2022. május 6., péntek

Elisabetta Gnone: A ​különleges utazás (Olga, a papírlány 1.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Olga Papel különleges kislány. Ismeri a fák és az állatok titkait, rendkívül érzékeny a körülötte lévő világ rezdüléseire, de ami talán ennél is fontosabb, fantasztikus történeteket tud mesélni a barátainak. Meséinek egyik főhőse a szintén Olga névre hallgató papírlány, aki varázslatos utazásra indul, hogy hús-vér emberré válhasson. Tartsatok három bloggerünkkel, ismerjétek meg Elisabetta Gnone csodálatos könyvsorozatát, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó jóvoltából az eddig megjelent három kötetet!

Olga ​Papel karcsú, mint a nádszál, és hihetetlen történeteket tud mesélni, amelyekről azt állítja, személyesen élte át őket. Az ő világában megeshet, hogy a borz beszél, a nyúl tutajosnak áll, a medve pedig szabó szeretne lenni. Igaz mindez? Vagy csak kitaláció? A bölcs Tomeo, a falu fodrásznője azt állítja, hogy Olga a gyerekkora kísérteteiből szövi történeteit, hogy ne kelljen többé félnie tőlük.
Olga meg akarja vigasztalni Brucót, érzékeny lelkű barátját, ezért egy papírlányról szóló új történetbe kezd. Őt is Olgának hívják, és elhagyja a faluját, hogy Ausolia varázslónő normális, hús-vér emberré változtassa. Kalandos útja során találkozik a nyomkereskedővel, a hőlégballonon lakó fiúval, és egy különleges cirkuszi társulattal is. Vajon rálel a varázslónőre? És milyen áron válhat emberré?
A W.I.T.C.H. és a Fairy Oak világhírű írójának legújabb sorozata a képzelet erejéről mesél minden korosztálynak.


Az utóbbi időben óriási kedvenc lett nálam a gyermek- és ifjúsági irodalom műfaja. Ezek a végtelenül kedves és szerethető történetek mindig rabul ejtik a szívemet és a lelkemet. Elisabetta Gnone neve már nem volt ismeretlen előttem, de még nem olvastam tőle semmit. A tesóm nagy Fairy Oak rajongó volt, így bizakodva álltam neki az olvasásnak, hiszen eddig csak jót hallottam az írónő stílusáról. Egy igazán különleges és szerethető történetet vártam és őszinte leszek veletek, talán még ennél is többet kaptam. Az utóbbi időben kicsit sok történelmi, és holokauszt témájú könyvet olvastam, így szüksége volta a lelkemnek egy kedves és könnyed történetre, Olga története pedig pontosan ilyennek ígérkezett. A különleges utazás című kötet már régóta birizgálta a fantáziámat, de valahogy soha nem jutottam el oda, hogy beszerezzem. A legújabb rész megjelenésével azonban a Móra Kiadónak hála mindhárom részt elolvashatom, így bele is vethettem maga Olga világába. 

A kérdés már csak az, hogy vajon tetszett-e a történet és ajánlanám-e nektek, akik kíváncsian ide tévedtetek az oldalamra. Nos, lássunk is neki a dolognak. 

Az első és legfontosabb dolog, hogy leszögezzem, én teljesen elvesztem. Nehezen találom a szavakat, én ezt a könyvet úgy szerettem. Az idei év egyik kedvence lett számomra a kategóriájában. 
Olga, a papírlány története a middle grade korosztályt célozza meg, egy rendkívül érdekes, izgalmas és szerethető történettel, mely garantáltan belopja magát az olvasó szívébe. Egy nagyszerű kötet a barátságról, az egyediségről és kitartásról. A cselekmény lebilincselő és izgalmakkal teli, a szereplők szerethetők, a nyelvezet pedig rendkívül élvezetes. Az egyik legkülönlegesebb történet, amit mostanában olvastam.

Ez a könyv egy igazi kis csoda, egy gyémánt a gyermekirodalom égiszén. Tulajdonképpen mese a mesében, hiszen egyszerre két történet elevenedik meg lelki szemeink előtt. Olga, a kislány a falu lakóinak meséli el Olga, a papírlány történetét. Olga ​Papel karcsú, mint a nádszál, és hihetetlen történeteket tud mesélni, amelyekről azt állítja, személyesen élte át őket. A falusi emberek nagy része meg van róla győződve, hogy csakis igazat szólhat a kislány, mások azonban váltig állítják, hogy ez bizony kitaláció lehet. Olvasóként úgy látom, hogy a kislány a meséjébe beleszövi a faluban élő emberek személyiségét, félelmeit, erősségeit és gyengeségeit, de erőteljesen megjelenik benne a másság érzése és a valahova tartozás igénylése. Nem vagyunk tökéletesek. Van, aki szemüveges, másnak kicsit elállnak a fülei. Néhányan erősebb testalkatúak vagyunk, másik pedig túlságosan vékonyak. Van, aki magas és van, aki alacsony. Van, akinek egyenes a haja, az göndör hajat szeretne, akinek meg göndör, az szeretné mindenáron kiegyenesíteni. Vannak emberek, akik el akarják tüntetni a szeplőiket, mások pedig smink segítségével varázsolnak pöttyöket magukra. Átlagosak szeretnénk lenni, úgy szeretnénk kinézni, mint bárki más. De vajon mi az átlag? És tényleg szükségünk van arra, hogy egyormák legyünk? Ezek az apró hibák tesznek minket igazán egyedivé. Ez adja a történet esszenciáját is. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy látjuk, hogy Olga egyre kitartóbban halad a céljai megvalósítása felé. Szeretne igazi, hús-vér kislány lenni. Veszélyes kalandokba keveredik, míg végül eljut a varázslónőhöz, hogy megkérje, varázsoljon belőle igazi kislányt. A kérdés már csak az, hogy kedvenc papírlányunk végül tényleg a varázslatot választja-e, vagy még ennél is nagyobb ajándékkal távozik a varászlónőtől. 

A történet végtelen kedves és szerethető. A nyelvezete hihetetlenül élvezetes, én még felnőtt fejjel is imádtam olvasni. Kétségtelen, hogy a fiatalabb korosztály a célközönsége, de bizton állíthatom, hogy ha esetleg esti meseként kerül a szülő kezébe, ő is élvezni fogja a mesét. Talán még az egy nap egy fejezet típusú szabályt is megszegné, mert Olga története egyszerűen minden korosztályt magával ragad. 
A legfontosabb kérdés a könyvben, amely időről-időre megjelenik, hogy kinek milyen adottsága van. Olykor nehezen ismerjük fel saját erényeinket, az önbizalomhiány miatt úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk fontosak, nem számít senkinek, hogy mi van velünk. Talán még az is eszünkbe jut, hogy senki sem venné észre, ha eltűnnénk. De mindannyian számítunk, és mindannyian fontosak vagyunk és tele vagyunk nagyszerű adottságokkal. A kedves mosolyunk, vagy empatikus hozzáállásunk, bátorságunk, vagy éppen szorgalmunk mind-mind olyan dolog, ami igazán erőssé és egyedivé tesz minket. 

Olga, a papírlány az egyik legkedvesebb karakter, akiről mostanában olvastam. Ereje, kitartása és kedvessége igazi példakép lehet mindannyiunk számára. Óriási utat jár be, mint fizikai, mind pedig lelki téren, komoly jellemfejlődésen megy keresztül, és végül megtanulja, talán nem is baj, hogy papírlány, hiszen pontosan ez teszi őt azzá, aki. Az egyedisége és a képességei miatt az, aki. Ez pedig talán nem is akkor gond. 

A mesei hangvétel miatt könnyen és egyszerűen megérthető az üzenete az önazonosság és önelfogadás fontosságáról. Segítsével rengeteget lehet beszélgetni a témáról a legkisebbekkel is. Ez a meseregény segíti a szülő-gyermek párbeszéd kialakulását, így könnyebben tudnak beszélni a felmerülő témákról. Elisabetta Gnone regénye tökéletes mankó a szülőnek, nem kell senkinek többet azon aggódnia, hogyan beszéljen gyermekével ezekről a nehezen megfogható témákról.  

Imádtam a könyvben megbúvó színes oldalakat, és azt kívántam bárcsak kicsit több lett volna belőlük, tökéletes élményt nyújtottak, bár néha kicsit összezavarodtam, mert a többségük nem ott kapott helyet, ahol a szövegben írtak róla. Ez persze nem vont le semmit a varázslat erejéből, vagy az olvasás élményéből, csak egy apró megfigyelés részemről. 

Összességében én nagyon szerettem a sorozat első részét és nagyon kíváncsian várom a többi kötetet is. Egy biztos, Olgának bérelt helye lesz a szívemben és innentől kezdve minden ismerősömnek ajánlani fogom ezt a szívmelengető, bűbájos regényt. Engem megvett kilóra, olvassátok és szeressétek. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 



Nyereményjáték

Olga jól ismeri erdő-mező élőlényeit, ezért most ilyeneket keresünk mi is a nyereményjátékunkban. Minden bejegyzésben elrejtettünk néhány kiemelt betűt, melyeket helyes sorrendbe kell tennetek és beírni őket a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway


Állomáslista

05.06. Csak olvass! - A különleges utazás
05.09  Könyv és más - Jum, a sötét szerzet 
05.12. Csak olvass! - Jum, a sötét szerzet 
05.15. Könyv és más - Talányka
05.18. Csak olvass! - Talányka
05.21. Spirit Bliss Sárga könyves út - A különleges utazás
05.24. Spirit Bliss Sárga könyves út - Jum, a sötét szerzet 
05. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út - Talányka

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése