2022. május 1., vasárnap

Shona Innes: A barátság olyan, mint egy libikóka + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Pagony Könyvkiadó jóvoltából az Ölelj meg! sorozat újabb két része jelent meg Shona Innestől: A barátság olyan, mint a libikóka, valamint A harag olyan, mint a páncél. A gyerekek igényeit szem előtt tartva, nagy odafigyeléssel megírt köteteket ezúttal is Agócs Írisz csodaszép rajzai díszítik. Játsszatok velünk, és nyerjetek egy példányt valamelyik könyvből!

Egy barátság nem biztos, hogy magától értetődő, nem biztos, hogy mindig egyértelmű. Pláne óvodáskorban, amikor az összeveszések és kibékülések mindennaposak. Ahhoz, hogy egy barátság működjön, tenni kell, és ez így marad felnőttkorunkban is. Nagyon fontos, hogy az egyensúly átmeneti megbomlásától nem kell megijedni. Ilyenkor hátrébb vagy előrébb lehet csusszanni a libikókán, hogy segítsünk a barátságnak helyrebillenni. Szél Dávid, pszichológus
Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.

A barátság az egyik legfontosabb dolog az emberi kapcsolatokban. A legtöbb ember számára barátok nélkül az élet szinte elképzelhetetlen. Egy barát nem attól válik baráttá, hogy folyamatosan velünk van, hanem attól, hogy tudjuk és teljes szívből érezzük, hogy mindig és minden körülmények között mellettünk áll. Amikor szomorúak, vagy letörtek vagyunk egy nehéz nap után ő lesz az első, aki megpróbál minket jobb kedvre deríteni. A barátunk előtt elengedhetjük magunkat, a legőrültebb énünket sem kell elrejteni. Egy csodálatos kötelék két ember között, melyet senki és semmi nem tehet tönkre. Természetesen mindig vannak döccenők, olyan nincs, hogy valaki soha ne vitázzon a másikkal, de ha két embernek igazán fontos a másik, akkor ezek a hullámvölgyek nem jelentik a barátság végét. A barátság fontosságát a legkisebbek is érzik. Persze ebben a korban még teljesen másként viszonyulnak a kicsik egymáshoz, a barátság általában a közös játék, az osztozkodás és az együtt mókázás szintjén valósul meg. Ugyanakkor fontos, hogy a gyermekek is megismerjék és megtanulják, hogy ez a kapcsolat a folytonos kölcsönösségen alapul. Ha adok valamit, akkor egy másik időpontban majd én kapok valami mást. Lehet, hogy ma megosztja a csokiját a legkedvesebb óvodai cimborájával, következő nap meg a kis barátja hoz neki egy nyalókát a kedvességéért. Ha elesik és megvigasztalja, akkor biztos lehet abban, hogy legközebb ő is kap majd kedves szavakat a másiktól. Persze a barátok néha veszekednek és haragszanak egymásra, de ez nem jelenti azt, hogy megszűnnek barátok lenni. Meg kell tanulniuk, hogy az egyensúly átmeneti felbomlása nem jelenti a kapcsolat végét, csupán egy újabb döccenő, amin közösen túl kell lendülni. 

A nehezen megfogható dolgokról, gondolatokról, érzésekről mindig nehéz beszélni, hiszen a legkisebbek még nem rendelkeznek olyan szókinccsel és tudással, hogy ezeket a dolgokat megértsék. Shona Innes ebben a könyvében is a kommunikáció és az őszinteség fontosságára helyezi a hangsúlyt. 

A könyv alapját a libikóka hasonlat képezi, vagyis az, hogy a barátság pontosan olyan, mint a libikóka. A mérleghinta is olyan, hogy egyszer az egyik fél, máskor pedig a másik fél emelkedik a magasba. Így vannak ezzel a barátok is. Hol az egyik segít a másiknak, hogy minél magasabbra és magasabbra törjön, hol pedig a másik kerül egyre magasabbra és magasabbra. De persze maga a barátság is hajlamos arra, hogy olyan legyen tényleg, mint egy libikóka. Amikor az ember jól érzi magát a barátjával, akkor tényleg olyan, mintha a felhők felett lebegne három méterrel. Minden ideálisnak és tökéletesnek tűnik. Amikor azonban a barátok összevesznek, olyankor mindkét fél a mélyben érzi magát. Akkor van egyensúly egy kapcsolatban, ha mindkét fél jól érzi magát. De az is könnyen megtörténhet, hogy egyikük szomorúvá válik. Ilyenkor a másik megpróbál neki segíteni, hogy újra helyreálljon a másiknak a kis lelke. Egy barátság akkor is kibillenhet az egyensúlyából, ha a két fél valamiben nem ért egyet egymással, ilyenkor a két fél akár kiabálhat is egymással, azonban addig, amíg meg tudják beszélni a gondokat, nem lehet baj. Ahogy haladunk előre a könyvben, úgy találkozunk egyre több és több érzéssel és érzelemmel. Az olvasás közben a gyerekek szép lassan megértik, hogy mit jelent a barátság és miért is olyan fontos annak az ápolása. A mesekönyv nagyon kedvesen magyarázza és mutatja be ezt a kapcsolatot a legkisebbek számára. 

A mesét még szerethetőbbé teszik Agócs Írisz rajzai, akinek a munkássága óriási kedvenc lett számomra. Kedves rajzai még befogadhatóbbá teszik ezt a hasonlatot. A nehezen megfogható dolgokról mindig nehéz beszélni, ráadásul sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy az ilyen helyzetekben csak legyintsünk és ne foglalkozzunk a témával arra hivatkozva, hogy úgysem érti meg a gyerkőc, hogy miről van szó, hiszen a különböző kapcsolati formák, az emberek viselkedése még nekünk felnőttek számára is sokszor kihívást jelenthet. Azonban kiemelten fontos, hogy már ilyen fiatal korban megtanulják a gyerekek az odafigyelés, a kommunikáció fontosságát, hiszen ezen alapok segítségével tudnak majd később tartalmas kapcsolatokat, barátságokat kötni. Nem vagyok biztos abban, hogy ez az a típusú könyv, amit az ember csak úgy lekap a polcról, egy jó kis szombat esti közös bekuckózáshoz, de az biztos, hogy egy család polcáról sem hiányozhat. Ez a mesekönyv segíti a szülő-gyermek párbeszéd kialakulását, így könnyebben tudnak beszélni a felmerülő témákról. Shona Innes mesekönyve tökéletes mankó a szülőnek, nem kell senkinek többet azon aggódnia, hogyan beszéljen gyermekével ezekről a nehezen megfogható témákról.  

A barátság olyan, mint egy libikóka az egyik kedvenc kötetemmé vált a sorozatban. A hasonlat egyszerűen érthető és világos, igazi hiánypótló kötet a gyermekirodalomban, melynek segítségével egyszerűbben befogadhatóvá válnak a nehezen megfogható, absztrakt fogalmak is. A kedves rajzok és az egyszerű, ám de nagyszerű történet tökéletes elegyet alkotnak. Az egyik legjobb eszköz, amihez egy szülő nyúlhat, ha a szülő a kapcsolatok és a barátság fontosságáról szeretne beszélni gyermekével. 


Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 




Nyereményjáték

Shonna Ines könyveiben számtalan fontos téma megjelenik, melyekről nehéz beszélgetni a gyerekekkel. A mostani nyereményjátékunkban ezért ezekhez kapcsolódó szavakat kell megtalálnotok: minden allomáson kiemelt betűkkel találkozhattok, melyeket összerakva megtudhatjátok a helyes megoldást. Ezt kell beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

04. 13. Utószó - A barátság olyan, mint a libikóka
04. 15. Utószó - A harag olyan, mint a páncél
04. 17. Könyv és más - A barátság olyan, mint a libikóka
04. 19. Nem félünk a könyvektől - A barátság olyan, mint a libikóka
04. 21. Nem félünk a könyvektől - A harag olyan, mint a páncél
04. 29. Csak olvass! - A barátság olyan, mint a libikóka
05. 01. Csak olvass! - A harag olyan, mint a páncél

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése