2022. október 12., szerda

Rosalba Troiano: 20 ​rendkívüli lány, aki megváltoztatta a világot + Nyereményjáték

Sziasztok!

A rendkívüli történetek sorozat következő részében 20 olyan hölgyet ismerhetünk meg, akik az élet valamilyen területén kiemelkedőt alkottak. A kötetben szereplő nők bizonyítják, hogy a hagyományos női szerepekből ki lehet törni, és bármire képes egy lány, ha az akadályokat leküzdve kibontakoztatja a benne rejlő lehetőségeket. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezeknek a különleges és inspiráló személyeknek az életét, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből. 


Ebben a könyvben húsz olyan lányról olvashatsz, akik kezdetben egyáltalán nem tűntek rendkívülinek - később aztán, mikor felnőttek, azzá váltak, bár volt, hogy ők észre sem vették.
Mi volt a titkuk? Megtanultak hallgatni a szívükre, és követni a titkos vágyaikat. Rengeteg időt áldoztak arra, hogy elérjék a célt, amit kitűztek maguk elé, még akkor is, ha senki sem hitte, hogy sikerülhet nekik.
A könyvből megismerheted többek között Frida Kahlo, Jane Goodall, Coco Chanel és Jane Austen életét is!





Mindig is szerettem azokat a típusú könyveket, amelyek ismert emberek életét mutatják be kreatív, képes formában. Érdekesek, szórakoztatóak, és nem utolsó sorban természetesen tanító jellegűek. Olvasás közben szárnyra kap a képzelet és egy szempillantás alatt elképzelhetjük, hogy milyen is lehetett ezeknek az embereknek az élete. A könyv elolvasása után jó barátokként üdvözölhetjük az újonnan megismert női karaktereket, akik innentől kezdve inspirációként szolgálhatnak a jövő generációja számára. Mivel a sorozat többi részét is nagyon szerettem, ezért óriási lelkesedéssel vártam a sorozat újabb kötetét. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerhessék azokat az ismert és elismert hölgyeket, akik valamilyen módon ötleteikkel és találmányaikkal megváltoztatták az egész világot. 

A feminizmus az egyik kedvenc témám, ha valaki megkérdezné, igazából büszkén állítanám magamról, hogy én bizony feminista vagyok. Ilyenkor azonban úgy érzem, hogy mindig magyarázkodnom kell. A feminizmus sokszor egy szitokszó, (lásd femináci) ami félelmet és zavarodottságot kelt másokban. Sokszor olvastam már olyasmit, hogy aki feminista, az igazából férfi akar lenni. Sőt...láttam már olyat is,hogy a feministák igénytelenek, nem nőiesek, sőt igazából az összes leszbikus. Lássuk be, ezek az általánosítások a legkisebb mértékben sem állják meg a helyüket. Én például egy olyan feminista vagyok, aki nem utálja a férfiakat, és eszem ágában sincs "férfivé" válni. Én nagyon jól érzem magam a bőrömben nőként. Nem gondolom, hogy egy nőnek kizárólag otthon van a helye és őszintén hiszek abban is, hogy a házimunka sem csak a feleség/barátnő/anya/nagymama dolga. Hiszek a munkamegosztásban és a "közös teherviselésben". Azt gondolom, hogy egy nőnek joga van ahhoz, hogy tanuljon, dolgozzon és megkeresse azt, ami igazán örömet okoz neki. Ez lehet a munka, a család, a hobbi...akármi, minden nőnek joga van a boldog és teljes élethez. A boldog és teljes élet pedig attól függ, hogy az adott nő mit tart annak. 

A kötetben 20 olyan hölgy kapott helyet, akik valamilyen téren maradandót alkottak és legyőzték azokat a társadalmi akadályokat, melyeket a világ állított velük szembe. A nők élete sokszor nem könnyű és bár vitathatatlan, hogy az elmúlt évtizedekben komoly változások mentek végbe ezen a téren,  a mai napig szembe kell néznünk az előítéletekkel, vagy éppen a kettős mérce jelenlétével. Gondoljunk csak a női orvosok, mérnökök helyzetére, de akár a tudósok világa is nagyszerű példa erre. Sokszor ki sem nézik a lányokból, hogy képesek arra, hogy megváltoztassák a világot, a mai napig él az emerekben az a sztereotípia, hogy a lányok példának okáért kevésbé értenek a matematikához. Persze nem mondom, hogy ez teljesen általános jelenség, de higgyétek el, hogy még mindig része a társadalmi gondolkodásnak. Ezért rendkívül fontos feladat azt tudatosítani minden kislányban (igen, természetesen a kisfiúkban is), hogy bármire képesek. Az egyik legjobb példa talán erre a Barbie babák karrierekhez kötődő babái, mely azt hivatott tudatosítani a kislányokban, hogy bármi lehet belőlük; csillagász, tudós, űrhajós, de akár orvos, rendőr, vagy éppen tanár is. Emellett persze fontos a témáról és beszélni, erős nőkről (akár hercegnőkről) szóló meséket és történeteket mondani, hogy lássák, az egész világ a lábuk előtt hever, csupán a készségeik, képességeik és szorgalmuk szabhat határt álmaiknak és vágyaiknak. 

Emiatt tartom hiánypótlónak az ilyen típusú könyveket, mert mindig megmutatják nekünk, hogy a hölgyek is képesek nagy dolgokra. A kötet elolvasása után jó barátokként üdvözölhetjük a karaktereket, akik inspirációul szolgálhatnak a jövő nemzedék számára. Bár az írások E/1-ben íródtak, mégsem a kötetben szereplők saját írásai. Sokkal inkább fiktív vallomások, melyek során jobban megismerhetjük őket. A személyes hangnak köszönhetően pedig könnyebben tudunk azonosulni velük. Megtudhatjuk, hogy a kötetben szereplő nők milyen problémákkal küzdöttek, honnan indultak és milyen út vezetett az áttörő sikerig. Óriási dolgokat vittek véghez, önmagukat nem kímélve mentek előre és küzdöttek az álmaikért, az egész életüket a hivatásuknak szentelték. Bár az akadályok és a problémák őket sem kímélték, mégis kitartottak és óriási sikereket értek el. Rengeteg mindent köszönhetük nekik, munkásságuk a mai napig meghatározó. Nevüket az egész világ ismeri, elismeréssel adóznak tehetségük, tudásuk, vagy éppen szorgalmuk előtt. 

Az tetszett a legjobban a könyvben, hogy rengeteg olyan nő életét ismerhettem meg kicsit jobban, akiknek eddig csupán a létezéséről tudtam, maximum a neve csengett ismerősen, pedig egytől-egyig zseniális és nagyszerű emberek, akik igazán megérdemlik, hogy egy egész világ tudjon róluk. Bátor békeharcosok, lenyűgöző sportemberek, aktivisták, művészek, tudósok és a sort akár a végtelenségig folytathatnám, akik az életük során lenyűgöző és példaértékű dolgokat vittek véghez. 

Persze a hölgyek listája a végtelenségig bővíthető lenne, szóval lelkesen várom a hasonló köteteket, mert ezek mindig hozzájárulnak ahhoz, hogy bővíthessem a látókörömet, és széleskörben megismerhessük azokat a bátor és merész nőket, akik megváltoztatták a világunkat. 

Kicsit elfogult vagyok, mert a kötetben szerepel a legnagyobb kedvencem és személyes példaképem is, így arra gondoltam, hogy egy kicsit írok róla. Malala számomra egy igazi példakép, hihetetlenül erős és értelmes fiatal lány, akit a szó legnemesebb értelmében nevezek feministának. Nem tudom mennyire ismeritek őt, de  fiatalsága és az őt ért merénylet ellenére rendületlenül küzd a lányok továbbtanulási lehetőségeinek kiterjesztéséért az országában. Ő az első pakisztáni és egyben minden idők eddigi legfiatalabb Nobel-díjasa is. Abszolút tudok vele és a gondolataival azonosulni. Nem vagyok egy habzó szájú aktivista és soha semmilyen módon nem áll szándékomban befolyásolni mások véleményét a témáról. A feminizmus tulajdonképpen olyan politikai ideológia és emberi jogi mozgalmak gyűjtőfogalma, melynek közös célja a nemek közti egyenjogúság politikai, gazdasági, személyes és társadalmi szintű megvalósítása. A feminizmus igazán sokrétű, és az élet szinte minden területén érezteti a hatását. A különböző irányzatokat a közös alapaxióma tartja össze, miszerint: „A nőket, mint társadalmi csoportot, számtalan hátrányos megkülönböztetés és erőszak éri pusztán azért, mert nők.” A feminizmus célja tehát az, hogy a nők számára is biztosítsa azokat az emberi jogokat, amelyek egy férfit megilletnek. És pontosan ezért küzd Malala is. Tudja, hogy ezeknek a lányoknak nagyjából az életet jelentheti a tanulás, hiszen ha valakit hozzáadnak 13 évesen egy megereszkedett hasú kissé fogatlan, kecskepásztorhoz, akkor sokkal nagyobb az esélye arra, hogy továbbra is mélyszegénységben éljen, ám ha tanulhat, akkor van esélye arra, hogy kitörjön a nyomorból. 

A másik nagy kedvencem Marie Curie volt, egy ideje már terveztem, hogy keresek egy regényt az életéről, de ez a kötet most meg is adta a végső lökést hozzá. 

A grafika egyszerűen csodás, hihetetlen élmény már a könyv lapozgatása is. Nagyon tetszik, hogy a több oldalas törénetek mindegyike úgy épül fel, hogy a kötetben szereplő hölgyekről gyermekkori képeket is találunk. Így még közelebb hozza a személyek életét a fiatal olvasókéhoz. 

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kisgyereknek jelent majd segítséget ez a kötet, hiszen megtapasztalhatják, hogy legnagyobb tudósaink, vagy elismert és ismert művészeink is voltak gyerekek és pontosan ugyanolyan problémákkal küzdöttek, mint bárki más. Többé nem távoli idegenek, hanem ismerős barátok, akik a könyves polcról figyelnek minket. Bátorítanak és erőt annak annak érdekében, hogy ki merjünk lépni a komfortzónánkból és naggyá válhassunk. Nem számít, hogy a természettudományok, vagy a művészetek szerelmesei vagyunk...ha igazán akarjuk, akkor mi is eljuthatunk oda, hogy egy egész világ megismerhesse a nevünket. 

Nagyon tetszett a kötet végén az idővonal, így jobban el tudjuk helyezni a lángelméket a fejünkben és jobban átlátjuk, hogy mikor is éltek. Igazán ötletes a könyv végén az alkotók bemutatkozása, sokkal személyesebbé vált így számomra. Látszik, hogy az alkotók tényleg a szívükön viselték a mesekönyv sorsát. 

Összességében nekem nagyon tetszett ez a könyv, igazán nagyszerű olvasmány kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Akár esti mesének, akár délutáni közös olvasásnak is kiváló. Azon ritka mesekönyvek egyike, amit nem csak a gyerekek, hanem a szülők is élvezhetnek. Az ismeretterjesztő jellege miatt pedig nem csak remek olvasmány, hanem érdekes és izgalmas információkkal gazdagítják az olvasót. A grafika csodálatos, álmodni sem lehetne szebbet. Bátran ajánlom mindenkinek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 


Nyereményjáték

Ahogy a bevezetőben is olvashattátok, a könyv kiemelt célja, hogy bemutasson 20 olyan nőt, akik az élet valamilyen területén kiemelkedőt alkottak. A mostani játékunk során olyan magyar hölgyek nevét kell felismernetek, akik az élet valamilyen területén úttörőnek számítanak. A neveik viszont sajnos összekeveredtek, így nektek kell kibogozni, és kideríteni, hogy kiről is van szó. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő személy nevét. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

NÉV
Ó R I K K A   T A K L I N A

a Rafflecopter giveaway

Állomások

10.12.: Csak olvass!
10.14.: Dreamworld
10.16.: Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése