2022. március 3., csütörtök

Móra babakönyvek blogturné (Legyél a napsugaram!, Hol vannak a csíkjaim?) + Nyereményjáték


Sziasztok!

Idén második alkalommal van lehetőségünk sorra venni a Móra Kiadó legújabb, gyönyörű babáknak készült kiadványait. Ez alkalommal interaktív, érzékszerv- és szókincsfejlesztő könyvekkel és mesés-verses kötetekkel is volt szerencsénk megismerkedni. Tartsatok velünk a blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagot, amely az Irány az ágy, Mackó! és a Hol vannak a csíkjaim? című könyveket tartalmazza. 

Az előző bejegyzéseimben szuper érzékfejlesztő könyvekről, szókincsfejlesztésről és az olvasóvá nevelés fontosságáról olvashattatok. Most pedig a mese erejéről és a közös olvasás fontosságáról szeretnék egy kicsit írni. Manapság számos tanulmány igazolja, hogy a mesének meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. A mesélés rengeteg szempontból hasznos dolog, hiszen tartalmas időtöltésnek számít és komoly hatással van a lurkók szókincsére is. Továbbá akaratlanul olyan kompetenciákat és attitűdöket sajátíthatnak el a legkisebbek, melyek a későbbiekben is fontos lesz számukra….ilyen lehet például az empátia, kitartás, problémamegoldás, önbizalom stb. Szerencsésnek érzem magam, nagyszerű gyerekkorom volt. Egy nap sem telhetett el esti mese nélkül. A szüleim minden este mesét olvastak nekünk, biztos vagyok benne, hogy ez vezetett a hihetetlen könyvmolyságomhoz.  A közös olvasást már egészen kisgyermekkorban a mindennapok részévé tudjuk tenni, hiszen rengeteg olyan történet található a könyvesboltban, mely a legkisebbek számára is könnyen értelmezhető és fogyasztható formában jelenik meg. 

Ebben a bejegyzésben 2 szuper kötetet ismerhettek meg, melyek tökéletesen illenek a közös, bekuckózós pillanatokhoz. 

1. Julia Lobo: Legyél ​a napsugaram! 

A napsugarad leszek, míg odafent nap ragyog, S a napsugaram leszel, míg fénylenek csillagok.

A mese a család közös időtöltése:
  • Kapcsolódás és érzelmi kötődés
  • Nyelvi fejlesztés
  • A feltétel nélküli szeretet megtapasztalása


Vannak könyvek, amelyeket örökké a kezünkben akarunk tartani és olvasni. A sorok bekúsznak a bőrünk alá, megragadják a szívünket és többé el sem ereszti. Pontosan ilyen volt számomra a Legyél a napsugaram című kötet is.  Már az első pillanatban a szívembe zártam ezt a bájos könyvecskét, magával ragadott és többé el sem eresztett. Bevallom nektek, egy kicsit pityeregtem is rajta. Minden egyes oldalon 1-1 rövid mondat található. A történet tulajdonképpen egy párbeszéd szülő és gyermeke között, melynek a feltétel nélküli szeretet és a biztonságos érzelmi kötődés az alapja. Egy rendkívül bájos és szerethető mesekönyv, mely nem hiányozhat a polcról. 

A szülő és gyermeke között szövődő kapcsolat egy egész életen át tartó ismerkedési folyamat. A kapcsolódás már az anyaméhben megkezdődik, majd a megszületés után folytatódik. A folyamatos interakciók során alakul ki a kötődés, ami egy láthatatlan, rugalmas kötelék szülő és gyermeke között. A kötődés minősége alapján különféle kötődési mintákat különböztetünk meg: biztonságos, bizonytalan-elutasító, bizonytalan-ambivalens és dezorganizált. A kötődési minták messze túlmutatnak a szülő-gyermek kapcsolaton, alapjaiban határozzák meg a gyermek későbbi életét, egészségi állapotát, társas és párkapcsolatai minőségét, önbizalmát, problémákkal való megküzdési képességét, sőt, a saját gyermekeivel való kapcsolatát is. A közös olvasás és a közösen eltöltött minőségi idő pontosan ezt segíti elő, hiszen ezáltal kialakul a megfelelő érzelmi kötődés a szülő és a gyermeke között. Mindezek mellett kiemelten fontos az is, hogy a gyermek tisztában legyen azzal, hogy a szülei feltétel nélkül szeretik őt. Fontos, hogy tudja, még ha esetleg rossz fát is tesz a tűzre, és a szülei mérgesek  lesznek rá, ez nem jelenti azt, hogy már nem szeretik őt többé. Lehet bármilyen nehéz és komplikált az adott helyzet, soha nem szabad azt éreztetni a kicsikkel, hogy a szülő megszűnt szeretni őt. 

A Legyél a napsugarom! című mesekönyv pontosan erről szól. Bemutatja, hogy történhet bármi, a szülő mindig szeretni fogja a gyermeket. A közös olvasás során akár a családra jellemző dolgokat is bele lehet szőni a mesébe. Például, ha a gyermek hajlamos arra, hogy mindig maszatos legyen: Szeretni fogsz akkor is, amikor összekoszolom a legújabb ruhámat? Szeretni foglak még akkor is, ha az összes ruhádat ki kell mosnom egyszerre, mint nincs egy tiszta göncöd sem. Az olvasás után biztosíthatjuk a gyerkőcöt arról, hogy mi is pontosan ugyanúgy gondolkodunk, ahogy a történetben az egér anyuka, egyszerűen elképzelhetetlen, hogy a közöttünk lévő szeretet megszűnjön. Így tovább erősödhet a szülő és gyermek  közötti kapocs. 

2. Rebecca Weerasekera: Hol ​vannak a csíkjaim? 

Tigris elveszítette a csíkjait! Tarts vele, és keressetek együtt neki új csíkokat a dzsungelbeli barátaival együtt! A legkisebbek nagy örömmel fedezhetik fel a kihajtható lapok színes rajzait, amelyeken megkereshetik a kedves állatfigurákat.






 A Hol vannak a csíkjaim? című kötet egy igazán kedves és bájos mesekönyv a barátságról és az osztozkodás fontosságáról. Egy kisgyermek számára fontos a dolgok megosztásának megtanulása. Muszáj megtanulnia, hogy olykor meg kell osztani a játékait másokkal, nem szabad önző módon viselkednie. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a dolgok megosztásának képessége fokozatosan alakul ki, nem egyik napról a másikra. Sok gyermeknél vannak csúcs- és mélypontok ezen a téren is. Ez a történet sokat segíthet a szülőknek abban, hogy beszélgessenek az osztozkodásról. 

A történt szerint szegény bajba jutott tigris egyszercsak elveszíti a csíkjait és szomorúan gondolkodik azon, hogy vajon hol találhat csíkokat a dzsungelben. Ahogy haladunk előre a történetben egyre többen és több csíkja lesz. Szerencsére szuper barátai vannak, segít neki a méhecske, a zebra, sőt még a tukán is, így hamarosan újra csodás csíkos bundában pompázik. 

Forrás: mora.hu


A történet hihetetlenül kedves és aranyos, bár 3 éves kortól ajánlott, de szerintem akár 2 éves kortól is lehet használni. A nyelvezete rendkívül egyszerű, könnyen érthető, így nem kell attól tartani, hogy nem köti le a legkisebb korosztályt. A kihajtható fülek hihetetlenül interaktívvá és érdekessé teszik az olvasát, még én, felnőtt fejjel is szívesen forgattam a kezemben a könyvet. Az illusztráció nagyon szép, ráadásul a rengeteg állat említése során a szülő rengetet beszélgethet a gyermekkel a különböző állatokról, ezáltal játékos formában új ismeretekre tehet szert és még a szókincse is bővül. 

Én nagyon szerettem mindkettő könyvet, ezért bátran ajánlom nektek, ha valami szuper olvasmányt kerestek a legkisebb könyvmolyoknak.

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ezeknek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT és ITT tudod megrendelni a kis könyveket. 




Nyereményjáték

Játékunk során az állomásokon egy-egy babakönyvekre jellemző könyvkategória vagy alkategória betűit rejtettük el pl. Kézügyesség fejlesztése. A feladat az, hogy a bejegyzésekben található kiemelt betűket sorrendbe téve alkossátok meg a helyes szavakat, és ezeket írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagot.
A feladat során segítséget nyújthat a Kiadó oldala: https://mora.hu/konyvek/0-3
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02.22 - Csak olvass! : Állatok a tanyán, Állatok a vadonban
02.24. - Veronika’s Reader Feeder : Játssz és mesélj! - Mese ház, Sorakozó! - A fűben, Sorakozó! - Dinoszauruszok 
02.26. Csak olvass! : Játssz és mesélj! - Mese ház, Kukkants bele! - A kertben, Kukkants bele! - A tanyán
02.28. Veronika’s Reader Feeder : Hol vannak a csíkjaim?, Zsákbamacska, Hogyan gyógyította meg a vakond a kisegeret
03.02. Csak olvass! : Legyél a napsugaram!, Hol vannak a csíkjaim?
03.04. Veronika’s Reader Feeder : Állati kalandok, Irány az ágy, Mackó!, Tanyasi szökevények
03.06. Csak olvass! : Örökmozgók - Vár az építkezés, Örökmozgók - Vár a cirkusz

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése