2022. szeptember 10., szombat

Shelby Van Pelt: A boldogságnak nyolc karja van + Nyereményjáték

Sziasztok!

Ha eddig nem szeretted a polipokat, akkor azért, ha pedig szeretted, akkor azért olvasd el Shelby Van Pelt vadonatúj regényét, mely a General Press Kiadó jóvoltából jelent meg magyarul. A boldogságnak nyolc karja van ugyanis bebizonyítja, hogy a boldogság és a szeretet a legváratlanabb helyről is felbukkanhat! Tarts bloggereinkkel, és ha velünk játszol, megnyerheted a könyv egy példányát is!

Elbűvölő, szellemes és letehetetlen történet barátságról, számvetésről és reményről, középpontjában egy özvegy és egy óriáspolip valószínűtlen kapcsolatával.
A hetvenéves Tova Sullivan mindig is azt vallotta, hogy az a legjobb terápia, ha az ember elfoglalja magát. Így hát amikor a férje meghal, ő takarítói állást vállal a Sowell Bay-i Akváriumban. Úgy érzi, az akvárium néma lakóinak a társaságában megnyugszik a lelke.
Az egyik esti műszak alkalmával Tova megmenti a tartályából rendszeresen kiszökő, mérhetetlenül kíváncsi csendes-óceáni óriáspolipot, Marcellust. A polip és az asszony barátságot köt, és Marcellus, aki a fogságban töltött évek során remek megfigyelőképességre tett szert, elhatározza, hogy fényt derít Tova múltjának legnagyobb rejtélyére: a fia eltűnésére. Vajon sikerül felszínre hoznia az igazságot, mielőtt túl késő lenne?


Shelby Van Pelt regényének fülszövege azonnal levett a lábamról. Nagyon szeretem azokat a köteteket, melyekben valamilyen állat is főszerepet kap. Eddig főleg kutyás és macskás történetekkel találkoztam, így Marcellus, a polip jelenléte üdítő újdonságként hatott. Nagyon  kíváncsi voltam, hogy milyen módon szövi bele majd az írónő, hogy milyen szerepet kap majd a cselekményben. Reménykedtem, hogy Marcellus a lehetőségekhez képest aktív szereplő lesz és nem csupán biodíszletként jelenik majd meg. Egy igazán kedves és bájos regényre számítottam és elöljáróban szeretném is leszögezni, hogy szerencsére nem is csalódtam. Az ember óhatatlanul is nagy elvárásokat támaszt egy regénnyel, ha azt olvassa róla a hátoldalon, hogy az Amazon 2022 eddigi legjobb könyvei listájának első helyén szerepel. Ezért talán kicsit szigorúbban is álltam neki az olvasásnak. Nálam ugyan nem lett az utóbbi idők kedvenc olvasmánya, de összességében megkedveltem a karaktereket és mindennél jobban bíztam a pozitív végkifejletben. 

A boldogságnak nyolc karja van című kötet egy igazán kedves és bájos olvasmány a reményről, a szeretetről, a veszteségről és a barátságról. A történet két főszereplője Tova, az idős asszony, aki néhány éve vesztette el férjét egy betegség miatt. Annak érdekében, hogy ne legyen egyedül takarítói állást vállalt a Sowell Bay-i Akváriumban. És Cameron a 30 éves fiatal fiú, aki tulajdonképpen sehol sem találja a helyét. Édesanyjával régen megszakadt a kapcsolata, édesapját pedig nem is ismerte. Egy furcsa nyom vezeti őt Tova kisvárosba, célja az édesapjának a felkutatása, de az élet teljesen kiszámíthatatlan. Ahogy haladunk előre a történetbe, úgy válik egyre érdekesebbé és izgalmasabbá kettejük kapcsolata. A két főszereplő mellett megismerhetjük Marcellus, a polip szerepét is. Érdekes és izgalmas volt, ahogy az intelligenciáját megcsillogtatta. Kezdetben furcsák voltak a fejezetei, néha úgy éreztem, hogy megtöri a lendületemet, de később az ő részeit vártam a legjobban. Lenyűgöző módon próbálta egyengetni Tova életét. Kettejük barátsága rendkívül sorsszerűnek tűnhet, hiszen a polip ismeri Tova legnagyobb fájdalmának kulcsát. Az idős hölgy fia, mikor 18 éves volt eltűnt és azóta sem lehet semmi biztosat tudni hollétéről. Marcellus egy ideje már fogságban él az akváriumban, ám szabadon töltött napjaira is élénken emlékszik még. Vajon ő ismeri Tova fiának történetének a végét? Tudja mi történt vele?

A regény cselekményét nem a vadító izgalmak teszik felejthetetlenné, sokkal inkább az érzelmek és az érzések azok, amelyek megragadják az olvasót. A kötet szereplői nem idealizált és túlmisztifikált romantikus hősök, hanem valódi hús-vér emberek, akik sokszor és sokat hibáznak. Tova személye bevallom, semleges volt számomra Cameron pedig kifejezetten idegesített kezdetben. De aztán ahogy haladtunk előre a történetben kicsit jobban megkedveltem mindkettejüket. Határozottan állíthatom, hogy nagy fejlődésen mennek keresztül. Egyiküknek sem volt könnyű élete, de együtt talán végül talpra állhatnak és elindulhatnak a "gyógyulás" útján. Tova lelkén talán soha nem gyógyul be a fia eltűnése és férje elvesztése miatt keletkezett seb, de Cameron segíthet a gyógyulásában. A fiú pedig talán még magának sem ismerte be, de mindig arra vágyott, hogy legyen egy családja. Az idős növel kötött barátsága talán valami olyat hoz el neki, amire mindig is szüksége volt. Marcellus volt a kedvencem, szerettem, ahogy egyengette Tova és Cameron útját, de imádtam a szökési akcióit is. Bár bevallom, vélhetően soha nem merném megfogni, de azért távolról szívesen megcsodálnám őt. 

A borító hangulata nekem nagyon tetszik, igazából pontosan úgy képzelem el Marcellust, ahogy a képen ábrázolták. 

A kötet nem egy nehéz olvasmány, könnyen és gyorsan lehet vele haladni. Óriási érzelmeket ugyan nem váltott ki belőlem, de azért melengette egy kicsit a lelkemet. Az olvasását egyáltalán nem bántam meg, kedves történetként marad meg az emlékezetemben. 

Ha szeretitek a hasonló történeteket és ha egy bájos és könnyed olvasmányra vágytok, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt Shelby Van Pelt regényének. 

Értékelés: 5/4

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Bár a polipok kevésbé, más kisállatok gyakran megjelennek a popkultúrában. Mostani játékunkban ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy felismeritek-e a híres állatokat! Ahhoz, hogy nyerjetek, nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy hogy hívják a képen látható állatot!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP



a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

09. 06. Utószó
09. 10. Csak olvass!
09. 12. Könyv és más
09. 14. KönyvParfé

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése