2022. március 5., szombat

Jamie Littler: Menekülés ​Aurórából (Zúzmaraszív 2.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Zúzmaraszív sorozat következő részében tovább folytatódik Ash és a Zúzmaraszív legénységének kalandjai. A végtelen jéggel borított világ nagy meglepetéseket tartogat a fiú számára, számtalan kaland és veszély vár rá ebben a szörnyekkel és varázslattal teli világban. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt ez izgalmas regény világában, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből. 

Miután Ash sikeresen megmenekül az ármányos dalszövő, Szilánk karmai közül, útnak indul az Auróra nevű útkereső erődbe, hogy végre rábukkanjon azokra a nyomokra, melyek közelebb juttathatják elveszett szüleihez. Ash dalszövő ereje azonban bajba sodorja őket, ezért a Zúzmaraszív legénysége kénytelen menekülőre fogni. Amikor pedig a szánjuk a nyílt jégmezőn ragad egy ádáz lidérctámadást követően, Ash a barátaival együtt veszélyes utazásra indul, hogy menedéket keressen. Útjuk azonban egy, még az eddigieknél is hihetetlenebb titokhoz vezet…







Az utóbbi időben egyre több olyan típusú könyvet olvasok, amelynek célközönsége a middle-grade (9-14 éves) korosztály, rengeteg izgalmas és nagyszerű történetet ismertem meg az elmúlt évek során. A történetek nagy része felnőtt fejjel is rendkívül élvezetes, egy hosszú nap, vagy egy igazán komoly olvasmány után tökéletes esti kikapcsolódás. 

A tavalyi évem egyik nagy kedvence volt a Zúzmaraszív, teljesen levett a lábamról, az egyik legérdekesebb és legfordulatosabb fiatal könyvmolyoknak szóló történet, amit az utóbbi időben olvastam. Már tűkön ülve vártam a folytatást, így óriási lelkesedéssel vettem kezembe a Menekülés Aurórából című kötetet. Reméltem, hogy az első részhez hasonlóan ez is elrabolja majd a szívemet. Szerencsére nem kellett csalódnom, a folytatás legalább olyan nagyszerű volt, mint az előző kötet. 

A cselekmény igazán izgalmas és eseménydús, Jamie Littler nagyszerű jeges fantáziavilága ebben a részben sem vesztett varázsából. Ahogy az előző részből már megtudtuk az emberek kis kolóniákban élnek szétszórva, amerre csak a szem ellát hó és jég fed mindent. Csupán a felfedezők és a vadászok merészkednek ki a városhatárokon kívül, de amit tesznek, az egyáltalán nem veszélytelen. A hó alatt mindenféle jeges szörny: lopakodók, iramodók, leviatánok állnak lesben arra várva, hogy egy óvatlan pillanatban megtámadják és levadásszák az óvatlan embereket. Ash igazi barátokra lelt a Zúzmaraszív fedélzetén, így velük folytatta útját, hogy édesapja útmutatása alapján eljusson Napfordulóba. A fiú kalandozásai során rengeteg izgalmas pillanatot és veszélyhelyzetet élhet át az olvasó, ráadásul csavarokban sincs hiány. Az első pillanattól kezdve magával ragadja az olvasóját és nem ereszti. Sokszor tapasztalom azt, hogy a sorozatok második része megúszósra sikeredik. Tulajdonképpen semmi sem történik ilyenkor, csupán egy kapocsként funkcionál az első és utolsó rész között. A Menekülés Aurórából viszont szerencsére abszolút bővelkedik izgalmakban. Letehetetlen olvasmány, az utolsó 300 oldalt együltő helyemben olvastam el, képtelen voltam elszakadni a könyvtől. 

Ash jellemfejlődése látványos, de még mindig nem tudtam annyira megbékélni a karakterével. Néha kicsit idegesített az állandó bizonyítási vágya, a hőskomplexusa, és az, hogy szinte mindig rossz következtetéseket vont le. Furcsa dühkitörései egyre veszélyesebbé válnak a csapat számára. Vajon képes lesz arra, hogy megfékezze ezeket a kitöréseket és ellenálljon a gonosznak? Képes lesz a döntő döntő helyzetekben olyan hőssé válik, amelyet a helyzet megkíván? 

Ash mellett rengeteg érdekes és szerethető mellékszereplőt ismerhetünk meg. Tobu, Luna,  Varjú, a kapitány, vagy éppen Podd mester (aki amúgy a rajzokon pont úgy néz ki, mint a kiskutyám) mind-mind olyan karakter, akik igazán kedvesek lettek a szívemnek. A jeti egy igazi harcos, aki a szigorú szeretet elvét képviseli. Nem bánik kesztyűs kézzel Ash-sel, amit a fiú nagyon nehezen visel el, de látszik, hogy törődik vele és csak a legjobbat szeretné számára. Luna, a másik kedvencem egy igazán érdekes karakter, az ő barátsága és támogatása kulcsfontosságú lesz a fiú számára. 

A regény könnyen és gyorsan olvasható, bár a mérete talán elrettentő lehet egy 10-12 éves számára, hiszen mégiscsak 480 oldalról beszélünk. Olvasás közben azonban elrepül az idő, észre sem veszi az ember és már a könyv felénél jár. Az illusztrációk nagyon szépek, egyszerűen imádtam a rajzokat a regényben, melyek tökéletesen illeszkednek a regény stílusához. A vége azonban egyszerűen megbocsáthatatlan, utálom az ilyen lezárásokat, legszívesebben azonnal folytatnám a harmadik résszel. 

Összességében nagyon szerettem a sorozat folytatását is, nagyszerű második résszel örvendeztette meg a rajongókat az író. A történet érdekes és izgalmas, csak úgy faltam a lapokat. Engem teljesen levett a lábamról a második kötet, már most tűkön ülve várom a folytatást. Ha szerettétek az első részt, akkor biztos vagyok benne, hogy ezt is imádni fogjátok. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe.




Nyereményjáték

A Zúzmaraszív sorozat egy végtelen jéggel borított világba kalauzol el minket, ezért a játékunk is a jéghez kötődik most. Minden állomáson találtok egy kérdést, a feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok a megfelelő választ. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
A jég jelenleg a földfelszín hány százalékát borítja be?

a Rafflecopter giveaway

Állomások 

03.05.: Csak olvass!
03.07.: Utószó
03.09.: Könyv és más
03.11.: Veronika’s Reader Feeder
03.13.: Spirit Bliss Sárga könyves út
03.15.: Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése