2022. szeptember 30., péntek

Michael Engler: Mi ​ketten + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Móra Kiadó újdonsága, a Mi ketten című mesekönyv egy igazán megható és szerethető történet a barátságról. Michael Engler meséje és Joëlle Tourlonias illusztrációja azonnal levett minket a lábunkról. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a nyúl és a sün történetét, és ha nektek kedvez a szerencse, akkor nyerhettek is egy példányt a kiadó jóvoltából. 

Tudod, kik a legeslegjobb barátok az erdőben? Mi ketten: a nyúl meg a sün. A barátságunk szívmelengető, mint a kakaó, édes, mint a méz, és hatalmas, mint a kék ég felettünk. Minden nehézség dacára kitartunk egymás mellett. Jöhet téli álom, egy új bújócskabajnok erdőlakó, két gyanús idegen vagy akár egy csúnya megfázás - a lényeg, hogy mi ketten örökké ott vagyunk egymásnak.

Michael Engler, a népszerű német meseíró négy meghatóan szép állattörténetét Joëlle Tourlonias tüneményes rajzai teszik még szerethetőbbé.





A barátság az egyik legfontosabb dolog az emberi kapcsolatokban. A legtöbb ember számára barátok nélkül az élet szinte elképzelhetetlen. Egy barát nem attól válik baráttá, hogy folyamatosan velünk van, hanem attól, hogy tudjuk és teljes szívből érezzük, hogy mindig és minden körülmények között mellettünk áll. Amikor szomorúak, vagy letörtek vagyunk egy nehéz nap után ő lesz az első, aki megpróbál minket jobb kedvre deríteni. A barátunk előtt elengedhetjük magunkat, a legőrültebb énünket sem kell elrejteni. Egy csodálatos kötelék két ember között, melyet senki és semmi nem tehet tönkre. Természetesen mindig vannak döccenők, olyan nincs, hogy valaki soha ne vitázzon a másikkal, de ha két embernek igazán fontos a másik, akkor ezek a hullámvölgyek nem jelentik a barátság végét. A barátság fontosságát a legkisebbek is érzik. Persze ebben a korban még teljesen másként viszonyulnak a kicsik egymáshoz, a barátság általában a közös játék, az osztozkodás és az együtt mókázás szintjén valósul meg. Ugyanakkor fontos, hogy a gyermekek is megismerjék és megtanulják, hogy ez a kapcsolat a folytonos kölcsönösségen alapul. Ha adok valamit, akkor egy másik időpontban majd én kapok valami mást. Lehet, hogy ma megosztja a csokiját a legkedvesebb óvodai cimborájával, következő nap meg a kis barátja hoz neki egy nyalókát a kedvességéért. Ha elesik és megvigasztalja, akkor biztos lehet abban, hogy legközelebb ő is kap majd kedves szavakat a másiktól. Persze a barátok néha veszekednek és haragszanak egymásra, de ez nem jelenti azt, hogy megszűnnek barátok lenni. Meg kell tanulniuk, hogy az egyensúly átmeneti felbomlása nem jelenti a kapcsolat végét, csupán egy újabb döccenő, amin közösen túl kell lendülni. 

A nehezen megfogható dolgokról, gondolatokról, érzésekről mindig nehéz beszélni, hiszen a legkisebbek még nem rendelkeznek olyan szókinccsel és tudással, hogy ezeket a dolgokat megértsék. Michael Engler bájos mesekönyve sokat segít abban, hogy a gyermekek jobban átérezzek a barátság fontosságát. 

A mesekönyvben egy süni és egy nyuszi barátságába nyerhetünk bepillantást. Nagyon tetszett, hogy ez a kapcsolat egyáltalán nincs túlidealizálva, olykor követnek el mindketten hibát. Van, hogy hirtelen cselekszenek és sokszor meggondolatlanul reagálnak bizonyos szituációkra. De aztán mindketten belátják, hogy hibáznak, és megegyeznek abban, hogy a barátságuknál nincsen fontosabb a világon. A négy kedves mese alatt bepillanthatunk hőseink életébe. Ahogy az évszakok változnak, úgy jönnek az újabb és újabb kihívások az életükben. Fontos, hogy már ilyen fiatal korban megtanulják a gyerekek az odafigyelés, a kommunikáció fontosságát, hiszen ezen alapok segítségével tudnak majd később tartalmas kapcsolatokat, barátságokat kötni. 

A mesekönyv 3 év felettieknek ajánlott, szóval alapjáraton az óvodásokat célozza meg. A nyelvezete könnyen értelmezhető, nincsenek benne bonyolult mondatok, így biztosan érthető és értelmezhető a szövege minden óvodás korú gyermeknek. Bevallom, nekem egy helyen azonban elég fura volt a kötet szóhasználata. Igaz, hogy könnyen és jól értelmezhető a mese nyelvezete, de volt egy rész, ahol  "hülye" szót használták a mesében. Persze nincs kizárva, hogy ebben nincsen semmi furcsa és a kisgyerekek is teljesen természetesen használják ezt a kifejezést, mindenesetre én meglepődtem rajta. A kontextusba tökéletesen illik, ezzel nincs semmi gondom, de nem biztos, hogy ezzel a szóval olvasnám fel a mesét a kisgyerekemnek. 

Az illusztráció szuper aranyos és kedves, Joëlle Tourlonias csodás munkát végzett. A süni és a nyuszi karaktere rendkívül bájos lett, én imádom csak simán lapozgatni is a kötetet. Az egyik legcukibb kiadvány, ami mostanában a kezem ügyébe akadt. 

Összességében én nagyon szerettem Michael Engler mesekönyvét, bátran ajánlom mindenkinek. Tökéletes ajándék óvodás korú gyermek számára, garantáltan nagyszerű élmény lesz a közös olvasás. Ha a gyerkőc szereti az állatos meséket, és/vagy olyan mesekönyvet kerestek, amely a barátság témáját dolgozza fel, akkor mindenképpen szerezzétek be ezt a hihetetlenül kedves és szerethető kötetet. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a kötetbe. 

Nyereményjáték

A Mi ketten című kötet egy rendkívül bájos és szerethető történet a barátságról. Így ebben a játékban most olyan könyvekre koncentrálunk, amelyekben szintén meghatározó szerepe van a barátságnak. Minden állomáson találtok egy idézetet, és nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni hogy melyik könyvből származik az adott idézet.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
“Olyan sok minden van az életben, amire nem tudunk hatással lenni.”

a Rafflecopter giveaway


Állomások


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése