2022. szeptember 1., csütörtök

Amelia Mellor: A világ legnagyobb könyvesháza + Nyereményjáték


Sziasztok!

A világ legnagyszerűbb, legkülönlegesebb, legvarázslatosabb könyvesboltja, a Cole Könyvesház, ami csodálatosabbnál csodálatosabb dolgokat kínál a látogatójának. Amikor a bolt veszélybe kerül, Pearl és Vally Cole mindent megtesz azért, hogy megmentse. De vajon sikerrel járnak? Tartsatok velünk, derítsük ki együtt milyen izgalmakat rejt a Könyvesház, drukkoljunk együtt a két gyermeknek és ha nektek kedvez a szerencse, nyerhettek is egy példányt a kötetből. 

Pearl és Vally Cole egy könyvesboltban él. Méghozzá a világ legnagyszerűbb, legkülönlegesebb, legvarázslatosabb könyvesboltjában, a Cole Könyvesházban, ahol minden nap új csodákat kínál: bűbájjal töltött cukorkák, beszélő papagájok, télikertté varázsolt dzsungel, saját zenekar, teázó, maguktól mozgó polclétrák és persze temérdek könyv…
Amikor Pearl és Vally megtudják, hogy édesapjuk egy ördögi csere miatt kockára teszi a Könyvesházat és a saját életét, a testvérek azonnal cselekszenek, s hamarosan veszélyes-varázslatos kalandok közepén találják magukat. A feladványok megoldásában nem csupán az eszüknek, de a szívüknek is a helyén kell lenniük, ám a játékban, ha nyernek, megmenthetik a Könyvesházat és az édesapjukat. Ha elbuknak, a Könyvesházzal és édesapjukkal együtt a velük kapcsolatos emlékeiket is elveszíthetik…



Igen, jól látjátok, ismét egy ifjúsági kötetről írok nektek. Már többször is írtam, hogy az utóbbi időben óriási kedvenc lett nálam a gyermek- és ifjúsági irodalom műfaja. Kiemelten fontos számomra, hogy minél szélesebb körben tudjak olvasmányt ajánlani a blog olvasóinak, így elengedhetetlen, hogy minden műfajban képviseltessem magam. Az ifjúsági kötetek és a middle-grade irodalom az utóbbi időben kezdett el megjelenni nálam, a lelkesedésem pedig mondhatni töretlen, főleg akkor, ha ilyen csodaszép kötet jön velem szembe, mint amilyen A világ legnagyobb könyvesháza is. Amikor megpillantottam a címet és a meseszép borítót, azonnal tudtam, hogy nekem ezt a regényt el kell olvasni. Igen, tudom...gyarló lélek vagyok, még el sem olvastam a fülszöveget máris szerelembe estem. 

A világ legnagyobb könyvesháza egy igazán magával ragadó ifjúsági könyv. A cselekmény rendkívül érdekes és varázslatos, Vally és Pearl kalandjai garantáltan elvarázsolják az olvasót. A kötet nyelvezete szépen illeszkedik a 10-14 éves korosztály igényeihez. Nincsenek benne hosszú és értelmezhetetlen mondatok, az idegen szavak és ismeretlen kifejezések jelentései és magyarázatai pedig a lábjegyzetben találhatók. A könyv cselekményének konfliktusát tulajdonképpen egy ördögi alku adja, de a regény egyáltalán nem ijesztő, sokkal inkább kalandosnak, varázslatosnak és fantáziadúsnak mondanám. 

Ebben a kötetben minden benne van, ami egy mai fiatal számára érdekes és izgalmas lehet:

kalandok ✅
veszélyek ✅
enyhe misztikum ✅

A kedves karakterek és a kellően antipatikus "ellenség" pedig igazán teljessé teszi a történetet. Vally és Pearl nem feltétlenül a kedvenc szereplőim, de vitathatatlan, hogy óriási fejlődésen mennek keresztül. A közös cél közelebb hozta őket egymástól és a kaland végére talán még jobb testvérekké válhatnak. A fejlődés azonban nem csak rájuk igaz, tulajdonképpen az egész család számára fontos a fejlődés és a továbblépés. Egy nagy veszteség árnyékolja be az életüket ez pedig kissé megtépázta a családi egységet és a boldogságot. Az öt testvér egyre távolabb és távolabb sodródott egymástól és félő volt, hogy végül a távolság végérvényesen éket ver közéjük. A közös cél érdekében azonban össze kellett fogniuk, és talán nem csak a könyvesboltot, hanem a saját szívüket is megmentették ezzel. 

A feladatok, amiket a gyerekeknek ki kellett állni rendkívül ötletesek voltak. Talán a találós kérdés a betűkockás volt a kedvencem, de összességében mindegyik érdekes és izgalmas volt. Szerettem, ahogy szép fokozatosan a teljes család bevonódott a "küzdelembe", de még így is egyértelmű volt, hogy csupán Vally és Pearl lehet az, aki végül megmenti a boltot. Szerettem a regény misztikumát, egy csipetnyi varázslat valahogy mindent jobbá tesz, nem? 

Forrás: https://www.timeout.com/

Amelia Mellor egyáltalán nem hibátlan, mégis felejthetetlen olvasmányélménnyé vált számomra. A könyvesház teljesen levett a lábamról, amikor pedig megtudtam, hogy az írónőt egy valóságos személy és család inspirálta, akiknek tényleg volt egy mesés könyvesboltuk, teljesen leesett az állam. Mindig is vonzott az 1800-as évek vége és az 1900-as évek eleje, és tessék. Hát nem akkor volt látogatható ez a könyvesbolt is? Ha most lenne egy időgépem egy másodpercig sem tétováznék, biztosan elugranék oda. A regényben említett részek, mint például a CukorKaland és a Csodák Terme tényleges a bolt részei voltak, ám az írónő kiemelte, hogy nem feltétlenül voltak ezek egyszerre elérhetők. A család ténylegesen a könyvesházban élt, ezen kívül pedig számos párhuzam fedezhető fel a szereplők és az igazi Cole család között. A gyermekek neveit, az átélt családi tragédiát, vagy éppen a gyerekekről szóló mesekönyveket mind-mind valóság ihlette. Amelia Mellor úgy hiszem, hogy méltóképpen emelt emléket a család számára. A könyv végén az írónő említ egy honlapot, melyet ITT találtok. Rengeteg érdekes dolgot találhattok itt az egész családról, a régi fényképek pedig még közelebb hozzák a történetet az olvasóhoz. 

A borító meseszép, nagyon szeretem a kiadó munkásságát, mindig nagyszerű munkát végeznek ezen a téren (is). A fordítás is nagyon tetszett, igazán remek munkát végzett Cséplő Noémi is. Jól sikerült elkapnia a kötet hangulatát, így magyarul is rendkívül élvezetes az olvasás. 

Összességében én nagyon megkedveltem A világ legnagyobb könyvesháza című kötetet és bátran ajánlom mindenki számára. Gyerekként, kiskamaszként, de akár felnőttként is élvezetes olvasmány. Ha tehetitek, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt a történetnek. Olvassátok, szeressétek!



Értékelés: 5/4,5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Mi, könyvmolyok egyszerűen rajongunk az olyan írásokért, melyekben megjelenik a könyvek és az olvasás szeretete. Ebben a játékban olyan regényeket keresünk, melyek fülszövege azt sejteti, hogy a történetben fontos szerepet játszik egy könyvesbolt . Minden állomáson találtok egy idézetet. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi annak a könyvnek a címe, ahonnan származik az adott idézet. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
“– Elnézést – fordult udvariasan Livingstone úrhoz –, el kell olvasnom az Alice-t, Lewis Carrolltól.
– Csodaországban vagy A tükör másik oldalán …?
– Otthon, ha lehet…”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

09.01.: Csak olvass!
09.03.: Könyv és más
09.05.: Olvasónapló
09.09.: Utószó
09.11.: Hagyjatok! Olvasok!
09.12.: Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése