2022. augusztus 22., hétfő

Jane Austen: Meggyőző érvek + Nyereményjáték

Sziasztok!

Jane Austen népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Regényei rengeteg írót és rendezőt megihlettek az évek során. A Menő Könyvek nemrég gyönyörű kiadásban jelentette meg Jane Austen  életművének egyik újabb darabját. A már megjelent kötetek mellett az írónő egy újabb klasszikusát tarthatjuk a kezünkben lenyűgöző változatban. Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a Meggyőző érvek legújabb kiadását!

Jane Austen hatodik, egyben utolsó regénye már halála után, 1818-ban jelent meg először. A történet Sir Walter Elliotról és három lányáról szól, akik közül csak Mary, a legkisebbik ment férjhez. A legidősebb, Elisabeth hiába vár gőgösen somersetshire-i kastélyukban rangos házasságra, a középső testvért, a regény főhősét, Anne-t pedig, lebeszélték arról, hogy házasságot kössön szerelmével, a fiatal, vagyontalan Wentworth tengerésztiszttel. Az egykori szerelmesek nyolc év után véletlenül újra találkoznak, ami azért is érdekes, mert az idő múlásával aztán fordult a kocka: Sir Walter pazarló életmódja miatt kénytelen bérbe adni a birtokát, és elköltözni, az azóta kapitányi rangra emelkedett korábbi udvarló viszont fényes pályát futott be, meggazdagodott, és most, hogy a napóleoni háborúk befejeződtek, le akar telepedni, családot alapítani. Leendő feleségével szemben mindössze egy követelményt támaszt: bárki lehet... csak Anne Elliot nem...
Hosszas bonyodalmak, kölcsönös büszkélkedés és féltékenykedés után vajon végül újra egymásra találnak hőseink?
A Meggyőző érvek a legérettebb - és számtalan kritikusa és olvasója által a legjobbnak tartott - Austen-regény, amit nem az erény és a hűség felemelő példái tesznek maradandóvá, hanem a karikaturisztikusan jellemzett, hiú, üresfejű, páváskodó, csacska alakok pompás galériája.

Mindig is szerettem az angol irodalmat, Jane Austen neve pedig természetesen nem ismeretlen számomra. Mivel még nem olvastam el minden regényét, így elhatároztam, hogy szép lassan megismerkedek minden magyarul megjelent regényével. Eddig három könyvét olvastam el az írónőnek és óriási lelkesedéssel vártam, hogy végre letaszítja-e valami a trónról a Büszkeség és balítéletet. Végül ez nem történt meg, de először éreztem azt, hogy végre valami megközelítette. A Meggyőző érvek egy rendkívül érdekes történet, egy igazi társadalomrajz egy szerethető főhőssel, akinek a személyisége figyelemre méltó és egyedi Austen hősnői között. 

A regényt a 19. század elején jól fogadták, de nagyobb hírnévre a század későbbi részében tett szert, mely a 20. és 21. században is folytatódott. Mivel a Meggyőző érvek volt Austen utolsó befejezett műve, a kritikusok ezt tartják a legérettebb regényének. A regény rengeteg adaptációt megélt már, az egyik legfrissebb a Netflix nevéhez köthető. (Én még nem láttam, de a kritikák alapján vélhetően nem is fogok sort keríteni rá.) A Meggyőző érvek számomra a nagy újrakezdés könyve, történhet bármi, azok, akik összetartoznak, végül egymásra találnak. Persze, a boldogságot soha nem adják ingyen, rengeteg dologgal kell a főhősöknek szembenéznie. Az ember boldogulásának a fő akadálya, sokszor önmaga. A büszkeség nagy úr, van, hogy csak ez tart minket vissza attól, hogy végre megkapjuk azt, amit igazán szeretnénk. 

 A történet szerint Anne Elliot életébe visszatér a nagy szerelme, akivel nyolc évvel ezelőtt felbontotta az eljegyzését mert meggyőzték őt arról, hogy a vele való házasság nem vetne jó fényt a családra. Wentworth kapitány azonban az évek során komoly vagyonra tett szert, így beigazolódni látszik azon ígérete, hogy szerencse kíséri majd az útját és vagyonossá válik. A két fiatal találkozása kissé hűvösre sikerül, csak szép fokozatosan jutunk el oda, hogy újra szívélyes viszonyban lesznek egymással. A büszkeség, a konokság és a dac tartja távol őket egymástól és a különböző kínos és félreértett helyzetek sem kedveznek a kapcsolatuknak. A kérdés már csak az, hogy vajon képesek-e újra egymásra találni, vagy netalán valaki más mellett lelik meg a boldogságot?

Nagyon érdekes, hiszen tulajdonképpen szinte semmi egetrengető, vagy óriási dolog nem történik a cselekményben, mégsem unatkoztam egy másodpercig sem. A kötetet nem a vadító izgalmak teszik érdekessé, hanem a kissé melankólikus hangulata, a szereplők csendes vágyódása az, ami igazán magához láncolja az olvasóját. 

A könyv egyik legnagyobb erőssége a társadalmi korrajz. Jane Austen rendkívül érdekes és izgalmas karaktereket vonultat fel regényében, akik nagyon jól bemutatják a korabeli vidéki arisztokrácia viselkedését. Vannak, akik rendkívül gőgösen viselkednek, az alacsonyabb rangúakat lenézik még akkor is, ha közben a nevükön kívül semmi mást nem tudnak már felmutatni. Mások folyton szenvednek, vélt, vagy valós igazságtalanságokon puffognak, az egyetlen gyógyír számukra pedig a figyelem. Vannak, akik borzasztóan viselkednek, a rangért bármire képesek a behízelgő modorukkal, még mások csendesen szemlélik az eseményeket. Persze szerencsére rengeteg szerethető és szimpatikus karaktert is megismerhetünk, így tényleg elmondhatjuk, hogy a jellemek sokszínűsége terén abszolút nincs hiány.

Nagyon imádtam ezt a csodálatos kiadást, biztos vagyok benne, hogy kiemelt helye lesz a kötetnek a polcomon. Olyan jó látni, hogy a kiadó ennyire a szívén viseli ezeknek a könyveknek a sorsát, őszintén bízom abban, hogy még sok ilyen nagyszerű és klasszikus történet kap majd új köntöst. Én biztos benevezek majd az összesre. Természetesen nem minden a csinos borító, ezt én is tudom, de talán ezeknek köszönhetően a fiatalabb korosztály is szívesebben lapozgatja majd ezeket a regényeket. Mindenesetre türelmetlenül várom az újabb és újabb kiadásokat a sorozatból. 

Összességében tetszett a Meggyőző érvek című regény, az évek során még biztosan többször a kezembe fogom venni, de sajnos neki sem sikerült letaszítania a trónról a Büszkeség és balítéletet. Nagyon örülök, hogy elolvastam végre ezt a regényt és töretlen lelkesedéssel készülök az írónő többi regényére. Ha szeretitek Austen munkásságát, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt Anne történetének is. 

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni és ugyanitt bele is tudsz olvasni a kötetbe. 



Nyereményjáték

Jane Austen könyvei óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. Generációk nőttek fel regényein, rengeteg kiadást megélt már mindegyik írása. A mostani játékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy felismeritek-e, hogy melyik regényből származik az adott idézet. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
“Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál.”


a Rafflecopter giveaway

Állomások

08.22.: Csak olvass!
08.24.: Spirit Bliss Sárga könyves út
08.26.: Szaffi polca
08.28.: Könyvvilág
08.30.: Dreamworld
09.01.: Sorok között
09.03.: Readinspo

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése