2023. augusztus 18., péntek

Fiala Borcsa: Lepkebáb + Nyereményjáték

Sziasztok!

Fiala Borcsa legújabb ifjúsági regényében megismerhetjük az iskolás Lizát, akinek nem elég baj, hogy a magánéletében is sok veszteség érte, de ráadásként egy nap megnyílik alatta szobája padlója és egy teljesen más világba csöppen. A Lepkebáb különleges, érzékeny és izgalmas történet a felnőtté válásról, a bátorságról és a felelősségvállalásról. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Kolibri Kiadó által felajánlott példányt!

Liza világa kerek és biztonságos.
Aztán kiderül, hogy mégsem annyira tökéletes, mint hitte, de hát legkésőbb kamaszkorában mindenki rájön erre. Arra viszont nem számított, hogy egy szokványos délutánon megnyílik alatta a padló, elnyeli a sötétség, és kezdetét veszi végtelennek tűnő, világokon, veszélyeken, kemény próbatételeken keresztül vezető útja.
A megpróbáltatások során súlyos kérdésekben kénytelen dönteni: élet, halál, becsület, felelősség. Egy különös házban bepillanthat a lehetséges jövőjébe, és egy szigeten megtalálja a szerelem is.






Tinédzsernek lenni a világ egyik legnehezebb dolga. Hihetetlenül nehéz időszak az életünkben, a különböző testi és lelki változások megijeszthetik és összezavarhatják az embert. Ahogy növünk, egyre több és több dolog kezd el érdekelni minket. Régi kedves és megszokott dolgaink unalmassá és gyerekessé válnak, megváltozik a stílusunk és a viselkedésünk is. Szerelmesek leszünk, megtapasztaljuk a hormonok őrijtő hatását. Megtudjuk, hogy milyen az, amikor egyik pillanatban a felhők felett járunk két méterrel, majd a mélybe zuhanunk, látszólag minden ok nélkül. Egyre jobban érdekelni kezd minket a külsőnk, ráadásul mások véleménye is egyre meghatározobbá válik. Ez egy igazán őrjítő utazás, minden mélységével és magasságával. Azt hiszem, hogy bátran kijelenthetem, hogy a legjobb és legtöbb, amit az ember tehet ilyenkor, hogy megpróbál túlélni. Fiala Borcsa könyve pedig pontosan egy ilyen metaforikus utazást ír le a könyvében. 

A Lepkebáb a Kolibri Kiadó  #POV nevű könyvsorozatában kapott helyet. A sorozat célja, hogy olyan könyvekkel kedveskedjen a 14 évesnél idősebb olvasók számára, amik a szerelemről, a barátságról és a közelgő felnőtté válásról szólnak. Továbbá erősen megjelenik a köteteikben a felelősség és az egyéni felelősségvállalás kérdése. 

A könyv egyik legnagyobb erőssége a felnőtté válás metaforája. Ugyan már régen kinőttem ebből a korból, talán már duplán is, de mégis tudtam azonosulni Liza karakterével. Hiszen mindannyian hasonló problélmákkal küzdöttünk. Bár felnőtt vagyok, de még él bennem ez a 13-14 éves fiatal lány, aki éppen elindult a nővé válás rögös útján. Emlékszem a kétségeire, nehézségeire, fájdalmaira és arra az érzésre, hogy soha senki nem lesz képes megérteni a fájdalmát. Fiala Borcsa regénye pedig ezt az énemet varázsolta elő a regényével. 

A Lepkebáb egy igazán érdekes és izgalmas történet egy fiatal lányról, aki elindul a felnőtté válás rögös útján. Egy történet, melyben a különböző kalandok során Liza megtapasztalja a tinédzserkor és felnőtté válás minden egyes kellemes és kevésbé kellemes pillanatát. 

Nagyon vártam már, hogy sorra kerítsem ezt a kötetet. Még júniusban volt szerencsém részt venni a kötet bemutatóján, ahol is Viszkok Fruzsi beszélgetett a szerzővel a könyvről. Már akkor nagyon megtetszett a regény koncepciója, hihetetlenül érdekesnek és izgalmasnak tűnt a cselekmény. Most végre januárban sikerült sorra kerítenem a könyvet és őrült lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. Ugyan nem érzem, hogy új kedvencet avattam, az vitathatatlan, hogy nem volt nehéz dolgom, hiszen a kötet olvastatta magát. Kezdetben kicsit lassabban haladtam, de aztán szerencsére néhány oldal után felvettem a fonalat és elég gyorsan sikerült is befejeznem a könyvet. 

A cselekmény hihetetlenül érdekes és izgalmas, a szerző által használt metaforák érthetők és könnyen feldolgozhatók. Az első pillanatól kezdve tiszta az olvasó számára, hogy a regény lapjain Liza felnőtté válását követhetjük végig. Az atmoszféra kicsit sötét, kicsit a Coreline és a titkos ajtó, és Alice Csodaországban jutott róla eszembe. Bár a kalandok nagyon tetszettek, valahogy mégis rengeteg hiányérzet maradt bennem. Sem a cselekményt, sem pedig a mellékszerepelőket nem éreztem kellően kidolgozottnak. Maga a metafora szerintem zseniális, de valahogy ebben a hosszúságban nekem ez nem működött tökéletesen. Vagy sokkal rövidebbnek, vagy pedig hosszabbnak kellett  volna lennie. Nem azt mondom, hogy ebben a formában nem élvezhető a könyv, mert ettől függetlenül kifejezetten szerettem. 

Maga a cím is egy tökéletes metafora. Tinédzserként mindannyian esetlen kis hernyónak érezzük magukat, de ahogy telik az idő, csodálatos pillangóvá válunk. A felnőtté válás nem egyszerű folyamat, de végül mindannyian túljutunk arra. 

Nagyon tetszett Liza jellemfejlődése. A kalandok hatására szép lassan igazi felnőtt nővé vált, olyanná, akire a 13 éves kori énje is büszke lenne. Rájön arra, hogy nem a külső a lényeg, hanem hogy milyenek is vagyunk valójában. Megérti, hogy a fejlődés elengedhetetlen és akkor is tovább kell az embernek mennie, ha akkor abban a pillanatban úgy érzi, hogy nem képes rá. Megküzdött a belső démonaival, hangulatváltozásaival. Végül pedig egy erős és magabiztos fiatal nőként térhet haza. 

Összességében ajánlom mindenkinek Fiala Borcsa könyvét. Ha szeretitek az ifjúsági regényeket és éppen a kamaszkor közepén jártok, vagy csak simán emlékeztek még arra, hogy milyen volt tinédzsernek lenni akkor mindenképpen adjatok egy esélyt a regénynek. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4

Ha az értékelés után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni. 

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban Fiala Borcsa további regényeinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

IDÉZET
“Úgy is mondhatnánk, hogy a sötétségtől való félelmünk evolúciós örökség, ami a túlélést szolgálja. Úgyhogy nem szabad szégyellned.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

08.16. Utószó
08.18. Csak olvass!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése