2022. március 9., szerda

Meredith Goldstein: Kivirágzik minden + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Móra Könyvkiadó jóvoltából ismét egy LOL+ könyv jelent meg azok számára, akik szívesen olvasnak komolyabb, de mégis a fiatalokat érintő kérdésekről. A sorozat második kötete Meredith Goldstein regény, a Kivirágzik minden, mely nagy érzékenységgel beszél a családról és a veszteségekről. Kövessétek bloggereinket, akik nemcsak beszámolnak erről a különleges kötetről, de ha velünk játszotok, akkor akár nyerhettek is egy példányt a könyvből!

Amikor ​Lori nagymamája meghal, a lány világa fenekestül felfordul. Sheryl nagymama volt ugyanis a mindene Lorinak. Gyakorlatilag ő nevelte fel az unokáját, akinek szülei mindig rengeteget dolgoztak. Ráadásul egy másik veszteség is fenyegeti Lorit, édesanyja ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy költözzön el az ő szeretett városából, Bostonból. Az érettségi előtt álló főhősünk azonban legalább addig maradni akar, amíg teljesíti nagyanyja utolsó kérését: szétszórja a hamvakat azokban a kertekben, amelyeket Sheryl a legjobban szeretett. A gyönyörű helyeket Seth nagybátyjával, valamint legjobb barátjával, Chrisszel látogatja végig, akibe titokban fülig szerelmes. A búcsúzás nem könnyű, de Lori talán a természettől is tanulva, a különleges kaland végére már másként tekint az elmúlásra. Dacos és nyers stílusa megszelídül, nemcsak önmagával, hanem a családjával is megbékél.
Meredith Goldstein önéletrajzi jellegű regénye egyszerre keserű, humoros, romantikus, de legfőképp: reménykeltő, amelynek elolvasása után talán más szemmel nézünk majd a körülöttünk virágzó életre.

Az elmúlt pár évben teljesen megváltozott az ízlésem, egyre több könyvet olvasok és egyre szélesebb az érdeklődési köröm. Sokáig nem olvastam egyáltalán LOL könyvet, hiszen úgy voltam vele, hogy már régen nem én vagyok a célközönség. Szép lassan azonban rájöttem, hogy ezek a regények a gyengéim, ezért kiemelt figyelemmel követem az új megjelenéseket. A LOL+ kötetek ismérve, hogy komolyabb témákkal foglalkoznak, mint a hagyományos LOL könyvek, miközben megmarad a könnyedebb, romantikus hangulat is. A sorozat második kötete a Kivirágzik minden című regény, melynek központi témája a gyász, az elengedés, a megbocsátás és a barátság. 

Nagyon szeretem a szomorkásabb hangvételű könyveket, az általam szeretett könyvekben nem ritka, hogy egyik másik főszereplő eltávozik az élők sorából, de viszonylag ritkán olvasok a gyászról és az elmúlásról. Ez a történet pontosan ott kezdődik, ahol a legtöbb kötet véget ér, egy szeretett ember halálával. 

A földi létünk legnagyobb igazsága, hogy aki megszületik, az egyszer meg is fog halni. Sajnos egyszer mindenki életében eljön ez a pillanat, hiszen szeretteink nem élnek örökké. Fontos, hogy az ember már fiatal korban megtanulja feldolgozni ezt az élményt és ne tabutémaként kezelje, hiszen csak így lehet elfogadni az elfogadhatatlant. A halál a körforgás része, ahogy a keresztények mondják, porból lettünk és porrá leszünk. A gyász egy folyamatos munka, melynek során fontos, hogy mindenki megélje a saját érzelmeit, nem szabad elnyomni a szomorúságot, hiszen az hosszútávú problémákhoz vezethet. Nem az a cél, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnjön a bennünk lévő üresség, sokkál inkább az képesek legyünk ezzel az érzéssel együtt élni, megértsük és elfogadjuk azt. Meg kell tanulni kezelni a hiányt, hiszen az élők "dolga", hogy éljenek. 

A Kivirágzik minden egy igazán szerethető ifjúsági regény életről, halálról, szeretetről, barátságról, elengedésről és megbocsátásról. A kötet főszereplője Lori elveszíti nagymamáját, ez pedig fenekestül felforgatja az egész életét. Nem elég, hogy elveszítette azt az embert, aki a legközelebb állt hozzá a családjából, még meg kell küzdenie az édesanyja és a nagybátyja okozta konfliktusokkal is. A fiatal lány azonban elhatározza, hogy addig nem hajlandó eleget tenni édesanyja kérésének, míg szét nem szórják a szeretett nagymama hamvait a kérésének megfelelően. Ezzel pedig kezdetét veszi a kaland, melynek végén talán a nyugalom és a béke vár mindenkire. Persze nem lehet egyik pillanatról a másikra megbékélni a szeretett családtag elvesztésével, de a méltóságteljes búcsú segít abban, hogy elinduljanak ezen a hosszú és rögös úton. A búcsúzás nem könnyű, de Lori talán a természettől is tanulva, a különleges kaland végére már másként tekint az elmúlásra. Dacos és nyers stílusa megszelídül, nemcsak önmagával, hanem a családjával is megbékél. 

A regény cselekményét nem a vadító izgalmak teszik felejthetetlenné, sokkal inkább az érzelmek és az érzések azok, amelyek megragadják olvasót. Ahogy haladunk előre a történetben és szemtanúi leszünk a hamvak szórásának, minket is magával ragad az a béke, mely sugárzik a kertekből. Sheryl nagymama kifejezett kérése volt, hogy olyan helyen leljen örök nyugalomra,  ahol az élet van jelen és nem a halál. 
Csodálatos gondolat, hogy olyan helyen nyugodjanak a szeretteink, ami magában hordozza az új élet lehetőségét. Egy szép virágoskert, egy park nagyszerű helyszín arra, hogy az ember elvonuljon és békében emlékezzen az elhunytra. Nagyon tetszik nekem ez a dolog, teljesen más megvilágításba helyezi számomra az elmúlást és a búcsúzást. Sokkal spirituálisabb és békésebb módja a végső búcsúnak. Meredith Goldstein eme ötlete önéletrajzi ihletésű, az édesanyja kérése volt az, hogy olyan helyre szórják szét a hamvait, ahol "növekednek a dolgok". Ez az élmény ihlette az egész regényt. 

Bár a kötet alapja egy családtag elvesztéséhez kötődik, fontos kiemelni, hogy egyáltalán nem komor hangulatú, sírós történetről van szó. Az írónő kellő érzékenységgel nyúlt a történethez. A regény természetesen magában hordozza a gyászt és a fájdalmat, de nem ez uralja az egész kötetet. Olvasás közben sokszor mosolyogtam, a szereplők rendszeresen ugratták egymást. Ez egy nagyon jó üzenet, hiszen a humor sok mindenre gyógyír, még a legrosszabb helyzetekben is képes arra, hogy mosolyt csaljon az emberek arcára. Az olvasás közben az érzelmek teljes skáláját átélhetjük. A harag, az öröm, a szomorúság, a bizonytalanság jellemzi Lori mindennapjait és tulajdonképpen az emberekhez fűződő viszonyát is de ez ebben a helyzetben nem is meglepő. Ez egy rendkívül sérülékeny és szenzitív időszak, de ha támogató emberek vesznek körbe minket, az megkönnyítheti a dolgokat. 

Lori, a regény főszereplője egy rendkívül erős karakter, akinek sokat kellett változnia ahhoz, hogy megbékéljen a helyzetével. Édesanyjával nem volt jó a kapcsolata, ezért nem repesett az örömtől, mikor felmerült az a gondolat, hogy költözzön hozzá és egy másik helyen fejezze be a gimnáziumot. A hamvak szétszórása azonban ráébreszti a lányt arra, hogy talán nem minden annyira fekete és fehér, mint ahogyan ő gondolta és képes lesz arra, hogy megértse édesanyja álláspontját is. Anya és lánya végül megtalálja az egymáshoz vezető utat, de természetesen még rengeteg időre van szükségük ahhoz, hogy megfelelő viszonyt alakítsanak ki egymás között. Lori szerencsére nincs egyedül ezen az úton, állandó társa Chris, aki a legjobb barátja. A lány titokban romantikus érzelmeket is táplál a fiú iránt, de nem szeretné elrontani kettejük kapcsolatát ezzel, így igyekszik elhessegetni fejéből az ilyen jellegű gondolatokat. De vajon mit érez Chris? Megtalálhatják az utat egymáshoz, képesek lesznek félretenni félelmeiket és esélyt adni az új kezdetnek?

Összességében én kifejezetten szerettem ezt a regényt, a témája nagyon fontos és egyben elgondolkodtató. A Kivirágzik minden egy igazán szerethető ifjúsági regény életről, halálról, szeretetről, barátságról, elengedésről és megbocsátásról. Egy igazán értékes könyv, mely könnyed formában nyúl egy olyan témához, amely nehezen megfogható. Ha szeretnétek hasonló témában olvasni, akkor bátran emeljétek le a polcról, én csak ajánlani tudom mindenkinek.

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe.


Nyereményjáték:

A halál és a gyász az élet elkerülhetetlen tapasztalata, ezért természetes, hogy sok regény foglalkozik ezzel a témával, sok közülük pedig filmes adaptációt is kapott. Ezért mostani játékunkban híres regények filmadaptációiból vágtunk ki képkockákat, a ti feladatotok pedig az, hogy megírjátok a Rafflecopter dobozban, hogy melyik filmre/könyvre ismertetek rá a képek alapján.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03. 06. Utószó
03. 09. Csak olvass

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése