2023. március 10., péntek

Katherine Applegate: Fűzfanni + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Katherine Applegate legújabb regénye, a Fűzfanni. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják az élőlények iránt rajongó tizenegy éves kislány bájos, ugyanakkor megható történetét, mely által a szerző a környezetvédelem fontosságára kívánja felhívni az olvasók figyelmét. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Véletlenfalva lakóit, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.

A Föld vénséges vén, és mi nem vagyunk azok: ez minden, amit észben kell tartanunk.
A tizenegy éves Fűzfanni rengeteg élőlény iránt lelkesedik, de kedvencei azok a nehezen szerethető állatok, akiket bűzrikkancs néven ismer a környék. Véletlenfalva lakói szörnyeknek tartják őket, de Fűzfanni biztos abban, hogy ezek az állatok létfontosságú szerepet töltenek be a természetben. Az utóbbi időben azonban a természet megharagudott az emberekre. Véletlenfalvát mindenféle baj sújtja, és a szárnyas macik közül is egyre kevesebben térnek haza, pedig ezek a költöző állatok emberemlékezet óta a kék fűzfák lombkoronájában telelnek csillogó buborékfészkekben. Idén viszont egyetlen szárnyas maci sem tért vissza, és senki sem tudja, miért. Amikor egy ajándék varázslattal lepi meg Fűzfannit és barátját, Konrádot, a lány elhatározza, hogy kiáll az állatokért, és még az eltűnt szárnyas macik rejtélyét is sikerül megoldania.

Nagyon szeretem az olyan könyveket, amelyeknek nem csak a története, de a mondanivalója is elvarázsol. A Fűzfanni pedig teljes mértékben megfelel ennek a kívánalmamnak. Egy nagyon kedves és szerethető történet egy kislányról, akinek a kezébe kerül egész Véletlenfalva sorsa. Komoly feladat áll előtte, meg kell találnia a saját hangját és új barátjának segítségével ki kell derítenie mi állhat a szárnyas macik eltűnése mögött. A könyvben Fűzfanninak szembe kell néznie a külvilág kihívásaival, le kell győznie a félelmeit, hogy segíteni tudjon.

Katherine Applegate neve már nem volt ismeretlen számomra, több könyvét olvastam már és imádom a munkásságát. Mikor megláttam, hogy új regénye jelenik meg, azonnal felkerült a radaromra. Tudtam, hogy az írónő mesterien bánik a szavakkal és a neve garancia arra, hogy egy csodálatos regényt olvassak. Az utóbbi időben egyre fontosabb számomra, hogy minden korosztály tudjak nagyszerű olvasmányokat ajánlani. Természetesen a 8-12 évesek csoportja sem lehet kivétel. Ráadásul az utóbbi időben egyre jobban imádom ezeket a könyveket, tökéletes kikapcsolódást nyújtanak számomra. A Fűzfanni pedig kiemelkedik ebben a műfajban, hiszen nem csak szórakoztatja a az adott korosztályt, hanem edukálja is őket. 

A Fűzfanni című gyerekeknek szóló regény egy igazán kedves és szerethető olvasmány. Egy igazi hiánypótló kötet, melynek legfőbb erőssége a környezetvédelemmel kapcsolatos mondanivalója. Az, akinek fontos, hogy megóvja a környezetét biztosan nem újdonság, de vitathatatlan tény, hogy a földünk és tulajdonképpen a teljes élővilágunk óriási veszélyben van. Az emberek néha azt gondolják, hogy nem probléma, ha egy-egy műanyagzacskó a kuka mellett landol, vagy a partról a vízbe esik. Nem tisztelik az állatokat, pusztítják az élőhelyüket. Egyre több és több állatot fenyeget a kihalás veszélye, ez pedig a mi közös felelősségünk. Azt szokták mondani, hogy a földet nem nagyszüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Mégsem vagyunk képesek arra, hogy vigyázzunk a természetre és a jó öreg bolygónkra. Sokan csak legyintenek a különböző környezetvédelmi problémákra, nem baj, ha nem használunk vászontáskát és az sem árt senkinek, ha néhanapján egy-egy cigi csikk a földre esik. Nem baj, ha kihal az adott állat, úgysincs semmi haszna. Az ember egy igazán érdekes faj. Képes arra, hogy csodát alkosson, de a pusztítás és a rombolás sem áll tőle messze. Napjainkban rengeteg káros anyaggal szennyezzük környezetünket ez pedig hatással van a bolygónkra. A változáshoz rengeteg egyszerű, átlagember, átlagos cselekedetére lenne szükség. Ha csak néhány ember hordana magánál rendszeresen vászontáskát a bevásárláshoz, vagy zsákokat a zöldség/gyümölcs leméréséhez, már több tonnányi szeméttől óvnánk meg a bolygónkat. Kötelességünk megóvni, hiszen ha nem lesz több fa, nem lesznek tiszta vizeink, mi lesz velünk emberekkel? Ha nem lesz többet élelem, vagy kihalnak a legcukibbnak gondolt állatok, akkor mit teszünk? Katherine Applegate regényében pedig pontosan erre a problémára hívja fel a fiatal könyvmolyok figyelmét. 

A bolygó jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy a legkisebbek is értékeljék a természetet és a élővilág sokszínűségét is. Az olyan apróságok, mint a kulacs használata palackos víz helyett, vagy a vászontáska nagyszerű nagyszerű példával szolgálhat a kisebbek számára, akiknek a későbbiekben teljesen természetessé válhat ezáltal a környezet védelme. Katherine Applagate regénye abban segít, hogy a kicsik is találkozhassanak ezekkel az égető problmákkal. Tökéletesen ábrázolja, hogy mi lenne a világunkkal, ha egyes állatok egyszercsak eltűnnének a földünkrő. Bemutatja, hogy minden élőlény fontos, egyik sem létezhet a másik nélkül. Ezáltal pedig olyan tudást sajátíthatnak el, melyek a jövőben segítik őket, hogy olyan felelősségteljes felnőtteké váljanak, akik számára fontos a környezet védelme. A korosztályt amúgy nem érzem kőbe vésettnek, szerintem akár egy 6-7 éves gyerkőc is élvezheti, akár esti meseként, akár első önálló olvasmányként. A történet után rengeteget lehet beszélgetni a a különböző állatokról és a bolygónk állapotáról. 

A mese nagyon szerethető, én imádtam az olvasás minden egyes másodpercét. Az első pillanattól kezdve sejtettem, hogy mi lesz az összefüggés a bűzrikkancsok és a szárnyas macik között, de egy másodpercig sem untam az olvasást. Bevallom, egy hajszállal jobban tetszett az írónő másik két általam ismert regénye (Ivan, az egyetlen és Bob, a legbátrabb), de ez semmit sem von le az élményből. A mondanivalója annyira megvett magának, hogy ha akarnék sem tudnék rosszat mondani róla. Tökéletes olvasmány a fiatalok számára, egy igazi hiánypótló kötet, melyet tiszta szívemből ajánlok mindenki számára. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű olvasmányélményben lesz része minden olyan gyerkőcnek, aki megismeri Fűzfanni, a bűzrikkancsok és a szárnyas macik történetét. 

A két főszereplő Fűzfanni és Konrád, akik közösen nyomoznak egy igazán érdekes ügyben, mely hatással egész Véletlenfalva életére. Nincs könnyű helyzetben a vidék, hiszen rengeteg nehézséggel kell megküzdeniük. A fejlődés jó dolog, de soha nem mehet a környezetünk rovására. Tűzvész tizedeli a falu lakosságát, ráadásul a legfontosabb bevételüket is veszélyezteti a szárnyas macik elmaradása. (A szárnyas macikról nekem egyértelműen a fecskék jutottak eszembe. Akiknek az élete egyre nagyobb veszélyben forog). Fűzfanni és Konrád óriási utat jár be, megtalálják a saját hangjukat és végül képesek lesznek kiállni a jó ügy érdekében. Nagyon kedves karakterek, akik garantáltan belopják magukat az olvasó szívébe. Bár a bűzrikkancsok is kedvesek a szívemnek, de a szárnyas macikért egyszerűen rajongok. Ha lenne egy ilyen plüss, biztos beszereznék egyet magamnak. 

Összességében nagyon szerettem ezt a regényt és tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek. Ha egy igazán kedves és szerethető, mégis tanulságos könyvet kerestek, akkor csak ajánlani tudom nektek Fűzfanni történetét. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,9

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is olvashatsz a történetbe. 

Nyereményjáték

Mostani játékunk során az olyan, Fűzfannihoz hasonló fiatal és bátor lányoké lesz a főszerep, akik valamilyen ügy mellett fel merték vállalni a hangjukat, és ki mertek állni a világ elé. Minden állomáson találtok egy névjegykártyát, amin az adott lány fotója és főbb ismertetőjegyei találhatóak, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a nevüket és beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

KÉP



a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

03/04 Dreamworld
03/10 Csak olvass!
03/12 Könyv és más

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése