öngyilkos küldetésbe menekülnek, mások pedig a végsőkig kitartanak. Nem mindenki képes kivárni és az utolsó pillanatig küzdeni. V. S. Alexander nem fukarkodott a háborús jelenetekkel, olvasás közben több olyan kép is megelevenedik az olvasó lelki szemei előtt, melyek sajnálatos módon elengedhetetlen részeit képezik a háború súlytotta övezeteknek; értelmetlen gyilkosságok, öngyilkosságok, nemi erőszak. Ezeknél a pillanatoknál az ember a legszívesebben becsukná a szemét, de sajnos nem tehetjük meg. Az emberi kegyetlenség sokszor nem ismer határokat és akár akarjuk, akár nem, sajnos ez is részét képezi a történelemnek. Nem csak a nagy harcokra kell ilyenkor emlékezni, hanem fontos figyelembe venni az átlagember szenvedését is, hiszen nem csak a harctéren folyt a küzdelem, hanem az utcákon is. A háború mindenki életére hatással volt, lehetetlen volt előle elmenekülni. 

Összességében nekem kifejezetten tetszett V. S. Alexander regénye és bár új kedvencet nem avattam mégsem cserélném le másra az olvasás élményét. Határozottan úgy érzem, hogy szélesedett a tudásom  és biztosan olvasgatok még a témában. Ha szeretitek a hasonló regényeket, akkor mindenképpen olvassátok el ezt is. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték 

Az előkóstolóként dolgozó Magda Ritter munkája sok veszélyt rejteget, hiszen a lány feladata, hogy kiszúrja az ételekbe, vagy italokba rejtett mérgeket. A feladatod az lesz, hogy a bloggerek blogjain megtaláld a kiemelt betűket és megtudd, hogy milyen ételeket és italokat kellett Magdának megkóstolnia a munkája során. Ha a megfejtéseket helyesen beírod a Rafflecopter doboz megfelelő helyébe, akkor a turné végén megnyerheted V.S.Alexander regényét a Maxim Kiadó felajánlásából.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek

12.21. Csak olvass

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése