2022. március 17., csütörtök

Serena Valentino: Minden ​gonoszok úrnője + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Disney - Gonosztevők sorozat legújabb kötete, a Minden gonoszok úrnője, ami ezúttal Demóna történetét dolgozza fel. A Blogturné Klub bloggerei ennek örömére bemutatják a Sötét Tündér titkokkal és megdöbbentő fordulatokkal teli történetét, melyből kiderül, hogyan és miért vált a varjak gyermekéből rettegett sárkányboszorkánnyá Demóna, miközben Kirké és nővérei sorsa is tovább bonyolódik. Tartsatok velünk, kövessétek figyelemmel az állomásokat, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát. 

A jól ismert mesében mintha csak egy álom elevenedne meg: a kedves leány az erdőben összetalálkozik a jóképű herceggel.
Ezt a történetet is sokan és sokféleképpen mesélték már. A leányról azonban mindig kiderül, hogy voltaképpen egy hercegnő, akit egy Sötét Tündér megátkozott, hogy egy rokkával megszúrja az ujját, s ettől örök álomra szenderüljön. S bár a három jó tündér igyekszik ezt megakadályozni, a hercegnőn beteljesedik az átok. Ám a jó végül diadalmaskodik: a leány szerelmese az igaz szerelem csókjával felébreszti a hercegnőt, majd boldogan élnek, amíg meg nem halnak.
Csakhogy ez mindössze a történet egyik fele. Mi a helyzet a Sötét Tündérrel, Demónával? Miért átkozza meg az ártatlan hercegnőt? Sokan próbálták már megfejteni az okát. Ez a történet is egy az idők során újra és újra elmeséltek közül. Egy mese szerelemről és árulásról, mágiáról és reményről.
Ez Minden gonoszok úrnőjének története.


Nagyon vártam már Serena Valentino legújabb magyarul megjelenő kötetét, kicsit úgy érzem, hogy rendesen addiktív ez a sorozat, még úgy is, hogy az ember nem esik szerelembe a történetekkel. Bár a sorozat nem a legnagyobb kedvencem, mégis óriási lelkesedéssel falom a lapokat és kíváncsian várom az újabb és újabb megjelenéseket. 

A Minden gonoszok úrnője egy igazán érdekes olvasmány bizonyítási vágyról, álmokról, vágyakról, fájdalomról, az eleve elrendeltetésről és arról az örök érvényű kérdésről, hogy képesek vagyunk-e változtatni a sorsunkon. Demóna karaktere rendkívül sokrétű, számtalan történet foglalkozott már azzal, hogy mi miatt válhatott azzá a sötét tündérre, akit jól ismerünk Csipkerózsika meséjéból. Serena Valentino története egy eddig teljesen ismeretlen módon magyarázza a tündér történetét, mellyel teljesen új megvilágításba kerül minden, amit tudtunk róla. 

Olvasás közben nagyon sok minden az eszembe jutott. Az első dolog a "tabula rasa" fogalma, ami John Locke nevéhez köthető. Ő tulajdonképpen egyike azon gondolkodóknak, akik a tapasztalatot teszik meg a filozófia alapelvévé: minden tudás a tapasztalattól függ és annak ellenőrzése alatt áll. Hozzá köthető a tabula rasa elmélete, ami a „tiszta lappal történő indulást” jelenti. A tabula rasa képviselői szerint a személyiség, a társadalmi, illetve érzelmi "viselkedés", és az intelligencia teljes mértékben a születés után alakul ki. Azt mondja, hogy minden ismeretünk a környezetünkből, nevelésből és tanulásból származik. Az egyén nem rendelkezik veleszületett szellemi tartalommal, minden tudást a tapasztalatok és az észlelés segítségével szerez meg. Vagyis a gonosz nem születik, hanem megteremtik. Demóna kezdetben egy átlagos tündérlány, aki külsejével és megmagyarázhatatlan sötét aurájával kilóg a többiek közül, ezzel pedig sokak rosszallását magára vonja. Az emberek (és ezek szerint a tündérek) nehezen viselik, ha valaki más, ha valaki nem úgy viselkedik ahogyan az átlag, vagy éppen ahogy elvárják tőle, így mindent megtesznek azért, hogy megnehezítsék Demóna mindennapjait. Pár Dadus egyengeti az útját, és megtapasztalta az igaz szeretet erejét, ez mégsem volt elég ahhoz, hogy a jó úton maradjon. De vajon, ha a többiek kedvesek vele, nem közösítik ki és megbékélnek másságával, akkor is gonosszá vált volna? 

A másik, ami eszembe jutott Robert K. Merton önbeteljesítő jóslat fogalma ami tulajdonképpen a Thomas-tételből ered, amely kimondja: "Ha az emberek egy szituációt valósként határoznak meg, akkor annak következményei valósak lesznek."  Merton egy lépéssel tovább vitte a fogalmat, és alkalmazta a legújabb társadalmi jelenségekre. Társadalomelmélet és társadalmi struktúra című könyvében kitalál egy fiktív bankot, amelyet Cartwright Millingville vezet. Ez egy tipikus bank, és Millingville becsületesen és nagyon jól vezeti. Ennek eredményeként, mint minden bank, hogy van némi készpénze, de a legtöbb értéke különböző vállalkozásokban van befektetve. Aztán egy nap hirtelen rengeteg ügyfél jön a bankba ismeretlen okból. Más ügyfelek is kezdenek aggódni a sok ügyfelet látva a bank körül. Hamis pletykák terjednek, hogy valami baj van a bankkal és az ügyfelek rohannak a bankba, hogy megpróbálják valamennyi pénzüket visszakapni, ameddig lehet. Az ügyfelek száma a bankban egyre nő, mint ahogy a bosszúság és idegesség is, ami segíti a hamis híreszteléseket a bank fizetésképtelenségéről és a küszöbön álló csődről, ami még több ügyfelet késztet arra, hogy jöjjön és próbálja visszakapni a pénzét. Aznap elején – ami az utolsó Millingville bankjának – a bank nem volt fizetésképtelen. De a fizetésképtelenség híre miatt hirtelen túl sok ügyfél viszi el a pénzét, amit nem lehet kielégíteni, így a bank fizetésképtelenné válik, és megállapítja a csődöt. És hogy ez milyen módon kapcsolódik Demónához? A fiatal lány rengeteget hallotta, hogy veszélyes és megbízhatatlan, hogy a jövője nem áll másból csak pusztításból. A tündérek többsége gonosznak és eredendően rossznak gondolta. Hiába próbálta számtalanszor bizonyítani ennek az ellenkezőjét, végül egy óvatlan pillanatban kitört belőle a szunnyadó erő, aminek óriási következményei lettek és végül pontosan azzá vált, aminek mások is hitték őt...egy gátlástalan gonosztevőnek, aki nem törődik senkivel és semmivel.

A kötet nagyon olvasmányos, könnyen és gyorsan lehet vele haladni, nekem eddig ez a rész tetszett a legjobban. A cselekmény érdekes és izgalmas, de a rövidsége miatt kissé összecsapottnak és kidolgozatlannak érzem.  A történet tulajdonképpen két szálon fut. Míg Demóna múltja nagyon tetszett és úgy éreztem, hogy kellő mélységet kap a karaktere, addig a jelen kissé elnagyolt volt, ráadásul rengeteg kérdés kering még mindig a fejemben. Még nem tudom eldönteni, hogy ez tudatos írói döntés következménye, és minden kérdésemre választ kapok majd a későbbiekben, vagy egyszerűen egy hiányosság, amivel meg kell barátkoznom. Már az előző rész óta világos számomra, hogy a sorozat ezen része a kattant nővérekre koncentrál, ők azok, akik az eddigi történeteket végigkísérték és a háttérből mozgatták a szálakat. Ebben a részben csupán a testük van jelen a történetben, hiszen a lelkük az álmok birodalmába került, mégis nagyon fontos dolog kezd kirajzolódni az olvasó előtt velük kapcsolatban. Kíváncsi vagyok, hogy Kirké mit tud még meg és ez milyen hatással lesz a kapcsolatára a nővérekkel. 

A karakterek nagyon érdekesek és végre egy kicsit bepillanthatunk Dadus múltjába is, persze még így is rengeteg kérdés kavarog az ember fejében, de mindenesetre izgalmas volt megismerni az életének egy szeletét. Kirké karaktere egyre fontosabbnak és fontosabbnak tűnik, az már biztos, hogy a nővérek viselkedését csak úgy érthetjük meg, ha megismerjük Kirké múltját. Ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen a kattant nővérek még mindig saját testük börtönében raboskodnak, de bízom abban, hogy hamarosan mindenre fény derül és végre megtudjuk mi motiválta őket, mi miatt viselkedtek olyan szörnyen. Tulipánt karaktere még tovább fejlődik, bár ebben a részben nincs olyan sokat említve, mégis jó volt látni, hogy egyre erősebb és önállóbb karakterré válik. 

A borítót egyszerűen imádom, szerintem szavakkal le sem tudom írni, hogy mennyire jól el lett találva, eddig talán ez a kedvencem. Örülök, hogy a kiadó nem változtatott rajta. A fekete élfestés nagyon jól néz ki, tökéletesen illik a könyvhöz. 

Összességében érdekes volt Demóna története, ha szeretitek a sorozatot, akkor semmiképpen se hagyjátok ki ezt a kötetet sem. 

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Disney által készített Csipkerózsika mesefilmet. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni a helyes választ.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk

KÉRDÉS
Sorold fel a három tündér nevét, akik felnevelték Csipkerózsikát! 

a Rafflecopter giveaway

Állomások listája

03/17 Csak olvass!
03/19 Utószó
03/21 Dreamworld - Sötét nővérek

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése