2022. március 21., hétfő

Carsten Henn: A ​könyvsétáltató + Nyereményjáték


Sziasztok!

Minden könyvrajongó szívét meghódította külföldön Carsten Henn regénye, ami szerencsére már magyarul is olvasható. Az Animus Kiadónál megjelent történet tényleg minden könyvmolyt megmosolyogtat, hiszen az idős könyvkereskedő és a nyomába szegődő kislány barátsága felejthetetlen utazásra hív. Tarts velünk te is a turnén, és fedezd fel A könyvsétáltató különleges történetét! 

A hetvenes éveiben járó Carl Kollhoff nem mindennapi könyvesbolti eladó. Esténként, zárás után gondosan becsomagol néhány könyvet, mintha ajándékba adná, és házhoz szállítja azokat kivételes ügyfeleinek a város festői utcácskáiban tett körsétáján. Már-már barátság fűzi ezekhez a különös, álomvilágukba zárkózó emberekhez, mert ő a fő kapcsolatuk a külvilággal. Carlt mindannyian egy-egy irodalmi alakra emlékeztetik, képzeletében népszerű regényhősök tulajdonságaival ruházza fel őket, miközben csupán annyit tud róluk, hogy milyen olvasmányt várnak tőle hétről hétre.
Egy nap azonban váratlanul mellé szegődik Sasa, egy kíváncsi és cserfes kilencéves kislány, aki nemcsak az idős könyvkereskedő világát forgatja fel fenekestül, hanem vásárlói olvasási szokásait, sőt életét is…
A könyvsétáltató szívmelengető történet a könyvek varázslatos erejéről és a hétköznapokban megbúvó csodákról. Ez a bűbájos regény eszményi ajándék minden könyvbarátnak.


Vannak történetek, melyek bemásznak bőrünk alá és egyszerűen nem engednek el, megragadják a szívünket, lelkünket és többé el nem ereszti. Az ilyen könyveket örökké a kezünkben akarjuk tartani. Együtt élünk és lélegzünk a szereplőkkel és képtelenek vagyunk kiverni őket a fejünkből az utolsó oldal elolvasása után is. Nem tennénk mást, csak ölelnénk és magunkhoz szorítanánk és talán soha nem engednénk el. Számomra pontosan ilyen volt ez a kötet is. A könyvsétáltató egy rendkívül kedves kötet a barátságról, az emberi kapcsolatok fontosságáról és a könyvek szeretetéről. 

Mindig balzsam a léleknek olyan könyvet olvasni, amelyet átitat a történetek iránti mély szenvedély és az olvasás szeretete. Minden történet fontos és hozzánk ad valamit. "Egy olvasó ezernyi életet megél, mielőtt meghal. Az az ember, aki nem olvas, csak egyet.", mondja George R. R. Martin és talán ez az egyik legnagyobb egyetemes igazság ami tökéletesen jellemzi a könyvmolyok életét. A könyvek hű barátaink, amikor minden összeomlik körülöttünk. Amikor már nincs mit mondani, mikor az ember némán mered maga elé, mert úgy érzi kezdi elveszíteni önmagát, akkor van a legnagyobb szükség a szavak erejére. Az ismerős mondatok, az unalomig ismételt memoriterek, az elhasználódott szamárfüles könyvtári példányok vagy éppen kedvenc hőseink képesek még a legnagyobb letargiából is kirángatni minket. Sokszor mondják azt, hogy az olvasás terápia, ez a mondat pedig talán még soha nem volt olyan aktuális számomra, mint most. Nem igazán vagyok a helyzet magaslatán, szóval igyekszem a lehető legjobban elterelni a gondolataimat. Mostanában rengeteget írok és olvasok, igyekszem az agyamat a lehető legjobban lefoglalni. Mivel rajongok azokért a történetekért, melyek középpontjában a könyvek és az olvasók állnak és nagyon örültem, mikor megpillantottam a megjelenések között A könyvsétáltató című regényt. A fülszöveg és a cím azt sugallta,hogy Carl Kollhoff és Sasa története igazi lélekbonbon lesz számomra, így óriási lelkesedéssel álltam neki az olvasásnak. 

A könyvsétáltató egy olyan történet, mely tökéletesen bemutatja azt, hogy a hétköznapi emberek is képesek arra, hogy igazán nagy tetteket hajtsanak végre és azt, hogy a könyvek szeretete és az olvasás még a legsötétebb időben is lámpásként világíthat életünk zord fellegei felett. Egy igazán szívet melengető történet a könyvek varázslatos erejéről és a hétköznapokban megbúvó csodákról, arról, hogy néha a figyelmesség, a kedvesség és a törődés a legnagyobb ajándék, amivel szolgálhatunk. Ez a regény bátorság, az erő, a szeretet, a barátság, a megbocsátás és az újrakezdés története egy olyan szerethető köntösbe csomagolva, mely még a legzordabb könyvmolynak is megmelengeti a kis szívét. 

Amilyen rövid ez a kötet, olyannyira tartalmas. A regény cselekményét nem a vadító izgalmak teszik felejthetetlenné, sokkal inkább az érzelmek és az érzések azok, amelyek megragadják olvasót. Hősiesen bevallom, a regény végén még egy kicsit pityeregtem is, engem nagyon magával ragadott Carl személyisége és sorsának alakulása. Ahogy haladunk előre a történetben és szemtanúi leszünk a különleges barátság kibontatkozásának és egyre jobban megismerjük a többi szereplő életét és problémáit. Olvasás közben akaratlanul is azt érezzük, hogy bárcsak mi is együtt sétálhatnánk főszereplőinkkel a macskaköves utakon, vagy bárcsak hozzánk is becsöngetne az idős úr egy nagyszerű olvasmánnyal.

Kivétel nélkül, mindegyik szereplő óriási jellemfejlődésen megy keresztül. Carl és Sasa élete is gyökeresen megváltozik, de ez kivétel nélkül elmondható mindazon emberekről is, akiknek rendszeresen szállított könyvet az idős úr. Minden kétséget kizárúan a kislány az, aki az események mozgatórugója, ő az, aki felforgatta mindenki életét, ezek a változások azonban semmiképpen sem negatívak, tulajdonképpen mindenki élete az előnyére változott. 

Az olvasás ereje és fontossága központi téma a regényben, mindegyik karakter imádja a könyveket. Carlnak borzalmas a névmemóriája, ezért minden egyes ismerősét képzeletben népszerű regényhősként könyvel és azok tulajdonságaival ruházza fel őket. Ennek következtében rengeteg irodalmi utalás található a műben, melyek könyvmolyként és klasszikus irodalom rajongóként bevallom, simogatta a lelkemet. A borító szerintem nagyon jól sikerült, tökéletesen visszaadja Carl és Sasa karakterét, én nagyon szeretem. 

Összességében tényleg csak pozitívan tudok nyilatkozni erről a kedves kis könyvről. Engem nagyon megfogott ez a történet és őszintén szólva, nem is igazán tudok rosszat mondani róla. Imádtam a karaktereket, a történetvezetés ívét, a nyelvezetet...egy szó, mint száz, engem teljesen megvett magának Carsten Henn. Csak ajánlani tudom mindenkinek. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe.



Nyereményjáték

A könyvsétáltatóban nagyon sok irodalmi alak felbukkan, hiszen a regény főszereplője az általa megismert emberekhez mindig egy-egy könyv főszereplőt társít. Tarts velünk te is egy kis irodalmi rejtvényre. Minden blogon találsz majd egy képet, és néhány összekevert betűt. Ebből kell felismerned egy-egy híres regény szereplőjét. Ha helyesen válaszolsz a Rafflecopter dobozban, akkor a turné végén neked is esélyed van megnyerni az Animus Kiadó által felajánlott könyv egy példányát. Lássuk mennyire vagy könyvmoly! 

AZ ÉN KERESETT KÖNYVALAKOM
CED WULLENARD




a Rafflecopter giveaway

Állomások

03. 21. Csak olvass!
03. 23. Könyv és más
03. 25. Utószó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése