2022. április 5., kedd

Pixar ​– 5 perces mesék + Nyereményjáték

Sziasztok!

Szeretnél újra elmerülni a Pixar-mesék világában? Tovább kalandoznál Villám McQueen, Buzz Lightyear vagy WALL-E társaságában? Tarts öt bloggerünkkel a Pixar ​– 5 perces mesék blogturnéján, és nyerd meg a Kolibri Kiadó jóvoltából az újabb izgalmas, színes és vidám mesegyűjteményt!

– Ausztráliába megyünk! – jelentette be Riley a szüleinek.
– Azért vacsorára érj haza – mondta az anyukája. – Krumplipürét készítek.
– Ne felejtsd el, hogy Minnesota és Ausztrália között van egy nagy óceán! – emlékeztette az apja.

Éld át a 12 fantasztikus mesét!

Főzz együtt Remyvel és Linguinivel, hallgasd meg a Rivera Családi Zenekar koncertjét, és segíts Woodynak a mentőakcióban! Számtalan izgalmas kaland vár rád kedvenc Pixar-szereplőid oldalán – olvass el egy-egy történetet akár 5 perc alatt!



Rövid időn belül egy újabb 5 perces mesék típusú kötettel jelentkezem. Bevallom nektek, hihetetlenül lelkes lettem, mikor megláttam ezt a könyvet, hiszen még felnőtt fejjel is rajongok a mesefilmekért. A Pixar mesék nagy kedvencek, szeretem az érzelmes és komoly tanulsággal bíró meséiket. Azoknak, akik nem ismerik annyira a stúdió munkásságát, röviden összeszedtem néhány érdekességet a cégről. 

A Pixar Animation Studios (vagy röviden csak Pixar) amerikai számítógépes animációs cég, a The Walt Disney Company leányvállalata. A cég kezdetben fő tevékenységként speciális animációs és 3D hatású anyagok készítésére alkalmas számítógépekkel és szoftverekkel foglalkozott. A Pixar által 1995-ben elkészült egész estés – elsőként teljes mértékben számítógéppel készült – animációs film, a Toy Story – Játékháború nemcsak a cég tevékenységprofilját változtatta meg, hanem az animációs filmek új generációját is elindította. A Pixar animációs mozifilmekben gyakori, hogy játékos módon az alkotók – kevésbé vagy jobban elrejtve – a filmben elhelyeznek olyan tárgyakat, amelyek utalnak egy korábbi Pixar sikerre.  Az egyik leggyakoribb ilyen elem a Toy Story Pizza Planet kocsija, amely 2013-ig A Hihetetlen család kivételével mindegyik filmben, még a középkorban játszódó Merida, a bátorban is megjelent. Az én személyes kedvenceim: Némó nyomában, Fel, Agymanók, Dínó tesó, Szenilla nyomában, Coco és Luca, de ha csak egyetlenegyet mondhatnék, akkor a Coco-t mondanám azonnal. 

Az 5 perces történetek típusú könyvek amúgy már ismerősek lehetnek a gyakorlott olvasó szülőknek, hiszen a Kolibri Kiadó gondozásában, már több ilyen jellegű kötet is megjelent. Ezen történetek nagy előnye, hogy rövidek, színesek és könnyen olvashatóak, így tökéletes esti olvasmányként szolgál a gyerkőcöknek. Az pedig tudvalevő, hogy esti mesék rendkívül fontosak, hiszen ezek számos pozitív hatással bírnak a gyermekekre. Manapság már számos tanulmány igazolja, hogy a mesének meghatározó szerepe van a gyermek értelmi és érzelmi fejlődésében. A mesélés rengeteg szempontból hasznos dolog, hiszen tartalmas időtöltésnek számít és komoly hatással van a lurkók szókincsére is. Továbbá akaratlanul olyan kompetenciákat és attitűdöket sajátíthatnak el a gyerkőcök, melyek a későbbiekben is fontos lesz számukra….ilyen lehet például az empátia, kitartás, problémamegoldás, önbizalom stb. Mindezek tudatában tényleg nagyon fontos, hogy a gyerekeknek rendszeresen meséljenek a szüleik. Mivel mindegyik fejezet elolvasható 5 perc alatt, így még a legelfoglaltabb szülő is nyugodtan a kezébe veheti a könyvet, hiszen ennyi ideje mindenkinek kell, hogy legyen a mesélésre.

A könyv 12 rövid  mesét tartalmaz, melyek segítségével újabb fejezeteket ismerhetünk meg kedvenc hercegnőink életéből. A könyv nyelvezete kicsik számára is igazán élvezhető, tökéletes olvasmánynak tartom. Az egyes oldalakon nincs túlságosan sok szöveg, az illusztrációk pedig még érdekesebbé és izgalmasabbá teszik az olvasást. Akár esti meseként, akár csak egy sima közös olvasásként kerül elő ez a kötet a polcról, garantáltan jó érzés lesz lapozgatni.

Kicsit nehéz helyzetben vagyok, mert valami miatt ez a mesekötet nem lett nálam akkor kedvenc, mint a másik kettő. Nem tudom, hogy mi lehet ennek az oka, mert alapjáraton én a Pixar mesékért is rajongok. Az első gondolatom az volt, hogy talán az első és legnagyobb "problémám", hogy a mesekönyv már nem hatott rám az újdonság varázsával. No nem azért, mert unnám az 5 perces mesék típusú köteteket, inkább amiatt, mert több olyan történet is szerepelt a könyvben, amiket már olvastam, vagy ismertem. A Merida mese megjelenik a Disney Hercegnők kötetben, a Verdák mese is nagyon ismerős volt, szóval gyanítom az meg a Verdák 5 perces mesekötetben szerepelt. A Toy Story mese pedig szinte teljesen a legújabb mesefilm leírása és a Szörny Egyetem is nagyon gyanús nekem. Persze ez nem jelenti azt, hogy ez egy rossz válogatás lenne, mert összességében élveztem az olvasását, csupán annyi, hogy engem nem varázsolt el teljesen. 

Nekem a Szenilla nyomában, az Agymanók, Wall-E és a Coco mese tetszett a legjobban.  De persze mindegyik történet kedves és szerethető. A kötetet rejtő mesék számos fontos tanulsággal szolgálnak a jövő generáció számára. A család és barátság egy rendkívül fontos érték, nem szabad cserben hagyni senkit. Fontos, hogy bátran nézzünk szembe az ismeretlennel és akkor se csüggedjünk, ha nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy éppen terveztük. 

Természetesen egyáltalán nem bántam meg, hogy ezt a kötetet is elolvastam, hiszen összességében ez a mesekönyv is rendkívül szerethető. Biztos sokat fogom még lapozgatni, ha valami varázslatos és mesés élményre vágyok felnőtt fejjel.  Bátran ajánlom mindenkinek, tökéletes választás minden kisgyermekes család és gyermeklelkű felnőtt számára.


Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.


Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban a Pixar-mesék egy-egy szereplőjét kell felismernetek. Minden állomáson találtok egy-egy képet, a ti feladatotok pedig, hogy a szereplő nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.05. Csak olvass!
04.07. Veronika's Reader Feeder
04.09. Dreamworld

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése