2022. december 19., hétfő

Meik Wiking: A ​hygge otthon + Nyereményjáték

Sziasztok!

Meik Wiking legújabb könyvéből megtanulhatjuk, hogy miként lehet a dán hygge alkalmazásával még meghittebbé tenni otthonunkat. A hygge otthon című kötetben a koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásainak segítségével tehetjük még jobbá életterünket. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg a legújabb praktikákkal, de ne feledjetek el játszani se, ugyanis a turné végén megnyerhetitek a Kossuth kiadó által felajánlott nyereménypéldányt a könyvből!

Az otthon a kapcsolódás és a nevetés helye. Az a hely, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, támogatásra és megértésre lelünk, és teljesen önmagunk lehetünk.

Meik Wiking legújabb kötetében elénk tárja, hogyan hat otthonunk kialakítása jóllétünkre, és hogyan válhat az életterünk – a dán hygge elvének alkalmazásával – olyan hellyé, ahol nemcsak élünk, hanem igazán boldogok lehetünk.

A koppenhágai Boldogságkutató Intézet új kutatásain alapuló könyv olyan egyszerű praktikákat mutat be, amelyekkel nagy változást érhetünk el: például mitől érezhetjük bármelyik helyiséget tágasabbnak, miért okoz több örömet a kerek étkezőasztal, és miért fontos a jó világítás.



Meik Wiking neve nem ismeretlen számomra, nagyon szeretem a munkásságát. A Hygge című könyve volt az első, amit a kezembe foghattam, később pedig az összes megjelent írását beszereztem. Mindegyik kötet kitüntetett helyet foglal el a polcomon, néha leveszem csak őket inspiráció céljából, hiszen már a lapozgatásuk is csodálatos élmény. Az író különösen kedves a szívemnek, hiszen ő tudatosította bennem először, hogy tulajdonképpen, megvan a tökéletes szó arra, arra, amit az otthonomban érzek és amire törekszem. Mindig is szerettem bekuckózni egy jó könnyvel, vagy Miklóssal kényelmesen elhelyezkedni a kanapén egy jó puha takaró alatt, amikor is nem csinálunk semmit, csupán élvezzük a csendet. Egész életemben jelen volt a hygge, csak nem tudtam, hogy erre tulajdonképpen létezik egy tökéletes szó. Mióta azonban elkezdtem megismerkedni komolyabban a hygge jelentésével, még jobban törekszem arra, hogy a lakásunk tökéletes hygge érzést árasszon. 
Meik Wiking A hygge otthon című kötete azonnal levett a lábamról. Általánosságban elmondható róla, hogy abban lehet az ember segítségére, hogy egy olyan komfortos környezetet alakítson ki az ember, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy csendes szigetként szolgáljon rohanó életünk óceánján. Segít, hogy az otthonunk tényleg a nyugalom bázisa legyen, egy olyan hely, ahol jó lenni, ahol garantált a feltöltődés. 

Meik Wiking a dániai Boldogságkutató Intézet munkatársa, a hygge és a boldogság kapcsolatát vizsgálja. Szociológusként kifejezetten érdekes volt olvasni a gondolatait, főleg úgy, hogy az elmúlt fél évem egy magyar kutatás körül forgott, ahol egy munkatársammal a boldogságot és az elégedettséget vizsgáltuk társadalomtudományi módszerekkel. Mondanom sem kell, hogy Meik Wiking sokkal érdekesebben és izgalmasabban nyilatkozik a témáról, szóval nem is untatnálok titeket ennek a kutatásnak a részleteivel, hiszen mi teljesen más módon közelítettük meg a témát. Az viszont tök érdekes, hogy specifikusan, Magyarországon zajlik évente boldogságkutatás. A nagyszabású projekt keretében a magyarok boldogságérzetéről egy térkép került megrajzolása, amit Jobb Veled a Világ Alapítvány és az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja közösen végzett. A vizsgálat célja annak felmérése volt, hogy milyen és évről évre hogyan változik a magyar lakosság boldogság és globális jóllét szintje.  Boldogságtérképről leolvasható, hogy mely régiókban és megyékben milyen mértékben tartják boldognak magukat az emberek. Ha érdekel titeket a kutatás, akkor ITT olvashattok róla bővebben. 

Kicsit úgy tekintettem rá, mint egy soft pszichológiai könyvre, hiszen Meik Wiking a boldogságkutatás eredményeit felhasználva arra tanítja meg olvasóit, hogy teremthetik meg környezetükben a hygge hangulatot. Tetszett, hogy többször is hangsúlyozta, hogy a hygge nem pénz kérdése. Sőt, a hygge a minimalizmushoz kötődik inkább. Ahhoz, hogy kiegyensúlyzott légkört teremtsünk magunk körül, nincs szükség sok pénzre. A fények, a növények, a kiegészítők növelik a hygge hangulatot, de ez nem jelenti azt, hogy drága holmikra kellene költeni az embernek. A lámpa átmozgatása a lakáson belül, vagy a szoba átrendezése, hogy a fény megfelelően áramoljon még jobban hozzájárul a megfelelő hangulat kialakításához, mint egy hiperszuper vadiój méregdrága hygge mood névre keresztelt lámpa. Meik Wiking kiemeli, hogy a legfontosabb, hogy az ember jól érezze magát az otthonában, hogy a lényeg, hogy a család apraja-nagyja magáének érezzte az adott helyet. Fontos, hogy meglegyen a munka helye, de a játéké és a szórakozásé is. A növénytermesztés, vagy egyszerűen a zöld szobanövények jelenléte is rengeteget tud javítani az ember mentális jóllétén. Ha ez ember jól érzi magát az otthonában, akkor nagy valószínűséggel a mentális jólléte is acélosabb. A kutatási eredmények bemutatása mellett, olyan egyszerű praktikákat is megoszt velünk az író, mellyel még hangulatosabbá tehetjük otthonunkat. Most gondolhatjátok, azt hogy oké oké, de ezt mindenki tudja. Mindannyian tudjuk, hogy mi teszi otthonossá a házunkat. És én erre azt mondom, hogy igen, persze...tényleg tudjuk. Csak sokszor ezeket az apróságokat nem tudatosítjuk. És pontosan ez a könyv legnagyobb erőssége, hogy egyszerűen tudatosítja bennünk ezeket a dolgokat. 

Könyvmolyként bevallom, a könyvespolcos rész volt a kedvencem. Nem kérdés, hogy az átlagnál jóval több kötettel rendelkezem. Szóval egy valamiben biztos lehetek, a leendő gyerekem soha nem fog a könyvtárban suttogva sajtburgert kérni. :) Ahhj, imádom ezt az embert, de tényleg. És mivel sokat olvasok, ezért talán még barátkozna is velem. :D 

Az egyes részek végén mindig található egy kis összefoglaló, ami listába szedve összegzi a rész legfontosabb mondanivalóit. Továbbá különböző tippek és trükkök segítenek a dolgok megfelelő kivitelezésében, vagy elraktározásában. 

Meik Wiking stílusa szerintem zseniális. (Apropó, nem tudom, hogy emlékeztek-e egy másik bejegyzésemre, ahol szintén az író egyik kötetével foglalkoztam. Ott említettem nektek, hogy imádom leírni az író nevét, ez pedig azóta sem változott. Szóval igen, nem véletlenül említem meg minden bekezdésben. :D ) A könyv hihetetlenül olvasmányos, én konkrétan alig tudtam letenni a kezemből. Ráadásul nem csak a hygge és az otthon kapcsolata hozott lázba, hanem szakemberként őszintén érdeklődni kezdtem a kutatási területe iránt is. Szerettem a humoros megjegyzéseit, anekdotáit, a Dániával kapcsolatot történeteit. Egyszer biztosan el kell mennem Koppenhágába, muszáj látnom a hygge hazaját. Szívből kívánom nekik, hogy sikerüljön elérni, hogy a hygge felkerüljön az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. 

Ahogy az író eddigi kötetei, úgy A hygge otthon is egy hihetetlenül minőségi kiadvány. Már az is boldogság, ha az ember a kezében tarthatja. A képek hangulata tovább emeli az olvasás élményét, a grafikonok (amelyek a szociológus énemnek olyan kis kedvesek) pedig igazán informatívak. Konkrétan elmondhatom, hogy olvasás közben, tökéletes hygge pillanatot élhettem át. 

Összességében én nagyon szerettem az író legújabb, magyarul megjelent kötetét. Tökéletes ajándék karácsonyra, vagy csak úgy. Azok, akik szerettték az író eddigi köteteit, ebben a kiadványban sem fognak csalódni. Akik pedig nem ismerik, azoknak bátran ajánlom az író eddig megjelent könyveit. Én csak annyit mondok, olvassátok szeressétek!

Értékelés: 5/5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 
Nyereményjáték

Meik Wiking kötete sokféle tippet ad nekünk a tökéletes hygge otthon megteremtéséhez, így játékunk is erre koncentrál. Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, amelyekből egy (vagy két) szó rakható ki, és ezek a dolgok kulcsfontosságú hozzávalói az otthoni hygge életérzésnek.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

BETŰK
senyvlöcpok

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista 


[Blogturné Klub] 10 - Kelly és Lupi olvas 15 - Zakkant olvas  19 - Csak olvass! 21 - Readinspo 23 - Könyv és más 26 - Hagyjatok! Olvasok!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése