2022. február 6., vasárnap

Kay Bratt: Varázsolj ​haza!


Sziasztok!

Van, hogy rendkívül körültekintően választok magamnak olvasmányt, máskor egy másodperc alatt elvarázsol a fülszöveg, vagy éppen a borító. A Varázsolj haza! című regény esetében az érdekes leírás és a cuki kutyus volt a döntő, hiszen bevallom őszintén, nem igazán tudok ellenállni az állatos történeteknek. 

A kutya az ember legjobb barátja. Rengeteg idézet szól arról a hűségről és odaadásról, amit csak egy eb tud nyújtani a gazdájának. Csodálatos teremtmények. Mindig megérzik az ember lelkiállapotát. Nem árulok el nagy titkok nektek azzal, hogy világéletemben kutyás voltam. Egy hatalmas álmom vált valóra 4,5 éve, mikor Vinnie az életünkbe csöppent. A családomnak mindig is volt kutyája, amióta az eszemet tudom…de Vinnie az első önálló saját kutyám. Mindig különleges helyet fog elfoglalni a szívemben. Ő a szívem kuglófjának egyetlen mazsolája. (Bocsi Miklós…te tudod…maradjunk a prioritásoknál. :D ) Mióta velünk van minden egyes nap egy igazi csoda. El sem tudnám képzelni nélküle az életemet. Hiszem, hogy közös választás volt, amennyire mi szerettük volna őt, ő is pont annyira szeretett volna hozzánk tartozni. Nagyszerű lény. Ha beteg, vagy szomorú vagyok el sem mozdul mellőlem. Kitartóan őriz akkor is, ha legszívesebben a kedvenc egerével játszana, vagy futkározna a lakásban. Minden reggel odabújik hozzám, hogy ébredés előtt kapjon egy kis dögönyözést. Egy igazi szeretetgombóc, aki a legsötétebb pillanatokban is hű társam. De hogy mi miatt is írtam erről? Lássuk miről szól pontosan a Varázsolj haza! című regény. 

Szívmelengető regény a szeretet erejéről
Cara Butter egy hátizsákkal és mindössze néhány dollárral a zsebében barangol az utakon. Problémákkal teli gyermekkor, alkalmatlan nevelőszülők, a gyámügyi hivatalok és a gyermekotthonok kietlen világa – Cara mindezeknek hátat fordítva kel útra egy jobb élet reményében.
Floridába indul, hogy megnézze kedvenc írója, Ernest Hemingway otthonát, út közben pedig társául szegődik Hemi, a kóborkutya. Cara kezdetben úgy gondolja, az utolsó, amire szüksége lehet, egy kutya, ám ember és állat hamar szövetségesei lesznek egymásnak.
Cara lelke sérült, ő maga pedig bizalmatlan a külvilággal szemben, a Hemivel való közös utazás váratlan fordulatai és az útközben megismert idegenek azonban mindent új megvilágításba helyeznek. A megtett mérföldekkel párhuzamosan Cara lélekben is messzire jut, s útja egészen máshová vezet, mint ahogy azt kezdetben gondolta.


Nagyszerű regény szeretetről, túlélésről, a reményről, a bizalomról és arról, hogy az emberi lélek még a legsötétebb időszakban is képes diadalmaskodni a rossz felett és képes arra, hogy új életet kezdje. Arról, hogy mindenki megérdemel egy esélyt arra, hogy boldog legyen. Történjen bármi is a múltban,  legyen bármilyen nehéz is az életünk, ha nyitott szívvel tekintünk előre, akkor képesek lehetünk arra, hogy legyőzzük a bennünk élő démonokat és új életet kezdjünk. 

A történet rendkívül érdekes és szerethető volt, egy másodpercig sem unatkoztam olvasás közben. Nagyon szeretem a "road trip" típusú történeteket, mindig érdekes és izgalmas történetet kerekednek ki az utazások apropóján. Cara története egy igazi fejlődéstörténet, aki az út során rájön arra, hogy a világ nem olyan zord, mint ahogy gyermekként testvérével hitte. Az  útközben megismert idegenek mindent teljesen új megvilágításba helyeznek és szép lassan rájön arra, hogy a kedvesség és törődés nem veszett még ki az emberiségből. A megtett mérföldekkel párhuzamosan Cara lélekben is messzire jut, s útja egészen máshová vezet, mint ahogy azt kezdetben gondolta. A lány által megtett út új ismertségeket és izgalmas fordulatokat rejtegetnek. A könyvben van pár meglepő fordulat, melyek hatására sok minden átértékelődik az olvasóban. 

A regény lapjain egyszerre jelenik meg a jelen és a múlt, melyeket különböző visszaemlékezések segítségével ismerhetünk meg. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy kerülnek helyre a kirakós darabkái és úgy érti meg az olvasó is a különböző összefüggéseket a történetben. Az első pillanattól kezdve úgy érezzük, hogy Cara menekül valami elől és csak fokozatosan értjük meg, hogy miért is kelt ő útra. Érezzük és látjuk, hogy a múlt árnyai komoly hatással vannak a lány jelenére is, az első pillanattól kezdve a szívünkbe zárjuk és drukkolunk neki, hogy révbe érjen. 

A visszaemlékezésekből kiderül, hogy Cara, és testvére Hana élete nem volt egyszerű, folyamatosan saját belső démonjaikkal küzdöttek, a bizalmatlanság fojtogató és mérgező füstje határozta meg társas kapcsolataikat. Miután bekerültek a gyermekvédelmi rendszerbe, csak egymásra számíthattak. Nem volt mögöttük erős támogató környezet, csak sodródtak és tulajdonképpen a túlélésre játszottak. Teljesen bezárkóztak, és még akkor sem sem voltak képesek a családok felé nyitni, ha esetleg jóra fordulhatott volna a sorsuk. Cara az évek során felvette a védelmező és erős testvér szerepét, aki az egész életét arra tette fel, hogy vigyázzon húgára. 

A regény egyik központi kérdése a bizalom, vagy éppen a bizalmatlanság kérdése. A bizalom egyike a legerősebb kohéziós elemeknek, amelyek a kapcsolatainkat építik. Létezése minden tartós társadalmi kapcsolat létfontosságú eleme. Megléte mindig kettős, a bizalom fogalma feltételezi a bizonytalanság vagy kockázat fennállását, hiszen a bizalom megléte, mindig magában hordozza az elvesztése okozta félelmünket is. A bizalom, mindig egy folyamat eredménye, már egészen csecsemőkortól kezdődően. Interakciók, kölcsönös reakciók sora építik fel a bizalmat. Mivel Cara és Hana élete nehéz volt, így képtelenek voltak arra, hogy kötődjenek bárkihez is az életük során, hiszen csak egymásra számíthattak. Kettejük közül talán Hana volt a végletesebb és elutasítóbb jellem, de mivel Cara számára egyedül a húga jelentette a biztos pontot, így mindent ráhagyott és aszerint élte az életét, ahogy azt tulajdonképpen a testvére diktálta. 

Hemi jelenléte nem csak a lány, hanem az olvasó számára is üdítően hat. A megtett út során igazi támasszá válik, aki a legkilátástalanabb és legsötétebb pillanatokban is Cara hű társa marad. Önzetlensége és szeretete igazi balzsam a lélek számára, egyszerűen oda meg vissza voltam érte. 

Bevallom, összességében nem lett kedvenc a regény, de szerettem az olvasás minden egyes másodpercét. A kötet egyszerűen olvastatta magát, a különböző fordulatok nagy hatással voltak rám. A Varázsolj haza! egy igazán szerethető és szívmelengető történet, ha szeretitek a hasonló típusú regényeket, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt a kötetnek. 

Értékelés: 5/4

A recenziós példányt szeretném megköszönni a Libri Kiadónak. Ha tetszett a könyv, akkor ITT tudjátok közvetlenül a kiadó oldaláról megrendelni. 






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése