2022. április 18., hétfő

Shona Innes: A ​gondolatok kertje + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Pagony kiadó gondozásában megjelent Shona Innes klinikai pszichológus és igazságügyi pszichológus szakértő Ölelj meg! című sorozata hasznos tanácsokkal látja el a kicsiket és a nagyokat. A könyv csodás illusztrációi Agócs Írisz keze munkáját dicsérik, melyek tökéletes összehangot alkotnak a szívmelengető tartalommal.

A lassítás, a megállás, a belső működések tudatosítása nagyon fontos a gondolatok kertjében való eligazodáshoz, de a stressz és az érzelmek kezelésében is. Néha jó, ha ellátogatunk a fejünkben burjánzó kertbe, hogy ne akadjunk el, és a folyamatosan növekvő gondolatvirágok sűrűjében ki tudjunk igazodni.
Szél Dávid, pszichológus
Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.


A mai felgyorsult világban egyszerűen semmire sincs időnk. Mindig rohanunk, mindig elfoglaltak vagyunk és valahogy szép lassan elveszítettük a befelé figyelés és a lelassulás képességét. Minden oldalról ömlik ránk az információ, telítődik az agyunk és nehezen tudjuk lecsendesíteni elménket. A gond akkor kezdődik igazán, amikor este aludni szeretnénk, hiszen akkor sem tudunk megálljt parancsolni száguldozó gondolatainknak. A tudatos jelenlét, az odafigyelés, a csendes meditáció sokat segíthet abban, hogy egy kicsit kiszakadjunk gondolataink fogságából, de abban is segíthet, hogy elmélyedjünk valamiben és megtaláljuk a megfelelő megoldást egy adott problémára. 

A nehezen megfogható dolgokról, gondolatokról, érzésekről mindig nehéz beszélni, hiszen a legkisebbek még nem rendelkeznek olyan szókinccsel és tudással, hogy ezeket a dolgokat megértsék. Érzik és ismerik a gondolatok áramlását, az ő kis fejükben is kavarognak a gondolatok, de mivel nem kézzel fogható számukra, így nehezen birkóznak meg ezekkel a dolgokkal. A szülő feladata segíteni ebben, jól példával kell járni a legkisebbek előtt, rendszeres beszélgetéssel és az alap meditációs technikák elsajátításával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyermekeink tudatos és kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak. 

A könyv alapját a kert és virág hasonlat képezi vagyis az, hogy a gondolataink olyanok, mint a virágok.
A fejünkben található kiskert tele van mindenféle úttal és elágazással, rengeteg virág nő benne. Vannak növények, melyek óriásra nőnek, de vannak olyanok is, amik szemmel alig láthatók és csak később szökkennek igazán szárba. Van hogy eltévedünk és nehezen találjuk a kiutat, máskor azonnal megtaláljuk a megoldást. Vannak részei, melyek a tanulást segítik, mások a szórakozásban veszik ki részüket. Ahhoz azonban, hogy megfelelően kiismerjük a gondolatok kertjét fontos, hogy nagyon figyeljünk önmagunkra és belső hangunkra. Fontos, hogy ellazuljunk és koncentráljunk, hiszen csak így találhatunk rá a megfelelő gondolatokra. A gondolatok kertjében történő eligazodás nem csak a belső, tudatos jelenlét és a lelassulás miatt fontos, a stressz és érzéseink kezelésében is sokat segíthet. A mesekönyv nagyon kedvesen magyarázza és mutatja be ezt az állapotot a gyermekek számára. 

A mesét még szerethetőbbé teszik Agócs Írisz rajzai, akinek a munkássága óriási kedvenc lett számomra. Kedves rajzai még befogadhatóbbá teszik ezt a hasonlatot. A nehezen megfogható dolgokról mindig nehéz beszélni, ráadásul sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy csak az ilyen helyzetekben csak legyintsünk és ne foglalkozzunk a témával arra hivatkozva, hogy úgysem érti meg a gyerkőc, hogy miről van szó, hiszen a gondolatok, a belső harmónia, a tudatos odafigyelés mind mind olyan fogalom, melyek nehezen emészthetők és befogadhatók a legkisebbek számára. Azonban kiemelten fontos, hogy már ilyen fiatal korban megtanulják a gyerekek az odafigyelés, a lelassulás és stresszkezelés alapjait, hogy később, amikor már teljesen világos lesz számukra az adott téma, építkezni tudjanak ezekre az alapokra, így kiegyensúlyozott felnőttekké válhatnak. Nem vagyok biztos abban, hogy ez az a típusú könyv, amit az ember csak úgy lekap a polcról, egy jó kis szombat esti közös bekuckózáshoz, de az biztos, hogy egy család polcáról sem hiányozhat. Ez a mesekönyv segíti a szülő-gyermek párbeszéd kialakulását, így könnyebben tudnak beszélni a felmerülő témákról. Shonna Innes mesekönyve tökéletes mankó a szülőnek, nem kell senkinek többet azon aggódnia, hogyan beszéljen gyermekével ezekről a nehezen megfogható témákról.  

Bevallom nekem nem lett a kedvenc kötetem a sorozatból, vannak olyan részek, amelyek hozzám közelebb állnak, de vitathatatlan, hogy kiemelten fontos témát ölel fel és fontos részét képezi a szériának. A ​gondolatok kertje című mesekönyv egy igazi hiánypótló kötet a gyermekirodalomban, melynek segítségével egyszerűbben befogadhatóvá válnak ezek a nehezen megfogható, absztrakt fogalmak. A kedves rajzok és az egyszerű, ám de nagyszerű történet tökéletes elegyet alkotnak. Az egyik legjobb eszköz, amihez egy szülő nyúlhat, ha a gyermek elveszi a saját belső világában és nehezen talál ki a gondolatok útvesztőjéből. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Itt a tavasz, így nem csak a Gondolatok kertjében találunk csodaszép virágokat, hanem a természetben is. Néhány virág neve azonban összekeveredett. Nincs más dolgotok, mint kibogozni a neveket, majd beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A VIRÁG NEVE
oognra


a Rafflecopter giveaway

Állomások

04.12. Szaffi polca
04.18. Csak olvass!
04.20. Utószó
04.22. Szaffi polca
04.24. Nem félünk a könyvektől
04.26. Könyv és más
04.28. Nem félünk a könyvektől
04.30. Utószó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése