2022. február 26., szombat

Móra babakönyvek blogturné (Játssz és mesélj! - Mese ház, Kukkants bele! - A kertben, Kukkants bele! - A tanyán)


Sziasztok!

Idén második alkalommal van lehetőségünk sorra venni a Móra Kiadó legújabb, gyönyörű, babáknak készült kiadványait. Ez alkalommal interaktív, érzékszerv- és szókincsfejlesztő könyvekkel és mesés-verses kötetekkel is volt szerencsénk megismerkedni. Tartsatok velünk a blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagot, amely az Irány az ágy, Mackó! és a Hol vannak a csíkjaim? című könyveket tartalmazza. 

Az előző bejegyzésemben szuper érzékfejlesztő könyvekről és az olvasóvá nevelés fontosságáról olvashattatok. Most a szókincsfejlesztésről szeretnék egy kicsit írni.  A sikeres anyanyelv- elsajátítást a korai anya-gyermek kapcsolat is meghatározza, már a születés előtt. A szűkebb szociokulturális környezet szerepe azért is fontos, mert a gyermek először utánozza, majd később személyiségébe is beépíti a szülői verbális és metakommunikációs mintákat. Így sajátítja el fokozatosan anyanyelvét. Minél többet beszélünk a gyermekkel, minél több mesét olvasunk neki, annál fejlettebb lesz a szókincse. Ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy már egészen apró korban figyeljünk ezekre a dolgokra, hiszen minél többet olvasunk, minél többször fogunk mi is könyvet a kezünkbe, annál természetesebb lesz a gyerkőc számára is az olvasás és a könyvek szeretete. Az igazi olvasóvá nevelés nem akkor kezdődik, amikor a gyermek beül az iskolapadba, hanem már egészen kis korban is elkezdhetjük a könyvmolysághoz vezető út alapjait lefektetni. 

Ebben a bejegyzésben 3 szuper kötetet ismerhettek meg, mindhárom a gyermek szókincsét, figyelmét és képzelőerejét fejleszti. 

1. Játssz és mesélj! - Mese-ház 

Olvass, böngéssz, játssz, mesélj! 4 az 1-ben könyv! Ez ám a különleges könyv! Rengeteg benne az olvasnivaló, nézegetnivaló és tennivaló! És ha kinyitod, varázslatos játék házzá változik. Nézd, milyen kedves állatok laknak benne! Olvasd el, mivel töltik a napot! Ugye, hasonlítanak kicsit rád és a barátaidra?






Ez a különleges könyvecske 3 évesnél idősebb gyerkőcöknek ajánlott. Egy igazi aranybánya a kicsik fejlesztése szempontjából. Egyszerre mesekönyv és böngésző, de játszani is lehet vele, sőt akár saját mesét is kitalálhatunk. A könyv segítségével rengeteg olyan szituációt ismertethetünk meg a gyermekünkkel, melyek a mindennapi életünk részét képezik. A könyvben szereplő állatok pontosan ugyanolyanok, mint amilyenek mi, emberek is vagyunk. A macinak szülinapja van, egy kiscica álmosan bújik az anyukájához, egy másik cica pedig játszótérre tart a biciklijével. Rengeteg témát ölel fel a könyv. Ahogy a borítón is láthatjátok, egy zsiráf éppen egy láda gyümölcsöt visz haza. Ennek apropóján például beszélgethetünk a gyümölcsökről, azok színéről, hogy melyiket kóstolta már a gyerkőc, melyik ízlett neki, vagy éppen melyik nem. De akár arról is beszélgethetünk, hogy milyenek a zsiráfok, vagy ha már a család volt állatkertben, akkor feleleveníthetik közösen a kirándulást is, hogy milyen volt igazából, milyen szép hosszú a nyaka és mit evett. Rengeteg időt el lehet vele tölteni, ahogy látjátok és én most csak egy ábrát emeltem ki. Rengeteg lehetőség rejlik ebben a kötetben, tényleg sok mindent ki lehet hozni belőle egy kis kreativitással. A könyv segítségével játssszva fejleszthetjük a legkisebbek szókincsét, ezen felül a tartalmas időtöltés erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot is. A közösen alkotott történeteket pedig lejegyezheti a szülő, így később is könnyen fel tudják majd idézni, nem utolsó sorban pedig örök emlék lesz az egész család számára. 

A formája nagyon kreatív, tényleg olyan, mint egy ház. Az illusztrációk pedig nagyon kedvesek és szerethetők. 




2. Kukkants bele! - A kertben

Kukkants be az ablakok mögé, hogy sok mókás élményben legyen részed a kertben!










3. Kukkants bele! - A tanyán

Less be az állatokhoz ebben a mókás kukucskálós könyvben!






Ezekben a 1-2 éveseknek ajánlott könyvecskékben bekukkanthatunk a kertben és a tanyán élő állatok mindennapjaiba. Minden egyes oldalon másik állattal és élethelyzettel találkozunk, így a közös mesélés alkalmából remek alkalom nyílik a beszélgetésre. Megbeszélhetjük, hogy melyik élőlény hol lakik, milyen hangot ad és hogy néz ki, így a legkisebbek játszva tanulhatnak róluk. Minden oldalon találhatunk 1-1 kedves és könnyen befogadható egyszerű mondatot is, amely illeszkedik az adott szituációhoz. Az teszi igazán interaktívvá ezt a két könyvet, hogy az oldalakon különböző kérdéseket és játékos feladványokat is találhatunk, amelyek a gyermek figyelmét és megfigyelőkészségét fejlesztik. No persze nem kell semmi komolyra gondolni, hiszen mégiscsak 1 éveseknek szóló kiadványról van szó. Olyan kérdésekre és feladatokra számíthattok, mint "Ki kukucskál be az ablakon?" vagy "Segíts megtalálni a láma szemüvegét!", de további, a könyvben meg nem található feladatokat ti is kitalálhattok. A kötetek segítségével játssszva fejleszthetjük a legkisebbek szókincsét, ezen felül a tartalmas időtöltés erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot is.

Az illusztrációk hihetetlenül aranyosak, kedves kis állatok és a színes képek csak fokozzák a legkisebbek lelkesedését. Mindegyik állat könnyen és egyszerűen beazonosítható.A lapok kellően vastagnak és strapabírónak tűnnek, egy örökmozgó 2 éves sem fogja tudni eltépni. 

Összességében nagyon tetszett mindegyik könyv, bátran ajánlom mindenkinek, aki a vásárlás gondolatával kacérkodik. Biztos vagyok benne, hogy a kisgyermekes barátaimat meglepem majd mindkét kötettel.

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ezeknek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT, ITT és ITT tudod megrendelni a kis könyveket. 




Nyereményjáték

Játékunk során az állomásokon egy-egy babakönyvekre jellemző könyvkategória vagy alkategória betűit rejtettük el pl. Kézügyesség fejlesztése. A feladat az, hogy a bejegyzésekben található kiemelt betűket sorrendbe téve alkossátok meg a helyes szavakat, és ezeket írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagot.
A feladat során segítséget nyújthat a Kiadó oldala: https://mora.hu/konyvek/0-3
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

02.22 - Csak olvass! : Állatok a tanyán, Állatok a vadonban
02.24. - Veronika’s Reader Feeder : Játssz és mesélj! - Mese ház, Sorakozó! - A fűben, Sorakozó! - Dinoszauruszok 
02.26. Csak olvass! : Játssz és mesélj! - Mese ház, Kukkants bele! - A kertben, Kukkants bele! - A tanyán
02.28. Veronika’s Reader Feeder : Hol vannak a csíkjaim?, Zsákbamacska, Hogyan gyógyította meg a vakond a kisegeret
03.02. Csak olvass! : Legyél a napsugaram!, Hol vannak a csíkjaim?
03.04. Veronika’s Reader Feeder : Állati kalandok, Irány az ágy, Mackó!, Tanyasi szökevények
03.06. Csak olvass! : Örökmozgók - Vár az építkezés, Örökmozgók - Vár a cirkusz

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése