2023. december 12., kedd

Brigitte Weninger: A ​medve, az angyal és a telihold + Nyereményjáték

Sziasztok!

A Manó Könyvek gondozásában idén megjelent Brigitte Weninger tüneményes mesekönyve, A ​medve, az angyal és a telihold. A kötet amolyan mese a mesében, melyen belül 28 rövid történetet olvashatunk, amik kivétel nélkül ideálisak az esti elcsendesedéshez. Tartsatok bloggereinkkel a turné állomásain, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!

A medve és az angyal élénk beszélgetést folytatnak a holdról. Ami néha kerek és fényes, néha egyáltalán nem is látszik, néha csak egy félkorong. Miközben beszélgetnek, rengeteg történet jut eszükbe. Egészen pontosan huszonnyolc, pont annyi, ahány éjszaka van egy holdfázisban. Csupa olyan történet, amelyre a gyerekek szeretnek elaludni.










A mesék és a mesekönyvek mindig is jelentős hatással voltak az életemre. Gyerekként is megszámlálhatatlan mennyiségű mesekazettám és könyvem volt. Ha volt valamilyen különleges alkalom, akkor nem volt kérdés, hogy mit kérjek a szüleimtől, nagyszüleimtől. A mesék iránti szeretetem felnőtt korban sem szűnt meg, sőt most kezdtem csak el igazán értékelni és realizálni, hogy mennyire hálásnak kell lennem azért, hogy ilyen sok és sokféle mesét ismerhettem meg gyerekkoromban.

A mesék számomra nem csak történetek, sokkal inkább a valóságból való kiszakadást jelentik. Amikor nézek vagy olvasok egy mesét, akkor egész egyszerűen megáll a világ és teljesen át tudom adni magam a történet hangulatának, legyen szó akár egy klasszikus Disney meséről, akár egy különlegesebb, egyedibb meséről. Nagyon érdekes belegondolni például, hogy a Disney-től már több, mint 100 éve, folyamatosan kapjuk a különböző történeteket és nem válnak önismétlővé, mindig meg tudnak újulni. 

Mai történetünk is ezt jelentette számomra. Az egy történeten belüli folyamatos megújulást. Érdekes a könyv koncepciója, hiszen tulajdonképpen egy alaptörténet keretein belül, több rövidebb mesét ismerhetünk meg, melyek változó minőségűek ugyan, de egyikre sem tudnám azt mondani, hogy rossz lenne, sőt a legtöbb szerintem egy kifejezetten magas minőséget képvisel. 
A történet szerint a medve és az angyal  egy véletlen találkozásnak köszönhetően elkezdenek egymással beszélgetni és ezekből a beszélgetésekből minden este újabb történet kerekedik, hol az öreg medvének, hol pedig az angyalnak jutnak eszébe a beszélgetésből ihletet merítve újabb történetek. Nagyon tetszettek az alapmese és a kisebb mesék közötti összefüggések, melyek során több különböző élethelyzetet, családot ismerhettünk meg, esti mese formájában. Szerintem minden történet tanít nekünk valamit. Ez fokozottan igaz erre a mesekönyvre is, hiszen a 28 kisebb mesén keresztül több olyan dologgal is megismerkedhetnek a gyerekek, melyek az élet fontos velejárói és amellyel majd esetleg a későbbiekben nekik is meg kell küzdeniük. Megjelenik a kötetben például az összetartozás, a bátorság, az együttérzés és az együttműködés fontossága. Kifejezetten tetszett ez az edukatív jellege a könyvnek.

A karakterek hihetetlenül kedvesek és aranyosak. Mind a medve, mind pedig az angyal tökéletes meseszereplő, akiket garantáltan imádni fognak a gyerekek. Nagyon izgalmas volt végigkövetni a kettejük között alakuló folyamatos dinamikát, látni, ahogy a kezdetekkor még két egymás felé viszonylag semmilyen érzelmet nem tápláló karakter, a történet végére azonban őszinte barátokká válnak. 

A könyv minősége, fordítása, illetve illusztrációja kifogástalan, az egyik legszebb mesekönyv lesz a polcomon az szinte biztos. A lapok kellően vastagok ahhoz, hogy a kisebb gyermekek is minden gond nélkül lapozni tudják anélkül, hogy kárt tennének a könyvben, szóval akár esti elalvás előtt egy közös meséhez, közös lapozgatáshoz is ideális lehet. 

Összességében nagyon szerettem ezt a mesekönyvet, számomra egy nagy élmény volt elveszni a különböző kisebb történetekben. Mindeközben hihetetlenül megkedveltem az öreg és bölcs medvét, illetve a sokszor szeleburdi, de nagyon kedves angyalkát. Ha egy olyan könyvet szeretnétek, amely a formátumából kifolyólag is folyamatosan meg tud újulni, mindeközben fontos mondanivalókkal is rendelkezik, akkor ebben az igazi bekuckózós időszakban akár egyéni olvasmánynak, akár esti mesének a gyerkőcnek, szívből tudom nektek ajánlani A medve, az angyal és a telihold című könyvet. Olvassátok, szeressétek!

Értékelés: 5/4,5

Ha a bejegyzésem után úgy érzed, hogy ennek a könyvnek helye van a polcodon, akkor ITT tudod megrendelni.  

Nyereményjáték

A Kiadó kínálatában nem ez az egyetlen aranyos mackós könyv! Mostani nyereményjátékunkban további brummogó hősök után nyomozunk: minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy beírjátok a könyv címét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
BORÍTÓRÉSZLET


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.12. Csak olvass!
12.14. Dreamworld
12.16. Könyv és más
12.18. Szembetűnő

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése