2023. március 6., hétfő

Jamie Littler: A ​Világfaló ébredése (Zúzmaraszív 3.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Elérkeztünk a Zúzmaraszív sorozat záró kötetéhez, melyben bekövetkezik, amitől mindenki félt. Szilánk szabadon engedte Habzsolót, az évszázados börtönéből. A kalandok során Ashre és a Zúzmaraszív csapatára számtalan veszély leselkedik. Vajon képesek lesznek megfékezni a szörnyeteget? Tartsatok velünk, derítsük ki közösen, hogy az emberek és a leviatánok képesek lesznek-e összedolgozni a jó ügy érdekében, és ha nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a kötet egy példányát 


Ashnek élete legnagyobb kihívásával kell szembenéznie, amikor a gonosz lidércvezér, Szilánk szabadon engedi a rettegett Habzsolót évszázados börtönéből. A Hó-tenger népeinek nincs más esélye, mint egyesíteni erőiket a dühödt szörnyeteggel szemben. Amikor azonban Habzsoló megtámadja Auróra erődítményét, a törzsek között nagyobb ellentétek feszülnek, mint korábban bármikor.
Ash, végső kétségbeesésében, a jetik földje felé veszi az irányt a Zúzmaraszív legénységével együtt. Ide ember nem teheti be a lábát. Azt remélik, megtudhatják az igazat Habzsoló eredetéről, és rájöhetnek, mi a gyengéje, ami a vesztét okozhatja…






Az utóbbi időben egyre több olyan típusú könyvet olvasok, amelynek célközönsége Middle grade (9-14 éves) korosztály, rengeteg izgalmas és nagyszerű történetet ismertem meg az elmúlt évek során. A történetek nagy része felnőtt fejjel is rendkívül élvezetes, egy hosszú nap, vagy egy igazán komoly olvasmány után tökéletes esti kikapcsolódás. 

A Zúzmaraszív az egyik legkedvesebb Middle grade sorozatommá vált, nagyon szerettem Ash és a Zúzmaraszív legénységének a kalandjait. Már tűkön ülve vártam a trilógia befejező részét, így óriási lelkesedéssel vettem kezembe A Világfaló ébredése című kötetet. Reméltem, hogy az első részekhez hasonlóan ez is elrabolja majd a szívemet. Szerencsére nem kellett csalódnom, a folytatás legalább olyan nagyszerű volt, mint az előző kötetet. 

A cselekmény igazán izgalmas és eseménydús, Jamie Littler nagyszerű jeges fantáziavilága ebben a részben sem vesztett varázsából.Ahogy az előző részből már megtudtuk az emberek kis kolóniákban élnek szétszórva, amerre csak a szem ellát hó és jég fed mindent. Csupán a felfedezők és a vadászok merészkednek ki a városhatárokon kívül, de amit tesznek, az egyáltalán nem veszélytelen. A hó alatt mindenféle jeges szörny: lopakodók, iramodók, leviatánok állnak lesben arra várva, hogy egy óvatlan pillanatban megtámadják és levadásszák az óvatlan embereket. De vajon a leviatánok tényleg csupán lélektelen bestiák, vagy több van bennünk, mint amit az emberek gondolnak? Ebben a részben megtörténik, amitől a legjobban tartottak hőseink. Szilánk felébreszti éveszredes álmából Habzsolót, ez pedig az egész világ végét jelentheti. 

Az előző részben Ash végre megtalálta az anyukáját, de sajnos nem úgy alakltak a dolgok, ahogy szerette volna. Vihartörő nem hisz benne, hogy a leviatánok és az emberek képesek összefogni a jó ügy érdekében, ezért óriási csapat toboroz és az ősi fegyvereket is beveti a gonosz lény ellen. Elméjét azonban teljesen megfertőzte a kétségbeesett düh, és Ash törekvéseit a leviatánok gonosz tervének tudja be. Szerencsére azonban a fiú igazi barátokra lelt a Zúzmaraszív fedélzetén, így velük indul útnak Ash a jetik földjére megtudni, hogy mivel győzhetik le Habzsolót. Az út során rengeteg veszéllyel kell megbírkózniuk, néhányan elszakadnak a csapattól, de az utolsó harcra mindenki visszatér és végül kiderül, hogy a csapat képes lesz-e megállítani minden idők legfélelmetesebb leviatánját.

Az utolsó részre végül eljutottam oda, hogy megkedveljem Ash karakterét. Úgy éreztem, hogy felnőtt a feladathoz, a viszontagságok ellenére is képes volt arra, hogy végigvigye azt, amit tervezett. Nem volt könnyű dolga, az édesanyjával való kapcsolata pedig nem volt túlságosan ideális, de ment előre és megtett mindent azért, hogy megmentse a világot. 

Ash mellett rengeteg érdekes és szerethető mellékszereplőt ismerhetünk meg. Tobu, Luna,  Varjú, a kapitány, vagy éppen Podd mester mind-mind olyan karakter, akik igazán kedvesek lettek a szívemnek. A jeti egy igazi harcos, aki a szigorú szeretet elvét képviseli. Nem bánik kesztyűs kézzel Ash-sel, amit a fiú nagyon nehezen visel el, de látszik, hogy törődik vele és csak a legjobbat szeretné számára. Ebben a részben végre több információt is kapunk róla és bepillantást nyerhetünk az életébe, amior még a jetik földjén élt. Már eddig is sejthettük, hogy egy nagyon szomorú történet lapul a felszín alatt, de arra nem számítottam, hogy ennyire. Jó volt végre egy kicsit jobban megismerni őt, így még jobban megkedveltem a karakterét. Luna, a másik kedvencem egy igazán érdekes karakter, az ő barátsága és támogatása kulcsfontosságú a fiú számára. Bár ebben a részben kevesebb szerepet kapott, nekem mégis egyértelműen ő az egyik kedvencem az egész sorozatból. 

A regény könnyen és gyorsan olvasható, bár a mérete talán elrettentő lehet egy 10-12 éves számára, hiszen mégiscsak 504 oldalról beszélünk. Olvasás közben azonban elrepül az idő, észre sem veszi az ember és már a könyv felénél jár. Az illusztrációk nagyon szépek, egyszerűen imádtam a rajzokat a regényben, melyek tökéletesen illeszkednek a regény stílusához. 

Az egyetlen dolog, ami engem egy kicsit zavart, hogy kevés információt kaptunk arról, hogyan alakult Ash és Vihartörő kapcsolata. Úgy éreztem, hogy a vége túlságosan idealizálttá vált. A könyvben rengeteg dolgot tett kockára Vihartörő az önfejűsége miatt, nem vagyok biztos benne, hogy ilyen könnyen és egyszerűen túl tudja magát tenni az ember ezeken a dolgokon. Túlságosan mesei volt számomra a lezárás. Ez persze semmit sem von le a történet értékből, csupán azt bizonyítja, hogy alapjáraton nem én vagyok a célközönség. Az idealista, cuki vég helyett az én fejemben egy kicsit sötétebb lezárás volt, melyben Vihartörő bizonyíthatta volna, hogy tényleg fontos számára a fia, még akkor is, ha ez az életébe kerül. De mivel ez egy 10-14 éveseknek szóló regény, így nyilván nem elvárható tőle ez a mélység. A happy end fontos, nem lehet még ilyen korán összetörni a fiatal könyvmolyok szívét. Ráérnek majd akkor találkozni ezekkel, ha mondjuk elkezdik olvasni a Trónok harcát. :)

Összességében nagyon szerettem a sorozatot, és mindenkinek csak ajánlani tudom Jamie Littler trilógiáját. A sorozat záró kötete nagyon érdekes és izgalmas volt, csak úgy faltam a lapokat. Ha szerettétek az első részeket, akkor mindenképpen olvassátok el a trilógia záró kötetét is. Ha pedig még nem ismeritek, akkor midenképpen adjatok egy esélyt az első résznek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés:5/4,5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a kötetbe. 

Nyereményjáték

A mostani játékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy az összekeveredett betűk ellenére, vajon felismeritek-e az adott karaktert. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, a helyes választ. 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

SZEREPLŐ
O T U B 

a Rafflecopter giveaway

Állomások

03.06.: Csak olvass!
03.07.: Utószó
03.09.: Veronika's Reader Feeder
03.11.: Spirit Bliss Sárga könyves út
03.13.: Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)
03.15.: Könyv és más
03.17.: Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése