2023. július 11., kedd

Ruff Orsolya: A londoni gyémántrablás (Orczy Mimi kalandjai 1.) + Nyereményjáték

Sziasztok!

Ruff Orsolya egy újabb nagyszerű és szerethető történettel rukkolt elő az ifjabb korosztály számára. A viktoriánus Londonban játszódó kalandregényének főhőse nem más, mint a bátor és kalandvágyó Orczy Mimi, akinek alakját egy valóságos személy inspirált. Tartsatok velünk, fedezzük fel együtt a könyv tartogatta meglepetéseket, derítsük fel közösen a különleges gyémánt eltűnésének esetét és ha nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 

Báró Orczy Mimi mindennél jobban szereti a kalandokat. Mikor Őfelsége Színházában, a Renegát londoni előadásán váratlanul tűz üt ki, a kavarodásban eltűnik Lady Mortimer értékes gyémántja. A Scotland Yard egy fiatalembert gyanúsít, Mimi pedig még aznap éjszaka titokzatos üzenetet kap – valaki a segítségét kéri. Az idő szorít, a gyanús jelek egyre szaporodnak, a nyomozás szálai pedig a Néma Sírásóba vezetnek, ahol két gyanús alak ad találkozót egymásnak…

A viktoriánus Londonban játszódó kalandregény főhősét, a bátor, kalandvágyó Mimit valóságos személy inspirálta, mégpedig a világ egyik legolvasottabb magyar származású szerzője, báró Orczy Emma, a Vörös Pimpernel írója. Ruff Orsolya nemcsak mesteri kézzel szövi a szálakat, de egy mára letűnt világba is elvezet, remek szórakozást nyújtva fiatal olvasóinak.

Ruff Orsolya neve azóta szerepel a radaromon, mióta olvastam a Volt egy ház című regényét. Egyszerűen imádtam azt a történetet, így szavakkal el sem tudom mondani, hogy mennyire lelkes lettem, mikor megláttam, hogy egy újabb regénye jelenik meg az írónőnek. Az A londoni gyémántrablás egy hajszállal ugyan, de alulmaradt az írónő általam nagyon szeretett regényével szemben, de még így is csak ajánlani tudom mindenkinek, ezt a hihetetlenül szerethető ifjúsági történetet. 

Olvasás közben nekem végig az jutott eszembe, hogy Orczy Mimi teljesen olyan, mint a magyar Enola Holmes. Lehet, hogy csak az én agyam pörgött rá ennyire az egyezőségekre, de számtalan hasonlóságot véltem felfedezni a két lány személyisége között. Mivel Enola nagy kedvencem, így nem árulok el nagy titkot, ha elárulom, hogy Orczy Mimit is a szívembe zártam. 

Ruff Orsolya regényének fülszövege már az első pillanatban levett a lábamról. Igazán izgalmas, kalandos ifjúsági történetnek ígérkezett, ezért óriási lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. 
Szerencsére a kötet olvastatta magát, izgalmakban sem volt hiány, így nagyon gyorsan haladtam az olvasással. 

A londoni gyémántrablás összességében egy igazán magával ragadó ifjúsági könyv, biztos vagyok benne, hogy a célközönsége egyszerűen imádni fogja. A karakterek igazán szerethetőek, a cselekmény izgalmas és követhető, a hangulata pedig garantáltan elvarázsolja az olvasóját. A nyelvezete szépen illeszkedik a 10-14 éves korosztály igényeihez. Az írónő pedig még arra is figyelt, hogy az ismeretlen szavak a kötet végén megmagyarázásra kerüljenek. A könyv egyáltalán nem ijesztő, sokkal inkább kalandosnak és fantáziadúsnak mondanám. Nagyszerű választás a nyári szünetre fiúknak és lányoknak egyaránt. 

Ebben a kötetben minden benne van, ami egy mai fiatal számára érdekes és izgalmas lehet:

  • kalandok ✅
  • veszélyek ✅
  • nyomozás ✅
A történet középpontjában maga a nyomozás áll. A Renegát londoni előadásán váratlanul tűz üt ki, a kavarodásban pedig egyszercsak eltűnik Lady Mortimer értékes gyémántja. A Scotland Yard egy fiatalembert (Alexander) gyanúsít a lopással. Miminek és a fiúnak nincs könnyű dolga, ha szeretné tisztázni a nevét. Csempészekkel találkoznak, titkos találkozókon hallgatják ki a gyanúsabbnál gyanúsabbnak tűnő alakokat. A nyomozásban a társuk Anka, aki az Orczy család szolgálatában áll, emellett pedig Mimi legközelebbi barátnője. 
Ahogy haladunk előre a történetben, egyre több mindenre derül fény, szép lassan helyükre kerülnek a kirakós darabkái, mindenki egyre gyanúsabb és gyanúsabb lesz. Az ártatlannak gondolt felnőttek gyorsan gyanúsítottakká válhatnak és a leggyanúsabb személyről is kiderülhet, hogy semmi köze a bűntényhez. Vajon ki lopta el a gyémántot? Milyen gaztettek vannak még készülőben? Képes lesz a három fiatal tisztázni Alexander nevét?

Ugyan én nem vagyok egy óriási krimi fan, nagyjából minden rajongásom Murdoch nyomozó rejtélyeire korlátozódik, de valami miatt a nyomozás szálakat hihetetlenül szeretem az ifjúsági regényekben. A londoni gyémántrablás pedig tökéletes belépő a gyerkőcöknek a krimik világába. 
Bár a történetben megjelennek a különböző alvilágbeli figurák (csempészek, rablók) és Hasfelmetsző Jack is említésre kerül a vérfagyasztó gyilkosságai miatt fontos kiemelnem, hogy semmiképpen sem ijesztő Ruff Orsolya regénye. Tökéletes olvasmánynak tartom a 10-14 éves korosztály számára. Garantáltan odaszegezi majd a fiatalokat a fotelhoz és biztosan őrült lelkesedéssel falják majd a lapokat. Ezt a könyvet egyszerűen nem lehet nem szeretni. Még felnőtt fejjel is imádtam olvasni, ezért biztos vagyok benne, hogy a célközönség körében is nagy sikere lesz. A kötetben ráadásul apró, kiegészítő meglepetések is bújnak, melyek még érdekesebbé és izgalmasabbá teszik az olvasását. Segítségükkel még közelebb érezzük magunkhoz a történetet, tényleg úgy érezzük, mintha mi is részesei lennénk. 


Mimi egy nagyon izgalmas karakter, tényleg olyan, mint Enola. Egy igazi szabadszellem, aki él-hal az izgalmas ügyekért. Félelmet nem ismervén járkál London utcáin (még úgy is, hogy tudjuk Hasfelmetsző Jack is ott ólálkodik valahol). A fiatal lány karakterét nem más, mint báró Orczy Emma ihlette. Ugyan Mimi személye nem azonos vele, de vitathatatlan, hogy Ruff Orsolya sokat merített az írónő életrajzából a karakter megalkotásához. A legtöbb karakter és esemély ugyan a képzelet szüleménye, de néhány megtörtént eset is helyet kapott a regénybe. Például mikor a Renegátot bemutatták Londonban, tényleg kisebb tűz ütött ki a színpadon. Külön érdekes és izgalmas az is, hogy Liszt Ferenc karaktere is megbújik a sorok között, aki tényleg jó barátságot ápolt Orczy Emma édesapjával. 
Alexander karaktere is nagyon szerethető, egy igazán bátor fiatalember, aki az ezernyi jelmezével bárhol képes elvegyülni. Bár csak kevéssé ismerjük meg, mégis nagyon megkedveltem őt. 
Az én személyes kedvencem egyértelműen Anka, akinek az alakja egyszerűen imádnivaló. A fiatal lány szintén magyar származású és azóta van a családnál, hogy eljöttek Budapestről. Őszintén szereti Mimit és bármikor kész falazni neki. 

Ami nagyon tetszett, hogy az írónő igyekezett olyan irodalmi műveket belecsemészni a regénybe, melyek a viktoriánus korban jelentek meg és nagy népszerűségnek örvendtek. Nekem felnőtt fejjel például nagyon tetszett volna egy olyan függelék is, amiben az összes ilyen regény felsorolásra kerül, de ez nyilván csak szőrszálhasogatás a részemről. Ha akartam volna nyilván én is ki tudtam volna jegyzetelni a regényeket.

Rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul számomra, Alexander életéről és Mimi testvéréről remélem a jövőben többet is megtudunk.Mert hogy igen, a folytatás szinte borítékolható, ugyanis a kaland folytatódik. Alig várom, hogy tovább olvassam Mimi és Alexander kalandjait és bízom benne, hogy majd a gonosztevők is horogra akadnak. 

Összességében engem teljesen levett a lábamról Ruff Orsolya regénye. Felnőtt fejjel is igazán szerethető olvasmány, de ami tuti, hogy célközönségénél biztosan nagy kedvenc lesz. A magyar Enola, aka Orczy Mimi kalandjai egy csodás sorozatkezdő kötet, én pedig már tűkön ülve várom a folytatást. Ha éppen azon agyaltok, hogy mi legyen a gyerkőc következő, nyári olvasmánya, akkor csak ajánlani tudom ezt a regényt. De persze ha felnőttként valami igazán jó kis ifjúsági krimire vágytok, akkor sem lőhettek mellé ezzel a regénnyel. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha mindezek után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. ITT pedig bele is kukkanthatsz a regénybe. 
 

Nyereményjáték

A Manó Könyvek kínálatában számtalan értékes és izgalmas olvasmányt találhatunk a fiatalabb korosztály számára. Ebben a játékban ezekre a történetekre koncentrálunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy honnan származik (szerző+cím). 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
“[…] a legfontosabb dolgok az életben nem külsőségek, hanem érzések, amikből erőt meríthetünk.”

a Rafflecopter giveaway

Állomások

07.11.: Csak olvass!
07.13.: Könyv és más
07.15.: Szembetűnő

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése