2023. április 30., vasárnap

Axie Oh: The ​Girl Who Fell Beneath the Sea – A lány, aki a tenger alá esett + Nyereményjáték


Sziasztok!

A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelenik Axie Oh nagysikerű, A lány, aki a tenger alá esett című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a különleges és szívet melengető történetet, melynek középpontjában maga a remény és a sors kettőse áll. Tartsatok velünk, nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát, s  fedezzétek fel Axie Oh ázsiai mitológián alapuló, varázslatos világát. 

A végzet nem téved.
Mina otthonát 100 éve viharok pusztítják. A Tengeristen dühös, és haragját csak igazi menyasszonya csillapíthatja.
A falu minden évben feláldoz egy lányt, hátha pont ő a vágyott menyasszony. Amikor Mina bátyjának szerelme, Sim Cshong kerül sorra, Mina feláldozza magát, és beugrik a vízbe a lány helyett. A Szellemek birodalmába kerül, ahol elképesztő kalandok várnak rá egy titokzatos lord és cimborái, démonok, istenek és istennők, szellemek és misztikus lények között.
A szerelem is megtalálja, ám nem a Tengeristen mellett. Vagy mégis? Vagy mégsem? A sors ahhoz köti, akihez tartozik.
Világszerte elsöprően sikeres, Publishers Weekly Bestseller, NPR Best Book Awards 2022, Indigo Best YA Book of 2022, New York Times bestsellerkötet.
Koreai mítoszokra, mesékre épülő, elbűvölő történet.
Hagyd, hogy magával ragadjon!

Az idei, 2023-as év rendkívül izgalmas számomra, hiszen rengeteg olyan kötet jelenik meg, amelyeket mindennél jobban várok. Legalább 10-15 könyv van a listámon, és óriási lelkesedéssel várom, hogy végre mindegyiket sorra keríthessem. A The ​Girl Who Fell Beneath the Sea,  vagyis a A lány, aki a tenger alá esett című kötet a megjelenése óta a kívánságlistámon csücsült, a különleges FairyLoot éldekorált kiadásért pedig a fele királyságomat is odaadtam volna (ez amúgy azóta sem változott, szóval ha láttok eladó kötetet mindenképpen sikítsatok kérlek). Egy idő után azonban rájöttem, hogy ez nagyjából a lehetetlenséggel határos, így beszereztem egy sima, keménykötetes angol kiadást, aminek a borítója szerelem volt első látásra. Idén elhatároztam, hogy többet olvasok angolul, Axie Oh kötete pedig kézenfekvő választásnak bizonyult, hiszen mindennél jobban birizgálta a fantáziámat a történet. Mikor megláttam, hogy a Könyvmolyképző Kiadónál érkezik magyarul a regény egy kicsit gondban voltam, hogy milyen nyelven olvassam, végül a hibrid megoldás mellett döntöttem, így magyarul és angolul is olvastam tulajdonképpen a könyvet egyszerre. Érdekes élmény volt, egyrészről rájöttem, hogy nincs mi miatt aggódni, hiszen a regény jelentős részét értettem idegen nyelven is, másrészről pedig tudok írni magáról a fordításról is. 

A regény alapját egy koreai néptörténet adja aminek a címe:„The Tale of Shim Cheong”, vagyis Shim Cheong legendája. A legenda szerint Shim Cheong egy rendkívül kedves és kötelességtudó lány, aki a vak édesapjával élt egy faluban. Egy nap feláldozza magát a Tengeristennek azért, hogy segítsen visszanyerni látását. Önzetlenségéért végül jutalmat kap, és visszatér a szárazföldre. Axie Oh regénye ennek a történetnek a modern, feminista újragondolása. 

A lány, aki a tenger alá esett egy igazán érdekes és izgalmas történet, a reményről, a szeretetről, a bátorságról és arról, hogy vajon a sors irányít minket, vagy mi irányítjuk a saját sorsunkat. A történetet áthatja a koreai mitológia, bepillantást nyerhetünk a Szellembirodalomba, ahol istenek, mitikus lények, és elhunyt lelkek szellemei élnek.

A történet szerint a Tengeristen dühös, viharok pusztítanak a földön, ezért minden évben feláldoznak egy lányt, hogy megmentse a falu lakóit. Az isten haragját csupán az igazi menyasszonya csillapíthatja. Egy nap azonban Mina vakmerő döntésre szánja el magát. A bátyja menyasszonya helyett ő ugrik a mélybe, és önként magára vállalja a menyasszony szerepét. Vajon mi várja őt a mélyben? Képes lesz arra, hogy megbékítse a Tengeristent? 

Az utóbbi időben teljesen oda meg vissza vagyok az ázsiai történetekért, így A lány, aki a tenger alá esett című könyvet is óriási lelkesedéssel kezdtem olvasni. Bevallom, kicsit féltem, hiszen amikor ennyire rá vagyok pörögve egy történetre sokkal nagyobb a csalódás érzete, ha esetleg nem váltja be a regény a hozzá fűzött reményeimet. Axie Oh regénye azonban az első pillanattól kezdve levett a lábamról, teljesen beszippantott és kilóra megvett magának. Nagyon szerettem ezt a történetet és tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek. 

A cselekmény rendkívül érdekes és izgalmas, az atmoszféra és a mitológiai világ egyszerűen zseniális. A Szellembirodalom egyszerre lenyűgöző és félelmetes. Úgy érzem, hogy Axie Oh igazán ért az atmoszféra megteremtéséhez, egy igazi kis csoda került ki a kezei közül. Ó istenem, hogy én mennyire imádnám, ha film készülne belőle, tuti csodálatos lenne a képi világ. Bevallom, a csavarok jelentős része engem nem ért váratlanul, valahogy a zsigereimben éreztem mind Maszknak a kilétét, mind pedig a Tengeristen igaz történetét. A kötet azonban egy másodpercig sem volt unalmas, imádtam a tenger alatti kalandokat. Az igazság kiderítése nem volt könnyű, Mina rengeteg akadályba ütközött, de kitartásánának és önfeláldozásának hála a rejtély kulcsára akadhat. De vajon ki is a Tengeristen és tényleg azért pusztít vihar a földön, mert dühös, vagy valami más lehet a háttérben? 

A történet főszereplője Mina az egyik legszimpatikusabb karakter, akiről mostanában olvastam. Legyen szó gonosz istennőkről, vagy olyan kívánságokról, amiket soha nem váltottak valóra Mina egyszerűen nem ismert lehetetlen. Bár ember, az ereje és a hite mégis földöntúli. Egy igazi hős a szó legnemesebb értelmében, ráadásul úgy, hogy soha nem akart hős lenni. Csupán azt tette, amit a szíve diktált. Rendkívül erős, a kalandok során nagymamájának a történetei tartják benne a lelket, tulajdonképpen lelki iránytűként szolgálnak számára. Mindent megtesz azért, hogy segítsen a népének, még arra is képes, hogy a szíve helyett inkább a falu népét válassza. Imádtam a kettősét Shinnel, az első pillanattól kezdve oda meg vissza voltam az ő karakteréért. Egy rendkívül bátor jellem, aki bármire képes azért, hogy megvédje a Tengeristen. A múltja azonban titkokat rejt, a kérdés csupán annyi, hogy vajon mikor jöhet el az a pont, hogy ismét emlékezhessen és mit kezd utána az információkkal. 
A történet során Mina rengeteg barátot megismer a mélyben, legyen szó Maszkról, Dairól és Mikiről, akiket az első pillanattól kezdve a szívembe zártam, vagy Namgiról, az imugiról aki elszakadt a családjától és Lord Shinhoz csatlakozott, aki az egyik kedvenc mellékszereplőm lett. 

Nagyon tetszett, hogy Axie Oh a regényében szerepelteti Shim Cheongot is, így talán még izgalmasabb a történet. Ebben a regényben a legenda találkozik a fikcióval, ezáltal pedig egy igazin szerethető és misztikus történetet kapunk, melyet nemcsak a korai mitológiai világ hat át, hanem egy új és szerethető főhős ereje is. Különösen tetszett, mikor egy jelenetben Mina elmesél egy történetet a Tengeristennek, ahol az igazi menyasszonyként emlegeti Shim Cheongot. Bár nem ismerem a konkrét legendát, de a rövid kutatásim során arra jutottam, hogy Mina meséje hihetetlenül közel áll magához az ismert legendához. Így az írónő emléket állí a legenda főhősének, ugyanakkor egy újabb szintre emeli az ő történetet. 

Maga a borító szerintem csodálatos. Először kicsit bizonytalan voltam, mert a másik verzió nekem sokkal jobban tetszett, de aztán úgy voltam vele, hogy akkor biztos nem szerezném be magyar változatban, mert felesleges két egyforma könyv belőle. Így viszont tuti felkerül magyar nyelven is a polcomra. Olvasás után be kell látnom, hogy butaság volt ódzkodni eddig ettől a változattal, csodálatos és hihetetlenül jól illik a történethez is. Csak azt sajnálom, hogy nem készül belőle éldekorált kiadás. A történet abszolút megérdemelné. 

Összességében az a helyzet, hogy engem teljesen levett a lábamról Axie Oh regénye. Biztos vannak hibái, de engem ez egy másodpercig sem zavart. A történet és a cselekmény levett a lábamról, teljesen beleszerettem a világába, Lord Shin pedig az egyik kedvenc könyves karakteremmé avanzsálódott. Én teljes szívemből ajánlom ezt a történetet mindekinek, nem véletlenül jött elő belőlem fangirling az írás alatt. A lány, aki a tenger alá esett című könyv egy csodálatos mese, megérdemli, hogy olvassátok és szeressétek!

Értékelés: 5/5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is leshettek a könyvbe. 

Nyereményjáték

Axie Oh regényében kiemelkedő szerep jut egy bizonyos piros fonálnak, ami összeköti azokat, akik egymáshoz tartoznak. Így hát mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, hogy szerintetek melyik regényszereplő, kinek a társa lehet, kivel kötné össze a piros fonál. Ne ijedjetek meg, ha találtok becsapós kérdést, előfordulhat, hogy több válaszlehetőség is jó.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

KÉRDÉS
Kivel köti össze Thorne kapitányt a képzeletbeli piros fonál?

1) Cinder   2) Scarlet



a Rafflecopter giveaway

Állomások

04/30 Csak olvass!
05/01 Readinspo (05.03-ra csúszik)
05/02 Dreamworld - Idézetek
05/04 Hagyjatok! Olvasok! - Borítómustra
05/05 Könyv és más
05/06 Utószó
05/07 Kelly és Lupi olvas
05/08 Sorok Között
05/09 Fanni’s Library
05/10 Hagyjatok! Olvasok!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése