2022. május 1., vasárnap

Shona Innes: A harag olyan, mint a páncél + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Pagony Könyvkiadó jóvoltából az Ölelj meg! sorozat újabb két része jelent meg Shona Innestől: A barátság olyan, mint a libikóka, valamint A harag olyan, mint a páncél. A gyerekek igényeit szem előtt tartva, nagy odafigyeléssel megírt köteteket ezúttal is Agócs Írisz csodaszép rajzai díszítik. Játsszatok velünk, és nyerjetek egy példányt valamelyik könyvből!

A pozitív érzésekkel könnyű azonosulni, azokat könnyű elfogadni és kimondani, de a negatívokkal nagyon nehéz együtt élni. Pedig azok is a részeink, azokra is szükségünk van. Meg kell tanulni, hogy mitől leszünk mérgesek, a haragunkat, indulatainkat agresszió nélkül kommunikálni, és a dühünket feldolgozni és elengedni. Szél Dávid, pszichológus
Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.


Az élet olykor nem könnyű, nincs olyan ember a világon, aki mindig jókedvű. Van, hogy hegyeket mozgatunk meg, máskor az is győzelem, ha felkelünk az ágyból. Vannak napok, amikor úgy érezzük, hogy a nap is nekünk ragyog, máskor sűrű fellegek gyülekeznek körülöttünk és úgy érezzük mindenki és minden ellenünk van. Van, hogy ordítani tudnánk, törni, zúzni, úgy érezzük, hogy felemészt minket a harag. A pozitív érzésekkel könnyű azonosulni, azokat könnyű elfogadni és kimondani, de a negatívokkal nagyon nehéz együtt élni. Fontos megértetni a gyermekekkel is, hogy ez egy teljesen normális dolog. Meg kell tanulni, hogy mitől leszünk mérgesek, a haragunkat, indulatainkat agresszió nélkül kommunikálni, és a dühünket feldolgozni és elengedni. Nincs semmi baj azzal, ha valaki úgy érzi, hogy mindent szét tudna, olykor mindenkinél elszakad a cérna. Azt azonban fontos minden kisgyermeknek megtanulni, hogy ilyenkor a tombolás nem vezet sehova. A belső frusztrációt nem csökkenti, másmilyen úton kell megoldani azt a problémát. Meg kell tanulniuk, hogy szabad sírni és szomorkodni, lehetünk mérgesek és érezhetünk haragot. Minden érzelmet meg kell élni, még a negatívakat is, hiszen csak ebből lehet építkezni. A felhők felett mindig kék az ég, szól a mondás is. Előbb vagy utóbb kisüt a nap és megjelenik a szivárvány életünk égszínkék fellegén, hiszen a felhők sem takarják el örökké előlünk a napot. Problémáról akkor beszélünk, amikor valaki úgy érzi, hogy képtelen legyűrni a belső haragját. Amikor nem tud mit kezdeni a tomboló dühhel és agresszív viselkedésként, csapódik le. A harag azonban könnyen legyűrhető. A legkisebbek is elsajátíthatják azokat a technokákat, amik segíthetnek abban, hogy valaki jobban tudja kontrollálni az indulatait. A kommunikáció, vagy éppen egy  kis meditáció segíthet abban, hogy kicsit jobban érezzük magunkat. Olykor a legkisebbek is képesek arra, hogy hatalmas haragot érezzenek és a szülők feladata, hogy segítsenek túllendülni ezen a helyzeten, hogy képesek legyenek megküzdeni a saját belső démonjaikkal. 

Az érzelmekről mindig nehéz beszélni, minden szülő és felnőtt kínosan érzi magát, amikor nehezen megfogható dolgokról kell beszélnie. Ilyenkor általában keresik a megfelelő szavakat, hiszen a saját kis szintjükön szeretnének beszélni erről a témáról, de ez nagyon nehéz feladat. A legkisebbek is érzik, ismerik és átélik a különböző érzelmeket, de mivel nem kézzel fogható számukra, így nehezen birkóznak meg azzal, hogyan is kezeljék a szélsőséges hangulataikat. A szülő feladata segíteni ebben, jó példával kell járniuk a legkisebbek előtt, rendszeres beszélgetéssel és az alap meditációs technikák elsajátításával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyermekeink tudatos és kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak. Shona Innes mesekönyve pontosan ebben segít, hiszen a történet  könnyen érthetővé és befogadhatóvá teszi ezt az érzelmet is. 

A könyv alapját a páncél hasonlat képezi, vagyis az, hogy a harag pontosan olyan, mint egy páncél. A haragnak hatalmas ereje van. Az emberek akkor hordanak páncélt, amikor szeretnék magukat megvédeni. Egy kicsit talán ilyen a harag is. Amikor mérgesek, vagy dühösek vagyunk, akkor páncélt növesztünk, hogy ne fájjon annyira a dolog. A páncélról könnyedén lepattannak a dolgok, úgy érezzük, hogy sérthetetlenek vagyunk. A páncél azonban nehéz is lehet. Ha állandóan dühösek vagyunk, akkor nem tudjuk soha jól érezni magunkat. Nem tudunk együtt játszani a többiekkel, ha mindig csak a saját dühünket tápláljuk. Néha az ember, ha nagyon mérges, megbánthat másokat is, de akár nagy bajba is kerülhet. Ezért fontos, hogy amikor az ember mérges lesz egy kicsit figyeljen magára és a teste rezdüléseire. Fontos, hogy megtanuljuk kezelni ezt az érzést is, hiszen a harag és az agresszió csupán egy tüneti kezelés, a gondokat egyáltalán nem oldja meg. Néha mi felnőttek is nehezen tudjuk menedzselni saját haragunkat, de tudatos odafigyeléssel fejleszthető ez a kompetencia is. 

A mesét még szerethetőbbé teszik Agócs Írisz rajzai, akinek a munkássága óriási kedvenc lett számomra. Kedves rajzai még befogadhatóbbá teszik ezt a hasonlatot. A nehezen megfogható dolgokról mindig nehéz beszélni, ráadásul sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy az ilyen helyzetekben csak legyintsünk és ne foglalkozzunk a témával arra hivatkozva, hogy úgysem érti meg a gyerkőc, hogy miről van szó, hiszen a különböző érzelmek és absztrakt fogalmak még nehezen értelmezhetők a legkisebbek számára. Azonban kiemelten fontos, hogy már ilyen fiatal korban megtanulják a gyerekek az odafigyelés, a kommunikáció és a düh menedzselésének alapját, hogy később építkezni tudjanak ezekre az alapokra, így kiegyensúlyozott felnőttekké válhatnak. Nem vagyok biztos abban, hogy ez az a típusú könyv, amit az ember csak úgy lekap a polcról, egy jó kis szombat esti közös bekuckózáshoz, de az biztos, hogy egy család polcáról sem hiányozhat. Ez a mesekönyv segíti a szülő-gyermek párbeszéd kialakulását, így könnyebben tudnak beszélni a felmerülő témákról. Shona Innes mesekönyve tökéletes mankó a szülőnek, nem kell senkinek többet azon aggódnia, hogyan beszéljen gyermekével ezekről a nehezen megfogható témákról.  

Bevallom nekem nem lett a kedvenc kötetem a sorozatból, vannak olyan részek, amelyek hozzám közelebb állnak, de vitathatatlan, hogy kiemelten fontos témát ölel fel és fontos részét képezi a szériának. A ​harag olyan, mint a páncél című mesekönyv egy igazi hiánypótló kötet a gyermekirodalomban, melynek segítségével egyszerűbben befogadhatóvá válnak ezek a nehezen megfogható, absztrakt fogalmak a legkisebbek számára is. A kedves rajzok és az egyszerű, ám de nagyszerű történet tökéletes elegyet alkotnak. Az egyik legjobb eszköz, amihez egy szülő nyúlhat, ha a gyermekkel a harag és a düh menedzseléséről szeretne beszélgetni. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 




Nyereményjáték

Shonna Ines könyveiben számtalan fontos téma megjelenik, melyekről nehéz beszélgetni a gyerekekkel. A mostani nyereményjátékunkban ezért ezekhez kapcsolódó szavakat kell megtalálnotok: minden allomáson kiemelt betűkkel találkozhattok, melyeket összerakva megtudhatjátok a helyes megoldást. Ezt kell beírnotok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.) 



A turné állomásai

04. 13. Utószó - A barátság olyan, mint a libikóka
04. 15. Utószó - A harag olyan, mint a páncél
04. 17. Könyv és más - A barátság olyan, mint a libikóka
04. 19. Nem félünk a könyvektől - A barátság olyan, mint a libikóka
04. 21. Nem félünk a könyvektől - A harag olyan, mint a páncél
05. 01. Csak olvass! - A harag olyan, mint a páncél

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése