2022. április 14., csütörtök

Shona Innes: A ​rosszkedv olyan, mint egy felhő + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Pagony Kiadó gondozásában megjelent Shona Innes klinikai pszichológus és igazságügyi pszichológus szakértő Ölelj meg! című sorozata hasznos tanácsokkal látja el a kicsiket és a nagyokat. A könyv csodás illusztrációi Agócs Írisz keze munkáját dicsérik, melyek tökéletes összehangot alkotnak a szívmelengető tartalommal.

Senki sem mosolyog a nap huszonnégy órájában, és ez rendben is van. Szabad rosszkedvűnek lenni. A kisgyerekeknek is. Segítsünk nekik: öleléssel, kérdezéssel, beszélgetéssel, kizökkentéssel, magyarázással, békén hagyással, vagy éppen külső segítség igénybevételével. Néha így, néha úgy. Bármi jó lehet, ami beválik. Szél Dávid, pszichológus
Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.


Az élet olykor nem könnyű, nincs olyan ember a világon, aki mindig jókedvű. Van, hogy hegyeket mozgatunk, máskor az is győzelem, ha felkelünk az ágyból. Vannak napok, amikor úgy érezzük, hogy a nap is nekünk ragyog, máskor sűrű fellegek gyülekeznek és legszívesebben csak elbújnánk és szomorkodnánk. Fontos megértetni a gyermekekkel is, hogy ez egy teljesen normális dolog. Szabad sírni és szomorkodni, minden érzelmet meg kell élni, még a negatívakat is, hiszen csak ebből lehet építkezni. A felhők felett mindig kék az ég, szól a mondás is. Előbb vagy utóbb kisüt a nap és megjelenik a szivárvány életünk égszínkék fellegén, hiszen a felhők sem takarják el örökké előlünk a napot. Problémáról akkor beszélünk, amikor valaki úgy érzi, hogy már soha nem lesz boldog. Amikor a képzeletbeli felhők nem akarnak eltűnni, akkor szakember segítségét kell kérni. A rosszkedvet azonban könnyű legyűrni. Egy ölelés, egy kis meditáció, vagy egy jó dal segíthet abban, hogy kicsit jobban érezzük magunkat. Olykor a legkisebbek is szomorúak és a szülők feladata, hogy segítsenek túllendülni ezen a helyzeten. 

Az érzelmekről mindig nehéz beszélni, minden szülő és felnőtt kínosan érzi magát, amikor nehezen megfogható dolgokról kell beszélnie. Ilyenkor általában keresik a megfelelő szavakat, hiszen a saját kis szintjükön szeretnének beszélni erről a témáról, de ez nagyon nehéz feladat. Shonna Innes mesekönyve pontosan ebben segít, hiszen a történet  könnyen érthetővé és befogadhatóvá teszi ezt az érzelmet. 

A könyv alapját a felhő hasonlat képezi, vagyis az, hogy rosszkedv pontosan olyan, mint egy felhő. Amikor tiszta az égbolt, fényesen süt a nap, de amikor egy felhő eltakarja a napocskát, akkor hirtelen minden sötétté és borússá válik. Pontosan ilyen az, amikor rosszkedvünk van. Minden borúsan látunk és úgy érezzük, hogy sötét fellegek gyülekeznek felettünk. A mesekönyv nagyon kedvesen magyarázza és mutatja be ezt az állapotot a gyermekek számára. 

A mesét még szerethetőbbé teszik Agócs Írisz rajzai, akinek a munkássága óriási kedvenc lett számomra. Kedves rajzai még befogadhatóbbá teszik ezt a hasonlatot. A nehezen megfogható dolgokról mindig nehéz beszélni, ráadásul sokszor hajlamosak vagyunk arról, hogy a negatív érzéseinkről, mint amilyen a rosszkedv és a szomorúság ne beszéljünk, bagatellizáljuk. Fontos, hogy a legkisebbek is megértsék, hogy teljesen természetes, ha valaki szomorú. Nem vagyok biztos abban, hogy ez az a típusú könyv, amit az ember csak úgy lekap a polcról, egy jó kis szombat esti közös bekuckózáshoz, de az biztos, hogy egy család polcáról sem hiányozhat. Ez a mesekönyv segíti a szülő-gyermek párbeszéd kialakulását, így könnyebben tudnak beszélni a témáról. Shonna Innes mesekönyve tökéletes mankó a szülőnek, nem kell senkinek többet azon aggódnia, hogyan beszéljen gyermekével erről a nehezen megfogható érzésről. 

A rosszkedv olyan, mint a felhő című mesekönyv egy igazi hiánypótló kötet a gyermekirodalomban, segítségével egyszerűbben befogadhatóvá válik a rosszkedv és a szomorúság A kedves rajzok és az egyszerű, ám de nagyszerű történet tökéletes elegyet alkotnak. Az egyik legjobb eszköz, amihez egy szülő nyúlhat, ha a gyermek nem tud mit kezdeni saját bánatával. 


Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Itt a tavasz, így nem csak a Gondolatok kertjében találunk csodaszép virágokat, hanem a természetben is. Néhány virág neve azonban összekeveredett. Nincs más dolgotok, mint kibogozni a neveket, majd beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A VIRÁG NEVE
órsaz


a Rafflecopter giveaway

Állomások

04.14. Csak olvass!
04.16. Könyv és más
04.18. Csak olvass!
04.20. Utószó
04.22. Szaffi polca
04.24. Nem félünk a könyvektől
04.26. Könyv és más
04.28. Nem félünk a könyvektől
04.30. Utószó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése