2022. február 27., vasárnap

Bálint Ágnes turné - Szeleburdi család + Nyereményjáték

Sziasztok!

Idén októberben lesz száz éve, hogy sokunk egyik kedvenc magyar gyerek- és ifjúsági könyv írója, Bálint Ágnes született. Történetein generációk nőttek fel, könyvei nagy népszerűségnek örvendenek a mai napig. Az írónő emlékére egy különleges turnéval szeretnénk az olvasóinknak kedveskedni, a Móra Kiadó kínálatában megjelent írásaiból szemezgettünk és ezekről írunk nektek. Tartsatok velünk,  nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagot, amely a Frakk a macskák réme és a Szeleburdi család című könyveket tartalmazza. 

“Meg­be­szél­tük a Radóval, hogy nap­lót fo­gunk ír­ni, és majd ha öre­gek le­szünk, jót de­rü­lünk raj­ta” - így kez­di nap­ló­ját a ti­zen­két éves La­ci, be­csü­le­te­sen be­­vall­va, hogy a „de­rü­lünk” szót Radótól gyűj­tötte, aki­nek nyel­vész a pa­pá­ja, s ezért igen gaz­dag a szó­kin­cse.

La­ci hű­sé­ge­sen be­szá­mol a kis la­kás­ban élő há­­rom­gyer­me­kes Fa­ra­gó csa­lád ese­mény­dús hét­köz­nap­­jai­ról, és közben maga is sokat tesz azért, hogy ezek a hét­köz­na­pok mi­nél moz­gal­ma­sab­bak le­gye­nek. Az ol­va­só - aki­nek szerencsére nem kell öreg­koráig vár­nia, hogy La­ci nap­ló­ján jót de­rül­jön - biz­to­san a szí­vé­be zár­ja ezt a vi­dám, sze­le­bur­di csa­lá­dot, amely kis­sé zsú­folt la­ká­sá­ba öröm­mel fo­gad be min­den új jö­ve­vényt, le­gyen az arany­hör­csög, cin­cér vagy lo­pó­tök.



Bálint Ágnes nagy kedvenc nálam, nem most olvastam először Szeleburdi család című regényét. Talán 10-12 évesen fogtam először a kezemben, amikor megudtam, hogy anno anyu is nagyon szerette, így természetesen én sem maradhattam ki az olvasásból. Azóta eltelt közel 20 év, de most is ugyanolyan lelkesedéssel álltam neki az olvasásnak, mint anno tizenévesen. 

A Szeleburdi család egy rendkívül szerethető ifjúsági kötet, melyben a Faragó család hétköznapjait és mindennapjait követhetjük végig a család legfiatalabb fiú tagja, Laci jóvoltából. A napló formában megírt regényen hihetetlenül jókat lehet mosolyogni és derülni, garantáltan jó kedvre deríti az ember, tökéletes olvasmány egy nehéz nap után. Nagyszerű regény, mely tökéletes kikapcsolódás a fiatalok és a felnőttek számára is. Egyszerűen nem bírtam ki nevetés nélkül, imádtam a regény minden egyes sorát. 

A regény cselekménye kicsivel több mint 1 évet ölel át. A Budapesten élő család három gyermekes család mindennapjait ismerhetjük meg. A regényt olvasva az jutott eszembe, hogy a Faragó család tökéletesen megtestesíti Jankovszky Éva egyik kötetének a címsorát...velük mindig történik valami. A kis lakásban folyamatosan zajlik az élet. Legyen szó szomszédoló aranyhörcsögökről, megsétáltatott növényről, bebábozódott cincérről, vagy éppen kellemetlen szomszédságról, náluk aztán nem lehet unatkozni. A szülők végtelen türelemmel szemlélik az eseményeket, szerintem már régen rájöttek arra, hogy jobban járnak, ha csak úgy sodródnak az árral, különben teljesen beleőrülnének a dologba. Laci és Radó olyan, mint két elválaszthatatlan muskétás, mindent együtt csinálnak, jóban és rosszban egyaránt számíthatnak egymásra. Olykor persze minden jószándékuk ellenére félresiklanak az események, de végül minden megoldódik. 

A nagyszülőknél történő nyaralás a gyermekkoromat juttatta eszembe, amikor én és az unokatestvéreim is együtt futkároztunk a faluban, hintáztunk a szederfákon. Persze tőlünk messze volt a Duna, de ha fürödni akartunk elmehettünk a Balatonra. Hihetetlenül szerencsések voltunk, egyszerűen nem érhet fel semmi ezekhez a pillanatokhoz. Az ember végtelenül szabadnak érzi magát, összekoszolja magát, mezítláb futkározik a fűben.  

Összességében egyszerűen imádtam a kötetet, nagyszerű olvasmány. Mindenképpen csak ajánlani tudom nektek, ha még nem olvastátok volna, akkor azért...ha pedig igen, akkor pedig azért, hogy nosztalgiázzatok egy kicsit. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Nyereményjáték

Ebben a játékban Bálint Ágnes életével kapcsolatban teszünk fel nektek kérdéseket. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő választ. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS
Mikor született Bálint Ágnes?

a Rafflecopter giveaway

Állomások

02.27.: Csak olvass!
02.28.: Csak olvass!
03.02.: Könyv és más
03.05.: Spirit Bliss Sárga könyves út
03.06.: Spirit Bliss Sárga könyves út
03.07.: Spirit Bliss Sárga könyves út
03.08.: Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése