2022. február 28., hétfő

Bálint Ágnes turné - Hajónapló + Nyereményjáték

Sziasztok!

Idén októberben lesz száz éve, hogy sokunk egyik kedvenc magyar gyerek- és ifjúsági könyv írója, Bálint Ágnes született. Történetein generációk nőttek fel, könyvei nagy népszerűségnek örvendenek a mai napig. Az írónő emlékére egy különleges turnéval szeretnénk az olvasóinknak kedveskedni, a Móra Kiadó kínálatában megjelent írásaiból szemezgettünk és ezekről írunk nektek. Tartsatok velünk,  nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagot, amely a Frakk a macskák réme és a Szeleburdi család című könyveket tartalmazza. 

Hajónaplót nem írhat akárki! És nem is akárhol. Ehhez a ténykedéshez hajóra van szükség. Faragó Laci, aki él-hal azért, hogy hajónaplót vezethessen, kiharcol a sorstól egy hajót a napló alá. Hogy a hajó korhadt, rozoga alkotmány? Hát aztán, utóvégre nem utazni akar vele az ember. A Szeleburdi család folytatása kedves naplóregény, amellyel elhajózhatunk egy vidám, színes, felejthetetlen nyaralásba.






Ahogy a tegnapi bejegyzésben is láthattátok, Bálint Ágnes nagy kedvenc nálam. A Hajónapló című írását sem most olvastam először, azt hiszem, hogy anno a Szeleburdi család elolvasása után azonnal a kezembe vettem, mert egyszerűen nem tudtam elszakadni a szívemnek kedves karakterektől. Azóta eltelt közel 20 év, de most is ugyanolyan lelkesedéssel álltam neki az olvasásnak, mint anno tizenévesen. 

A Hajónapló egy rendkívül szerethető ifjúsági kötet, melyben egy nem mindennapi kalandra kísérhetjük el a szívünknek kedves karaktereket. A napló formában megírt regényen hihetetlenül jókat lehet mosolyogni és derülni, garantáltan jó kedvre deríti az embert, tökéletes olvasmány egy nehéz nap után. A Hajónapló egy igazán nagyszerű regény, mely tökéletes kikapcsolódás a fiatalok és a felnőttek számára is. Az előző résztől eltérően azonban ebben a kötetben az érzelmeknek is fontos szerepe van. Arra már nem emlékszem, hogy anno tizenévesen mit adott nekem ez a történet, de most, felnőtt fejjel bevallom, sokszor megérintett és a szívembe zártam Dédikét és az egész Dávid családot. Radó és Laci ebben a részben ékes tanúbizonyságot tesz a jó szívéről bebizonyítja, hogy bár néha hajlamosak arra, hogy butaságot csináljanak, mégis helyén van a szívük. 

A regény cselekménye nagyjából fél évet ölel át, februártól egészen augusztus végéig követhetjük nyomon főhőseink életét. Az előző részben megismert, kissé szeleburdi családot már kedves ismerősként köszöntjük Bálint Ágnes ezen regényében és már meg sem lepődünk azon, hogy a szülők milyen végtelen megértéssel és nyugalommal fordulnak a mindennapi gondok felé. A kötet két legfontosabb mozzanata a Dávid család, Dédike és a többiek megismerése és a nagybetűs kaland a Duna mellett, vagyis a nyaralás a Ramóna nevű hajón. 

A Dávid családdal még Budapesten ismerkednek meg a fiúk és olyannyira a szívükön viselték Dédike és a többiek sorsát, hogy még arra sem voltak restek, hogy hajnalok hajnalán kutyát sétáltassanak, vagy éppen beszélgessenek az idős, magányos hölggyel. Nagyszerű példát mutatnak ezzel mindannyiunk számára, igazán sokat tanulhatunk tőlünk. Egy jó szó, egy kedves gesztus olykor többet jelent mindennél. Ahogy közeledünk azonban a nyári szünethez úgy lesz egyre izgalmasabb az egész helyzet, hiszen a fiúk már elhatározták, hogy kettesben nyaralnak a Dunán, az elhagyatott hajón, Ramónán. A kérdés már csak az képesek lesznek kettesben boldogulni a vadonban? Lakhatóvá tudják tenni a hajót? Vajon életük legnagyobb kalandjában milyen szerepet kaphat Dédike és a család?

Nagyon irigykedtem a fiúkra, hiszen olyat nyarat varázsoltak maguknak, mely talán minden gyermek álma. Igazi vadregényes, izgalmas kalandban volt részük, amely garantáltan örök emlék lesz számukra, de talán az egész család számára. Ráadásul a Dávidék életét is gyökeresen megváltoztatták és teljesen új dimenziókat nyitottak meg számukra. 

A szereplők hihetetlenül kedvesek, én nagyon szerettem mindenkit. A második részt legalább annyira szerettem, mint az elsőt. Azt hiszem, hogy most megyek is és megnézem mindkettő filmet, mert azokat is láttam, de már teljesen elfelejtettem, hogy mi van benne. Egyedül arra emlékszem, hogy Ullmann Mónika ül a babaház előtt és lesi a hörcsögöket. :D 

Összességében egyszerűen imádtam a kötetet, nagyszerű olvasmány. Mindenképpen csak ajánlani tudom nektek, ha még nem olvastátok volna, akkor azért...ha pedig igen, akkor pedig azért, hogy nosztalgiázzatok egy kicsit. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Nyereményjáték

Ebben a játékban Bálint Ágnes életével kapcsolatban teszünk fel nektek kérdéseket. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő választ. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
Milyen díjat kapott 1975-ben?

a Rafflecopter giveaway

Állomások

02.27.: Csak olvass!
02.28.: Csak olvass!
03.02.: Könyv és más
03.05.: Spirit Bliss Sárga könyves út
03.06.: Spirit Bliss Sárga könyves út
03.07.: Spirit Bliss Sárga könyves út
03.08.: Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése