2023. február 3., péntek

Móra babakönyvek blogturné 2023 (Kalandok az erdőben, Apu és én, Málna, a kíváncsi bálna) + Nyereményjáték



Sziasztok!

Immár hagyománnyá vált, hogy év elején bemutatjuk nektek a Móra Kiadó babakönyves újdonságait. Ez alkalommal érzékszerv- és szókincsfejlesztő könyvekkel és interaktív lapozókkal is volt szerencsénk megismerkedni. Tartsatok velünk a blogturnén, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott Sophie zsiráf könyvcsomagot.

Bevallom nektek, nagyon vártam már ezt a turnét, az egyik legkedvesebb kezdeményezéssé vált. Most már hagyomány, hogy a Móra Kiadó támogatásával jobbnál jobb gyermekkönyveket ajánljunk nektek. Azt vallom, hogy az olvasóvá nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, őszintén hiszek abban, ha az első pillanattól kezdve könyvek veszik körül a gyermekeket, akkor később már természetes lesz számukra, az olvasás és a könyvek szeretete és tisztelete. Ez egy hosszú folyamat eredménye, amely például kezdődhet azzal, hogy a várandós anyuka mesél a pocaklakónak, ezzel is segíti fejlődését, hiszen a magzat számára a legfontosabb hang az édesanyáé. A babának mondott mese örömmel eltöltött idővel ajándékozza meg a kicsit és szüleit is. A különböző játékos lapozók és mesekönyvek nem csak a minőségi idő szempontjából bírnak komoly jelentőséggel, hanem a gyermek fejlődésére is nagyszerű hatással vannak. A turné során kivétel nélkül olyan kötetetekkel találkozhattok, melyeket nagyon megkedveltünk mi is és bármikor a legkisebbek kezébe adnánk. 

1. Kalandok az erdőben

Tudod, hogy milyen állatok élnek az erdőben? És azt, hogy milyen érzés megérinteni őket? Simogasd meg az őzike bársonyos szőrét, vagy tapogasd meg a sünik szúrós tüskéit, hogy még inkább közelebb érezhesd magadhoz őket!





Nagyon szeretem azokat a köteteket, melyek a természethez kötődnek, így a Kalandok az erdőben már a címével belopta magát a szívembe. Segítségével megismerhetik a legkisebb az erdő világát, a hihetetlenül cuki illusztráció pedig csak hab a tortán. Minden állathoz egy rövid, néhány soros, dallamos versike kötődik, mely minden esetben felszólítja a gyermeket, hogy tapintsa meg az adott állat képét. A könyv különlegessége, hogy minden oldalon az adott állat szőrét utánzó felület található, így még izgalmasabbá és interaktívvá válik az olvasás. 
Tudjuk, hogy a világot, a körülöttünk lévő életteret érzékszerveink segítségével ismerjük meg. Általuk szerezzük meg azokat a tapasztalatokat, melyek elengedhetetlenek az élethez. A külvilág ingereit az érzékszervek és a receptorok segítségével fogjuk fel. Ez magában foglalja a látást, a hallást, a szaglást, az ízlelést, és a bőrérzékelést (tapintás, fájdalom, hőmérséklet, testérzet) is. A gyerekek tapasztalás útján tanulnak, ezért a legkisebbek szeretnek különféle textúrájú anyagokkal foglalatoskodni. A mesekönyv ebben segít, hiszen fejleszti a gyermekek taktilis érzékelését. A tárgyak megtapogatása például különböző anyagú és felületű anyagok során a külvilágról szerzett tudás beépül a gyermek szókincsébe, hozzájárul a nagymozgások és a kézügyesség fejlődéséhez; ennél fogva az ismeretek agyi feldolgozása és összerendeződése során pedig a magasabb szintű gondolkodási folyamatok nélkülözhetetlen eleme. Emiatt pedig nemcsak aranyos, hanem rendkívül hasznos is ez a könyv. 
Bevallom nektek, bár a többi kötet is nagyszerű, de nekem egyértelműen ez a favorit. 
Az ajánló szerint a kötet 4+ éveseknek szól, de szerintem ez szuper ajándék lehet egy fiatalabb gyerkőcnek is, hiszen ha a vers nem is köti le, a simogatás garantáltan nála is nagy kedvenc lesz. Nem utolsó sorban pedig szókincsfejlesztésre és egyszerű böngészésre is lehet majd használni. Az egyes képekről rengeteget lehet beszélgetni, akár egy kirándulásra is magunkkal vihetjük, így tulajdonképpen erősíthetjük a gyermek kötődését a természethez. A lapok jó minőségűk, egy kisebb gyerkőc ostromát is simán kibírja.
A Kalandok az erdőben nagyszerű választás minden kisgyerekes számára, tiszta szívből ajánlom mindenkinek.

2. Apu és én


Mozgasd az ujjbábot, és meséld el a tekergő oroszlánkölyök és apukája kalandjait - kicsiknek és nagyoknak is.








Mikor megláttam ezt a könyvet, bevallom azonnal szerelembe estem vele. A koncepciója nagyon megtetszett, hiszen valljuk be, viszonylag ritkán gondolunk az apukákra, pedig ők is a család szerves része. Normális esetben egy édesapa is ugyanúgy részt vesz a gyermeke nevelésében, mint az édesanya, hiszen már régen lejárt lemez, hogy a gyermek nevelése csupán a nő dolga. Emiatt azonnal nagy kedvenc lett nálam ez a kötet, hiszen nemcsak egy hihetetlenül kedves kis történetet mond el egy kis oroszlánról és az apukájáról, de erősíti az apa-gyerek kapcsolatot és a kötődést is. A bábozás segítségével interaktívvá válik a történet és garantáltan nagyszerű időtöltés lesz. A mesélés után akár azt is meg lehet beszélni, hogy a gyerkőc mit szeret csinálni az apukájával és átélhetik újra a közös kalandokat. A mese amúgy elérhető anyukás változatban is, csak ott nem oroszlánokkal, hanem elefántokkal ismerkedhetünk meg. A mese legnagyobb előnye a minőségi együtt töltött idő az édesapával, de persze segíti a szókincsfejlődést is. A kiadói ajánlás 1 éves kor és ez szerintem nagyjából meg is állja a helyét. Nagyon vastag a lapja, garantáltan nem szakad szét. Szuper választás mindenki számára, én alapvetően párban ajánlom őket, szóval ha tehetitek, akkor mind az apukás, mind pedig az anyukás változatot szerezzétek be. 

3. Málna, a kíváncsi bálna

Ez a könyv az ellentétekre tanítja a kicsiket. A mindennapi történésekben előforduló ellentétpárok fejlesztik a gyermekek szókincsét, és jó kiindulópontot adnak ahhoz, hogy elkezdjünk velük beszélgetni arról, mi történt velük a nap folyamán.





Sok könyv megfordult már a kezeim között és halmokban állnak a kisszoba egy sarkában az érdekesebbnél érdekesebb mesék, de ilyen típusú könyvről még soha nem írtam értékélést. Ahogy látjátok, a Málna, a kíváncsi bálna (hát mennyire cuki már a címe is) egy pancsolókönyv, ami az esti fürdést teszi még érdekesebbé és izgalmasabbá. A könyvhöz pedig néhány játék (szivacsfigura, gumibálna) is jár, ezek pedig nem csak, hogy mókásak, de fejlesztés szempontjából sem utolsók. 
A könyv különböző ellentétpárokra tanítja a gyermeket (zárt-nyitott, sötét-világos, kicsi-nagy, kint-bent). A nagyon kedves illusztrációk pedig a tengeri világba kalauzolnak minket. A gyermek megtanulhatja, hogy egyes élőlények a tengerben élnek mélyen, mások azonban néha kiemelkednek a habokból. Néhány hal világos színű, mások azonban sötétek. 
A szivacsfigurák rengeteg szórakozási lehetőséget rejtenek magukban, a lapok segítségével megkereshetjük a mesében az egyes állatokat, de akár saját történetet is kitalálhatunk vele. A kis bálna pedig minden egyes fürdésnél vigyázhat ránk és szórakoztathat minket. Az ajánlás szerint 1 éves kor alatt is ajánlott. Ha esetleg valaki aggódna, megnyugtatom, hogy a könyv nem csipog, semmilyen hangot nem ad ki. A könyv fejleszti a kreativitást és a szókincset, emellett természetesen a már említett ellentétpárokat is megismerteti a gyermekkel. Ha esetleg valami igazán kedves, de mégis hasznos fürdőjátékot kerestek, akkor Málna, a kíváncsi bálna egy tökéletes választás lehet számotokra. Én csak ajánlani tudom, a kedves illusztráció biztosan elvarázsolja majd a legkisebb korosztályt. 

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ezeknek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT, ITT és ITT tudod megrendelni a kis könyveket. 



Nyereményjáték

Játékunk során az állomásokon olyan híres karakterekkel találkozhattok, akikkel a Móra Kiadó kínálatában ismerkedhettek meg. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található szereplő nevét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott Sophie zsiráf könyvcsomagot! A feladat során segítséget nyújthat a Kiadó oldala: https://mora.hu
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

KÉP

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

02.01. - Könyv és más: Sophie - Jó éjszakát!, Sophie - Jó étvágyat!, Sophie és barátai
02.03. - Csak olvass!: Kalandok az erdőben, Apu és én, Málna, a kíváncsi bálna - Az ellentétpárok
02.05. Könyv és más: Kukucskálj, keresgélj! - Muú, Kukucskálj, keresgélj! - Erdő
02.07. Csak olvass!: Sophie - Jó éjszakát!, Sophie - Jó étvágyat!, Sophie és barátai
02.09. Veronika’ Reader Feeder: Kukucskálj, keresgélj! - Muú, Kukucskálj, keresgélj! - Erdő
02.11. Könyv és más: Kalandok az erdőben,  Apu és én, Málna, a kíváncsi bálna - Az ellentétpárok
02.13. - Veronika’ Reader Feeder: Sophie - Jó éjszakát!, Sophie - Jó étvágyat!, Sophie és barátai
02.16. - Csak olvass!: Kukucskálj, keresgélj! - Muú, Kukucskálj, keresgélj! - Erdő
02.17. - Veronika’ Reader Feeder: Kalandok az erdőben, Apu és én, Málna, a kíváncsi bálna - Az ellentétpárok, Bili-buli

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése