2022. február 23., szerda

Joe Schreiber: The ​Mandalorian

Sziasztok!

Réges-régen, egy nem is olyan messzi-messzi galaxisban élt egy fiú, akit Miklósnak hívtak és előszeretettel rángatta el egyetlen oldalbordáját a különböző Star Wars franchise-ba tartozó alkotások megtekintésére. A lány, nem szenvedett (annyit) és az esetek 90%-ában csendben tűrte, hogy párja elcipelje a moziba. Még akkor is csak visszafogottan morgott, mikor az éjféli vetítésre mentek. Ahogy azonban telt az idő, a lány megbarátkozott az univerzum gondolatával, és ha rajongó nem is lett, de azért kíváncsian tekintett minden egyes újabb alkotásra. Így jutott el a Mandalorian sorozatig (amit ugyan nem nézett meg, mert párja kihagyta a buliból, és egy szó nélkül nélküli nézte meg, de kárpótlásként lecsapott a könyvre)....

No de miről is szól pontosan ez a kötet?

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban….
A Birodalom széthullása után, ám még az Új Köztársaság megjelenése előtt egy magányos fejvadász – a mandalori – járja útját a galaxis külső peremén. Mikor a következő megbízása során kiderül, hogy a célpontja csupán egy apró gyerek, a mandalori úgy dönt, hogy a Gyermeket meg kell védenie – bármi áron.
Éld át újra a sikersorozat első évadának felejthetetlen pillanatait, Joe Schreiber akciódús adaptációjának köszönhetően!




A Kolibri Kiadó jóvoltából már a hazai rajongók is elolvashatják a legújabb Star Wars sorozat alapján íródott regényt, a The Mandaloriant, ami nagy sikert aratott a rajongók körében. Sok nagyszerű kritikát olvastam/hallottam a sorozatról, így óriási lelkesedéssel vágtam bele az olvasásba. Örültem, ha máshogy nem, de így legalább megismerhettem a történetet. Mielőtt azonban elkezdtem volna a képzeletbeli utazást, rá kellett döbbennem hogy teljesen fogalmatlan vagyok az egésszel kapcsolatban, így utána kellett néznem a regény hátterének, hogy pontosan hova is illeszkedik a Star Wars idővonalon. 

The Mandalorian nem sokkal a Jedi visszatér eseményei után játszódik, öt évvel azután, hogy a Lázadók felrobbantották a második halálcsillagot és lefejezték a Birodalmat. A rajongók számára már egyáltalán nem hangzik ismeretlenül a Mandalore bolygó, több alkotásban is említést tettek róla. Utoljára a Star Wars: A klónok háborúja animációs sorozatban tűnt fel, melyben kiderült, hogy mind a Köztársaság, mind a Szeparatista Szövetség számára fontos kereskedelmi és gazdasági központ, mely azonban a függetlenséget választja a tomboló intergalaktikus háborúban. Ezt követően az igazságos uralkodónő, Satine Kryze próbálja meg irányítani, aki azonban merénylet áldozata lesz, amikor a hatalmat egy terrorcsoport ragadja magához, melyet Darth Maul vezet. Ezt követően polgárháború törhetett ki, és az ezt követő káoszban árvulhatott meg a sorozat főhőse, aki egy magányos mandalori harcos, fejvadászként él.

A történet szerint Mando az egyik jövedelmezőnek tűnő megbízatás során egy apró gyermekkel találja szemben magát. Még soha nem látott hozzá hasonló lényt, kérdések hada kering a fejében, egy valamiben azonban biztos, meg kell védenie őt bármi áron. Számtalan nehézséggel kerül szembe, hiszen a Birodalom megmaradt támogatói és vezérei mindent bevetnek annak érdekében, hogy megszerezzék maguknak a furcsa, Yoda mesterhez hasonlatos élőlényt. De vajon sikerrel jár? Milyen áldozatokat követel az ügy?

Nagyon érdekes élmény volt úgy az olvasás, hogy még nem kerítettem sorra a sorozatot. Bár nem vagyok óriási rajongó, de láttam az összes megjelent filmet az eredeti trilógiától kezdve egészen az új filmekig. Szerettem a filmek hangulatát, és jó néhány szereplőt meg is kedveltem az évek során. A látványvilág mindig ámulattal töltött el, ezért nagyon furcsa volt úgy olvasni ezt a regényt, hogy nem láttam magam előtt az eseményeket. Átalában szeretem, ha minden a fantáziámra van bízva, de mivel eddig a Star Wars csupán vizuális élmény volt számomra, nehezen tudtam magam átadni az olvasás örömének. Tetszett a történet és csak úgy faltam a lapokat, de valahogy még sem tudtam teljesen elmerülni az olvasásban. Minden egyes pillanatban azon agyaltam, hogy vajon hogy nézhetett ki az adott jelenet a sorozatban, ez pedig sokat rontott az élményen. 

A történet főszereplője, Mando egy fejvadász, tehát tulajdonképpen egy zsoldos, aki fizetség fejében bárkit felkutatott, elfogott illetve megölt akinek vérdíj volt a fején. A fejvadászok kivételes esetekben ha jól megfizették őket személyi védelmet is vállaltak. Néhány fejvadász mesterfokon űzte a szakmáját és kitűnően fel volt fegyverkezve így a galaxis legjobb harcosai közé tartozott, a legtöbbjük azonban csak gyorsan meg akart gazdagodni vagy csak kalandot keresett. A fejvadászok általában egyedül dolgoztak de néha egy-egy megbízás idejére társultak más fejvadászokkal. Ezek a társulások azonban nem voltak veszélytelenek, a küldetés elvégzése után megesett, hogy egymás ellen fordultak, hogy végül mégse kelljen osztozni a bevételen. Mando leginkább az első kategóriába sorolható, egy igazi harcos volt, akit a legjobbként tartottak számon. A történet elején olyan volt számomra, mint egy tökéletes gép, aki minden erkölcsi normát félretéve csupán a célra gondolt. Mindegy volt számára, hogy mennyire volt morálisan megkérdőjelezhető az adott küldetés, ment előre és tette a dolgát. Ahogy azonban szembe találta magát a Gyermekkel, minden megváltozott. Az erős férfiból, apa vált, aki mindent megtett annak érdekében, hogy megóvja őt. 

A Gyermek amilyen cuki, annyira misztikus. A múltjáról semmit sem tudunk, csupán abban lehetünk biztosak, hogy olyan erővel rendelkezik, ami a Birodalom szempontjából kulcsfontosságú lehet. A biztonságának a garantálása meglehet, hogy az egész galaxis érdekét szolgálja. 

A történet könnyen és jól követhető, Miklós elmondása alapján teljes mértékben a sorozatot öleli fel. Túl sokat nem ad hozzá magához az élményhez, nagyon kevéssé tér el tőle, maximum kapunk némi betekintést a szereplők gondolataiba. Ezt leszámítva azonban nem tud, és vélhetően nem is akar újat mutatni. Ez azonban egyáltalán nem gond, hiszen úgyis leginkább a sorozat és Star Wars univerzum rajongói fogják elolvasni a kötetet. A cselekmény érdekes és izgalmas, a könyv pedig olvastatja magát. Biztos vagyok benne, hogy megnézem majd a sorozatot is, mert nagyon kíváncsi lettem Mando és a Gyermek kalandjaira. 

Az jutott eszembe, hogy ez a kötet nagyszerű alternatívája annak, hogy fiatal-kamasz gyermekét az ember olvasásra bírja. Vagy ha fiatalabb korban a gyermek már nagy Csillagok háborúja rajongó, akkor közös olvasásra is lehet használni, hogy felelevenítsék a szülők a sorozat eseményeit. Ez persze nem jelenti azt, hogy felnőtt fejjel ne lehetne élvezni a kötetet, hiszen a nyelvezete egyáltalán nem gyerekes. Annak, aki például szeretné folytatni a szériát, de nem emlékszik annyira az első évad eseményeire tökéletes alternatíva arra, hogy felidézze a különböző eseményeket. 

A kötet elején szereplő képek nagyon tetszettek, de erőteljesen spoileresek. Ha valaki még nem látta a sorozatot semmiképpen ne azzal kezdje, hiszen ezzel elronthatja az olvasás élményét. Én azt csináltam, hogy olvasás közben néha előrelapoztam, és mindig csak az adott fejezethez tartozó képeket nézegettem meg. Persze belefutottam néhány dologba, de képtelen voltam ellenállni. Ahogy fentebb is említettem, a Star Wars nekem eddig főleg vizuális élmény volt, így szükségem volt arra, hogy lássak néhány jelenetet a sorozatból, ez segítette számomra a megértést és jobban el tudtam képzelni az adott helyzetet. Talán jobb lett volna, ha a képek magában a törzsszövegben helyezkedtek volna el, de azért így sem lehet okom panaszra, hiszen színesítették magát a kötetet. 

Összességében nekem tetszett a regény, de így, hogy nem láttam a sorozatot nem tudtam annyira élvezni az olvasást. Azoknak, akik szeretnék feleleveníteni az első évad eseményeit nagyszerű olvasmány lehet, hiszen az írás teljes mértékben követi annak a cselekményét. Mindenesetre én remélem, hogy a sorozat többi évadja is megjelenik majd ebben a formában, most már nagyon szeretném elolvasni a többit is. Nincs kizárva azonban, hogy mielőtt megjelenik a harmadik évad az év végén, én ledarálom az első kettőt, hiszen engem nagyon megfogott a történet. Azt hiszem, hogy a regény ezzel el is érte a célját, hiszen engem teljesen és totálisan felcsigázott és már alig várom, hogy elmerüljek a The Mandalorian világában. 

Értékelés: 5/4,5

A recenziós példányt szeretném megköszönni a Kolibri Kiadónak. Ha tetszett a könyv, akkor ITT tudjátok közvetlenül a kiadó oldaláról megrendelni. 


Források: 
https://www.gamestar.hu/masvilag/the-mandalorian-star-wars-univerzum-idorend-271196.html
https://starwars.fandom.com/wiki/Main_Page
https://www.starwars.com/


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése