2022. március 22., kedd

Emily Brontë: Üvöltő ​szelek + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Menő Könyveknek köszönhetően egy újabb klasszikust vehetünk kézbe új kiadásban. Ezúttal Emily Brontë Üvöltő szelek című regénye kapott szép, új köntöst. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Cathy, Heathcliff és Wuthering Heights történetét, és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyeremény is. 

A gyermek Heathcliffet a skót felföld lápos vidékén találják. Mr. Earnshaw szíve megegesik az elhagyott fiún, és hazaviszi házába, ahol lányával, Cathyvel és fiával, Hindleyvel él együtt. Heathcliff az évek múltával beleszeret Cathybe. Ám a féltékeny Hindley mindenáron tönkre akarja tenni, ezért azon a napon, amikor Mr. Earnshaw meghal, az istállóba száműzi Heathcliffet. Nem sokkal később Cathy is elhagyja a házat, feleségül megy a szomszéd birtokos fiához, Edgar Lintonhoz. Heathcliff pedig szépen, lassan kiterveli rettenetes bosszúját...
Harmincéves sem volt még Emily Brontë, amikor megírta a világirodalom talán legkülönösebb szerelmi regényét.
Valóság és látomás, természet és lélekelemzés, vadság és szelídség furcsa szövedéke ez a történet, egy romantikus írói lélek vallomása a szenvedélyes szerelemről.



Nem most találkoztam először a Brontë nővérek munkásságával, mindhárom lánytestvértől olvastam már valamit az életem során. Charlotte méltán híres és ismert regényét a Jane Eyre-t kétszer-háromszor is olvastam, Emily alkotását az Üvöltő szeleket, amely jelen bejegyzés tárgyát képezi legalább 4 alkalommal kerítettem sorra az elmúlt évek alatt,  Anne Wildfell asszonya című művét pedig eddig egyszer olvastam, de biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom (remélhetőleg hamarosan újra tudok olvasni majd). A három mű közül az Üvöltő szelek a kedvencem, mikor megláttam, hogy ez lesz a Menő Könyvek Örök kedvencek sorozatának következő része, teljesen oda meg vissza voltam az örömtől. Nagyon vágytam már egy szépséges, magyar nyelvű kiadásra, így majdnemhogycsak vágtam a centiket a megjelenésig. 

Az Üvöltő szelek című regény Emily Brontë egyetlen műve, mely mára igazi klasszikusnak számít. Műfaját tekintve romantikus regény, de semmiképpen sem szabad összetéveszteni Jane Austen romantikájával. Innovatív szerkezete akkoriban meglepte a kritikusokat, emiatt vegyes fogadtatása volt, mikor először megjelent. Később az angol irodalmi egyik klasszikusává vált. 

Vannak olyan történetek, melyek bekúsznak a bőrünk alá, megragadják a szívünket, lelkünket és többé el nem eresztik. Számomra pontosan ilyen az Üvöltő szelek is. Ennyi idő távlatából mit sem halványult bennem a lelkesedés és a rajongás, minden egyes újraolvasásnál ugyanúgy imádom ezt a regényt. Ez nem egy klasszikus romantikus könyv, legalábbis semmiképpen sem a kedves és cukormázas fajtából. Sokkal inkább egy szuggesztív és rendkívül erős drámaisággal operáló regény, mely nem idegenkedik attól, hogy darabokra törje olvasója szívét. Az Üvöltő szelek a társ utáni vágyról és a szeretet iránti igényéről szól. Emily Brontë a művében az elemi, pusztító erejű szenvedélyekről, az emberi kapcsolatok sajnálatos elvadulásáról, a tomboló bosszúról ír. Egy olyan mű ez, amiben semmi sem fehér, vagy fekete. Nem egy könnyed olvasmány, minden oldalát áthatják a mély és erős érzelmek. A fájdalom, a düh, és a bosszú utáni vágy óriási erővel csap le az olvasóra, ezzel odeszögezi őt a kötethez és talán soha többet nem ereszti. Rengeteg érzelmet közvetít és vált ki az emberből. Olvasás közben sokszor érezzük magunkat dühösnek, tehetetlennek, mérgesnek, kétségbeesettnek és persze legalább anyiszor szánjuk a karaktereket, mint amennyire gyűlöljük őket. A könyv bemutatja, hogy a szerelem nem mindig szép. Olykor elemi pusztító erővel bír és ahelyett, hogy táplálná az ember lelkét, megsebzi és tönkreteszi azt. Az írónő a rendkívüli egyéniségek és a különös magatartások mögötti titkokat tárja fel, azt elemzi, hogy mi motiválja egy adott személyiség kialakulását. Miért lesz valaki embergyűlölővé? Milyen mértékben vagyunk felelősek embertársunk sorsáért, boldogságáért? Mi alakítja ki a jellemet? Milyen szerepet kap a személyiség formálódásában az öröklődés és a környezet? Kitörhet-e az ember a korlátai közül a saját erejéből? Hogyan lehet megtörni a szeretetlenség és kegyetlen gyűlölködés láncolatát? 

A regény nyelvezete hihetetlenül élvezetes a hangulata pedig lenyűgöző. Emily Brontë mesterien bánik a szavakkal, minden másodpercét imádtam az olvasásnak. Engem teljesen magába szippantott a kötet és egy másodpercre sem lankadt a figyelmem. Elemi erővel láncolt magához a kötet még úgy is, hogy nem először merültem el Cathy és Heathcliff világában. Teljesen elmerültem a cselekményben, együtt léteztem és lélegeztem a főszereplővel. 

A karakterek korántsem idealizált, romantikus hősök, hanem valódi hús-vér emberek, akik sokszor és sokat hibáznak. Viselkedésük olykor a démoni jelzővel illethető, az őrület, a fájdalom és a bosszú mocsarában vergődnek, képtelenek arra, hogy levetkőzzék fájdalmas múltjukat, az emlékeikben ragadtak, de már az sem okoz nekik felszabadulást. A szerelmében megcsúfolt és megalázott Heathcliff  megszállottként, rögeszmés gyűlölettel lassan és tervszerűen bosszulja meg a lelkén ejtett sebeket és őt ért sérelmeket. Gyermekkori játszótársa és szerelmese, Catherine, a finomlelkű, de középszerű Lintont választja férjéül mindazok ellenére, hogy a közöttük lévő különleges kapcsolat számára is egyértelmű. 
A szerelemtől s így a boldogságtól megfosztott Heathcliff fájdalma akár jogosnak is mondható, mindezek ellenére egy másodpercig sem tudunk azonosulni a tetteivel. Mélyen elítélendő a viselkedése, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy maga is áldozat, saját szerelmi szenvedélyének áldozata. A szenvedély és a bosszú eltorzítja személyiségét, minden követ megmozgat annak érdekében, hogy megtorolja múltbéli sérelmeit, míg végül elemészti önmagát, így találhat végső megnyugvást szerelme oldalán. 

A hagyományos, lineáris időrenddel szakítva az írónő a történetet majdnem a végén kezdi, akkor, amikor Heathcliff már-már megvalósította bosszútervét. A regény 1801-ben indul, amikor Lockwood úr, aki Heathclifftől akarja bérbe venni Thrushcross Grange-t megjelenik Wuthering Heights-ban és megismerkedik a főhőssel, annak alkalmazottjaival és tulajdonképpen menyével. Az ott tapasztaltak és egy betegség hatására az urat érdekelni kezdi az emberek sorsa, így a major egyik dolgozójához fordul. A cselekményt az írónő közvetett módon tárja elénk, így főleg Nelly Dean (a Linton és Earnshow család alkalmazottja) elmesélése alapján ismerhetjük a teljes történetet, aki  az 1757-től 1802-ig tartó eseményeket mondja el. 

A borítót meseszép, egyszerűen képtelen vagyok arra, hogy ne adózzak csodálattal a kiadó ezen sorozata előtt. Az Örök kedvencek sorozat igazi hiánypótló a magyar piacon, hiszen végre a magyar olvasók is meseszép kiadásban tudhatják a polcukon a régi idők nagy klasszikusait. Persze, nem a külső a legfontosabb, de szentül hiszek benne, hogy ezek a csodaszép kiadások nagyon sok ember kedvét meghozzák majd a klasszikus irodalom olvasásához. Ha eddig valaki esetleg nem találkozott Emily Brontë nevével, akkor is csillogó szemekkel emeli majd le a könyvet a boltok polcáról. Ez pedig a legtöbb, amit egy kiadó tehet annak érdekében, hogy a klasszikus irodalom nagy regényei fennmaradjanak a jövő nemzedékei számára is. 

Összességébén én nagyon élveztem a mű újraolvasását, még mindig óriási hatással van rám az Üvöltő szelek története. Emily Brontë meghaladta a saját korát és egy olyan könyvet adott ki a keze közül, mely a mai napig mit sem vesztett elementáris erejéből.  A klasszikus irodalom egyik ékkőve, remélem sokan beleszeretnek a borítónak köszönhetően és elindulnak a Brontë nővérek iránti rajongás irányába. Senki se várjon szép és bájos, romantikus történetet. Nem egy könnyed olvasmány, minden oldalát áthatják a mély és erős érzelmek. A fájdalom, a düh, és a bosszú utáni vágy óriási erővel csap le az olvasóra, ezzel odaszögezi őt a kötethez és talán soha többet nem ereszti. Rengeteg érzelmet közvetít és vált ki az emberből. Nem vagyok biztos abban, hogy mindenkit elvarázsol majd ez a történet, biztos vagyok benne, hogy néhányan undorodva és mérgesen csukják be a könyvet, de úgy érzem sokkal szegényebb lenne a klasszikus irodalom, ha ez a mű nem született volna meg. 

Forrás: 
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cv%C3%B6lt%C5%91_szelek_(reg%C3%A9ny)
https://doksi.net/hu/elemzes.php?order=Show&id=22
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bront%C3%AB_n%C5%91v%C3%A9rek

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Az Üvöltő szelek című regény a 19. századi irodalom egyik kiemelkedő darabja. Ebben a játékban most minden állomáson találtok egy idézetet egy olyan könyvből, mely hasonló korszakban íródott. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy honnan származik az idézet. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

“A szeretet önmagunknál kezdődik, úgy mondják.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

03.22.: Csak olvass!
03.24.: Fanni's Library
03.26.: Readinspo
03.28.: Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése