2022. december 10., szombat

Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok + Nyereményjáték

Sziasztok!

Megjelent a nagysikerű Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című könyv folytatása a Kolibri Kiadónál, ami a Jó kislányok, rossz viszonyok címet kapta. Ha érdekel benneteket, hogy mi a bloggereink véleménye a kötetről, akkor tartsatok velünk! Nem mellesleg most tiétek lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány a kötetből.

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz szerzőjének legújabb sikerkönyve
Valaki eltűnt. Senki sem beszél.
De MINDENKI figyel…
Pip Fitz-Amobi felhagyott a nyomozással. A tavaly megoldott gyilkossági ügyet feldolgozó bűnügyi podcast óriási népszerűségre tett szert. Pip mégis váltig állítja, hogy nyomozó napjainak vége.
Amikor azonban eltűnik egy közeli barátja, a rendőrség a kisujját se mozdítja, így kénytelen újra akcióba lendülni. Ha a zsaruk nem nyomoznak, megteszi Pip; ám a kisváros minden sötét titka újabb kérdéseket vet fel. Vajon Pip megtalálja a válaszokat, mielőtt kifut az időből?




Holly Jackson az első résszel anno belopta magát a szívembe. Emlékszem, hogy anno nagyon lelkesen vártam már az írónő regényét magyarul, hiszen rengeteg jót olvastam rajta a külföldi oldalakon, ezért nagy reményekkel álltam neki a kötetnek. Bíztam benne, hogy engem is teljesen levesz majd a lábamról Pip története. Már az első pár oldalnál tudtam, hogy megérte várni erre a regényre, azonnal beszippantott és le sem tudtam tenni addig, amíg az utolsó oldal után be nem csuktam a könyvet. Izgultam, drukkoltam, kiakadtam...az érzelmek teljes skáláját átéltem, és Pippával együtt reménykedtem a megoldásban. Mivel az első rész ennyire tetszett, így hasonló lelkesedéssel vártam a folytatást. Kicsit aggódtam, hiszen az első rész nagyon magasra tette a lécet, de az első oldalak után teljesen megnyugodtam, hogy a Jó kislányok, rossz viszonyok nem megközelíti minőségben az első részt, hanem talán egy kicsit rá is tesz egy lapáttal. Nem hittem volna, hogy ezt mondom, de a folytatás abszolút meghaladta az elvárásaimat, így bizton állíthatom, hogy az idei évem egyik legjobb olvasmánya lett. 

A történet pontosan ott folytatódik, ahol az előző véget ér. Pip próbál visszarázódni az unalmas hétköznapokba és igyekszik valahogy feldolgozni, hogy milyen szörnyűségek történtek vele és a közvetlen környezetében. Andie Bell és Sal Singh megemlékezése után, azonban furcsa és váratlan dolgok történnek, a fiatal lánynak pedig komoly és súlyos döntést kell meghoznia. Ismét nyomozásra kényszerül, ez esetben azonban sokkal közelebbről érinti őt az eset. Egy közeli ismerőse tűnik el, Pip pedig jó nyomozó révén tudja, hogy minden perc számít. Így igyekszik minden használható nyomon elindulni. Egy idő után azonban a nyomozás váratlan fordulatot vesz és már sokkal többről szól az egész, mint egy fiatal eltűnése. Vajon képes lesz megbirkózni az esettel? Képes lesz a felszínen tartani magát, vagy elveszik az őrület sűrűjében?

A cselekmény rendkívül érdekes, izgalmas és fordulatos. Ahogy haladunk előre a történetben, egyre több mindenre derül fény, szép lassan helyükre kerülnek a kirakós darabkái. Új bizonyítékok kerülnek terítékre, melyek fényében erőteljesen megkérdőjeleződik az olvasó fejében is minden. Vajon miért tűnt el Pip egy barátja? És hogyan függ össze az egész egy internetes álprofillal? Ki mozgatja a szálakat és talán a legfontosabb, vajon életben van még az eltűnt fiú?

A regény felépítése nagyon érdekes, egyáltalán nem szokványos. A folyószöveg mellett bepillantást nyerhetünk például a podcast hanganyagába is. És ha már a podcastnél járunk, mennyire zseniális már, hogy Pip podcastjének a címe az lett, hogy Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz?! Egyszerűen imádtam az írónőnek ezt az ötletét is. De emellett megismerhetjük a chat beszélgetéseket, vagy a nyomozáshoz kötődő fontos dokumentumokat. Ezek az anyagok még izgalmasabbá teszik a nyomozást. Együtt élünk és lélegzünk Pippával, ugyanolyan elszántsággal hajszoljuk mi is az igazságot. 

Holly Jackson aztán ért a figyelem felkeltéséhez és megtartásához. Egy másodpercig sem lankadt a figyelmem olvasás közben, csak úgy faltam a lapokat. Egyszerűen imádtam az olvasás minden egyes másodpercét. Ez a nő egy zseni, de komolyan. Az egyik legjobb ifjúsági krimi, amit olvastam. 

A könyv azért is zseniális, mert nem csupán izgalmas, hanem mondanivalója is van bőven. Bár a cselekmény alapját a nyomozás és a krimi vonal adja, még sem merül ki ennyiben a regény. Rengeteg fontos társadalmi és morális kérdéssel foglalkozik, megjelenik benne az áldozatok szerepe a bíróságon. A jogvédők is óriási problémának látják azokat a tárgyalásokat, ahol a fiatal nőknek bizonygatniuk kell, hogy szexuális visszaélés áldozatai lettek. Az előző részből megismert szarházi, aki Max Hastings ügye pontosan erről szól. Mindenki tudja, hogy a fiatal fiú mit tett, az igazságszolgáltatás mégsem úgy működik, ahogy kellene. Az egyetlen elfogadható dolog, ha a fiút megbüntetik. De ahogy a való életben, úgy a pénz dominál itt is. Hiába vallanak többen a fiú ellen, talán ez is kevés lesz a bíróságon. Ugyan csak érintőlegesen, de láthatjuk, hogy milyen trauma az áldozatok számára a vallatás és hogy bizonygatni kell az igazukat akkor is, ha mindenki tudja azt. De emellett azonban láthatjuk azt is, hogy milyen hatással van egy trauma egy fiatal életére és hogy mennyire fontos a támogató közeg. Nagyon tetszett, hogy nem minden fekete és fehér a könyvben. Holly Jackson nagyon jól bemutatja ebben a regényében is, hogy az elkövető és az áldozat szerep nem feltétlenül különíthető el egymástól. Olykor az áldozatokból lesznek az elkövetők. És az elkövetők is lehetnek áldozatok. Nyilván senkit sem menthetünk fel a bűne alól, vannak tettek, melyekre egyszerűen nincs bocsánat. Ugyanakkor fontos figyelembe venni azt is, hogy mi vezethetett az adott végzetes eseményekhez. Érdekes kérdés az is, hogy az elkövető vajon mennyire viselkedett a saját belátása szerint? Mi van akkor, ha valaki kényszer hatására tesz szörnyűséget? Gondoljunk csak bele. Ha valaki megöli például az élettársát, akkor tudjuk, hogy komoly büntetésre számíthat. Semmi sem indokolhatja, hogy kioltsuk egy embertársunk életét. Ha azonban kiderül, hogy az élettárs éveken át bántalmazta az elkövetőt és elviselhetetlenné vált tőle az élete, akkor mindjárt más megvilágításba helyeződik a dolog. Vagy mi lesz azzal a gyerekkel, aki a szülei rendszeresen lopásra kényszerítenek? Az ő esetében ki a valódi bűnös? Persze a bűn attól még bűn, de vannak helyzetek, amikor képtelenek vagyunk egy adott ügyet jó-rossz mesgyére osztani. Valahogy így vagyunk olvasók is, a könyvet olvasva. Egy idő után képtelenség elkülöníteni egymástól a dolgokat, ahogy említettem semmi sem fekete, vagy éppen fehér. 

Pip még mindig zseniális főszereplő, én nagyon megkedveltem a karakterét. Néha úgy éreztem, hogy fejjel megy a falnak, olykor elhamarkodott döntéseket hozott, de a bátorsága és ereje igazán becsülendő. Szerettem látni a fejlődést, amin keresztül megy, de bevallom kicsit aggódom, hogy vajon hova fut majd ki ez az egész. Remélem sikerül megőriznie a józan eszét. Ravi tökéletes társ mellette, nagyszerűek együtt, jó volt látni, hogy milyen remek hatással van a fiatal lányra. Egy igazi támasz, akire mindenben lehet számítani. 

A borító nekem nagyon tetszik, a folytatást pedig már most türelmetlenül várom. 

Összességében én egyszerűen imádtam ezt a könyvet. A Jó ​kislányok, rossz viszonyok az a típusú könyv, amelyet képtelenség letenni és bár nagyjából 420 oldal, nagy részét mégis együltő helyemben elolvastam. Egyszerűen muszáj volt olvasni, mert gyűlöltem minden egyes másodpercet, amit nem Pip társaságában töltöttem. Ha szerettétek az első részt, akkor a folytatásban sem fogtok csalódni. Ha pedig eddig kimaradt az életetekből, és csak random megtaláltátok a bejegyzésemet, akkor nyomás beszerezni az első kötetet. Csak annyit mondok, olvassátok, szeressétek!


Értékelés: 5/55555555555555555555555555555555

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.  


Nyereményjáték

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire emlékeztek az első rész szereplőire. Minden állomáson találtok egy-egy kérdést a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz c. könyv kapcsán, a ti feladatotok pedig beírni a helyes választ a Rafflecopter megfelelő dobozába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉRDÉS

Kit vádoltak eredetileg Andie Bell meggyilkolásával?


a Rafflecopter giveaway

Állomások

12. 07. – Fanni’s Library
12. 10. – Csak olvass!
12. 13. – Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése