2023. július 3., hétfő

Cécile Pivot: A ​kis francia könyvesbolt + Nyereményjáték


Sziasztok!

Írunk-e még leveleket? Cécile Pivot könyvében ennek és a levélírás erejének járhatunk utána, hiszen a történet főszereplője, Esther épp egy ilyen tanfolyamot indít el egy kis franciaországi könyvesboltban. Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével, s derítsük ki együtt, mi lapulhat a levelekben, s hogyan formálják ezek a kötet karaktereinek életét. A turné végén megnyerheted a könyv egy példányát a General Press Kiadó jóvoltából.

Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról
Az apja emlékére Esther levélíró műhelyt indít egy franciaországi könyvesboltban, hogy másoknak is megmutassa a szavak erejét. Igencsak meglepődik, amikor tucatjával érkeznek a jelentkezések a tanfolyamra, és hamarosan egy idős hölgy, egy kiábrándult üzletember, egy egymástól elhidegült házaspár és egy szomorú kamasz fiú leveleinek a társaságában találja magát. Ahogy Esther diákjai felfedezik a sorok között megbúvó reményt, álmokat és félelmeket, Esther is egy új, váratlan kalandokkal teli világba kerül.





Lám lám, milyen ereje is van az írott szónak. Ezzel a gondolattal csuktam be a könyvet olvasás után. Érdekes élmény volt olvasni Cécile Pivot regényét, még akkor is, ha teljesen másmilyen volt végül, mint amire számítottam. 

Mindig is imádtam azokat a történeteket, amelyek különböző emberi sorsokat helyeztek előtérbe némi drámai hangulattal fűszerezve, A kis francia könyvesbolt  pedig pontosan azt adta, amit vártam. Cécile Pivot regénye egy igazán különleges történet egy tanfolyamról és hat emberről, akiknek az élete teljesen összefonódott a levélírásnak hála. 

A kis francia könyvesbolt című kötet egy igazán kedves és szerethető történet a fájdalomról, a gyászról és az újrakezdésről arról, hogy micsoda ereje lehet a kommunikácónak. Mindannyian éreztük már azt, hogy olykor nehezen nyílunk meg mások előtt. Hogy képtelenek vagyunk face to face beszélni a problémáinkról. Így írásban sokkal könnyebben kommunikálunk. Van időnk átgondolni a választ és közben tudjuk saját gondolatainkat is rendezni. Ez a könyv egy igazán szerethető olvasmány a barátságról, az újrakezdésről és arról, hogy milyen hatássak lehetünk mások életére. A cselekmény érdekes és izgalmas. Nincsenek benne nagy fantasztikumok, vagy spirituális történések, mégis lebilincselő a maga módján. Olyan emberek történeteit ismerhetjük meg, akik akár a szomszédunkban is élhetnek.

A történetben szereplő karakterek egytől egyig rendkívül hitelesek és emberiek. Nem romantikus, vagy túlmisztifikált hősök, hanem valódi hús vér emberek, akik akár az utcán is szembejöhetnének velem. Mind életkorban, mind pedig problémáikban mások, mégis a tanfolyam megváltoztatja mindegyikük életét. Olvasás közben nagyon sokat gondolkodtam a történeten. Vajon csatlakoznék egy ilyen tanfolyamhoz? Képes lennék írni a legnagyobb fájdalmaimról és traumáimról? Vajon milyen mértékben változtatná meg ez az élmény az életemet?

Érdekes volt látni az egyes emberi sorsokat, ebben a történetben sokféle történet megjelenik. Olvashatunk egy gyászoló kamaszról, aki nem találja a helyét a megváltozott élethelyzetükben. Egy házaspárról, ahol a felesége súlyos szülés utáni depresszióban szenved, emiatt pedig veszélybe kerül a kapcsolata a férjével. Egy kiégett üzletemberről, aki egész életében a pénzt hajkurászta és bár mérhetetlenül gazdag, mégsem boldog. Egy magányos idős hölgyről, aki a természet és állatvédelem nagy támogatója és természetesen arról, aki az egész tanfolyamot kitalálta. 
A levelek nagyon tetszettek, bár mivel többségük kettő személlyel levelezett, így kissé repetetívnek hatottak. Mindenesetre engem teljesen magával ragadott mindegyik írás. Legyen szó öngyilkosság feldolgozásról, kiégésről, szülés utáni depresszióról, vagy magányról. Mindegyik olyan téma, melyet olykor társadalmi tabu övez, pedig rengeteg ember életét érinthetik. Fontos lenne, hogy mindegyik téma társadalmi párbeszéd alapját képezze. 

Engem leginkább a házaspár (Juliette és Nicolas), és a fiatal fiú (Samuel) élettörténete ragadott magával. Juliette egy súlyos feldolgozatlan trauma miatt nehezen tudott kötődni a kislányához, ez pedig rányomta a bélyegét a házasságára is. Férje nem tudott mit kezdeni a nő állapotával, ez pedig tovább mélyítette kettejük között a szakadékot. A levelezés nagyszerű hatással volt kapcsolatukra, végre el tudták mondani egymásnak legbensőbb érzéseiket, hiszen az írott forma sokszor hatékonyabb tud lenni. 
Samuel és családja nagy veszeségen van túl, a fiú pedig nem találja a helyét. Rengeteg fájdalom és önvád van benne, magányosan próbál túljutni a veszteségen. Sajnos a családjuk nem kommunikál sokat egymással. A levelek hatására azonban kinyílik és végül elindulnak közösen a gyógyulás útján. 
Hozzá köthető még az a felismerés is, hogy a Japánban megtalálható telefonfülke, melyben a zarándokok elhunyt szeretetteivel beszélhetnek korántsam ismeretlen számomra. Van egy könyv a polcomon, mely pontosan erről szól. Azt hiszem, hogy jelet kaptam, most már tényleg el kell olvasnom azt a regényt is. 

A könyv egy része levelekből áll, ezeket kevés prózai szöveg köt össze. Engem ezek az átkötő szövegek inkább zavartak, mint lelkesítettek. Jobb lett volna szerintem, ha a történet egy az egyben levélregényként íródik. Valahogy jobban passzolt nekem ez a forma a cselekményhez. Bár vitathatatanul ezek a prózai részek is fontos részét képezik a történetnek, de valahogy engem nem varázsoltak el, kicsit olyan volt, mintha a levegőben lógtak volna. A kötetnek jót tett volna néhány plusz oldal, akár emaielek vagy sms-ek formájában, kicsit olyan kurtán furcsán ért véget. Igaz mindenki megkapta a lezárást és ezáltal a feloldozást is, de valahogy nekem még így is nagy hiányérzetem maradt.

A levelezés egyértelmű célja az volt, hogy a szereplők íráskészsége javuljon a tanfolyam keretében valahogy mégis inkább terápiás célt töltött be. Mindannyiuk életében egy űrt töltött be ez az új foglalatosság és óriási hatással volt rájuk. Az íráskészséghez kötődő feladatok érdekesek voltak, de talán az még érdekesebb volt, hogy mennyire gyorsan mély beszélgetésekbe bonyolódtak egymással a karakterek. Olykor egy ismeretlennek könnyebb kiönteni a szívünket, az írott forma pedig tovább egyszerűsíti ezt a képletet. Így tényleg ez a tanfolyam olyan volt, mint egy remek terápia. 
Bár alapvetően úgy indult ez az egész tanfolyam, hogy Esther különféle megjegyzésekkel ellátja majd a leveleket ezáltal az írói készségük is fejlődik a szereplőknek, ezek a megjegyzések csak nagyon kis mértékben jelentek meg. Az elején nagyon örültem, hogy majd biztos találok én is néhány tuti tippet az íráshoz, de csalódnom kellett. Sajnálom, hiszen érdekes és izgalmas lett volna ezeket is megismerni. 

Ahogy látjátok, tulajdonképpen nincsenek nagy gondjaim történettel,  mert engem így is levett a kötet a lábamról, a kiaknázatlan lehetőségektől és hiányérzettől sajnos azonban nem lett számomra  5 csillagos olvasmányélmény. Mindezek ellenére nagyon szerettem olvasni, mindegyik karaktert nagyon megkedveltem és egy cseppet sem bántam meg, hogy sorra kerítettem. 
A végére azt hiszem, hogy meg is válaszoltam a hipotetikus kérdésemet, és nagyon szívesen leveleznék valakivel. Olyan jó lenne leveleket küldeni és várni. Bárcsak lenne erre lehetőségem. 

Ha szeretitek az ilyen jellegű történeteket, akkor ajánlom jó szívvel A kis francia könyvesboltot. A hiányosságai ellenére egy igazán szerethető olvasmány, szóval ha titeket is érdekelnek a különböző emberi sorsok, akkor adjatok egy esélyt a történetnek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4

Ha mindezek után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 
 


Nyereményjáték

Egy kis francia könyvesbolt kínálatának eredünk nyomába mostani játékunkban. Minden állomáson találtok egy-egy rövid életrajzi adatot valamely francia szerzőről. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik íróról vagy költőről van szó - és a helyes választ beírjátok a rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

ÉLETRAJZI ADAT

1799-ben született regényíró, akit a francia realista regény egyik megteremtőjének is tartunk. Legismertebb művei közé tartozik a Goriot apó, az Elveszett illúziók vagy épp az Eugénie Grandet.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

07.03. Csak olvass!
07.06. Szembetűnő
07.09. Betonka szerint a világ…

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése