2022. április 21., csütörtök

Neal Shusterman: Kaszás (Kaszások kora 1.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Lampion Könyveknek köszönhetően egy újabb zseniális disztópiát tarthatunk a kezünkben. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen a tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány Neal Shusterman díjnyertes kötetéből!

Egy ​tökéletes világban nincs mitől félni. Vagy mégis?
Sodró és gondolatébresztő regény Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől.
A nem túl távoli jövőben megszűnt az éhezés, a betegség, a háború és a szenvedés. Az emberiség mindezt maga mögött hagyta, sőt a halál felett is győzelmet aratott, és az emberek újra meg újra megválaszthatják saját életkorukat. De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket.
Nagytiszteletű Faraday kaszás egy tizenhat éves lányt és fiút választ maga mellé inasnak, habár sem Citra, sem Rowan nem vágyik erre a szerepre. A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat.
Kaszás azonban csak az egyikükből lehet, és a kiválasztott első feladata épp a vesztes begyűjtése lesz.
A Kaszások kora-trilógia első része.

Nagyon szeretem a disztópiákat, mégis megbocsáthatatlanul keveset olvastam eddig az életem során. Kicsit ellentmondásos dolog ez, én is érzem, de valahogy soha nem sikerült sort kerítenem rájuk. Neal Shusterman Kaszás című regénye azonnal felkeltette az érdeklődésemet és óriási lelkesedéssel álltam neki az olvasásnak. Bevallom, kicsit féltem a nagy hype miatt, rengeteg méltató véleménnyel találkoztam az elmúlt időszakban és aggódtam, hogy ez óhatatlanul is nagy elvárásokat támaszt bennem. Nem szeretek úgy elkezdeni egy sorozatot, hogy komoly követelményeket állítok fel az adott kötettel kapcsolatban, de ennél a regénynél egyszerűen nem tudtam levetkőzni ezeket a dolgokat. A hihetetlenül magas érték a Goodreads oldalon, a sok lelkes értékelés bekúszott a bőröm alá és tudtam, hogy ha nem lesz csillagos 5-ös a könyv, csalódott és kedvtelen leszek, hiszen akarva-akaratlanul hihetetlen lelkesedéssel álltam neki az olvasásnak. Olyannyira rápörögtem a kötetre, hogy még a kórházba is magammal vittem a műtétem napján. A humor mindenre gyógyír, akkor is, ha fekete, szóval az operáció előtt a kis szobámban ezt a könyvet lapozgattam.  Szerencsére azonban nem kellett sokáig azon agyalnom, hogy mi lesz akkor, ha nem tetszik annyira a kötet, mint amennyire várom, hiszen már az első oldalakon elvesztem és elmerültem ebben a különleges és izgalmas disztópikus világban. 

Vannak történetek, melyek bemásznak bőrünk alá és egyszerűen nem engednek el, megragadják az olvasót és onnantól kezdve nincs menekvés, elveszünk a betűk és a kitalált világ tengerében. Az ilyen könyveket örökké a kezünkben akarjuk tartani. Együtt élünk és lélegzünk a szereplőkkel és képtelenek vagyunk kiverni őket a fejünkből az utolsó oldal elolvasása után is. Nem tennénk mást, csak ölelnénk és magunkhoz szorítanánk és talán soha nem engednénk el, újra és újra átélnénk a különböző kalandokat és azt érezzük, hogy bárcsak minden nap úgy állhatnánk neki az olvasásnak, mint amikor még fogalmunk sem volt, hogy mibe is csöppenünk. Számomra pontosan ilyen volt az ez a kötet is. Egyszerűen nem emlékszem arra, hogy az utóbbi időben lett volna olyan sorozat, aminek a nyitó kötete ennyire elnyerte volna a tetszésemet, az elmúlt 1-2 évben legalábbis biztosan nem. De nagyon meg kell erőltetni magamat ahhoz, hogy legalább 5 ilyen élmény fel tudjak sorolni nektek. Az egyik legérdekesebb és legizgalmasabb könyv volt, amit mostanában olvastam, csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni (és írni) szóval készüljetek fel a tömény fangirling élményre. 

A Kaszás egy igazán izgalmas kötet életről és halálról, és a döntések súlyáról. Egy letehetetlen és sodró erejú kötet, mely garantáltan a fotelhez szegezi az olvasóját. Neal Shusterman remek stílusban reprezentálja az általa megálmodott disztópikus világot. A könyv egy olyan társadalmat fest le, melyben az emberiség legyőzte halált és a különböző betegségeket, ám az egyensúly fenntartásához mégsem élhetnek az emberek örökké. De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket. Ez persze rengeteg morális kérdést vet fel. Azoknak, akik ezt a tisztséget viselik pártatlannak kell lenniük és szigorú szabályok szerint kell kiválasztani a következő áldozatot. De vajon minden kaszás a tisztségének megfelelően jár el? Mi történik akkor, ha két iskola találkozik egymással és teljesen máshogy, rugalmasan értelmezik a különböző szabályokat?

Az egyik kedvenc gondolatom a könyvből az, ami az élet értékével foglalkozik. Felmerül az a kérdés, hogy vajon értékesebb volt-e az emberi élet, abban a korban amikor tudták, hogy véges. Az ember tudta, hogy mennyi mindent szeretne elérni, és azt abba az egy életébe szerette volna belezsúfolni. A kitűzött célok motiválóan hatottak és ez tette teljessé az életet. De ha az ember tudja, hogy akár 150-200 vagy még ennél is több évig és elélhet, ráadásul megválaszthatja a saját maga korát minden egyes forduló alkalmával, akkor hajlamosabb arra, hogy halogasson. Ha akár végtelen időnk is lehet, miért akarnánk az első 40-50 évben elérni minden fontos dolgot. Az ember természetesen közel áll a saját családjához, és a gyermekeihez, kötődik azokhoz, akik teljessé teszik az életét. De ha az embernek 4-5 vagy még ennél is több családja lehet, akkor vajon képes-e arra, hogy az első gyermekeihez ugyanúgy kötődjön, mint az utolsókhoz 100-200 évvel később. És vajon megmarad-e ez a kapcsolat, vagy szép lassan elsorvad. Vajon a családi kapcsolatok mennyi időre vannak hitelesítve. Képes az ember a szépunokáihoz kötődni abban az esetben, ha közben a saját gyermekeit neveli? Ilyen és ehhez hasonló kérdések cikáztak a fejemben az olvasás során. 

A szabályok szerint a kaszásoknak minden egyes nap napló kell vezetniük. A cselekményt és az egyes fejezeteket 1-1 ilyen bejegyzés teszi még izgalmasabbá. Segítségükkel betekintést nyerhetünk a kaszások legbelsőbb gondolataiba és világába. 

A két főszereplő Citra és Rowan nem vágyik a kaszás szerepre, mégis inasnak lettek kiválasztva. A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat. Az első pillanattól kezdve erős szimpátia alakul ki az olvasóban mindkét fiatal irányába, nagyszerű főszereplők, akik óriási erőről és talpraesettségről tesznek tanúbizonyságot már az első részben is. Rengeteget fejlődnek, mind lelkileg, mind pedig fizikailag, a kérdés már csak az, hogy melyikükből válhat majd kaszás. 

A cselekmény érdekes és izgalmas, egy másodpercig sem unatkoztam olvasás közben, csak úgy faltam a lapokat. A könyvben nincsenek üresjáratok, Neal Shusterman végig fenntartja az ember érdeklődését és persze gondoskodik a vérnyomás szintentartásáról is. Rengeteg izgalmas fordulat és csavar teszi még élvezetesebbé az olvasást, egyszerűen zseni ez a pasi. Már az első rész során rendkívül magasra tette azt a bizonyos lécet, még csak most fejeztem be a regényt, de már a folytatásért epedezem. Nem is vagyok biztos abban, hogy képes leszek kivárni a második részt magyarul, mert ez az a típusú regény, ami esetében már az is késő lenne, ha holnap a kezemben tarthatnám a folytatást. Azt hiszem, hogy új kedvencet avattam a témában és teljesen értem a nagy hype-ot a kötet körül. Teljesen a hatása alá kerültem, Neal Shusterman konkrétan kilóra megvett ezzel a regénnyel. 

Azt hiszem, hogy még oldalakat tudnék írni, de tényleg az a legfontosabb, hogy vegyétek, vigyétek és olvassátok. Csak ajánlani tudom mindenkinek, egy rossz szavam sem lehet, mind a karakter, mind pedig a világalkotás csillagos ötös. Már alig várom a folytatást, remélem hamarosan azt is a kezünkben tarthatjuk majd. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.



Nyereményjáték

Neal Shusterman ezen kötete egy posztapokaliptikus világban játszódik. Mostani játékunkban erre a vonalra építünk: minden állomáson találni fogtok egy idézetet egy-egy posztapokaliptikus kötetből, nektek pedig nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába, hogy melyik könyvből idéztünk! (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET

„A kegyetlenség nem személyiségjegy. A kegyetlenség szokás.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04. 11. – Fanni’s Library
04. 15. – Szaffi polca
04. 21. – Csak olvass!
04. 23. – Utószó
04. 25. – Deszy könyvajánlója
04. 27. – Hagyjatok! Olvasok!
04. 29. – Olvasónapló
05. 01. – Könyv és más
05. 03. – Sorok között

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése