2023. február 2., csütörtök

Jill Murphy: Botcsinálta ​boszi + Nyereményjáték

Sziasztok!

Jill Murphy sorozatának első részének 1974-es megjelenése óta világszerte több mint ötmillió példány kelt el. A Móra Kiadó jóvoltából a magyar olvasók is megismerkedhetnek Mildreddel és bepillantást nyerhetnek a Boszorkányakadémia világába. Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezt a kedves boszorkányos történetet, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből. 

Seprűn lovagolni nem is olyan könnyű! Szerényi Mildred a legrosszabb diák Kotkot kisasszony boszorkányakadémiáján. A varázslatai rendre félresikerülnek, de valahogy mindig megússza, hogy kicsapják. Egy nap azonban Ethel, a tanárok kedvence úgy felmérgesíti, hogy meggondolatlanul őt is elvarázsolja, s ezzel halálos ellenséget szerez magának…










Nagyon szeretem a gyermek- és ifjúsági irodalmat, így mindig szívesen vetem bele magam újabb és újabb kötetek megismerésébe. A könyv címe bár ismerősen csengett, mégsem tudtam sehova kötni. Ahogy teltek a napok egyre inkább motoszkált bennem az az érzés, hogy én ezt a címet már láttam valahol. Aztán egy nap a Netflixen szembe jött vele a sorozat én pedig rájöttem, hogy ennek a regénynek létezik egy ilyen adaptáció. Az olvasás előtt realizálódott bennem, hogy mennyire durván fogalmatlan voltam, hiszen a kötet 1974-ben jelent meg először, azóta pedig számos feldolgozás született belőle. Engem bevallom, totálisan meglepett ez az információ, pedig biztos vagyok benne, hogy számtalan korabeli, népszerű fantasy történetet inspirált Jill Murphy regénye. 

Jill Murphy (1949–2021) gyermekíró és illusztrátor, generációkat hódított meg képeskönyveivel és gyerekeknek szóló sorozataival. A titka az volt, hogy egyszerre valósághűen és varázslatosan ragadta meg a gyermekkornak a lényegét. Tizennyolc éves korára már elkészült a Botcsinálta boszi című, saját maga illusztrálta könyve, amelyet saját iskolai élményeire alapozott. Végül több kiadói elutasítás után 24 éves korában jelent meg a sorozat első része. A könyv azonnali siker lett, Nagy-Britanniában azóta is folyamatosan szerepel a hétéveseknek szóló legjobb könyvek listáján. A Móra Kiadónak köszönhetően pedig most mi is megismerhetjük végre Szerényi Mildred kalandjait. 

A történet rendkívül kedves és szerethető. Mildred egy kissé kétbalkezes karakter, aki bár jószándékú, valahogy mégis mindig, mindent rosszul csinál. Ha már felmerült a Harry Potter sorozat és J.K. Rowling személye, akkor elmondom, hogy engem borzasztóan emlékeztetett Neville karakterére. Mildred karakterével könnyen tudunk azonosulni, hiszen mindannyian emlékszünk olyan pillanatokra, amikor egy kicsit bénácskának éreztük magunkat. Mildred egy ízig-vérig valós szereplő, aki bemutatja a fiatal olvasók számára, hogy nincs semmi baj azzal, ha valaki egy kicsit tökéletlen. Persze vannak olyan szerencsés emberek a világon, akik nemcsak szépek, de okosak is, ezért valahogy úgy tűnik, hogy minden könnyebben és egyszerűbben megy nekik. Ez természetesen csak a látszat, mindannyian -küzdünk problémákkal, de  7-8 évesen ezt még nehezen látjuk be, néha felnőttként is irigykedünk mások életére. Mindenhonnan ömlik ránk a tökéletesség képe, így mindig üdítő látni, ha életszagú karaktereket ismerhetünk meg. Ez a könyv ugye a 70'es években jelent meg, így ezt figyelembe véve még zseniálisabb a koncepciója. Mildred és legjobb barátnője pontosan olyan, mint bármelyik átlagos 7-8 éves. 

A Boszorkányakadémia (igen, mint a Roxfort) egy igazán érdekes és izgalmas hely, ahol a gyerekek seprűn lovagolnak (igen, mint repüléstan órán), minden gyereknek van egy állata, az iskolában a macska az elterjedt, de vannak olyan iskolák, ahol bagoly tartása a divatosabb (jé, mintha ez is rémlene valahonnan). Egy fiatal lány, aki többre tartja magát másoknál (mint Malfoy, csak lányban..... na jó, abbahagyom). 

Nagyon tetszett a könyv, de abszolút érezhető, hogy nem én vagyok a célközönsége. A cselekmény rendkívül egyszerű, nincs benne mélység. A karakterek pedig kissé egysíkúak, nem túl sok mindent tudhatunk meg róluk. Ez azonban egyáltalán nem gond, hiszen a célközönség a 7-8 éves korosztály. Olvastam már erősebb meseregényeket, valahogy mégis teljesen magával ragadott Jill Murphy kötete. A történet kedves, a konfliktus ötletes, a karakterek pedig rendkívül szerethetők. Tökéletes olvasmány a fiatal generáció számára, nagyszerű első kötet a könyvmolysághoz vezető úton. A betűk kellően nagyok, kicsit szélesebb a sortávolság, így a kezdő olvasók sem keverednek meg a sorok között. Bár a kötet nagyon rövid, de bízom benne, hogy a jövőben jobban megismerhetjük a karaktereket és még több izgalmas dolgot megtudunk az iskoláról. Én szívesen elolvasnám a folytatásokat és biztosak lehettek benne, hogy ha egy ismerősöm a 6-7 éves gyerkőcének, vagy ismerősének szerethető olvasmányt keres, akkor a Botcsinálta boszi is az ajánlataim között lesz. Nem váltja meg a világot, de biztos vagyok benne, hogy a célközönség nagyon fogja szeretni. 

A sorozat folytatása hamarosan elérhető lesz a kiadó oldalán, ha pedig nem tudtok várni a megjelenésig, akkor beleolvashattok a történetbe. 

Ha egy igazán kedves meseregényt kerestek, amely meghozza a kicsik történetek iránti rajongását, akkor Jill Murphy kötetét nektek találták ki. Olvassátok, szeressétek!

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 



Nyereményjáték

Jill Murphy regénye egy boszorkányakadémián játszódik, így ebben a játékban olyan idézeteket találhattok minden bejegyzés végén, melyekben megjelenik a boszorkányság valamilyen módon. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a regény íróját és címét. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
“Ahogy anya mondaná, a harag rossz vendég: bejelentés nélkül jön, és sokáig marad.”


a Rafflecopter giveaway

Állomások

02.02.: Csak olvass!
02.04.: Könyv és más
02.06.: Veronika's Reader Feeder

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése