2022. április 19., kedd

Courtney Summers: Sadie + Nyereményjáték

Sziasztok!

Szereted a krimit? Gyakran hallgatsz podcasteket? Akkor ez a könyv neked való! Courtney Summers Sadie című regényében a címszereplő nagy port kavar azzal, hogy megszökik a szülővárosából, és nyomozásba kezd, a húga gyilkosát kutatva. A történetet pedig részben úgy olvashatjuk, mintha egy újságíró oknyomozásának vagy dokumentumfilmjének podcast-formátumú feldolgozását hallgatnánk. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk a könyvről!

Sadie-nek ​nem egyszerű élet jutott. Egymaga nevelte a húgát egy elszigetelt kisvárosban – holott ő is szinte egyedül nőtt fel –, és próbált normális életet biztosítani neki, miközben mindent megtett azért, hogy talpon tudjanak maradni.
Ám amikor Mattie-t holtan találják, Sadie egész világa romba dől. A felszínes és félresiklott rendőri nyomozást követően Sadie elhatározza, hogy maga keríti kézre a húga gyilkosát, így néhány bizonytalan nyomra támaszkodva nekivág az országútnak, hogy megtalálja a tettest.
Amikor West McCray – egy rádiós újságíró, aki Amerika elfeledett kisvárosairól vezet műsort – véletlenül fültanúja lesz Sadie történetének egy helyi benzinkúton, megszállott kutatásba kezd, hogy a nyomára bukkanjon. Podcastet indít arról, ahogy lépésről lépésre felgöngyölíti Sadie történetének mozzanatait, és próbálja kideríteni, mi történt, reménykedve, hogy még azelőtt talál rá a lányra, hogy túl késő lenne.
Izgalmas szerkezetű, megrázó történet testvérekről, erőszakról, igazságkeresésről.
Ha tetszett a 13 okom volt, neked való. Ha még megrázóbbat is elbírsz, mindenképp vidd magaddal!

Nagyon lelkesen vártam már Courtney Summers regényét, rengeteg jót olvastam róla a külföldi oldalakon, ezért nagy reményekkel álltam neki a kötetnek. Az utóbbi időben nagyon megszerettem az ilyen jellegű ifjúsági regényeket és bíztam benne, hogy ez a kötet is levesz majd annyira a lábamról, mint anno a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz. Igyekszem mindig elvárások nélkül belevágni az újabb és újabb regények világába, de a Sadie esetében még sem tudtam tiszta lappal nekiállni az olvasásnak. A különböző Goodreads értékelések kellőképpen felcsigáztak, így bevallom nagy reményekkel álltam neki a regénynek. Szerencsére már az első pár oldal után éreztem, hogy ez egy igazán nekem való történet, azonnal beszippantott és le sem tudtam tenni addig, amíg az utolsó oldal után be nem csuktam a könyvet. Izgultam, drukkoltam, kiakadtam...az érzelmek teljes skáláját átéltem, és reménykedtem a pozitív végkifejletben és abban, hogy Sadie végre megnyugvásra lel. 

A regény felépítése nagyon érdekes, egyáltalán nem szokványos. Tulajdonképpen két szálon követhetjük végig az eseményeket. A könyvbéli jelen West McCray podcast csatornájába enged bepillantást, aki egy véletlennek köszönhetően ismerkedik meg Sadie történetével. Ebben a műsorban különböző szemtanúk szólalnak meg, akik segítségével a műsorvezető megpróbálja felgöngyölíteni a fiatal lány eltűnése előtti időszakot. Szeretné megismerni Sadie motivációit, gondolatait és elszántan kutatja az igazságot az eltűnésévél kapcsolatban. Az utolsó másodpercig bízik és reménykedik abban, hogy rátalálhat a lányra, mielőtt túl késő lenne számára. A múltbéli események pedig Sadie történetét meséli el az olvasó számára. A lány társai lehetünk az úton, együtt élünk és lélegzünk vele, ugyanolyan elszántsággal hajszoljuk mi is az igazságtételt, mint ő. Az első pillanattól kezdve rokonszenvez vele az olvasó és az utolsó pillanatig hiszünk abban, hogy végül minden jóra fordul és a fiatal lány képes lesz arra, hogy új életet kezdjen. 

Bár a cselekmény alapját a nyomozás adja, még sem merül ki ennyiben a regény. Rengeteg fontos társadalmi és morális kérdéssel foglalkozik, megjelenik benne kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélés, a drogok és a függőségek hatása a családra és az egyénre. Sadie egy olyan fiatal lány, akinek nagyon korán fel kellett nőni. Édesanyja képtelen volt arra, hogy ellássa két kislányát, így ő lépett a helyére és megszállottan gondoskodott kishúgáról. Ezt a megszállottságot azonban ne betegesnek képzeljétek el, inkább amolyan szent célnak mondanám. Sadie egyetlen biztosan pontja a húga volt, ő jelentett számára mindent, úgy érezte, hogy az ő feladata a felszínen tartani és biztonságban tudni Mattie-t. A kislány halála után azonban elvesztette önmagát, hiszen az egész identitása arra épült, hogy róla gondoskodjon. Így egyetlen cél lebegett csak a szeme előtt, hogy megtalálja a tettest és bosszút álljon. 

Nem egy könnyed olvasmány, számtalan ponton töri össze az olvasó szívét és lelkét. Mérhetetlenül szerencsésnek érzem magam, hogy rendezett körülmények között nőhettem fel és csak hírből ismerem az erőszakot és a függőségek világát. Borzalmas belegondolni, hogy amíg számomra ez egy rendkívül erős és csontig ható de mégiscsak kitalált történet, addig másnak ez a szürke hétköznapok kegyetlen valósága. Rengeteg fiatal szenved, tűnik el, vagy hal meg az utcákon, vagy szegénynegyedekben és még csak nem is tudunk róla, mert egyszerűen nincs hírértéke az őket ét borzalmaknak. Mindenki megérdemli, hogy megismerjük a történetét, akkor is, ha nem középosztálybeli család sarja. 

Ahogy haladunk előre a regényben egyre izgalmasabbá és feszültebbé válik a helyzet, ahogy Sadie egyre közelebb és közelebb kerül a gyanúsítotthoz, úgy leszünk mi is egyre zaklatottabbak és egyre nehezebben és nehezebben dolgozzuk fel az emberi mocsokság eme zaklató szintjét. Nekem nagyon tetszett az írónő stílusa, egyszerűen olvastatta magát a regény. Engem teljesen levett a lábamról. Bevallom, vannak kétségeim a regény lezárását illetően, de abszolút érthető az írónő döntése. Tökéletesen beleillik abba a világba, amit teremtett, egy teljesen logikus és életszerű véget kapott a kötet. De azt azért el kell mondanom, hogy más típusú végkifejlet jobban esett volna a lelkemnek. 

A Sadie című regény egy igazán izgalmas szerkezetű, megrázó történet a testvéri szeretetről, erőszakról, a függőségek káros hatásáról az igazságtételről és keresésről. Az utóbbi idők egyik legerősebb ifjúsági regénye számomra. Nem egy könnyed olvasmány, de mindenkinek csak ajánlani tudom. 

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni, ITT pedig bele is olvashatsz a a történetbe. 



Nyereményjáték

Játékunkban olyan, nagyrészt ifjúsági regények szerepelnek, amelyeket – a Sadie-hoz hasonlóan – Edgar Allan Poe-díjjal jutalmaztak. A feladatotok, hogy az idézetek alapján kitaláljátok, mely könyvekre gondoltunk, és a címét beírjátok a Rafi megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

– Iskolai kiránduláson vagytok? – kérdezem. – Milyen volt?
– Nem rossz. Bár… igazából nem szeretem az ilyen csoportos kirándulásokat, és biciklizni sem szeretek… ha szabad egyáltalán ilyet mondanom.
– Holland vagy, úgyhogy ezt ne nagyon hangoztasd!

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.18. Readinspo
04.19. Csak olvass!
04.21. Fanni’s Library
04.23. Olvasónapló
04.25. Sorok Között

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése