2022. december 4., vasárnap

Nita Prose: A ​szobalány + Nyereményjáték

Sziasztok!

Az Alexandra kiadónak köszönhetően egy igazán különleges főszereplővel rendelkező krimit vehetünk a kezünkbe. A szobalány főszereplőjének nehézséget okoz a szociális készségek elsajátítása, és ezek hiányában kell kinyomoznia, ki gyilkolta meg annak a szállodának az egyik gazdag és híres vendégét, amelyben ő szobalányként dolgozik. Ezúttal három bloggerünk nyomoz együtt Mollyval, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Molly ​Gray más, mint a többiek. Nehezére esik a szociális készségek elsajátítása, és gyakran félreértelmezi mások szándékait. Korábban a nagymamája egyszerű szabályokba tömörítve magyarázta el neki a világ dolgait, és ezeket követve Molly elboldogulhatott az életben.
Nagymamája halála óta a huszonöt éves Mollynak egyedül kell navigálnia az élet útvesztőiben, ám ő így is lelkesen veti bele magát munkájába egy hotel szobalányaként. Egyedi személyisége és a takarítás, valamint a helyes etikett megszállott imádata mintha egyenesen erre a munkára teremtette volna. Minden reggel örömmel ölti magára ropogós egyenruháját, tölti fel kézikocsiját miniszappanokkal és piperés üvegcsékkel, hogy a Regency Grand Hotel vendégszobáit újra tökéletessé varázsolja.
De rendezett élete fenekestül felfordul aznap, amikor belép a hírhedt és vagyonos Charles Black lakosztályába, ahol rendetlenségre és Mr. Black holttestére bukkan. Mielőtt felfoghatná, mi is történik, szokatlan viselkedésének köszönhetően első számú gyanúsítottá válik a rendőrség szemében. Molly teljesen belekavarodik a megtévesztések hálójába, fogalma sincs, hogyan szabadulhatna. Szerencséjére barátai, akikről addig azt sem tudta, hogy léteznek, összefognak vele, hogy kiderítsék, mi is történt valójában Mr. Blackkel – de vajon képesek lesznek megtalálni az igazi gyilkost, mielőtt túl késő lenne?
A szobalány feltárja, mit is jelent ugyanolyannak, mégis teljesen másnak lenni – és megmutatja, hogy minden rejtély megoldásához az ember szívén át vezet az út. Nita Prose elsöprő sikerű regényéből Florence Pugh főszereplésével készül filmadaptáció.

Általánosságban véve elmondható rólam, hogy szeretem úgy jellemezni magam könyvmolyként, hogy nagyjából mindenevő vagyok az irodalom területén. De ha őszinte akarok lenni magammal, ez korántsincs így. Persze, igyekszem a lehető legszélesebb körből meríteni az olvasmányaimat és tényleg rengeteg műfajban képviseltetem magam, de egyes zsánerek esetében tagadhatatlanul és vitathatatlanul le vagyok maradva. Például nagyon kevés önsegítő irodalmat olvasok és legalább ilyen ritkán veszek a kezembe memoárokat is. Szégyen ide, szégyen oda a krimik világa is eddig ebbe a szürke zónába tartozott. A környezetem a megmondhatója, nem utálom én a műfajt, csak valahogy soha nem alakult úgy, hogy teljesen elmélyedjek ebben a világban. Azzal még együtt tudok élni, hogy nem olvasok sok önsegítő könyvet, de a krimik világából nem szeretnék kimaradni. Ezt erősítve pedig boldogan és lelkesen jelentkeztem az Alexandra Kiadó krimijének elolvasására. 

Mivel kezdő vagyok a műfajban és nem igazán voltak nagy elvárásaim a regénnyel így én nem is csalódtam a kötetben. A szobalány egy igazán érdekes olvasmánynak bizonyult még úgy is, hogy nem éreztem kimondottan izgalmasnak, vagy éppen világmegrengetőnek Nita Prose regényét. A könyv egyik fő vonzereje a fülszövege és Florence Pugh neve volt. Onnantól kezdve, hogy láttam, hogy hamarosan elkészül az adaptáció és Florence lesz a főszereplő, biztos voltam benne, hogy nekem ezt a kötetet el kell olvasnom. A történet annyira nem hagyott bennem mély nyomokat, gyanítom hamarosan el fog halványulni a cselekmény a fejemben, Molly karaktere viszont biztosan sokáig velem marad. Érdekes volt az ő karaktere, és végül a szívembe zártam, még akkor is, ha kissé nehezen indult vele a kapcsolatom.

A regény E/1-ben íródott, így tulajdonképpen folyamatosan Molly fejében vagyunk. Bár nincs  kimondva és megnevezve, de a fiatal lány komoly szociális problémákkal küzd. Nehezen tudja dekódolni az emberek viselkedését és szavait, szóval mondhatni a szociális készségei nem túl acélosak. A kötet fő konfliktusa is ebből származik. A fiatal lány naivitása miatt egy bűntény kellős közepén találja magát, és a furcsa viselkedése miatt azonnal a rendőrség középpontjába kerül. Nincs könnyű dolga, nagymamája halála után teljesen elveszett, ráadásul rá kell jönnie, hogy azok az emberek, akiket eddig a barátjának tartott, nem igazán megbízhatók. Szerencsére azonban mégis vannak olyanok, akik hisznek az ártatlanságában és segítenek kikeveredni a gyilkossági ügyből. Molly rendkívül érdekesen fogalmaz, ahogy a személyisége, úgy a szóhasználata sem mindennapi. Szerettem, amikor azt mondja egy vendégnek, hogy a szobáját visszaállította a tökéletes makulálatlanság állapotába. Mégis ki beszél így, most mondjátok meg? Kicsit amúgy emlékeztetett a karaktere Eleanor Oliphantre. Ahogy Eleanor úgy Molly is egy olyan fiatal nő, aki komoly és mély sebeket hordoz. A karaktere rendkívül összetett. Persze...látom én, hogy a körülötte lévő emberek nem véletlenül tartózkodnak attól, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek vele. A szociális kompetenciái nagyjából a béka segge alatt vannak, mégis az első perctől kezdve szimpatizáltam vele. Az olvasó számára már rég egyértelmű, hogy mennyire rászedték ezt a szerencsétlent, ő pedig gyermeki naivitással issza még mindig a másik szavait. Néha úgy megsimogattam volna a vállát, hogy ó darling, vedd már észre, hogy éppen hülyét csinálnak belőled. De aztán szerencsére néhány igaz barát a segítségére sietett és végül maga mögött hagyhatja ezt a rémes esetet. 

A könyv két helyen lepett meg igazán, az egyik Molly és a nagymamája között történtek, a másik pedig az utolsó fejezetek egyike, amikor kiderül, hogy mi is történt Mr. Blackkel. Minden más rendkívül kiszámítható volt számomra, ez azonban nem jelenti, hogy unalmas olvasmánynak bizonyult a könyv. A kötet igaz, lassan indul be, mégis nagyon szerettem olvasni, ez pedig Molly személyének köszönhető. A furcsasága annyira a szívemhez nőtt, hogy szerettem minden egyes vele tölött másodpercet. Sajnálom, hogy nehéz élete volt, de őszintén hiszek abban, hogy végül minden jóra fordul majd az életében. 

A nyelvezet tökéletesen illett Molly személyiségéhez, tényleg olyan volt, mintha a fiatal lány egy másik bolygóról származna. Szerettem, ahogy látta a világot és hogy mindig mindenkiről a legjobbat feltételezte, még akkor is, ha ez abszolút a józan ésszel szembe ment. Nem volt álságos, sem törtető. A szabálykövetését, pedig imádtam. Olykor hajlamos vagyok én is mereven követni a szabályokat, még akkor is, ha ez mások számára kissé furcsa. Bár az én szociális skilljeim határozottan erősebbek, néha nekem is vannak autisztikus vonásaim, így a fiatal lány bogarassága inkább szimpatikus, mintsem taszító volt számomra. Azt nem tudom, hogy a való életben mennyire tudnám tolerálni a személyét, de így a könyvek lapjain határozottan állíthatom, hogy nagyon megszerettem. 

Kifejezetten örültem, hogy nem egy véres történetbe csöppentem, így még számomra is élvezhető volt a történet. Nem igazán szeretem a vér látványát, így olvasás közben sem szívesen gondolok rá. Jó volt, hogy Nita Prose regénye mellőzte a céltalan brutalitást, így számomra is élvezetes volt az olvasás. 

Nagyon tetszett a könyv fordítása, szerintem Nagy Szilvia remek munkát végzett. Tökéletesen visszaadta a kötet Molly nyelvezetét és személyiségét, ez pedig nem lehetett könnyü feladat. A borító is tetszik összességében, a nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. A filmet nagyon várom, biztosan meg fogom nézni és nem csak azért, mert Florence lesz a főszereplő, hanem mert Molly nagy kedvenc lett számomra. 

Összességében kifejezetten kedveltem Nita Prose regényét, mivel nem igazán tudom más krimikkel összehasonlítani, így bennem kellemes olvasmányélményként él tovább Molly története. A kötet nem a vadító cselekményeivel, hanem inkább a főszereplő személyével vett le a lábamról. A fiatal lány karakterére biztosan sokáig emlékezni fogok. Ha szeretitek a lassabb történeteket és a furcsa főszereplőket, akkor mindenképpen adjatok egy esélyt A szobalánynak. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

A történet főszereplője egy egyáltalán nem átlagos lány, aki nyomozószerepbe kényszerül. Ezúttal olyan könyvek nyomozóiról rejtettünk el képet a turné állomásain, akik valamilyen szemszontból különlegesek. Írjátok be az adott karakter nevét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP


a Rafflecopter giveaway


Állomáslista

12. 04. Csak olvass!
12. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése