2022. szeptember 12., hétfő

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek + Nyereményjáték

Sziasztok!

Delia Owens nagy sikerű regénye, az Ahol a folyami rákok énekelnek végre megkapta a filmes adaptációját, amit itthon is játszanak a mozik. Ennek örömére turnézunk ismét a kötettel, ahol négy tagunk meséli el a könyvvel kapcsolatos élményeit. Kövesd végig a turnét, és ha szerencséd van, meg is nyerheted a regény egy filmborítós példányát.

"TITKOT LEGJOBBAN A KAGYLÓHÉJAK TUDNAK TARTANI."
Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és '60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.
Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt...
Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő "Lápi Lányra" terelődik.


Az Ahol a folyamik rákok énekelnek című kötet ezer éve a várólistámon csücsült. A megjelenése után anno azonnal beszereztem, a csodálatos borító és a fülszöveg teljesen magával ragadott. Aztán szép lassan teltek a napok, a hetek aztán pedig a hónapok és nekem még mindig sikerült sorra kerítenem a kötetet. Először az időhiány, később pedig a félelem akadályozott meg az olvasásban. Rengeteg vélemény látott napvilágot, voltak akik elismerően nyilatkoztak róla, mások pedig kritizálták. Egy idő után azt vettem észre, hogy nem igazán van középút. Valaki vagy szereti, vagy pedig nem...az ilyen könyvektől pedig általában félek. Annyira vágytam rá, hogy elolvassam, de közben rettegtem a csalódástól. A problémát végül az adaptáció oldotta meg. Újra eszembed juttatta a regényt és immáron kellő magabiztossággal láttam neki az új kiadásnak. 

Az Ahol a folyami rákok énekelnek egy igazán élvezetes regény a magányról, a kirekesztettségről és a vadon csodálatos világáról. Egy igazi fejlődésregény, hiszen Kya a szemünk előtt válik erős, független nővé, aki képes egyedül is boldogulni a lápon. Ezt az erőt azonban a kényszer szülte. Kislányként teljesen egyedül maradt rozzant viskójukban, hamar rá kellett jönnie, hogy csak magára számíthat. Létét és életet baljós mítosz övezi, a "Lápi Lány" nem csak társadalmi helyzete, hanem életmódja miatt is kitaszítottá vált. Felmerül a kérdés, hogy vajon van-e mentség a környéken élők tettére. Van-e mentség arra, hogy egy alig 10 éves kislányt mindenki a sorsára hagy. Mindannyian tudjuk, hogy az emberek sokszor kegyetlenek. Ha valaki nem illik bele abba a bizonyos sorba, akkor sokan elítélik és leírják őt. Hányszor hallottuk a gyerekeket, hogy csúfoltak valakit azért, mert szemüveges, mert túlsúlyos, vagy csupán azért, mert nem a legtrendibb ruhákat hordja. Valahogy így volt ez Kya életében is. Mindennél jobban szeretett volna valakihez tartozni, de a szegénysége és tudatlansága miatt teljesen megbélyegezték és kiközösítették. Ne felejtsük el, a történet az 1960-as években játszódik, amikor a fekete-fehér ellentét még markánsabban jelen volt Amerikában. Az emberek a legkisebb mértékig sem tolerálták a másságot, legyen szó bőrszínről, vagy éppen egy fiatal lány misztikumot és rémtörténeteket övező életéről. Igazi fordulat akkor következett be az életében, amikor Tate, a néhány évvel idősebb fiú olvasni kezdte el tanítani őt. Onnantól kezdve azonban nem volt megállás a lány számára, a lápi vidék és a természet igazi szakértőjévé vált. Olyan tudást birtokolt, amit csak kevesen néztek volna ki belőle. Az élet azonban ahogy kiskorában, úgy fiatal lányként sem volt kegyes Kyával. Hiába akarta elrejteni a szívét, többször is megsebezték. A kérdés csupán annyi, hogy képes lesz-e újra bízni és hogy lesz-e valaki olyan az életében, aki méltó a bizalmára. 

A regény cselekménye tulajdonképpen két szálon játszódik. Az 1969-70-es évek események főleg a halálesetre, a nyomozásra és az azt követő tárgyalásra koncentrálnak. A másik szál tulajdonképpen 1952 és 1969 között játszódik. Itt ismerthetjük meg Kya családjának majd elmagányosodásának történetét egészen a gyilkosságig. Egy idő után a két idősík összefonódik és ahogy haladunk előre a történetben úgy kerülünk egyre közelebb és közelebb az ügy megoldásáig. Az első pillanattól kezdve bízunk a "Lápi Lány" ártatlanságában, és átkozzuk a közösséget az előítéleteik és viselkedésük miatt. Vajon Kyának van valami köze a rejtélyes gyilkossághoz? Vagy talán véletlen baleset történt?

A Delia Owens által teremtett atmoszféra rendkívül erős. Igazán érzékletesen ír a lápról és az ott élő állatokról. Amikor Kya barangolásairól olvasunk, szinte mi is érezzük a talpunk alatt cuppogó sarat és a víz illatát. A felreppenő madarakat szinte látni véltem én is, és önkéntelenül is a az egyes madárfajok tollazatán elmélkedtem. Egy lenyűgöző és romlatlan világot alkotott, ami bár egyáltalán nem paradicsomi, Kya mégsem tudna nélküle létezni. Elképzeltem, ahogy a fű simogatja a lábamat és ahogy térdig gázolok a vízben. Magam előtt láttam a zegzugos vidéket és arra vágytam, hogy én is bekuckózhassak Kya és Tate titkos olvasókuckójába. Az Ahol a folyami rákok énekelnek egy igazi természetrajz, és már csak azért megéri filmen meglesni az adaptációt, hogy vizuálisan is elém táruljon a láp vidéke. 

Tetszett, hogy Kya és Tate nem romantikus hős, hanem hús-vér emberek, akik sokszor és sokat hibáztak. Kya a sok évnyi elszigeteltség után nehezen nyitja meg a szívét és ezen sajnos a csalódások sem segítenek. Hosszú út vezet odáig, hogy elhiggye magáról, hogy számít és hogy nem hagyják majd el. Tate egy igazi úriember, az egyik legkedvesebb karakter, akiről mostanában olvastam. Igaz követ el hibát, de beismeri és megpróbálja jóvátenni. De vajon visszatérhet még a gyermeki idill? Képes lesz Kya újra megbízni a fiúban és úgy nézni rá, mint amikor még olvasni tanította. 

Az Ahol a folyami rákok énekelnek egy szívvel-lélekkel megírt regény, melynek minden egyes oldalából süt a természet szeretete és tisztelete. A különböző írói képek, leírások és a versrészletek pedig még élvezetesebbé teszik az olvasást. Külön pirospont, hogy a regény elején helyet kapott egy kis térkép is, ahol minden fontos helyszín megnevezésre került. Így még jobban el tudja az olvasó képzelni a cselekményt és sokkal jobban felmérhetők a könyvben megtett távolságok is. Én nagyon megkedveltem Delia Owens stílusát. Persze egy könyv csak akkor élvezhető igazán, ha megfelelő módon van átültetve az ember anyanyelvére. Csonka Ágnes kivételes munkát végzett, csak dicsérni tudom őt.

Az egyetlen bajom a regénnyel a vége. A lezárás nekem sajnos egyáltalán nem tetszett. Lehet, hogy csak elfogult voltam és a fennmaradó kérdésekre másmilyen választ szerettem volna kapni, de az utolsó oldal elolvasása után úgy éreztem, hogy még a bizonytalanság is jobb választás lett volna ennél. Számomra kissé illúzióromboló volt és egy bennem teljesen felépített mítoszt egy pillanat alatt ledöntött. 

Bár az első borító jobban tetszett, és bevallom nem szeretem amikor az adaptáció plakátja kerül a könyvre, de úgy érzem, hogy az Ahol a folyami rákok énekelnek új kiadása egyáltalán nem panaszkodhat. Szerintem a filmes változat is nagyon szép, tökéletesen illik a regény hangulatához.

Összességében az Ahol a folyami rákok énekelnek egy igazán izgalmas és élvezetes olvasmány, mely tulajdonképpen egy igazi óda a természethez. Kya alakján keresztül mi is részeseivé válhatunk a természet csodájának és a helyiekkel együtt mi is végigizguljuk a rejtélyes gyilkosság nyomozásának minden egyes mozzanatát. A filmről eddig sok jót hallottam, szóval biztos vagyok benne, hogy annak is adok majd egy esélyt. Mindenesetre, ha még nem olvastátok a regényt, akkor csak bátorítani tudlak titeket, én nagyon kedveltem. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Már a magyar mozikban is hódít az Ahol a folyami rákok énekelnek. A mostani feladatunkban a film főszereplő színészeiről látsz képeket, a te feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába az adott színész nevét. A helyes megfejtők között a könyv egy filmborítós példányát sorsoljuk ki.
(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

09.12. - Csak olvass!
09.15. - Könyvvilág

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése