2022. június 3., péntek

Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Menő Könyveknek köszönhetően Magyarországon is megjelent Adam Silvera sikerkönyve, ami a TikTokon is óriási sikert aratott. A történet során a két főhősünk, Mateo és Rufus életének az utolsó napjába nyerhetünk betekintést, miközben a két fiú lassan egymásba szeret. Tarts velünk a blogturnén, ismerd meg a regényt, és ha szerencséd van, a kiadó jóvoltából egy példányt meg is nyerhetsz!

"Mi, az Utolsó Barát Zrt. csapata, borzasztóan sajnáljuk, hogy elveszítünk. Őszinte részvétünk mindazoknak, akik szerettek, és azoknak, akik már sosem ismerhetnek meg téged. Reméljük, ma értékes, új barátra lelsz, és vele töltöd végső óráidat."
Szeptember 5-én, kicsivel éjfél után a Halál-Hírek felhívja Mateo Torrezt és Rufus Emeteriót. Rossz hírei vannak számukra: még aznap meghalnak. Mateo és Rufus nem ismerik egymást, és más-más okokból ugyan, de mindketten szeretnének egy új barátot találni a Végnapjukon. A jó hír: erre is létezik egy alkalmazás, a neve: Utolsó Barát. Rufus és Mateo ennek segítségével akarnak találkozni, hogy együtt még egy utolsó, nagyszerű kalandban legyen részük - egyetlen nap alatt akarnak leélni egy egész életet.
Adam Silvera bemutatkozó regényét a New York Times komoly, érzékeny műként jellemezte, most pedig itt az elismert író újabb virtuóz alkotása, a felemelő és megsemmisítő, elbűvölő és megragadó Mindketten meghalnak a végén. Ez a történet emlékeztet rá, hogy halál nélkül nincs élet, veszteség nélkül nincs szeretet - és egyetlen nap alatt is megváltoztathatjuk az egész világunkat.

Mióta anno Instagramon megláttam a könyvet azóta vágytam arra, hogy végre én is a kezembe foghassam Mateo és Rufus történetét. Bár Adam Silvera neve már nem volt ismeretlen számomra, azonban még soha nem olvastam az írótól. Bevallom, kicsit aggódtam a nagy hype miatt, de szerencsére minden félelmem alaptalannak bizonyult, a Mindketten meghalnak a végén elvarázsolt, magába szippantott és többé nem eresztett. 

Vannak történetek, melyek bemásznak bőrünk alá és egyszerűen nem engednek el, megragadják a szívünket, lelkünket és többé el nem ereszti. Az ilyen könyveket örökké a kezünkben akarjuk tartani. Együtt élünk és lélegzünk a szereplőkkel és képtelenek vagyunk kiverni őket a fejünkből az utolsó oldal elolvasása után is. Nem tennénk mást, csak ölelnénk és magunkhoz szorítanánk és talán soha nem engednénk el. Számomra pontosan ilyen volt ez a kötet is. A Mindketten meghalnak a végén egy igazán szívszorító és nagyszerű ifjúsági regény, mely a címe a szomorú végkifejlet ellenére sokkal inkább az élet himnusza. Felemeli az olvasóját és arra ösztönöz mindenkit, hogy úgy élje az életét, mintha az lenne az utolsó nap számára. Rendkívül inspiráló, de mérhetetlenül fájdalmas történet. Adam Silvera tulajdonképpen, fogja az ember lelkét, csordultig tölti a fiúk által érzett szimpátiával és szeretettel, majd egy jól irányzott mozdulattal a földhöz vágja és ott hagyja a szívünket védtelenül, sajogva. 

Ahogy az író az utolsó oldalakon írja, az egyik legfurcsább dolog az életben, ha a könyv címe elárulja a történet végét. De olykor nem az számít, hogy mi található az út végén, hanem az, hogy milyen módon jutunk oda. Bár nem sok idő adatott meg a fiúknak, mégis kihozták a legtöbbet a helyzetből. Halál nélkül nincs élet, veszteség nélkül nincs szeretet, mondja a fülszöveg. Nagyon furcsák vagyunk, mi emberek. Sokszor addig nem értékeljük az életünket, a körülöttünk lévő embereket, amíg meg nem csap minket a veszteség szele. Mindent természetesnek érzünk és olykor képtelenek vagyunk kilépni a saját csigaházunkból. Mindig van holnap, gondoljuk. Újabb nap, újabb lehetőség, szól a mondás. De mi van akkor, ha nincs több holnap és elfogynak a lehetőségek? Nem várhatjuk ölbe tett kézzel, hogy az idő elrohanjon mellettünk. Élnünk kell, hogy elmondhassuk, hogy itt voltunk és jelen voltunk. Emlékeket hagyunk, hogy szeretteink mosolyogva idézhessék fel a közösen eltöltött perceket. Ezt adhatja meg mindenkinek a Halál Hírek. Maga a gondolat és az ötlet nagyon érdekes. Egy kicsit furcsának és talán morbidnak tűnik, hogy mindenki tudja, hogy aznap eltávozik az élők sorából. Nincsenek hibák, nincsenek véletlenek. Akit felhívnak, az biztos lehet abban, hogy tényleg elérkezett életének a végéhez. Azt persze homály fedi, hogy ki milyen módon leli halálát, de az biztos, hogy nem éri meg az illető a másnapot. Egyesek talán azt gondolják, hogy ez kínzás. Jobb a tudatlanság, nem jó, ha valaki rettegésben tölti a napot. De az is biztos, hogy azzal, hogy tudatják mindenkivel, hogy elérkezett az utolsó napjuk, ezek az emberek kapnak egy lehetőséget arra, hogy elbúcsúzzanak és éljenek, mielőtt meghalnak. Ez a közös élmény hozza össze a fiúkat is, így applikáció segítségével. 

Vannak emberek, akik másodpercek alatt képesek felforgatni az egész világunkat. Akikkel ha találkozunk úgy érezzük, hogy olyan, mintha mindig is ismertük volna. Mateo és Rufus a két legszimpatikusabb könyves karakter, akikről mostanában olvastam. Hihetetlenül szerethetők és emberiek, az ember legszívesebben csak megölelgetné őket. Olvasás közben izgultam, drukkoltam, kiakadtam, mosolyogtam, szerettem és a mélybe zuhantam...az érzelmek teljes skáláját átéltem, és az utolsó másodpercig reménykedtem a pozitív végkifejletben és abban, hogy valami csoda folytán a cím még sem válik valóra. Hiszen az nem lehet, hogy ez a két fiú, aki most talál egymásra, csupán 1 napot tölthessenek együtt. Az nem történhet meg, hogy két ilyen szerethető karakter nem kapja meg azt a happy endet, ami járna nekik. Az nem lehet, hogy tényleg meghalnak, hiszen élniük kell. Az élet viszont sajnos sem a valóságban, sem pedig a könyves univerzumban nem igazságos. Azt szokták mondani, hogy mindig a jók mennek el. Ez persze nem teljesen igaz, mert rossz emberek is távoznak az élők sorából, de az vitathatatlan tény, hogy a jó emberek elvesztése mindig sokkal fájdalmasabb. Ők azok akik mélységesen mély űrt hagynak maguk után, akiknek a hiányát nem lehet elfogadni, csupán megtanulunk együtt élni vele. Mateo és Rufus is pontosan ilyen ember. Persze nem hibátlanok. Követtek el hibákat az életük során. Mateo sokáig a szobájában ült, mert félt kilépni a nagyvilágba. A halálának híre és Rufus társasága azonban kimozdította a komfortzónájából és ezalatt az egy nap alatt annyit élt, mint mások egy egész élet alatt. Rufus egy rendes srác, aki bármire kész azokért, akiket szeret, de egy családi tragédia beárnyékolja az életét. Nem feltétlenül hozott mindig jó döntéseket, de a szíve helyén van. Kettejük kapcsolatának alakulása simogatja az olvasó lelkét. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy kerül egyre közelebb és közelebb egymáshoz a két fiú. Egymás támaszaivá válnak és olyan mérhetetlenül erős kapocs alakul ki közöttük, mely talán a túlvilágon is összeköti majd őket. Szeretnénk, hogy együtt öregedjenek meg, egymás mellett tapasztalják meg az igaz szeretet és szerelem csodáját, de tudjuk, hogy hiába ábrándokat kergetünk. Hiszen ahogy a cím is mutatja, mindketten meghalnak a végén. Az olvasó azonban ritkán racionális lény. Bízik a csodában és várja, hogy talán mégis van remény a fiúk számára, ez a csalóka remény pedig még jobban összetöri az ember szívét és lelkét. Nem véletlen az a zsebkendő, az előfizetőknek. Nagyon nehéz pityergés nélkül elolvasni a regényt. Bevallom hősiesen, az utolsó fejezetnél többször is elsírtam magam. 

A könyv felépítése nagyon érdekes és izgalmas. Nem csak a fiúk fejébe nyerhetünk bepillantást a váltakozó fejezetek segítségével, hanem a különböző mellékszereplők gondolatait is megismerhetjük néhány oldal erejéig. Ettől lesz igazán mélysége ennek a történetnek. Nagyon tetszett, hogy az író nem csak a fiúkra koncentrált, hanem minden egyes karakter kapott néhány oldalnyi szerepet a könyvben a saját jogán is. A különböző kapcsolódási pontok, baráti viszonyok még nagyobb súlyt kapnak a történetben. Nem csak azt láhatjuk, hogy a fiúk hogyan élik meg az utolsó napjukat, hanem azt is, hogy a körülöttük élők hogyan gondolkodnak. Bepillantást nyerhetünk a halál hírét hozó emberek fejébe, a legjobb barátokába, vagy az ellenségekébe. Minden összefügg mindennel, hatás és kölcsönhatás jellemzi karakterek hálóját. A könyv hátuljában egy nagyszerű ábra is készült ehhez.

A cselekmény egy napot ölel fel, mely alatt rengeteg dolog történik a fiúkkal. Bár minden kétséget kizáróan rengeteg izgalmas és veszélyes dolog történik velük, a fókusz mégis inkább az érzéseken és különböző érzelmeken van. Rendkívül erős mondanivalóval bír, tiszta és világos üzenetet hordoz minden olvasó számára. 

A kötet végén az író szavain és a karakterek kapcsolódási ábráján túl megismerhetjük az író noteszének a fénymásolatát is, ami igazi kuriózumnak számít. Láthatjuk honnan indult a történet, milyen apróságokat jegyzett fel Adam Silvera az írás előtt és hogyan alakult a karaktere neve és jelleme. 

Az a helyzet, hogy egyszerűen nem tudok (és persze nem is akarok) rosszat mondani erről a regényről. Teljesen elrabolta a szívemet és a lelkemet, úgy érzem még sokáig velem marad Mateo és Rufus története. Ha egy tanácsot megfogadtok tőlem, az utolsó részt ne olvassátok nyilvánosan, és legyen kéznél elegendő papírzsepi. Ha szeretitek a hasonló történeteket, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt Adam Silvera regényének, ha pedig nem, akkor is. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

A Mindketten meghalnak a végén a Menő Könyvek gondozásában jelent meg. A mostani játékunk során a kiadó által kiadott könyvekből találsz idézetet, a feladatod pedig, hogy kitaláld mely könyvből idéztünk, és beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
"– Nem kell túl gyorsan végigrohanni az életen! Adj időt magadnak, hogy kitaláld, mi is az, amit igazán szeretnél!"

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

06.03. - Csak olvass
06.05. - Utószó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése