2022. december 5., hétfő

Jane Riordan: Volt ​egyszer egy mackó + Nyereményjáték

Sziasztok!

Micimackó története évtizedek óta a gyermekek kedvence, generációk nőttek már fel a csacsi öreg medve meséin. Az eredeti kötet megjelenésének 95. évfordulója alkalmából Jane Riordan egy hihetetlenül kedves történetgyűjteményt írt, amely A. A. Milne-hez hűen varázslatos világokat idéz meg. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Százholdas Pagonyban élő barátaink legújabb kalandjait, a nagy mielőttöt, ha pedig mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát. 

A Micimackó megjelenésének 95. évfordulója alkalmából a rendkívül tehetséges író, Jane Riordan egy csodálatos történetgyűjteményt írt, amely A. A. Milne-hez hűen varázslatos világokat idéz meg. A kötet méltó tisztelgés a világ leghíresebb medvéje előtt, és tökéletes alkalom arra, hogy újra találkozhassunk kedves barátainkkal, és megtudjuk, mi minden történt velük, mielőtt a százholdas pagony lakói lettek. A könyvet gyönyörű illusztrációik is díszítik, amelyeket Mark Burgess készített E. H. Shepard stílusában.




Azt hiszem, hogy nem vagyok egyedül azzal, ha azt mondom, hogy Micimackó örökre belopta magát a szívembe. A csacsi öreg medvebocs nagy kedvenc számomra, nemcsak a A.A Milne könyveit, hanem a Disney meséket is egytől egyig imádom. A kedvencem amúgy a Zelefántos mese, oda meg vissza voltam a sorozatért is. Ide is rakom nektek, hogy nosztalgiázzunk egyet közösen:

 

Most hogy felszálltunk együtt a nosztalgiavonatra, térjünk is át Jane Riordan regényére, aki megpróbált egy olyan regényt írni, ami hű marad A. A. Milne munkásságához. Nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen mindenki kedvenc medvebocsának történetein generációk nőttek fel, mindannyian ismerjük Micimackó és a Százholdas Pagony lakóit. Tudjuk, hogy Nyuszi számára mennyire fontos a rend és a pontosság, Bagoly szeret beszélni, Malacka pedig olykor a saját árnyékától is megijed. Tigris szeleburdi, imád ugálni, Füles pedig mindig olyan, mintha citromba harapott volna. Mesék tucatjaival követhettük végig Micimackónak és barátainak kalandjait, vajon milyen pluszt tud akkor adni Jane Riordan könyve? Vajon képes-e A.A Milne munkássáhágoz hű maradni? 

A Volt egyszer egy mackó egy nagyon kevés és bájos tisztelgés A. A Milne és mindannyiunk kedvenc medvebocsa előtt. Egy rendkívül kedves történet, mely biztos vagyok benne, hogy belopja magát a rajongók szívébe. Az írónő nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy megismertessen minket a nagy mielőttel. Tudjuk, hogy Micimackó a Százholdas Pagonyban él Róbert Gidával és többi barátjával. No de mi történt előtte? Hogyan találkoztak és hol éltek előtte? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ. A történet nyelvezete és szellemisége nagyon jól hozza az eredeti kötetet és a mesét, annyira, hogy Micimackó gondolatait valahogy Mikó István hangján olvastam fel a fejemben. Szerettem, ahogy az írónő hű maradt az eredeti karakterekhez és a legkisebb változtatás nélkül emelte be a szereplőket, de mégis úgy alkotta meg a történetet, hogy egyedi és friss legyen. 

A karaktereket szerintem senkinek sem kell bemutatni. Mindenki pontosan úgy viselkedik, ahogy várnánk tőle. Így rendkívül otthonosan mozog az ember ebben az új történetben. Szerettem a Micimackó világ ezen szeletét, érdekes és izgalmas volt olvasni ezt a bájos előzménytörténetet. Nagyszerű tisztelgés a megjelenés 95. évfordulójára, Jane Riordan remek munkát végzett. Már a történet bevezetőjéből éreztem, hogy szeretni fogom ezt a könyvet és szerencsére később sem kellett csalódnom. A nyelvezete és a stílus remek, olyannyira sikerült elmerülnöm a világban, hogy holnap tuti megnézek az eredeti mesét újra, mert teljesen Micimackó lázban égek. 

Az illusztráció nagyon kedves, E. H. Shepard (vagyis az eredeti illusztrátor) munkáját idézi. Egy kicsit más, mégis tökéletesen illik a már jól ismert rajzok és illusztrációk világába. Mark Burgess remek munkát végzett összességében, már az is jóleső érzéssel tölti el az embert, ha csak lapozgatja a kötetet. 

Ahhoz természetesen, hogy a nyelvezet ennyire hiteles legyen, nem csak az írónót, hanem a fordítót, Szlukovényi Katalint is dicséret illeti. Az ő ügyes fordítása nélkül, nem lenne ennyire élvezetes olvasmány a Volt egyszer egy mackó című kötet. Amit fentebb, dicséretként írtam, az neki is maximálisan szól. Hiszen a fordításával nem kisebb nevet, mint Karinthy Frigyest kellett idéznie. Karinthy anno nagyon magasra tette a lécet, de szerencsére Katalin sem marad el tőle profizmusban. Örülök, hogy ilyen gondosan sikerült a fordítás, mert így tényleg hitelesnek tűnik a kötet és egyáltalán nem lóg ki ilyen téren sem az eredeti mellől és tényleg hű maradt a gyökereihez. 

Összességében nagyon megkedveltem a Volt egyszer egy mackó című kötet. Ha szeretitek Micimackót, és kíváncsiak vagytok arra, hogy mi történt a Százholdas Pagony előtt, akkor mindenképpen szerezzétek be ezt a cukiságot. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvshatsz történetbe. 


Nyereményjáték

Bizonyára mindannyian tudjátok, hogy Micimackó imádja a mézet. Sajnálatos módon elvesztette az utolsó csupor mézét, ezért nagyon szomorú. Azért, hogy felvidítsuk, bloggereink minden állomáson elrejtettek egyet, annak érdekében, hogy semmiképpen se maradjon éhen kedves, öreg barátunk. Minden állomáson találtok egy szót, ami alá el van rejtve a méz. De nem lesz ennyire egyszerű dolgotok, mert néhány jelölés csupán a megtévesztést szolgálja. Ebben a játékban nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt rejlik a méz. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomások

12.05.: Csak olvass!
12.07.: Könyv és más
12.09.: Utószó

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése