2022. január 13., csütörtök

Serena Valentino: Szegény, mélabús lélek + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Disney Gonoszok sorozat harmadik kötete, a Szegény, mélabús lélek. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Ursula és a Három nővér sötétséggel és mágiával átitatott történetét, melyből kiderül, miért is  vált gonosszá Ursula, miközben a félelmetes nővérek is tovább szövögetik szálaikat. Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát!

Sokan ismerik a tengeri királylány, Ariel históriáját, amelyben a főhős elveszíti, majd megtalálja a saját hangját. E történetet már sokan, sokféleképpen elmesélték. Ám a sellőlány mindegyik változatban többre vágyik, mint amit a saját világa adhat neki, édesapja pedig arra kényszerítené, hogy víz alatti birodalmának rabjaként élje az életét.
Ariel lázadása során előbb a hangja, majd kis híján a lelke is odavész, ám végül győzedelmeskedik a jó, a kis hableány pedig büszkén vállalja a változást.
Ez azonban csak a történet egyik fele. Mi a helyzet Ariel ősellenségével; Ursulával, a tengeri boszorkánnyal? Vajon hogy lett belőle ilyen megvetett, gonosz, gyűlölködő teremtmény? Többen próbáltak már ennek a végére járni. E könyv is elmesél egy lehetőséget, hogy mi történhetett a tenger boszorkányával, s hogy vált belőle végül egy kitaszított, szegény, mélabús lélek.


Nagyon vártam már Serena Valentino legújabb magyarul megjelenő kötetét, kicsit úgy érzem, hogy rendesen addiktív ez a sorozat, még úgy is, hogy az ember nem esik szerelembe a történetekkel. A Szegény mélabús lélek már az első pillanatban felkeltette az érdeklődésemet, szóval kíváncsian vártam Ursula történetét. Mióta felnőtt lettem kicsit átértékelődött bennem a Disney rajongásom. Már nem csak a csillogó hercegnők, vagy pozitív karakterek érdekelnek, hanem kifejezettem megkedveltem a negatív szereplőkről szóló eredettörténeteket is. Bár nem tartom magam rajongónak és nagyon nehezen választok kedvencet közülük, azért Spotify-on rendszeresen berakom magamnak a Disney Villain listát, ha éppen olyan kedvem van. Ariel meséje bár soha nem tartozott a kedvenceim közé, de az utóbbi időben közelebb került hozzám ez a mese is, így nem volt is kérdéses számomra, hogy Ursula történetét is a polcomon szeretném tudni. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a regény hatására megváltozik-e véleményem róla és kap-e valamilyen mélységet a karaktere a többiekhez hasonlóan. 

A kötet nagyon olvasmányos, könnyen és gyorsan lehet vele haladni. Ursula története egy igazán érdekes olvasmány, melynek hatására garantáltan mindenki más szemmel fog nézni az ő karakterére. Szeretem, amikor mélységet adnak egy karakternek, hiszem és vallom, hogy a gonosz nem születik, hanem úgy teremtik meg. Erről mindig a "tabula rasa" fogalma jut amúgy eszembe, ami John Locke nevéhez köthető. Ő tulajdonképpen egyike azon gondolkodóknak, akik a tapasztalatot teszik meg a filozófia alapelvévé: minden tudás a tapasztalattól függ és annak ellenőrzése alatt áll. Hozzá köthető a tabula rasa elmélete, ami a „tiszta lappal történő indulást” jelenti. A tabula rasa képviselői szerint a személyiség, a társadalmi, illetve érzelmi "viselkedés", és az intelligencia teljes mértékben a születés után alakul ki. Azt mondja, hogy minden ismeretünk a környezetünkből, nevelésből és tanulásból származik. Az egyén nem rendelkezik veleszületett szellemi tartalommal, minden tudást a tapasztalatok és az észlelés segítségével szerez meg. (Forrás: Wikipedia)

Ez az elmélet jelen esetben is megállja a helyét, hiszen Ursula sem született gonosznak, csupán a rengeteg fájdalom és csalódás olyan szinten megmérgezte az életét, hogy egy idő után nem volt visszaút számára és a lelke fekete lett, mint az éjszaka. Egy igazi számító és erős nőszemély, színtiszta gyűlölet vezérli minden egyes tettét, egy csepp jóság, vagy könyörület sem maradt benne. Érdekes volt látni, hiszen az eddigi főszereplőkben megmaradt a jóság és a szeretet csírája, de a tengeri boszorkány esetében nem tapasztalunk ilyesmit. Sem a barátság, sem pedig a család nem szent számára, tulajdonképpen bármire képes azért, hogy elérje a célját. 

A történet tulajdonképpen két szálon fut, az eddigi részektől eltérően azonban nem Ursula múltjára koncentrálunk, hanem az előző részben megismert Kirké és a kattant nővérek kerülnek középpontba.  Persze néhány információt megtudhatunk a tengeri boszorkány fiatalkori életéről és Tritonnal való kapcsolatáról is, ugyanakkor úgy éreztem, hogy nem ez dominált a történetben. Egyre inkább úgy tűnik számomra, hogy a kattant nővérek a legfontosabb szereplői ennek az egész sorozatnak, ezért kíváncsian várom a saját könyvüket. Ez volt az első olyan rész, ahol nem idegesítettek, végre nem csak furcsa szemlélői és mozgatórugói voltak az eseményeknek, hanem aktívan részt vettek a cselekményben. Talán emiatt is érzem azt, hogy nekem eddig ez a kötet tetszett a legjobban. 

Érdekes és izgalmas, ahogy a többi Disney karakter említés szintjén megjelenik a szövegben, ráadásul kezdem azt érezni, hogy Demóna (a következő kötet főszereplője) nagyon fontos karakter lesz a sorozatban. Nagyon erős függővéggel ért véget ez a kötet, szóval garantáltan érdekes és izgalmas lesz a következő rész is, én már alig várom, hogy olvashassam. 

Még mindig sajnálom, hogy ennyire kis rövidek ez a történetek, úgy érzem, hogy kicsivel több mélységet még el tudott volna viselni ez a kötet is. Nem mondom azt, hogy Serena Valentino csak a felszínt kapirgálta, mert a mű rövidségének ellenére azért nagyszerű munkát végzett, de valahogy nekem valami hiányzott a regényből.  

A borítót egyszerűen imádom, szerintem szavakkal le sem tudom írni, hogy mennyire jól el lett találva. Örülök, hogy a kiadó nem változtatott rajta. A fekete élfestés nagyon jól néz ki, tökéletesen illik a könyvhöz. 



Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Mostani játékunk során A kishableány világába kalandozunk. Minden állomáson láthattok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint  kitalálni, melyik karakter látható rajta, és a megoldást beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

KÉP



a Rafflecopter giveaway

Állomások

01/11 Utószó
01/13 Csak olvass!
01/15 Dreamworld
01/19 Sorok Között

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése