2022. március 3., csütörtök

Életbátorság + Nyereményjáték

Sziasztok!

Mit kezdünk az élet nehéz, emberpróbáló helyzeteivel? Hogyan tudunk megküzdeni ezekkel a nehéz helyzetekkel? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ az Életbátorság című kötetben, melyben hét olyan előadás átdolgozott változatát olvashatjuk, melyek a Nyitott Akadémián hangzottak el életbátorságról, kitartásról, megküzdésről. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a pszichológia világában, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből. 

Mit kezdünk az élet nehéz, emberpróbáló helyzeteivel? A kihívásokkal, a veszélyekkel, a krízisekkel, az igazságtalanságokkal, a veszteségekkel? Milyen erőforrások és eszközök állnak rendelkezésünkre a megküzdéshez, és min múlik, hogy azokat képesek vagyunk-e eredményesen használni? Van-e bennünk életbátorság, azaz kurázsi és kedv ahhoz, hogy úgy éljünk, ahogy valóban érdemes: a nehézségek elől sem megfutamodva, egyenes gerinccel, ugyanakkor derűre és örömre képesen?
Ebben a gyűjteményes kötetben hét olyan előadás átdolgozott változatát adjuk közre, amelyek a Nyitott Akadémián hangzottak el életbátorságról, kitartásról, megküzdésről, és korábban még nem jelentek meg nyomtatásban. A nagyszerű szerzők különböző irányokból és sokféle stílusban közelítik meg a témát, ám az utak végül talán összefutnak.


Az élet olykor nem bánik az emberrel kesztyűs kézzel. Nehéz élethelyzetbe kerülhetünk bármilyen veszteség, válás, munkahelyi probléma, vagy akár egy fontos döntési helyzet miatt is. Tehetetlennek, letörtnek érezhetjük magunkat érzelmileg, szellemileg és fizikailag egyaránt. Az ilyen nehéznek megélt élethelyzetek azonban az újrakezdés lehetőségét is magukban rejtik. Ahhoz, hogy  a fájdalom és a szomorúság feloldsára kerüljön különböző megküzdési stratégiákra van szükségünk. A cél az, hogy kilépjünk a fojtogató múltunk fogságából, és nyitottan álljunk a jövő elé. 

Az Életbátorság című könyvben pontosan az ilyen élethelyzetekről olvashatunk. A kötet nem feltétlenül adja az ember kezébe a megoldás kulcsát a problémájával kapcsolatban, de sokat segít abban, hogy elgondolkodjuk és felismerjük az életünkből és élethelyzetünkből fakadó nehézségeinket, ez pedig az első lépés ahhoz, hogy elinduljunk a megoldáshoz vezető úton. 

Ebben a gyűjteményes kötetben hét olyan előadás átdolgozott változatát találjuk meg, amelyek a Nyitott Akadémián hangzottak el és életbátorságról, kitartásról, megküzdésről szólnak. Mindegyik szakember különböző irányból közelíti meg az adott kérdést, de számtalan olyan állítást olvashatunk, melyek ha más megfogalmazásban is, de ugyanúgy jelen vannak mindenkinél. Ilyen például a tudatos jelenlét és az odafigyelés fontossága, ezeket mindegyik szerző többször is kiemeli. 

Az Életbátorság az a típusú kötet, amit nem lehet csak úgy ledarálni. Ízlelgetni kell a különböző gondolatokat, eltenni a megfelelő fiókba, majd egy adott pillanatban újra elő kell venni és újra folytatni az olvasát. Néha igazán fejbe kólintja az embert egy-egy felismerés, ilyenkor mindig meg kell állni egy pillanatra és újra átgondolni az olvasottakat. Ezt a kötetet nem lehet jelölgetés és aláhúzás nélkül olvasni, az igazán fontos gondolatokat egyszerűen muszáj megjelölni, hogy a jövőben is könnyen rátaláljon az ember, ha újra szeretne elmélyedni a témában. 

A szakemberek különböző stílusban írnak a témákról. Ahogy egy gyűjteményes kötetben ez lenni szokott, itt is azt láthatjuk, hogy nem mindenki írása olvasható egyformán könnyen. Bagdy Emőke például egy igazán remek szakember, akinek tudása és tapasztalata vitathatatlan, ugyanakkor a laikus olvasó számára talán kicsi nehezen befogadható az írása. Ezzel szemben Piczkó Katalin sodró lendületű és mélyen személyes írása a kanapéhoz szögezi az olvasóját és egyszerűen nem ereszti a figyelmét. 

A két legérdekesebb és számomra leginkább elgondolkodtató rész Buda László és Piczkó Katalin tollából származik. Buda László az írásában egy igazán szokatlan oldalról közelíti meg a dolgot és az Add fel! gondolattal nyit. Persze ez jelen esetben nem azt jeleni, hogy nincs értelme küzdeni, csupán arról beszélni, hogy egy idő után az embernek meg kell tanulnia elengedni a dolgokat. Nem szabad mindenhez ragaszkodni, mert az egyszerűen felőrli az embert mentálisan. Ez igazán hasznos tanács az olyanoknak, mint amilyen én is vagyok. Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, de bennem olykor még mindig felszínre törnek olyan események, melyek vélthetően rajtam kívül senkiben sem hagytak mély nyomot. Elgondolkodtató, hogy ezzel tulajdonképpen csak magamnak ártok és magamat hátráltatnom. Az elengedés felszabadító ereje azonban sokat javít(hat) az ember mentális állapotán. Piczkó Katalin az írsában a belső útról beszél és arról, hogy a különböző belső démonokat, sárkányokat hogyan tudjuk legyőzni. A legérdekesebb gondolata az"Add meg magad, fogadd be, menj le a szenvedés kútjának legmélyére...", vagyis nem lehet mindig menekülni, hiszen a feloldozás csak akkor jöhet el, ha megéltünk minden olyan érzelmet, amely az adott szituációhoz kötődik, jókat és rosszakat egyaránt. Ha ez megtörténik és lementünk a képzeletbeli kút legaljára, és már tényleg úgy érezzük, hogy nincs tovább, akkor tudunk csak felállni és továbbmenni. 

Összességében igazán érdekes olvasmány volt az Életbátorság című könyv, bátran ajánlom azoknak, akiket érdekel a téma, vagy azoknak, akik ismerik és követik a kötetben szereplő szakemberek munkásságát. 


Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni a kis könyveket. 


Nyereményjáték

Ebben a játékban különböző idézeteket találhattok, melyek pszichológiai témájú könyvekből származnak. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy honnan származik az adott idézet. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
“Azok a családok, akik beszélnek a múltról, mesélnek a régi időkről, harmonikusabban és egészségesebben működnek, könnyebben veszik az akadályokat és a konfliktuskezelésben is eredményesebbek.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

03.03.: Csak olvass!
03.05.: Spirit Bliss Sárga könyves út
03.07.: Nem félünk a könyvektől

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése